De Sababank is met 2700 vierkante kilometer het grootste nationaal park van het Nederlands Koninkrijk. Wageningen doet onderzoek naar de gezondheid van dit ‘regenwoud van de zee’ en naar maatregelen voor beheer.
De Sababank is een onderzeese berg en ligt ten zuidwesten van het eiland Saba, een eiland in Caribisch Nederland dat sinds 2010 een bijzondere gemeente is van Nederland. Het beschermde gebied is groter dan de Nederlandse Waddenzee. De Sababank is beschermd omdat het een grote biologische rijkdom heeft, met meer dan 100 vierkante kilometer koraalrif (ter vergelijking: Bonaire heeft minder dan 10 vierkante kilometer koraalrif). Er is een grote verscheidenheid aan sponzen, algen, zeezoogdieren en vissen, waaronder veel haaisoorten. Dat komt onder andere omdat er naast koraalriffen ook andere ecosystemen op de bank voorkomen, zoals grote algenvelden, zandvlaktes en gebieden die gedomineerd worden door kalkvormende algen. De Sababank is economisch belangrijk voor Saba door de vangst op kreeft en rode snapper.
Volgens internationale verdragen is Nederland verplicht deze hotspot aan biodiversiteit goed te beschermen en te beheren. De Sababank valt vanwege de ligging in Caribisch Nederland echter niet onder Europese afspraken over natuurbescherming. Aan de bescherming van de Sababank wordt vergeleken met Natura2000-gebieden in Nederland naar verhouding heel weinig uitgegeven.
De kennis over de Sababank is nog verre van compleet
Over het functioneren van de verschillende ecologische leefgemeenschappen en hun onderlinge verbanden is wetenschappelijk gezien nog weinig bekend. Er zijn zelfs nog een hoop witte vlekken op de kaart. ‘De Sababank is qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Noord-Holland, maar het is alsof we alleen nog Den Helder en Amsterdam goed hebben bekeken. Van de Nederlandse natuurparken op het vaste land kennen we bij wijze van spreken elke vierkante meter. Op de Sababank hebben we afgelopen jaar nieuwe ecosystemen ontdekt’, zegt assistent professor Lisa Becking van Wageningen University & Research. Becking doet onderzoek naar tropische mariene ecologie en populatiegenetica bij de Marine Animal Ecology Group van Wageningen University & Research.
Erik Meesters, senior onderzoeker bij het Tropenteam van Wageningen Marine Research, heeft in Wageningen de afgelopen jaren onder meer onderzoek gedaan naar de visserij en de gezondheid van het koraalrif. Dat laat onder meer zien dat in vergelijking met de jaren 90 de koraalbedekking op Sababank een stuk lager is. Visserijonderzoek laat zien dat de bestanden en de aanlandingen van kreeft en diepzee snappers in de periode 2012-2015 waarschijnlijk lager zijn dan in het jaar 2000. Ook is er onderzoek gestart naar zeezoogdieren en haaien. Zo blijkt uit het zenderen van haaien dat verpleegsterhaaien zeer honkvast zijn op een zeer kleine schaal, en Caribische haaien veelal net zo honkast zijn maar er ook enkele grotere gebieden bestrijken.
“Door het opkweken en uitzetten van snelgroeiende en relatief veerkrachtige koraalsoorten zal er in het rif ook een nieuwe habitat voor vissen en andere dieren ontstaan.”
De grote Sababank blijkt ook een regionale betekenis te hebben. Vanuit de bank verspreiden larven en zaden zich met de heersende zeestromen door de hele Caribische regio. Daarmee draagt de Sababank bij aan de riffen van de omliggende eilanden en daardoor ook aan inkomsten uit visserij en duiktoerisme. Daarnaast is de Sababank belangrijk als referentiepunt om andere koraalriffen mee te vergelijken, want ze zijn nog te beschouwen als relatief onverstoord. Het gebied ligt namelijk ver genoeg van grote landmassa’s of eilanden om geen last te hebben van vervuiling. Rivieren die afvalwater lozen en bodemerosie komen er niet voor.