Uitgelicht

Geen ADHD meer met een dieet

25 januari 2019 | Categorie: Geen categorie

ADHD komt bij ongeveer vijf procent van alle kinderen voor. Deze kinderen zijn druk en kunnen zich moeilijk concentreren, zowel thuis als op school. Zij hebben het niet gemakkelijk. Gebleken is dat ADHD kan verdwijnen door het volgen van een streng dieet, het RED-dieet. Zou dat dieet eenvoudiger kunnen? En hoe werkt het precies? Dat wordt nu onderzocht door Wageningen University & Research.

“Ons doel is om uit te zoeken hoe het kan dat het RED-dieet zoveel effect heeft op ADHD; wat gebeurt er precies in het lichaam en in de hersenen wanneer kinderen met ADHD dit dieet volgen?” zo stelt onderzoeker Thea Godschalk. “We hopen met de BRAIN-studie een nieuwe, simpele en doeltreffende therapie voor ADHD te ontwikkelen. Mogelijk is ADHD in de toekomst zelfs te voorkómen. Om dit te onderzoeken hebben we honderd jongens van 8 t/m 10 jaar nodig die het dieet willen volgen.”

Gebruikelijke therapie: medicatie

Bijna 100.000 kinderen in Nederland hebben de diagnose ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Veel van deze kinderen krijgen medicatie. Deze medicatie, zoals Ritalin, kan de ADHD-symptomen onderdrukken. Maar medicatie werkt niet de hele dag en er zijn vaak bijwerkingen. Meer dan de helft van de kinderen stopt daarom binnen een jaar weer met medicatie. Bovendien wordt de oorzaak van ADHD met medicijnen niet aangepakt. Daarom blijft de ADHD-problematiek bij ongeveer driekwart van de kinderen bestaan, ook als ze volwassen zijn. Dat is een zware belasting. Het is dus heel belangrijk om de oorzaak van ADHD op te sporen.

Oorzaak van ADHD

De precieze oorzaak van ADHD is niet bekend. Wel weten we dat zowel erfelijke factoren als de omgeving een rol spelen. Een van die omgevingsfactoren is voeding. Uit onderzoek is gebleken dat ADHD bij zestig procent van de kinderen kan verdwijnen als het kind gedurende vijf weken een streng dieet volgt, het zogenaamde RED-dieet. Dit is een fewfoods-dieet, wat betekent dat alle noodzakelijke voedingsstoffen afkomstig zijn uit een beperkt aantal ‘veilige’ voedingsmiddelen. Het werd ook gebruikt tijdens eerder wetenschappelijk onderzoek (de INCA-studie).

Het RED-dieet als alternatief voor medicatie

Het RED-dieet is dus zeer effectief en de gedragsverbeteringen kunnen groot zijn bij kinderen die op voeding reageren. Medicatie is dan vaak niet meer nodig. Maar het dieet is zwaar, en het werkingsmechanisme is niet bekend. Bovendien kan de ADHD-problematiek weer terugkeren na het eten van doodgewone voedingsmiddelen, zoals aardappel, rundvlees of rozijnen. Elk kind reageert op andere voeding.

“ Bijna 100.000 kinderen met ADHD in Nederland kunnen in de toekomst baat hebben bij de Wageningse BRAIN-studie. 

Tim Stobernack, onderzoeker Host-Microbe Interactomics

Meer onderzoek is nodig: de BRAIN-studie

Hoe kan het dat onze dagelijkse voeding zo’n groot effect heeft op ADHD? Dat is het onderwerp van de BRAIN-studie, een nieuwe studie die wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Tijdens de BRAIN-studie volgen de kinderen gedurende vijf weken het RED-dieet (Restricted Elimination Diet). Het BRAIN-team onderzoekt wat er precies gebeurt in het lichaam als kinderen het RED-dieet volgen. “Het hele traject van de darmen, via het bloed tot de hersenen wordt onder de loep genomen. Met behulp van bloed-, urine- en ontlastingsonderzoek gaan we na of bijvoorbeeld de darmbacteriën betrokken zijn bij de gevoeligheid voor voeding. En met fMRI-scans onderzoeken we wat er gebeurt in de hersenen. Ook kijken we naar metabolieten (stofwisselingsproducten) in de urine, het bloed en de ontlasting”, zegt onderzoeker Tim Stobernack. “Ten slotte wordt onderzocht of door het dieet bepaalde genen aan- of uitgeschakeld worden. Als dat het geval is, dan zou ADHD misschien in de toekomst voorkómen kunnen worden.”

