De ecologie van infecties
Bacteriën kunnen elkaars groei beïnvloeden. Ook in aanwezigheid van antibiotica. Dat laat Wagenings onderzoek zien naar bacteriën die voor blaasontstekingen zorgen bij ouderen.
Bacteriën vormen vaak een minisamenleving. Ze reageren op elkaar en op invloeden van buitenaf, zoals voedsel of antibiotica. Inzicht in de interacties tussen bacteriën is fundamenteel interessant én voor de medische praktijk. Bijvoorbeeld in het geval van blaasontstekingen. Bij ouderen worden die vaak niet door één maar door meerdere bacteriën tegelijk veroorzaakt – het zijn polymicrobiële infecties – waarbij de bacteriën bovendien verschillende antibiotica resistentieniveaus hebben.
Ecosysteem
Bioloog Marjon de Vos van Wageningen University & Research doet onderzoek naar de rol van de omgeving (ecologie) in de ontwikkeling (evolutie) van bacteriën. “Samenlevende bacteriën in bijvoorbeeld de darm of urineweg vormen een eigen ecosysteem. Ook een polymicrobiële infectie kun je beschouwen als een klein ecosysteem. Het begint steeds duidelijker te worden dat interacties tussen bacteriën belangrijk zijn voor de samenstelling en eigenschappen van de gemeenschap. Infecties en de ontwikkeling van antibioticaresistentie zou je daarom ook in dat licht moeten bekijken.”
Labtest
In labexperimenten met de bacteriën die bij ouderen urineweginfecties veroorzaakten, toonde De Vos competitie en samenwerking in de bacteriegemeenschap aan. In een-op-een relaties tussen de boosdoeners ontdekte ze bovendien dat bacteriën elkaar kunnen beschermen tegen antibiotica of juist gevoeliger kunnen maken. “Een bacterie lijkt stoffen achter te laten die een andere bacterie minder of juist meer gevoelig voor een antibioticum kan maken”, vertelt De Vos.
“We zagen interacties tussen bacteriën die betrokken zijn bij urineweginfecties”
Toepassing
Vertaling van deze labresultaten naar de praktijk draagt bij aan nieuw inzicht in de ontwikkeling van antibioticaresistentie en zou daarom bij kunnen bijdragen aan de vraag hoe het kan dat blaasontstekingen bij ouderen niet direct met een antibioticakuur zijn opgelost of steeds terugkomen. “Antibiotica worden in de regel afgestemd op de meest voorkomende bacterie. Maar het lijkt dus zaak verder te kijken dan die meest voorkomende bacterie. Juist omdat het microbiële ecosysteem de overleving van bacteriën kan bepalen.”
Goedendag,
Sinds mijn 40ste ben ik in de overgang en sinds mijn 48ste had ik regelmatig last van blaasontstekingen. In eerste instantie heb ik vaker antibiotica geslikt maar ná een aantal keren en ook omdat de blaasontsteking steeds weer terug kwam, ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Ik ben nu 55 jaar en sinds een aantal jaren slik ik meteen, wanneer ik het gevoel heb dat ik een blaasontsteking krijg, vitamine C 1000, propolis in een hoge dosering en een cranberry tabletje. Ik slikte deze combi alleen wanneer ik het gevoel had dat ik een blaasontsteking kreeg. Wanneer het gevoel weg was stopte ik met inname. Hiermee kon en kan ik een blaastontsteking onderdrukken. In het begin wilde de blaastontsteking na een aantal maanden toch weer de kop opsteken doch ik denk dat ik nu alweer zo’n 2 a 3 jaar geen blaasontsteking meer gehad heb. Sinds ik deze combinatie van tabletjes slik gelijk bij een gevoel van een blaasontsteking, heb ik dus geen last meer van blaasontstekingen. Ook vrienden die ik deze tip geef kunnen zich hiermee behelpen zonder antibiotica te nemen. Wanneer u vragen heeft kunt u me bellen op 06-17578818.
Wat bijzonder. Ik had een maand geleden ook blaasontsteking. Hen toen ook propolis, veel vitamine c en granberry genomen. Ging daarna over.
Ook ik heb sinds een paar jaar een paar keer per jaar blaasontsteking. Ik ben 66 jaar. Soms bestrijd ik het met liters kamille thee en rust houden. Als het te erg is (bloed in urine) toch helaas een kuur.
Daarnaast heb ik antroposofische middelen en neem ik d-mannose. Daar wordt de vitamine winkel rijk van.
