Ongeveer 10 procent van de agrarische exportproducten uit Nederland gaat naar het VK. Met de naderende brexit in het vizier, is er veel onzekerheid. Verliest Nederland de Britse markt? De export van varkensvlees daalt al. Wageningse economen onderzoeken de mogelijke gevolgen van de brexit, zodat de overheid en de agrosector daar beter op in kunnen spelen. Wat zijn de gevolgen van de brexit in jouw ogen?
“De EU en het VK stevenen af op een no-deal-brexit oftewel een harde brexit. Er zijn nog steeds geen afspraken over de toekomstige handelsrelaties en -voorwaarden. Terwijl 29 maart, de datum van uittreding, rap dichterbij komt. Dat kan gevolgen hebben voor de Nederlandse land- en tuinbouwsector, die 10 procent van zijn producten naar het VK exporteert”, vertelt Siemen van Berkum, onderzoeker bij Wageningen Economic Research. Samen met zijn collega’s analyseert hij de mogelijke effecten van de brexit op de landbouw en visserij, en informeert hij bedrijven en beleidsmakers.
Grensprocedures
Van oudsher voert Engeland, die zelf een minder ontwikkelde agrosector heeft, veel landbouwproducten in. Binnen de EU gaat dat heel soepel. Bedrijven die met elkaar handelen kunnen veel regelen op de bedrijven zelf, legt Van Berkum uit. “Maar straks moeten producten aan de grens worden ingeklaard. Het is nog maar de vraag of alles op tijd rond is, alle formulieren, de wijze waarop procedures en keuringen worden georganiseerd. Zeker voor vlees en levend vee zijn er uitgebreide controles en certificering nodig, vanwege de voedselveiligheid. En versproducten zoals groente en bloemen zijn gevoelig voor tijdsverlies.”
“ De zorgen bij Nederlandse bedrijven draaien er vooral om of het aan de Britse kant wel goed geregeld is in het geval van een no-deal-brexit. Daar hebben we weinig zicht op.”
Hoge importtarieven
Als het tot een harde brexit komt, gaan de handelsvoorwaarden gelden die de EU met alle derde landen heeft, volgens de afspraken van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Voor vlees- en zuivelproducten liggen de importtarieven tussen de 40 en 50 procent. Deze tarieven zal het VK ook heffen op de invoer uit Nederland. “Landen mogen elkaar een voorkeurstarief in rekening brengen, bijvoorbeeld 0, 10 of 20 procent, maar dat moet je wel eerst overeenkomen”, zegt Van Berkum.
Een no-deal-brexit betekent dus dat de Nederlandse producten in het VK fors duurder worden. Als de Britse consument ze daardoor minder of niet meer zal kopen, zullen Nederlandse exporteurs op zoek gaan naar landen waar ze hun producten beter kwijt kunnen.