Preventie van ADHD is mogelijk

De onderzoekers hopen biomarkers (meetbare stoffen in bloed, urine of ontlasting) te vinden die kunnen voorspellen of een kind al of niet op voeding reageert. In de toekomst kan dan wellicht met een eenvoudige test vastgesteld worden of het zinvol is om het RED-dieet te volgen. Bovendien, als er meer kennis is over hóe voeding werkt bij kinderen met ADHD, dan zou een makkelijker dieet of zelfs een voedingssupplement of probioticum ontwikkeld kunnen worden, waardoor het RED-dieet uiteindelijk niet meer nodig is.

Doe mee aan deze belangrijke studie

Het belang van de studie is groot. “Bijna 100.000 kinderen in Nederland kunnen hier in de toekomst baat bij hebben”, zegt onderzoeker Tim Stobernack. Om de studie goed uit te voeren is het nodig dat er honderd jongens meedoen. Op dit moment zijn de onderzoekers van de BRAIN-studie op zoek naar de laatste vijftig deelnemers. Het gaat erom dat zij onderling zo goed mogelijk te vergelijken zijn. Daarom kunnen alleen rechtshandige jongens van 8 t/m 10 jaar deelnemen. Bent u als ouder of verzorger geïnteresseerd in deelname van uw kind aan de BRAIN-studie? Meld uw zoon dan aan. Wellicht heeft ook hij veel baat bij het dieet.

 

Meer lezen

Heb je vragen of opmerkingen? Ga hieronder in gesprek.

Plaats een reactie »


Tim Stobernack

Tim Stobernack · Onderzoeker Host-Microbe Interactomics bij Wageningen University & Research

Kinderen met ADHD hebben het niet gemakkelijk. Zij verdienen het dat uitgezocht wordt wat de oorzaak van hun klachten is en op welke manier ADHD het beste behandeld kan worden. Daarom zoeken wij uit hoe het kan dat voeding zo’n groot effect heeft op het gedrag van kinderen. Hoe mooi zou het zijn om in de toekomst ADHD met een simpele aanpassing in de voeding te kunnen behandelen. Dan kunnen we deze kinderen pas echt helpen.

Er zijn 43 reacties.

  1. Door: Linda de Wagt · 26-01-2019 om 09:08

    Goedemorgen, zag de advertentie voor de Volkskrant. Gelijk mijn aandacht gepakt!!Mooi dat er meer, dieet, onderzoek wordt gedaan, zelf ADHD en dochter met ADHD. Ik zou graag willen weten wat de meerwaarde is om alleen jongens in de onderzoeksgroep te plaatsen ? Lijkt me dan een eenzijdige uitslag en te beperkte data voor conclusies? Ik lees graag een reactie met vriendelijke groet van Linda de Wagt

    1. Door: Marja Bouwmeester · 26-01-2019 om 09:15

      Ik heb precies dezelfde vraag.Waarom onderzoek alleen bij jongens

      1. Door: M Cuperus · 01-09-2020 om 17:29

        Wat een bewering!!!
        80% van de ADHD er heeft baat bij medicatie.
        Groot deel van diegene bij wie het niet werkt heeft te maken met ADHD!!!!!
        Diegene kunnen het traject van het afstemmen van de medicatie niet aan en geven het vaak gewoon op.
        Met een negatieve ervaring als gevolg.
        Dieet er bij maar Medicatie werkt mensen!! Of je het nu leuk vindt of niet.

        1. Door: Sascha Jansen · 06-07-2022 om 13:51

          Bewezen feit, medicatie voor ADHD/ADD is schadelijk voor kinderen in de groei!!! Ik heb zelf ook ADHD en verschillende medicatie gehad en ze gaven me allemaal hetzelfde ZOMBIE on SPEED gevoel!!! Dus als dieet, natuurlijke supplementen werken en focustraining helpen, BETER!
          Kost alleen wat meer tijd, die dus blijkbaar niemand erin wil steken, pilletje is makkelijk en snel, zoals alles tegenwoordig moet.