Cranberry is volgens mijn arts te scherp voor de blaas.
Het is lastig om het juiste te zoeken tussen alle adviezen.
Ik heb meerdere keren per jaar last van een beginnende blaasontsteking: frequente mictie (vaak kleine beetjes plassen) en pijn. Met heel veel water of thee drinken gaat het over. Bijna altijd gebeurt het, als ik te weinig of langere tijd niet, gedronken heb. Ik ben nu 72 jaar. Ongeveer 15 jaar geleden heb ik bij de eerste blaasontsteking antibioticum gehad, daarna heb ik het met veel drinken kunnen voorkomen/oplossen.
Ik las jullie opinie op de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag 4 maart met als titel ” strijd tegen infecties”.
Inhoudelijk gaat het stuk echter alleen over bacteriële infecties.
Ik ben zelf in Wageningen opgeleid (veeteelt) en ben jarenlang werkzaam geweest als docent in het HBO, ik heb ervaren hoe snel misverstanden ontstaan over op het oog eenvoudige begrippen als “infectie”. Infecties worden ook veroorzaakt door andere actoren dan bacteriën.
Het lijkt mij dan ook dat jullie een volgende keer beter als titel kunnen geven ” strijd tegen bacteriële infecties”
Beste Ep Mul,
helemaal gelijk. We doen ons best om zo precies mogelijk te communiceren met het beperkte aantal woorden in dat stukje. En dit is een mooie aanvulling. Bedankt!
Het is fijn om in de reacties te lezen dat een aantal mensen een manier heeft gevonden om om te gaan met (terugkerende) blaasonstekingen, zonder (altijd) te hoeven grijpen naar antibiotica. Dit zal ook het onstaan van antibiotica-resistente bacteriën beperken.
Voldoende drinken is inderdaad vaak de eenvoudigste manier om een blaasonsteking te beperken of tegen te gaan, maar kan het helaas niet altijd voorkomen.
Heeft het onderzoek al ideeën opgeleverd hoe de frequent terugkerende infecties beter behandeld kunnen worden?
Beste Marian,
jazeker – in elk geval voor polymicrobiële infecties – deze idëeen (hypothesen) hoop ik verder te onderzoeken in het lab. En als het dáar dan werkt, dan kan dit verder worden getest in een klinische omgeving, en dan kan het uiteindelijk bijdragen aan de preventie en behandeling van deze infecties.
Beste Marjon,
Dat klinkt alvast hoopvol!
Ik ben benieuwd, is er een mogelijkheid om op de hoogte te blijven van je onderzoek?
Groeten, Marian
Beste Marian,
Jazeker! – via mijn website hier links beneden op de pagina.
Groet!
Marjon
Vanaf mijn meisjesjaren(12) heb ik last van blaasontstekingen. Op advies heb ik altijd veel gedronken in de hoop een ontsteking te voorkomen. Stenen in blaas en nier: Operatie. Rand in blaas; gekliefd. Blaasontstekingen met atone blaas. Regelmatig antibiotica. Incontinent. Bijkomend probleem is een slechte rug met verschillende hernia’s wel of niet geopereerd. Intussen ben ik 80 jr en heb de moed voor verbetering allang
opgegeven.
Vr. gr. Anna
Graag een reactie
ik heb nu acht keer een antibiotica kuur gehad en nu drie maanden 1tablet.Zou graag zonder antibiotica verder gaan.
Sinds de puberteit heb ik met enige regelmaat blaasontsteking gehad die werd besteden met veel drinken en antibiotica. Inmiddels ben ik 62 jaar en tob al een aantal jaren met een chronische ontsteking. Voor 2 soorten antibiotica ben ik allergisch en voor de andere antibiotica mogelijkheden ben ik immuun geworden. De in andere reacties genoemde alternatieven werkten helaas niet bij mij. Ik gebruik nu op advies van de uroloog Bacilac met een goed resultaat.
IK had een half jaar lang blaasontstekingen in 2014. Na een half jaar naar een uroloog/gynaecoloog gegaan in de Bergmankliniek in Bilthoven. Ik heb daar antibiotica gekregen, basilac femina en canberry capsules. Eind 2014 was ik overal van af en ik slik nu alleen nog cranberry capsules. Ik heb ook hormonen gehad en wel synapause E3 vaginaal zetpillen.