    2. Door: Marijn de Busser · 26-01-2019 om 09:47

      Antwoord staat op de website en om dezelfde reden kunnen alleen rechtshandige jongens meedoen:
      Het klopt inderdaad dat meisjes niet mogen deelnemen aan de BRAIN-studie. Dit komt omdat we tijdens de BRAIN-studie MRI-scans maken. Uit eerder onderzoek is gebleken dat er een verschil is in hersenactiviteit tussen jongens en meisjes. Voor onze studie is het heel belangrijk dat de hersenactiviteit van alle deelnemers zoveel mogelijk hetzelfde is. Om alle resultaten van de mri-scans zo goed mogelijk te kunnen vergelijken, hebben we er daarom voor gekozen om in deze studie alleen rechtshandige jongens te laten deelnemen.

      1. Door: Jacky · 22-11-2021 om 12:07

        Oke prima. Maar spreek dan ook verder alleen over jongens in plaats van kinderen. Op deze manier generaliseer je het hele onderzoek.

    3. Dag Linda, Marja en Marijn!

      Dit is natuurlijk een goede vraag. We begrijpen dat veel mensen ook graag willen weten welke invloed voeding op het gedrag van meisjes met ADHD heeft. Eerder onderzoek heeft al laten zien dat voeding ook bij meisjes groot effect kan hebben op ADHD. Wij willen nu echter vooral onderzoeken wat het werkingsmechanisme is van voeding. Wat doet voeding bijvoorbeeld precies in de hersenen. Zoals Marijn al goed heeft ontdekt zoeken we alleen rechtshandige jongens omdat de hersenactiviteit van jongens en meisjes heel verschillend is. Hetzelfde geldt inderdaad ook voor linkshandige en rechtshandige kinderen. Door de studie te beperken tot een heel homogene groep kunnen we beter onderzoek doen en sterke conclusies trekken. Stel dat we het mechanisme van het dieet in rechtshandige, 8 t/m 10-jarige jongens kunnen verklaren, dan zal in het vervolg uiteraard nog onderzocht worden of dit mechanisme ook aanwezig is in linkshandige jongens en in meisjes. De BRAIN-studie is echter het eerste onderzoek naar het mechanisme van voeding, en we willen de kans dat we iets vinden zo groot mogelijk maken, vandaar de beperkte doelgroep.

      1. Door: Martina · 05-02-2019 om 10:00

        Beste Tim.

        Hoe kan ik mijn kind op geven?

        Gr

        Martina

        1. Beste Martina,

          Je kunt je kind aanmelden via onze website: https://brain-studie.nl/meedoen/wie-kan-meedoen/

  2. Door: Marianne Borgman · 26-01-2019 om 09:48

    In hoeverre kan dit dieet ook gebruikt worden voor puberjongens van een jaar of 14? Waaruit bestaat dit dieet?

    1. Beste Marianne!

      Aan sommige wetenschappelijke studies naar de effecten van het fewfoods-dieet deden ook oudere kinderen mee, t/m 15 jaar oud. Het is dus heel goed mogelijk dat het dieet ook effect heeft bij deze leeftijdsgroep. Wel is het een heel streng dieet en daarom niet altijd even gemakkelijk toe te passen bij een puberjongen van 14 jaar. Hoe jonger de kinderen, hoe meer supervisie van de ouders, hoe makkelijker het is om het dieet vol te houden.

      Helaas staat het onderzoeksprotocol ons niet toe om informatie te geven over de samenstelling van het dieet. Wij hopen van harte dat je dat begrijpt. Als het dieet al vóór het begin van de studie bekend zou zijn, dan kunnen wij ons onderzoek niet goed uitvoeren. Het is namelijk heel belangrijk dat het dieet van het kind bij de start van het onderzoek nog niet is aangepast. Ze moeten dus allemaal hun normale voedingspatroon volgen, anders kunnen wij geen goede baselinemetingen doen.
      Verder is het ook moeilijk om informatie te geven over het dieet, omdat de samenstelling van het RED-dieet voor elk kind anders kan zijn. Het is dus geen standaarddieet, maar wordt voor elk kind apart aangepast, tijdens de 5 weken dat het dieet duurt. Wat we wel kunnen vertellen is dat er heel veel voedingsmiddelen weggelaten worden tijdens het RED-dieet (het is dus een fewfoods-dieet), omdat anders de invloed van voeding op ADHD niet is vast te stellen. Elk kind kan namelijk op andere voeding reageren. Het RED-dieet bestaat daarom alleen uit ‘veilige’ voedingsmiddelen.

  3. Door: Ma De Vries · 26-01-2019 om 17:49

    Hoe worden de monsters van bloed, urine en ontlasting afgenomen?
    Hoe vaak vindt dit plaats?

    1. Goedemiddag!
      Bedankt voor deze vraag over de verzameling van monsters. We vragen de ouders om drie keer ontlasting van hun kind te verzamelen, aan het begin van de studie, net voor het begin van het fewfoods-dieet en aan het eind van het dieet. Hiervoor krijgen ouders materiaal mee, waarmee ze makkelijk en op een hygiënische manier de ontlasting van het kind kunnen verzamelen. Urine wordt op de twee meetdagen verzameld, voor en na het volgen van het fewfoods-dieet. Hiervoor krijgen de ouders een koeltas en urinebeker mee naar huis. Op de ochtend van de twee meetdagen wordt een kleine hoeveelheid bloed en wangslijm afgenomen bij het kind. Het is belangrijk dat de kinderen ‘nuchter’ zijn. Het bloedprikken wordt gedaan door een prikster die heel veel ervaring heeft met het prikken van kinderen. Ook bestaat de mogelijkheid om op de ochtend voor het bloedprikken een verdovingspleister te gebruiken, zodat de kinderen de prik van de naald niet voelen.

  4. Door: Jan · 27-01-2019 om 09:47

    https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/dieet/67547-adhd-dieet-of-red-dieet-wat-is-dat.html

    Over red-dieet is vrij veel gepubliceerd. Wat is er mis mee als mensen zelf uitproberen wat voor hen werkt?

    1. Goedemiddag Jan!
      Vanzelfsprekend staat het iedereen vrij om het voedingspatroon aan te passen en een dieet uit te proberen. Echter, het RED-dieet is niet zomaar een dieet. Het wordt namelijk uitsluitend kortdurend (maximaal 5 weken) toegepast als onderdeel van diagnostisch onderzoek naar de oorzaak van ADHD. Begeleiding tijdens het RED-dieet is heel belangrijk, vandaar dat het alleen wordt toegepast door specialisten. Het dieet is namelijk niet eenvoudig uit te voeren, de omstandigheden moeten optimaal zijn en er moet goed geïnventariseerd worden welke gedragsproblemen er precies zijn. Daarom worden eerst de problemen aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten geïnventariseerd. Daarna krijgen ouders instructie hoe ze hun kind moeten observeren en waar ze op moeten letten. Dan volgt een oefenperiode, waarin ouders een uitgebreid dagboek moeten bijhouden zonder dat het dieet van het kind verandert. Ook wordt een overzicht gemaakt van alle knelpunten die het volgen van het dieet kunnen belemmeren (zoals vaak buitenshuis spelen, voor- of naschoolse opvang, logeerpartijen, etc.). Tenslotte moet benadrukt worden dat het RED-dieet geen standaard dieet is; het wordt voor elk kind apart aangepast, indien nodig. Het is dan ook niet voor niets dat in bovenstaande link (naar de tekst op de site van ‘Mens en Gezondheid’) professor Jan Buitelaar stelt dat het RED-dieet alleen onder begeleiding van een deskundige moet worden uitgevoerd. Het is onverstandig om kinderen op een streng diagnostisch dieet te zetten zonder dat de noodzakelijke expertise aanwezig is. Wij adviseren daarom dat ouders die graag willen weten of ADHD bij hun kind door voeding komt, dit altijd laten onderzoeken onder begeleiding van een specialist.

  5. Door: Dr. Preetha Simon · 27-01-2019 om 15:33

    Hello Tim, nice to hear ADHD is addressed with diet. My daughter, 8 years, is also has ADHD. Because of the side effects,i am not dared to give her Ritalin. Hope, we Indians, will also some day will be benefitted from your research.All the best wishes, Tom. God bless you ! Are you available on gmail?

    1. Hello Preetha!
      Thank you very much for your reaction and your nice words! We understand your decision to not give Ritalin to your 8-year old daughter. It is indeed not entirely clear what the side effects and long-term effects of methylphenidate are. Because of that, many parents are thinking very carefully about this decision. Of course, we hope that many children all over the world will benefit from the results of the BRAIN-study, and that it will be possible to offer them an alternative therapy besides medication. If you are interested in the outcomes of the study, you can check our homepage http://www.BRAIN-studie.nl and/or register for our newsletter. Our aim is to publish the first results of the BRAIN-study in 2020.
      Unfortunately, I am not available on Gmail, but you can always send me an email to tim.stobernack@wur.nl.