Ik heb een ESBL bacterie gehad; een klepsiella en de gewone blaasbacterie(colibacil). Nu in 2017 al jaren geen last gehad.
Vanaf mijn 7e jaar word ik door Erysipelas (wondroos) geplaagd, veroorzaakt door streptokokken. Thuis heb ik een voorraad Amoxicilline/Clavulaanzuur en beslis zelf (heb regelmatig overleg met huisarts) wanneer het nodig is om een kuur van 10 dagen te starten.
Wordt naar deze infectie onderzoek gedaan?
Beste Evelien,
goed om te horen dat je het zelf enigszins kunt managen zo.
Wij doen hier verder geen onderzoek aan. Ik weet eerlijk gezegd ook niet of hier in Nederland verder onderzoek aan gedaan wordt.
Sinds mijn nieuwe vriend steevast na gemeenschap blaasontsteking, na 8 kuren Trimethoprim en preventief lage hoeveelheid inmiddels resistent.
Eind december begonnen met een glas water met daarin een halve theelepel baking soda. (500 gram 1,69 bij supermarkt) Mijn pijn nam direct af en nu al 2 maanden GEEN blaasontsteking en dus géén antibiotica. Een verademing. Het is ook logisch. Zuiveringszout (baking soda) maakt urine alkalisch en dan krijgt ecoli het lastig. Ik hoop dat jullie mijn reactie laten staan wetende dat ik hiermee o.a de cranberry industrie op de kop zet. Maar bij mij helpt het echt. Graag hoor ik het als jullie meer willen gaan doen met deze kennisgeving of inzicht willen in mijn medisch dossier.
Bedankt voor de reacties.
Omdat ik niet medisch geschoold ben (maar biologisch – ecologie/ evolutie) kan ik geen antwoord geven op medische vragen.
De resultaten van de peiling en de persoonlijke reacties (hier online, en met mensen wie ik persoonlijk spreek) geven aan dat (terugkerende) urineweginfecties een probleem zijn voor een groot aantal mensen.
Ik hoop daarom dat mijn onderzoek naar de ecologie en evolutie van urineweginfecties kan bijdragen aan oplossingen voor dit probleem.
Beste marjan,
Ik heb laatst een ingectie met de bacterie pantoea agglemarons. Deze is eruit gehaald door medisch lab stein college. Ken je deze bacterie en hoe lang duurt kweek voordat deze naar boven komt. Reden dat ik dat vraag is omdat heb ik al vaker gehad via huisartslab of ziekenhuislab er niets uitkomt en via dit lab wel. Deze laatste kweekt langer door dan ziekenhuislab. Maar dan missen een ziekenhuislab en huisartslab toch veel bacterieen? Na zeven dagen cipro klachten nog niet weg had deze kuur langer gemoeten? En wat ik heb geleerd is dat sommige bacterieen juis gedijen bij zure omgeving dus cranberry niets zou helpen waarom brengt medische wereld dat niet betee in kaart en waarom zijn er mensen bij wie zure omgeving wel juist helpt?
Beste Ylvie,
Bedankt voor de reactie. Omdat ik niet medisch geschoold ben zal ik geen medisch advies geven.
Ik ken deze bacterie. Het is geen veelvoorkomende uro-pathogeen, al komt deze wel soms als zodanig voor. In mijn lab groeit deze ook wat langzamer op de normale kweekbodems.
Is er een antibiogram gemaakt? Dit is een test om de antibioticaresistenties van de bacterie in kaart te brengen. Dan zou bekend moeten zijn of deze bacterie resistent is tegen cipro. Als een bacterie resistent is tegen antibiotica kan een kuur niet (goed) werken – langer antibiotica slikken is dan niet per se beter.
Als geen antibiogram gemaakt is, zou u alsnog hiernaar kunnen vragen?
Ik weet niet wat de optimal pH (zuurtegraad) is van Pantoea, daar kan ik daarom geen uitspraken over doen.
Succes en beterschap!
Steeds terugkerende infecties om gek van te worden,al 15 jaar lang.heb sarcoidose.
Ik heb een darmbloeding selfs twee soorten. De kuren die ze willen geven kan ik niet tegen furodantine. Amoxilline Clavulaanzuur. . De anderen heb een resistentie voor opgebouwd .ek loop er al 9 maande chronisch mee . Wat is er nog voor mij als mogelijkheid
Boven staat darmbloeding . Dat is fout het moet blaasbakterie zijn.