  6. Door: Ineke · 28-01-2019 om 09:13

    Goedemorgen, mijn kinderen (meisje en jongen) reageerden heel goed op het weglaten van suiker. Dit is lastig, want dat zit zelfs nog in beschuit. Ook namen ze geen rode producten meer, zoals rode paprika, tomaat, roosvice. Het resultaat was verbluffend.

    1. Beste Ineke,
      Wat fijn dat je kinderen er baat bij hebben wanneer je suiker en rode producten uit hun voeding weglaat. Wij denken wel dat het belangrijk is om te onderzoeken of de kinderen werkelijk op suiker reageren, of dat ze reageren op andere bestanddelen van suikerhoudende voeding. Dat is namelijk heel goed mogelijk, omdat tot nu toe niet gebleken is dat suiker, in tegenstelling tot de heersende opvatting hierover, een rol speelt bij ADHD. Het zou dus interessant zijn om na te gaan hoe de kinderen reageren wanneer pure suiker (in de vorm van suikerklontjes, dus niet in de vorm van snoep, koek, broodbeleg of frisdrank) wordt toegevoegd aan hun huidige dieet. Het kan voor kinderen namelijk belastend zijn om suikerloos te moeten eten, terwijl het misschien niet nodig is. Het is toch fijn als je gewoon mee kan doen op een verjaardag of een feestje, of bij een traktatie op school. Desondanks, als het nu goed gaat met de kinderen, dan is dat natuurlijk heel fijn, en ze komen wat voeding betreft niets te kort. Het is in ieder geval niet eenvoudig om precies vast te stellen waar kinderen precies op reageren, vandaar dat deskundige begeleiding zo belangrijk is.

  7. Door: Henk Beukhof · 28-01-2019 om 20:42

    Ik ben een nl man, 62 jaar oud. Ruim 10 jaar geleden ontdekte men in het Sport Medisch Centrum Papendal tijdens een intensieve fietstest hartritmestoornissen. Via de cardioarts werd ik verwezen naar een ADHD specialist. Sinds die tijd gebruik ik methylfenidaadzou het dieet ook voor mij een alternatief kunnen zijn?

    1. Goedenavond Henk,
      Er is helaas nog geen wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van het dieet uitgevoerd bij volwassenen. Wij hopen dat dit in de nabije toekomst zal worden onderzocht. Wie weet hebben ook volwassenen baat erbij.

    2. Door: Janneke · 24-11-2019 om 02:37

      Goed voor je voeding zorgen is altijd goed. De meeste mensen roepen dat ze gezond eten maar het gaat er vooral om om dat te eten wat jouw lichaam nodig heeft.
      Denk ook aan de rol van biogene aminen en exorfinen. Ook een gezonde darmflora is belangrijk.
      Denk dat goede voeding alleen niet voldoende is. Ook bepaalde voedingssupplementen kunnen zinvol zijn. Bij hartritmestoornissen zijn o.a. magnesium, kalium en omega 3 belangrijk. Bepaalde voedingssupplementen kunnen ook de aanmaak van dopamine verbeteren. Zelf laat ik, vanwege andere klachten, dingen uittesten door een kinesioloog.
      Medicijnen zorgen onder andere voor verminderde opname/verhoogde uitscheiding van vitaminen en mineralen. Middelen tegen ADHD bevorderen een tekort aan onder andere magnesium.

  8. Door: Reinier · 29-01-2019 om 08:27

    Kan ik ergens dit onderzoek volgen? Op de hoogte blijven via nieuwsbrief oid?

    1. Dag Reinier!
      Hartelijk dank voor je interesse in de BRAIN-studie. Je kunt het onderzoek volgen op onze website http://www.BRAIN-studie.nl. Hier worden regelmatig nieuwsberichten geplaatst. Ook kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief op https://brain-studie.nl/aanmeldformulier-nieuwsbrief/.

  9. Door: Marjolijn · 30-01-2019 om 13:37

    Hoi,
    Heel boeiend, hoe kan je een kind opgeven voor het onderzoek?

    1. Dag Marjolijn!
      Bedankt voor je vraag. Je kunt je kind aanmelden via onze website (zie https://brain-studie.nl/meedoen/wie-kan-meedoen/).

  10. Door: Sarah Kapel · 31-01-2019 om 06:28

    Goedendag,

    Waarom is het onderzoek alleen voor jongens en niet voor meisjes met ADHD. De reden hiervoor lees ik niet in dit artikel van het onderzoek.

    1. Door: Sarah Kapel · 31-01-2019 om 06:34

      Heb de reacties gelezen… duidelijke uitleg waarom alleen de jongens onderzocht worden. Ben benieuwd naar het resultaat. Toitoitoi

  11. Door: Coba Rozema · 02-04-2019 om 15:56

    Beste medewerkers ,

    Voor een cacao presentatie in onze Wereldeinkel in Wierden zijn wij op zoek nasr een paar lege cacaozakken . Vanaf 24 april tot Wereldwinkrldag-chocoladedag staat onze foodafdeling in ht teken vsn de fairtrade chocolade. Mocht u een paar zakken voor ons hebben liggen , zou u ze dan willen toezenden? De verzendkosten zullen we natuurlijk vergoeden. In afwachting van uw reactie.

  12. Door: Waldo Happee · 13-05-2019 om 08:19

    Beste,
    Allereerst buitengewoon fijn dat er verder onderzoek gedaan wordt naar Adhd. Zelf ben ik 43 heb ik sinds 4 maanden de diagnose en slik ik nu bijna 2 maanden ritalin retard en ben ik daar buitengewoon positief over. U schrijft dat medicatie de oorzaak van adhd niet aanpakt. Mijn ervaring is dat het voor het eerst van mn leven stil in mn hoofd is en dat ik mijn structurele onrust in mijn systeem niet meer hoef te bestrijden met extreem sporten of middelengebruik. Ik ben dan ook een beetje verbaasd dat u aangeeft dat medicatie niet de oorzaak van adhd, iets met dopamines geloof ik, aanpakt. Ik zou niet weten wat die medicatie anders doet. Wat me verder opvalt is dat adhd een soort ziekte is die alleen bij kinderen voorkomt. Het is iets wat je je hele leven bij je draagt vanaf je geboorte. Als kind paste ik mij aan; was ik druk, was ik de pineut , was ik rustig, kreeg ik liefde. Niemand zag mijn onrust, behalve ik. Dat voeding een positieve werking op mensen heeft, daar ben ik van overtuigd. Dat opvoeding in vrijheid en veiligheid een grotere invloed heeft, daar ben ik zelf meer van overtuigd. Ik ben uit het systeem gevallen en heb snel deze diagnose gevonden, gelukkig. Het systeem kan slecht tegen drukke kinderen en zoekt daar oplossingen voor. De afgelopen 5 jaar is het aantal adhddiagnoses onder kinderen met 25% gedaald, gelukkig. Ik schat in dat veel kinderen die de diagnose krijgen, wellicht geen adhd hebben, maar gewoon wat drukker zijn dan hun omgeving. Hoe gaan jullie hiermee om in je onderzoek? Let wel, ik juich dit onderzoek zeker toe, vooral omdat er zoveel onzin over adhd verspreid wordt, maar ik merk zelf de buitengwoon positieve effecten van medicatie op mijzelf. Daarnaast vind ik het hoog tijd worden dat ik mijn medicatie gewoon kan gaan krijgen ipv offlabel!
    Grote groet en ben erg benieuwd naar de vorderingen en uitslagen van het onderzoek,
    Waldo Happee

    1. Door: Janneke · 24-11-2019 om 02:48

      Medicijnen kunnen wat dempen maar doen niets aan de oorzaken. De aanmaak van allerlei neurotransmitters kan verstoord raken door onder andere een overbelasting door exorfinen, biogene aminen en gifstoffen en een tekort aan DPP-IV. En tekorten aan voedingsstoffen.
      Zelf geen adhd maar in het verleden de ervaring dat toen ik bij een natuurgenezer kwam, die mij voedingsrichtlijnen gaf plus wat voedingssupplementen adviseerde, ik rustiger in mijn hoofd werd en dat mijn vreetbuien vrijwel verdwenen.
      Medicijnen verbeteren niet de aanmaak van stofjes maar knoeien er wat mee, waardoor een kettingreactie aan andere verstoringen in je lichaam. Vergeet ook niet het langetermijneffect. En medicijnen bevorderen de uitscheiding cq verminderen de opname van vitaminen en mineralen. Dergelijke middelen bevorderen tekorten aan magnesium en kalium.