Barbara heeft het over het drinken van water met een half theelepeltje baking soda. Dat hielp haar goed. Ik zou graag weten hoe vaak ze dat deed. Permanent of alleen tijdens de blaasontsteking. Ik heb dezelfde problemen. Ook bij mij doet de Trimetoprim niet veel meer. En de cranberry bracht ook geen oplossing .
Beste Marjon de Vos
Sinds twintig jaar chronische blaasontsteking.Maandelijks een ab.kuur.Ben met alle kuren bekent.Voor Trimoptiprim ben ik allergisch.Kreeg daar syndroom van Johnson op.Blaren zo groot als pannekoeken over mijn hele lichaam.
Mag ik dus nooit weer hebben want dan is het dodelijk.
Zou dolgraag behandeling met fagen willen hebben,maar ondanks 40,000 handtekeningen doet minister Bruins nog niks.En dit is een probleem van duizenden vrouwen.Ben verder een gezonde vrouw van 72jaar.Maar je hele leven wordt er door ontregeld.Ik wil nu vragen naar een kortdurende kuur ab.want mijn hele darmen gaan eraan.Graag reactie van u.Bij voorbaat dank.
Goedemiddag,
Een vraagje… ik heb een auto imuumziekte Psoriasis en Atritis psoriatica. Dat is nu stabiel door biological injecties.
Erg gevoelig voor infecties dus. Heb nu een streptokokenbacterie op blaas en darmen. Kom er niet makkelijk vanaf. dus krijg nu toch antibiotica kuur.
Moet ik hierna misschien preventief weer minder suiker eten en wat kan ik doen om dit weer te voorkomen. Misschien ook naar een bekkenbodemspecialist. En nog een vraagje is dit besmettelijk voor andere mensen?
Ik ben een uitbehandelde vrouw van 59 met chronische blaasont. Ik ben niet resisstent, maar een gewone ecoli bac blaasont. Kweek geeft aan dat je ab in kan zetten, alleen helaas…de kuren doen niks. Artsen kijken naar kweek uitslagen, die zien er goed uit. Volgens hun, omdat er geen resisitentie is. Volgens mij is dit probleem groter dan resisitentie. Omdat het niet erkend wordt, ik wil heel graag op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen. En enige wat mij geholpen heeft, maar ook dan komt er gewenning. Zijn probiotica s, ik nu pas begrepen dat die dan weer gevoed moeten worden met een pre biotica. Dus mischien dat daardoor de werking minder wordt na verloop van tijd? Ik probeer in dit soort dingen te blijven geloven. Ik gebruik sinds drie dagen weer een nieuw probioticum. Daar zitten vier fagen in en is gewoon in nederland verkrijgbaar. Omdat het onder het voedingssuplement valt.
Ik zoek meer wat je kan doen extra tegen de bacterie ecoli.
Mijn urine is altijd mistig en geen dokter zegt iets.
Zelfs na 1 kuur antibiotica opnieuw mistig / geen ontsteking,
geen koorts, geen pijn, etc, maar wel mistig.
Kan ik mijn blaasspoelen met gekookt water ? of iets van water-citroen / water met zeer weinig zuiveringzout.
Ik gebruik cranberry/ drink veel/ vitamine C en natuurlijke middelen: mierikswortel/curcuma/knoflook/peterseli/ui etc
Zeer graag hoop ik al jaren op een goed antwoord. U? a.u.b.
chronische blaasontsteking sinds een paar jaar! lange a.b.kuren helpen niet lang. Pas een achterwandverzakkings operatie gehad! In de zomer veel minder last. Nu, steekt het weer de kop op! Zoveel kuren al gehad! Helpt helemaal niet.
Ga nu proberen met DManose, misschien Baking Soda. Uroloog stelt voor blaasspoelingen te gaan doen. Lijkt me erg pijnlijk. Weet niet waar het naar toe gaat! Waardeloos!!
Groeten Loes 73 jaar)
ik begrijp niet dat er in de opinipeiling geen ruimte is om in te vullen dat blaasontsteking ook met alternatieve middelen over kan gaan. Ik heb bijvoorbeeld enkele keren een fikse blaasontsteking gehad en door d-mannose en vitamine C te slikken ging dat direct weer over.
Vaak blaasontsteking en veel anti biotica ondanks stikken van gran berrie tabletten. Sinds ruim een jaar d mannose 500, 2 x per dag geen blaasontstekingen meer gehad. Hoera!!