  13. Door: Rinske · 10-01-2020 om 08:23

    ADHD is een psychiatrische aandoening waar je wel of geen aanleg voor hebt. Er is uit Deens onderzoek gebleken dat ADHD’ers een genetische afwijking hebben, zie: https://www.nature.com/articles/s41593-019-0527-8.
    Mijn ervaring is dat externe factoren ADHD extra kunnen triggeren met als resultaat dat de symptomen zich meer uiten en zo tot (meer) psychosociale problemen leiden. Hoe meer beschermende factoren, hoe minder de aandoening tot uiting komt, hoe groter de afname van deze bescherming, hoe meer ADHD “gaat opspelen” en je emeer beperkingen ervaart. Met beschermende omstandigheden doel ik op factoren zoals een stabiel gezinsleven, een goede hechting, een sterk sociaal netwerk, acceptatie door de omgeving, een positief zelfbeeld. Daarnaast kent ADHD gradaties, zoals elke aandoening.
    Dat voeding een rol speelt geloof Ik wel, maar m.i. ontbreekt er een correctie in het onderzoek voor de genoemde beschermende factoren op het sociale vlak. Immers, het wordt onder jonge kinderen uitgevoerd. Vooraf is bekend dat het dieet tijdrovend en intensief is. Van ouders die bereid zijn tot een dergelijke investering en hier aan meewerken kan verondersteld worden dat zij dusdanig betrokken zijn dat het met deze bescherming wel goed zit. Kinderen in de basisschoolleeftijd hebben daarnaast minder sociale en maatschappelijke druk dan volwassenen. Zeker als een volwassene al langer (ongediagnosticeerd) rondloopt en allerlei niet begrepen beperkingen ervaart. Het zou daarom interessant zijn om juist onder volwassenen meer onderzoek uit te voeren. Niet alleen naar het effect van voeding op (symptomen van) ADHD, maar zeker ook naar de psychosociale omstandigheden. Juist bij volwassenen kan onderzoek worden gedaan naar overeenkomsten en verschillen; er zijn mensen bij wie de diagnose al in de jeugd gesteld is, maar ook mensen die op latere leeftijd zijn gediagnosticeerd. Onderzoek over een lange periode kan wellicht meer licht werpen op omstandigheden waarin ADHD symptomen sterker tot uiting komen of juist minder merkbaar zijn.
    Ik ben geen wetenschapper maar stel vragen die mij bezig houden: welke externe omstandigheden triggeren of remmen de ontwikkeling van ADHD en hebben daarmee invloed op de mate waarin iemand beperkingen ervaart? Dus niet alleen voeding, maar ook sociale omstandigheden.
    Kortom, waarom geen onderzoek onder volwassenen?

    1. Door: Sophia · 29-04-2021 om 11:27

      Interessant onderzoek! Echter vraag ik me af waarom dit alleen op jongens getest wordt. Het is al duidelijk dat er een grote gender-gap is in onderzoeken, en dit maakt het niet beter. Tevens zie ik geen enkele onderbouwing waarom er alleen op jongens getest wordt. Ook veel meisjes hebben alst van ADHD, maar dan vooral het inattentive type. Wel worden ze vaak niet gediagnostiseerd. De onderzoeksmethode wekt wéér onterecht de illusie dat ADHD een jongenskwaal is. Wanneer gaan jullie op vrouwen/meisjes testen en waarom is dit nog niet gebeurd?

  14. Door: Joyce · 10-01-2020 om 12:05

    Hoe zit het met volwassenen en onderzoek daarna? Kunnen die zichzelf ook aanmelden?

  15. Door: Ronald Elsenaar · 27-01-2020 om 11:53

    Hallo,
    Dit onderzoek is vooral geënt op kinderen. Is er ook een onderzoek dat betrekking heeft op volwassenen?
    Ik heb namelijk ook ADHD en ben al een tijdje bezig met het uitzoeken van medicijnen. Alle opiaten heb ik al weggedaan.
    Mijn ADHD heeft namelijk nog al invloed op mijn slaapgedrag.
    Ik ben benieuwd.

  16. Door: Marjan · 30-01-2020 om 02:07

    Geen ADHD meer door een dieet. Vrij misleidend als je het mij vraagt..

    zie ook hier https://forum.adhdblog.nl/conversations/geen-adhd-meer-door-resultaten-het-pelsser-dieet-red-dieet

    1. Door: Hanneke · 12-10-2020 om 23:40

      Hi Marjan, iets wat kort door de bocht al zeg ik het zelf. In het volgende topic, ook op het ADHDblog platform is te lezen dat het erg goed helpt bij het verminderen van ADHD symptomen https://forum.adhdblog.nl/conversations/red-dieet-ons-traject

      De ervaringen met dit strenge ADHD-dieet erg positief.

      Mensen, doe zelf ook goed onderzoek en laat je niet alles voorspiegelen.

      Groetjes, Hanneke

  17. Door: Christa · 07-07-2020 om 20:09

    Hallo,

    Ik heb een zoon met ADHD. Hij is 9 jaar oud. Maar linkshandig.
    Hoe kunnen we dan toch advies krijgen over eventueel voeding?

    1. Door: Hanneke · 12-10-2020 om 23:42

      De tientallen ervaringen al op dat ADHDblog site gelezen, dit gaf ik net aan in een andere reactie. Staat ook nog wel iets bij over linkshandigen.

  18. Door: Mike · 17-11-2020 om 13:45

    Mijn theorie:

    gluten en caseïne (melkgluten) (niet gelimiteerd tot maar beide ook niet per se) kunnen bij mensen met genetische aanleg voor gevoeligheid daarvoor zorgen dat de darmen niet genoeg enzymen leveren naar het endorphine systeem. dat zorgt er op zijn beurt voor dat er een tekort aan dopamine (en dergelijke) is, wat ervoor zorgt dat je hersenen op een soort overlevingsstand werken (adhd)

    vanwege de hypergevoeligheid is er ook vaak last van ecxeem en ontstekingen (bijv, hoornvlies ontsteking, conjunctivitis, veel lijnen op je handpalmen, Keratosis pilaris, Dennie–Morgan fold, etc )

    ze hebben wel getest of er antistoffen zijn voor een allergie maar dat is iets anders dan een hypergevoeligheid die ervoor zorgt dat de darm flora en fauna de neuro feedback aanpassen omdat ze iets niet leuk vinden > invloed op endorphinesysteem

  19. Door: Inge Versteegt · 21-05-2021 om 10:10

    Ik volg met grote belangstelling deze ontwikkelingen op het gebied van ADHD-behandeling. Als onderzoeker, maar ook als ouder van een zoon met ADHD en als gediagnosticeerd ADD’er. Heel veel succes aan de onderzoekers gewenst! Er komen drie vragen bij me op: is het mogelijk om deel te nemen mét behoud van medicatie? Immers, het effect van medicatie is al aangetoond, en veel ADHD’ers willen de voeding gebruiken als aanvulling. Bovendien is het voor mij niet wenselijk dat de schoolvorderingen en ontwikkeling van onze zoon gedurende een jaar nog verder achterop raakt door te stoppen met zijn medicatie. Mijn tweede vraag is: hanteert het dieet een verplicht ‘vlees’ element? Met alle kennis over duurzaamheid en dierenwelzijn is het verplichten van vleesconsumptie als onderdeel van een onderzoek niet zo handig en wij zouden er niet aan meedoen in dat geval. Ten derde: waarom worden meisjes (alweer!) uitgesloten van onderzoek? Het is nu toch al jaren bekend dat de behandeling en diagniosticering van meisjes en vrouwen schade oploopt doordat behandelingen alleen bij jongens en mannen worden getest? Waarom geen groep meiden erbij om verschillen te kunnen meten en gericht te kunnen voorschrijven?

  20. Door: Evan · 22-11-2022 om 15:22

    Beste,

    Is het gebruiken van grote hoeveelheiden cacaopoeder als alternatief voor adhd medicatie veilig? Met veel bedoel ik 9 eetlepels cacao per dag.

    Het is heel effectief , voor mij, maar is het gevaarlijk? Er schijnt bijvoorbeeld veel mangaan in cacao te zitten en mangaan vergiftiging zou dus een probleem kunnen zijn wellicht.

    Zitten er andere gevaarlijke stoffen in cacao poeder? Zoals residuen van pesticiden?

    Iets anders dat ik las is dat theobromine in cacao zit en dat die stof bij hoge doseringen hersenbeschadging kan veroorzaken.

    Kunnen jullie hier iets over zeggen?

    Hartelijk dank alvast
    groeten

  21. Door: anita nijhuis · 11-05-2023 om 17:03

    goedendag,

    ik ben erg geïnteresseerd in het dieet voor adhd
    mijn zoon moet nog onderzocht worden hiervoor
    maar ik wil wel al stappen gaan ondernemen, want de wachtlijst bij de ggz is lang en alles wat we nu al kunnen proberen is natuurlijk het proberen waard.
    wij wonen zelf in noord brabant hoe kan kan ik er achter komen of er bij ons in de buurt een dietist is die hier in gespecialiseerd is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *