Uitgelicht

Reuk- en smaakverlies bij corona

1 mei 2020 | Categorie: Geen categorie

Mensen die het coronavirus bij zich dragen, kunnen besmettelijk zijn voordat symptomen als hoesten en koorts optreden. Veel van hen lijken al in een vroeger stadium verlies van reuk en smaak te ervaren. Wageningse wetenschappers werken wereldwijd samen en verzamelen gegevens over reuk- en smaakverlies bij coronapatiënten. Dit brede onderzoek draagt mogelijk bij aan een vroegere diagnose. Ook jij kunt helpen, door de online vragenlijst in te vullen als je recent corona-achtige verschijnselen hebt gehad.

Al in maart verschenen de eerste berichten over mensen die hun reuk en smaak verloren bij een besmetting met het coronavirus. Zo waren er koks die geen knoflook meer konden proeven en mensen die de stank van een poepluier of kattenbak, of de geur van shampoo niet meer roken. Britse artsen waarschuwden dat het verlies van geur en smaak mogelijk een signaal is voor coronabesmetting. Ook in andere landen, zoals China en Italië, zagen artsen dit fenomeen.

“ Er zijn aanwijzingen dat reuk- en smaakverlies vroegtijdige symptomen van COVID-19 zijn. Als mensen met deze klachten meteen in thuisisolatie gaan, is verdere verspreiding van het virus te beperken.”

Sanne Boesveldt, universitair hoofddocent Sensoriek en eetgedrag

“Het wordt steeds duidelijker dat verlies van reuk en smaak tot de symptomen kunnen behoren wanneer mensen besmet zijn met het coronavirus. Er zijn nu zelfs gevallen bekend waarin dat het enige symptoom was”, zegt Sanne Boesveldt, universitair hoofddocent bij de Wageningse afdeling Humane Voeding & Gezondheid. Ze is gespecialiseerd in onderzoek naar reuk, smaak en eetgedrag.

Beter beeld

Er zijn al wat kleinere studies gedaan die uitwijzen dat dertig tot wel negentig procent van de coronapatiënten geur- en smaakverlies ervaren. Maar deze onderzoeken zijn onderling heel verschillend uitgevoerd. Om een beter beeld te krijgen zijn zeshonderd artsen en wetenschappers van het Global Consortium for Chemosensory Research (GCCR) inmiddels een groot internationaal onderzoek gestart. Boesveldt coördineert het onderzoek voor Nederland. Wageningen is uniek in ons land omdat de universiteit smaak, reuk en voeding in samenhang bestudeert en Boesveldt wordt gezien als dé expert op dit terrein.

Verlies van geur door het coronavirus

Er zijn aanwijzingen dat reuk- en smaakverlies eerder optreden bijCOVID-19 dan symptomen als koorts en hoesten.

Vragenlijst

Met andere onderzoekers van GCCR heeft Boesveldt een vragenlijst samengesteld. Iedereen die de afgelopen veertien dagen corona-achtige verschijnselen heeft gehad, kan de vragenlijst invullen. Ook wanneer je positief getest bent op COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus, verzoekt Boesveldt je om mee te doen.

Participate in the GCCR studyWaarom de beperkte termijn van twee weken? “We vragen specifiek naar de duur en volgorde van verschillende symptomen en hoe langer het geleden is, hoe minder gedetailleerd mensen zich het precieze verloop herinneren”, legt Boesveldt uit. De vragenlijst invullen kost ongeveer tien minuten en kan online of met de QR-code hiernaast op de smartphone.

Vroege diagnose

In wel twintig talen wordt de vragenlijst aangeboden. Zo hopen de onderzoekers veel informatie te verkrijgen en het virus beter te leren begrijpen. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk hoe vroeg het verlies van geur en smaak precies optreedt en hoe lang het aanhoudt. “Als mensen hersteld zijn, lijkt het wel terug te keren”, aldus Boesveldt.

reuk- en smaakverlies door het coronavirus

Het coronavirus kan leiden tot geurverlies, waardoor de patiënt sterk geurende producten, zoals blauwe schimmelkaas, niet ruikt.

Verder kunnen grootschalige en dus statistisch betrouwbare gegevens mogelijk bijdragen aan een vroegere diagnose. “Er zijn aanwijzingen dat reuk- en smaakverlies eerder optreden dan symptomen als koorts en hoesten. Als mensen zodra ze hun reuk- of smaakvermogen verliezen meteen in thuisisolatie of quarantaine gaan, is verdere verspreiding van het virus te beperken.”

Aangetaste reukcellen

Verder is het onderzoek er vooral op gericht om het virus beter te begrijpen, zegt Boesveldt. Ze vermoedt dat een coronabesmetting alleen het reukvermogen aantast. In het algemeen berust smaakbeleving namelijk voor een groot deel op reuk. “Wanneer mensen bij het Reuk- en Smaakcentrum komen en zeggen: ‘Ik proef niks meer’, is bij 95 procent het smaaksysteem nog intact. Mensen ervaren verlies van smaak doordat de geur van voedsel wegvalt.”

Als we verkouden zijn en een verstopte neus hebben, ruiken we slecht. Maar bij COVID-19 lijkt er iets anders te gebeuren. Boesveldt: “Het lijkt erop dat het coronavirus zich aan een bepaald soort receptor bindt die veel in de neus voorkomt. Dat zijn speciale cellen die gevoelig zijn voor prikkels. We denken dat het virus het weefsel aantast waarin de reukreceptoren zitten die normaliter de hersenen een seintje geven dat er geuren kunnen worden waargenomen.”

Voor de geurtest willen onderzoekers zeep of shampoo gebruiken, want die geur blijft constant over de tijd.

Thuistest voor reuk en smaak

Momenteel werkt Boesveldt met andere onderzoekers aan een thuistest voor mensen die mogelijk COVID-19 hebben. “Daarmee kunnen mensen zelf testen of ze beter of slechter ruiken en proeven, en volgen hoe het zich ontwikkelt”, aldus Boesveldt. “Het is nog niet zo makkelijk om producten te vinden die iedereen overal ter wereld in de keukenkast of badkamer heeft staan. Suiker en zout wil nog wel. Maar iets zuurs en bitters, zoals azijn en koffie, is al lastiger. Voor de geurtest willen we bijvoorbeeld shampoo gebruiken. Ook al heeft iedereen andere shampoo, de geur blijft wel constant over de tijd.”

De thuistest komt vóór de zomer beschikbaar. Daarnaast gaan de onderzoekers door met gegevens verzamelen en analyseren. De vragenlijst blijft online voor langere tijd beschikbaar. Boesveldt: “Het is ook interessant om straks het verloop bij een eventuele tweede of derde virusgolf te volgen.”

De Universiteit van Nederland: Sanne Boesveldt legt in dit minicollege van 15 minuten uit welke invloed een verstopte neus heeft op het eten van versgebakken appeltaart

Meer lezen

Heb je vragen of opmerkingen? Ga hieronder in gesprek.

Plaats een reactie »


Sanne Boesveldt

Sanne Boesveldt · Universitair hoofddocent Sensoriek en eetgedrag

Geurwetenschapper Sanne Boesveldt is gespecialiseerd in de relatie tussen reuk, smaak en eetgedrag en is medeoprichter van het Reuk- en Smaakcentrum, waarin de afdeling Humane Voeding & Gezondheid van Wageningen University & Research samenwerkt met Ziekenhuis Gelderse Vallei. Boesveldt kijkt naar de invloed van geur op de eetlust en het eetgedrag en naar veranderingen in reuk en smaak door bijvoorbeeld ouder worden of ziekten zoals kanker. "Aanvankelijk was ik geïnteresseerd in de hersenen, maar tijdens mijn promotieonderzoek naar reukstoornissen bij Parkinsonpatiënten ontdekte ik hoe fascinerend reuk is. Reuk wordt vaak nog weinig gewaardeerd. We weten er nog lang niet zoveel van als van bijvoorbeeld het gezichtsvermogen of gehoor. Reuk en smaak zijn heel belangrijk voor de kwaliteit van leven en spelen een grote rol in het sociale leven, maar bijvoorbeeld ook bij gezonder eetgedrag.”

Er zijn 293 reacties.

 1. Door: Arjan de Roon · 02-05-2020 om 11:57

  Ik had eerste dagen van maart last van zere keel en daarna verdween dit. Geen koorts of echt verkouden. Op 7 maart van de een op andere dag geen reuk of smaak meer. Ik ruik bijna niets en smaak is ook enorm slecht gebleven. Paar dagen erna enorme misselijkheid en overgeven duurde twee dagen geen koorts wel paar dagen heel moe

  1. Bedankt voor het delen van je ervaring.
   Sanne

   1. Door: Irene Witteman · 28-05-2020 om 17:09

    Ik heb een vraag: mijn vriend (niet getest) kreeg 2 weken geleden koorts, hoestbuien En enorme vermoeidheid. Na een week was dit over en verdween met de koorts zijn reuk (smaak). Hij is al een week koorts en hoestvrij. Is hij nu nog wel besmettelijk? We hebben elkaar nl al 3 weken niet gezien en willen graag het pinksterweekend samen doorbrengen. (Hij mag zich dinsdag pas laten testen).

    1. Door: Irene Witteman · 28-05-2020 om 17:11

     Vervolg op eerder bericht hierboven: zijn smaak en geur zijn nog steeds weg..

     1. Beste Irene

      Ik ben geen arts dus kan en mag je hierin niet adviseren. Luister naar de richtlijnen van het RIVM (en evt je huisarts).

      Groeten Sanne

     2. Door: Miranda · 10-06-2020 om 11:40

      Ik heb corona gehad periode pasen. Ik heb nog steeds mijn reukvermogen niet terug. Heel af en toe ruik ik iets maar dat is na een paar seconden weer weg. Komt mijn reuk nog terug?

     3. Door: Yakout · 26-07-2020 om 17:13

      Ik ben positief getest ben 3 dagen ziek geweest hoofdpijn spierpijn en sinds gisteren is mijn reukvermogen en smaak helemaal weg.

     4. Door: Jennifer · 18-12-2023 om 15:54

      Ik heb Corona gehad in januari 2021.. en tot op de dag van vandaag bijna 3 jaar later nog steeds niet mijn geur en smaak terug! Komt dit ooit nog goed?? Het lijkt alsof ik de heledag een verstopte neus heb en dingen ruik en proef ik dus anders.. Mvg Jennifer

     5. Door: Amanda · 17-03-2024 om 15:26

      Ik maak me zorgen! Mijn smaak/ geur is ook weg…
      .AL 5WEKEN. ZIJN ER MEDICATIE VOOR? OF ANDERS?

   2. Door: Mincke Chris · 12-10-2020 om 15:15

    Halo mijn eten smaak me niet meer het us wel of ik zand eet en ik heb de laatste tijt altijd een droge mond heb al van ales geprobeerd medicijnen voor meer speeksel aan te maaken pastas voor i de mond al antibiotica ge pakt maar niekshelp wat stel juil me nog voor

    1. Door: Kesteleyn padcale · 20-10-2021 om 19:29

     Ik heb 12 januari 2020 corona gehad en ben mijn reuk en smaak verloren deze is na 10 maanden nog altijd niet terug.zeer teleurstelend wat ik wel heb is een slechte reuk op alles waar ik wil aan rieken . voor de rest geen andere symptomen kan ik geholpen worden

    2. Door: M.J Tamarinde · 27-11-2022 om 11:42

     In maart 22 voor de tweede keer corona gehad.
     Smaak zoet zuur zout bitter is normaal aanwezig maar de verfijning van hou smaak moet zijn is weg.
     Reuk is helemaal weg en niet meer teruggekomen.
     Heel soms komt er een bloemig luchtje langs maar is ook snel weer weg.
     Ik ruik vieze luchtjes ook niet…dus poep of de kattenbak heb ik geen last van.
     Ondanks nu coronavrij…ik test regelmatig…geen reuk vermogen.

   3. Door: Kim vreeburg · 24-11-2020 om 14:42

    Za 21 nov eerste klachten: koorts, moe spierpijn in de rug. Direct een test gedaan, welke positief.
    Zondag koortsvrij en sinds 24 nov mijn reuk weg. Dit ter info voor verder onderzoek.

   4. Door: Kim · 24-11-2020 om 14:44

    Za 21 nov eerste klachten: koorts, moe spierpijn in de rug. Direct een test gedaan, welke positief.
    Zondag koortsvrij en sinds 24 nov mijn reuk weg. Dit ter info voor verder onderzoek.

    1. Door: sanne boesveldt · 24-11-2020 om 16:34

     Beste Kim

     Zou je onze vragenlijst willen invullen? https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

     Bedankt!

   5. Door: Martien · 10-02-2021 om 18:52

    Ben op 28 december positief getest. Op 1januari ziek geworden, heeft 2 weken geduurd met milde klachten. Nu op 5 februari een reuk hallucinaties. Elke minuut ruik ik uitlaatgassen. Is erg irritant.

    1. Door: A mol · 20-03-2021 om 09:14

     Mijn 1ste symptomen waren november 2020 smaak en geur verlies, werd positief getest kreeg daarna griep verschijnselen. Heb nog steeds geen smaak en geur alles heeft een zware zoete stinkende geur ben ondertussen al vaker getest maar dan negatief

     1. Door: Hetty · 27-06-2021 om 11:40

      Ik heb met vlagen ook last van een zware, zoete geur. In januari corona gehad. Heb wel mijn smaak en reuk terug maar deze geur overheerst.
      Hetty

    2. Door: WL · 04-05-2021 om 22:26

     Begin januari ook positief getest. Geen reuk of smaakverlies. Nu sinds 29/30 april het idee dat er in elke ruimte waar ik kom gerookt wordt….
     Aftercoronaverschijnsel? Of hooikoorts?

  2. Door: J Welie · 04-05-2020 om 15:11

   Het is net alsof het virus een soort gelaagdheid van het proeven en ruiken heeft weggehaald. Je proeft wel weer langzaam maar niet met de gelaagdheid die het voorheen had. Ik vrees dat deze reuk- en smaakschade veel erger zal zijn op lange termijn dan de geleerden nu uit spreken. Zo veel mensen die schrijven dat ze niet meer ruiken en proeven als voorheen.

   1. Ik hoop ook dat het weer volledig terugkeert. Momenteel is nog onduidelijk wanneer de reuk precies terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen) en dat kan uiteraard per persoon varieren, maar er zijn zeker berichten dat het weer normaal kan worden.

    Groeten Sanne

    1. Door: Stephanie · 26-06-2020 om 15:50

     ik heb begin april corona gehad, en meteen mijn reuk en smaak ook weg, we zijn n dik 2 maanden verder en ik ruik en proef nog steeds niets……

     hele zoete en zoute dingen merk ik iets van in mijn mond maar dan houdt het ook op.

     is het slim dat ik die test ook nog invul zolang na mijn corona? Dan hoor ik het graag van jullie.
     Groetjes Stephanie

     1. Door: Sanne Boesveldt · 26-06-2020 om 18:36

      Beste Stephanie

      De vragenlijst is op dit moment allen bedoeld voor mensen die de afgelopen 2 weken last hebben gehad van een luchtweginfectie (corona of anders).

      Groeten Sanne

   2. Door: Ashley · 03-11-2020 om 16:59

    Goeie middag,
    Zelf zit ik morgen al een week positief thuis. 5 dagen amper last gehad van iets enkel soms iets een loopneus en soms wat vasthangend slijm in mn keel. Sinds vandaag mijn reuk en smaak weg, spierpijn in mn benen en begin me keel wat te voelen nu. Daar waar ik dacht dat het hier bij zou blijven word het nu na een week juist erger.

   3. Door: Lisa · 27-03-2021 om 21:33

    Klopt helemaal. Ik heb corona gehad in oktober 2020 en nu, eind maart 2021, mijn volle smaak- en reukvermogen nog niet terug. Proef wel koffie, maar de diepte van de geur en de smaak is weg. De subtiele ‘noten’ en gelaagdheden. Wel jammer, maar blij dat er nog iets terug is. Ook ruiken uitlaatgassen en gekookte eieren ammoniak-achtig. Heel vreemd. Veel andere geuren en smaken zijn wel ‘correct’.

   4. Door: Bertus · 13-08-2022 om 18:39

    Ik ruik niks meer
    Smaak niet het is net of ik een nare geur ruik

  3. Door: T · 12-06-2020 om 13:24

   Nou, ik heb de lichte versie van corona gehad en nog na 14 weken ruik en proef ik niks. Wat ik wel heb is dat mijn reuk en smaak zijn veranderd naar een hele vieze smaken alles ruikt en smaakt naar rauw vlees en ik moet elke keer kokhalzen als ik iets eet. Het is er nogsteeds en gaat niet weg ik hoop dat het niet lang meer blijft.

   1. Door: B · 01-07-2020 om 11:16

    Vieze geur is herkenbaar. Ik verloor mijn smaak en reuk al half maart en het is nog steeds slecht. Die vieze geur heb ik sinds een week op 2.

    1. Door: Marc · 09-07-2020 om 20:01

     Ook rond half maart verloor ik ook mijn geur en smaak. De laatste weken lijk ik wel iets te ruiken, maar is vervormd. Koffie ruikt naar een chemisch zeepachtig goedje als ik het al ruik.

     1. Door: Yvette · 17-07-2020 om 18:50

      Wat gek om dit te lezen, ik heb dit namelijk precies hetzelfde. Begin april ziek geworden en positief getest op corona. Een paar weken geleden dacht ik even dat mijn reuk weer wat beter werd, maar nu sinds 2 weken een hele nare zeepachtige maar ook zurige lucht in mijn neus en ik ruik niets anders meer. Het lijkt ook wel alsof dingen met een sterke geur (koffie bijv) deze zurige zeepachtige geur nog meer versterken. Heel vervelend en ik hoop echt dat het snel weer verdwijnt. Ik vraag mij af of het geen ontstekingsreactie is oid?

     2. Door: Marc · 01-04-2021 om 09:42

      We zijn nu precies een jaar verder maar mijn geur is met wat upjes en downs nog steeds slecht tot zeer slecht. Smaakpapillen zijn goed (zuur/ zoet, zout, bitter, pittig) Flauwe smaken proef ik niet, bijv, naturel chips maar wel paprika chips, een heel klein beetje, lijkt het. Koffie rook vorig jaar nog vies, nu gelukkig wat lekkerder. Ik ruik af en toe dus nog wel wat masr meestal dan vervormd. Meeste eten proef ik bijna niet meer. Denk dat het ook niet meer goed komt… Doktersassistente zegt wachten, wachten, niks aan te doen, Corona, we weten het nog niet, etc.. Toch maar eens verplichten dokter te spreken.
      Één voordeeltje: ontlasting ruikt anders (minder vies) en veel minder indringend dan voorheen:) Yvette, hoe is het nu bij jou?

    2. Door: Constance · 23-12-2020 om 23:34

     Ineens kan ik geen producten met azijn meer hebben na coronabesmetting. Ik nam een hapje mayonaise en zowel de geur en smaak waren extreem sterk en vies en ik spuugde ze meteen uit. Ben gaan ruiken aan potjes en sauzen en toen aan een fles azijn en werd gewoon naar van de geur. Ruikt ook niet naar azijn maar echt heel penetrant en vies. Weet niet wat ik hiermee moet of wat dit kan zijn en of het kan herstellen. Heel naar iig. Heb het idee dat ook bijvoorbeeld alcohol en menthol veel sterker ruiken en de geur heftiger in mijn neus binnenkomt.

     1. Door: Eddy · 29-06-2022 om 12:45

      Ik heb nu hetzelfde voor als jij. Hoe lang heeft dit fenomeen bij jou geduurd ?

   2. Door: Tanja · 20-07-2020 om 09:36

    Deels enorm herkenbaar. Uitlaatgassen (van mens en auto), koffie, pindakaas het ruikt allemaal hetzelfde en sommige eetbare producten hebben dezelfde smaak als de geur. Ik lees zeep/rauw vlees.. Zelf herken ik de geur nog niet, maar vies is hij wel. Om mij heen verklaren ze mij voor gek, het is onmogelijk uit te leggen hoe vervelend dit is. Hopelijk gaat het snel over. Iedereen sterkte bij wie het is overkomen.

    1. Door: Jeanne · 20-07-2020 om 21:28

     Ik heb dit ook!! Eerst kwam het langzaam terug, nu ruikt bijna alles hetzelfde (behalve als ik echt aan een roos ruik bv) alles ruikt scherp/zuur achter in mijn keel. Vooral lichaamsgeuren, maar ook mest van het land, of het fruiten van een uitje, of koffie… allemaal hetzelfde. Allemaal vies… het is voor mij echt wel een inslag op kwaliteit van leven bijna.. sociaal ongemakkelijk, steeds bang dat ík stink als ik het ruik, tot iemand dan zegt – hee ruiken jullie ook …*
     * kan van alles zijn dus, koffie, mest, iemand die kookt etc… ik hoop zo dat het over gaat!
     Mensen die hier ook last van hebben: roken jullie?

     1. Door: Ad Brouwers · 12-02-2021 om 15:11

      Heb nagenoeg 100% dezelfde klachten en hoopte al dat er meer mensen waren met dezelfde verschijnselen. Ik rook niet, wat ik wel doe omdat ik er vaak zelf onpasselijkheid van word is het besprenkelen van een zakdoekje met tocotoline( sterke mentolachtige lucht) en stop die mee en dan onder mijn neus om die vervelende, irritante lucht niet te hoeven ruiken. Je moet wat!

   3. Door: Fabienne van Leiden · 21-07-2020 om 17:17

    Heel herkenbaar! Eerst volledige geurverlies (en smaak) gehad. Dit kwam gelukkig relatief snel terug. Maar de vluchtige luchtjes blijf ik missen. Paar weken terug opeens last van chemische geur en smaak, die ik vooral rook bij de vaatwasser. Na elk mogelijke technisch onderzoek (heb zelfs het water, mijn kruipruimte en alle leidingen laten controleren) ga ik weer terug naar mijzelf als de bron.

    Het lijkt nu (beetje vies verhaal) uit mijn holtes/snot te komen. Als ik voorover buig is het erger. (warm) Water of waterige producten (komkommer) lijkt het ook te activeren. Toch maar eens mee langs de huisarts.

   4. Door: Jon schuur · 14-09-2020 om 15:08

    Ik blijk 18-12 corona gehad te hebben (blijkt uit recente bloedtest), omdat ik me op die datum tot huisarts gewend heb met corona-achtige klachten. Sindsdien geur kwijt, smaak niet. Volgens KNO-arts moet ik 2x per dag 3 verschillende sterke geuren gaan opsnuiven zoals lavendel, kamille, kaneel. Mijn vraag:komt het nog goed en zijn er meer tips

   5. Door: geert veenstra · 10-10-2023 om 09:35

    hallo,
    ik heb sinds 2021 bijna geen smaak meer
    als ik een kop koffie drink smaakt het goed maar bij het tweede kopje koffie proe ik niets meer bij het warm eten het zelfde probleem wat kan het zijn?

  4. Door: Mirjam · 10-07-2020 om 00:59

   Beste Sanne,
   Graag leg ik je iets voor. Sinds medio maart was ik mijn geurvermogen totaal kwijt (ik ben niet getest op Covid 19, maar 6 weken flink gehoest en neusverkoudheid). Sinds paar weken ruik ik een penetrante zurige geur in van alles, niet fijn. Verder geen geur.
   Ik ruik bewust aan gangbare dingen (bijv. koffie, shampoo, kaas, ontlasting) maar geen verbetering/ nuance in geur.
   Nu heb ik ontdekt dat als ik denk aan het woord van het product / de geur, bijv. Citroen, terwijl ik ruik, ik de geur zoals hij zou moeten zijn begin te ruiken (door mijn nieuwe vervelende geur heen). Niet volledig en kort, maar na verschillende geuren zo te testen vraag ik me af of er tussen de combinatie taal en/of herinnering en het ruiken een link zou kunnen zijn, die het reukvermogen zou kunnen verbeteren.
   Mvg Mirjam

   1. Beste Mirjam

    Dat is interessant. Onderdeel van de reuktraining is het bewust aan geuren ruiken, maar wellicht ook het versterken van de associaties tussen woord en geur. Het reuksysteem in de hersenen is nauw verbonden met herinneringen en emoties, dus het zou daarmee te maken kunnen hebben.

    Groeten Sanne

    1. Door: DDeborah · 01-08-2020 om 01:35

     Echt heel fijn om eens te lezen dat mensen dit ‘vieze geurtje’ herkennen.q Ik kan er zelf ook niets van maken, want zoiets als dit heb ik nog nooit geroken.. vooral met warm/zout eten is het een hele penetrante geur.
     Ik hoop dat mn/jullie reuk snel weer terugkomt!

   2. Door: Carlier John · 20-06-2022 om 11:29

    Hallo, Ben nu ook eens op zoek gegaan naar geur- en smaakveranderingen na vaccinaties of door corona, Want ook ervaar ik nu bij bepaalde dranken een chemische smaak en zoals Mirjam zegt bij het noemen van een woord dat zij al direct de geur waarneemt. Nu heb ik dat onlangs al een paar keer ondervonden bij het kijken van een film op tv dat ik de geur opruik van bepaalde producten die zij gebruiken, heel raar, eerst had ik daar geen aandacht aan geschonken en dacht dat dit toevallig was, maar heb dit nu al meermaals tegengekomen.

  5. Door: C van gils · 02-11-2020 om 14:49

   Kun je ook smaak en reuk verliezen nadat je corona hebt gehad na 10 quarantaine dagen ?

   1. Het is bij mijn weten mogelijk om op verschillende momenten van de ziekte je reuk/smaak te verliezen, niet alleen direct bij aanvang.

  6. Door: rinie van Lieshout · 25-12-2023 om 19:07

   hallo sinds ik carona heb gehad in de eerste golf.sinds dien ruik en proef ik niets meer tot nu 25 12 23.
   ben behandeld in ziekenhuis en reuk test gedaan maar niets werkte dus ruik nog niets

 2. Door: Tonner · 02-05-2020 om 13:16

  Ik kreeg laag in mijn keel lichte klachten 13/4 die gingen over daarna hoofdpijn 16/4 (dacht zelf aan voorhoofdsholte ontsteking/met hooikoorts) en op 18/4 merkte ik dat ik steeds minder smaak had sinds 30/4 komt de smaak iets terug maar nog niet volledig. Huisarts emailcontact vermoedde dat het voorhoofdsholte ontsteking was. Maar mijn huisgenoot heeft nu 29/4 precies hetzelfde…

  1. Beste Tonner

   De vragenlijst staat open voor zowel mensen die vermoedelijk corona hebben (gehad) als voor mensen met een ‘gewone’ verkoudheid of andere luchtweginfectie. Als jij of je huisgenoot dus mee wilt doen: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

   Groeten Sanne

   1. Door: Cindy · 24-05-2020 om 06:26

    Midden april positief getest op corona omdat ik symptomen had en ziek er van was. Na een week ziek zijn verdween mijn reuk toevallig 1 dag na het testen. Reuk is helemaal weg, smaak is minder maar niet volledig weg. Tot heden nog steeds geen reuk. Ook.merk.ik dat ik erg vergeetachtig ben en mijn concentratie is hopeloos. Nu weer een aantal weken aan het werk, na het werk ben ik erg moe na een uurtje slapen gaat het dan weer.

    1. Door: Cindy · 24-05-2020 om 06:28

     Ik had het vragenformulier ingevuld meteen nadat ik me beter voelde hopelijk draag ik een steentje bij

     1. Dankjewel. En beterschap gewenst.

     2. Door: Deliaan Grimm-Klein · 22-10-2022 om 18:19

      Drie weken elke dag twee keer snuif ik eerst de etherische olie van rozengeur, dan Citroën en vervolgens eucalyptus en kruidnagel. Steeds twee minuten wachten voordat de volgende snuifbeurt komt! Wat kan ik nog meer doen,want mijn smaak en geurvermogen is nihil!?

    2. Door: Martien · 10-02-2021 om 19:03

     Ben op 28 december positief getest. Op 1januari ziek geworden, heeft 2 weken geduurd met milde klachten. Nu op 5 februari een reuk hallucinaties. Elke minuut ruik ik uitlaatgassen. Is erg irritant.

   2. Door: R.Edcius · 25-10-2020 om 00:07

    Goede avond, ik heet Ruth en heb mijn laten testen, op dinsdag 20 oktober en kreeg vrijdag tehoren dat is positief ben.Ik kan niets ruiken en proeven, heb geen eetlust, maar moet wel want gebruik medicijnen.Heb last van hoofdpijn, buikpijn en neigingen om over tegeven, spierpijn.Ik had besmettings gevaar vanaf zaterdag 17oktober.Ik zou graag willen weten wanneer ik mijn smaak en reuk terug kan verwachten?

   3. Door: Bert · 05-12-2020 om 11:52

    Ik heb lichte klachten pijn in mijn nek en mijn ogen ik proef en ruik niet echt ik ben nog positief getest ik baal hier van net in december gaat dat gouw over groeten van bert wilhelmy damste

 3. Door: Sandra · 02-05-2020 om 14:12

  Waarschijnlijk ben ik tijdens mijn skivakantie in maart geïnfecteerd met het Covid19 virus. inmiddels hersteld, niet getest. Daarvoor niet ziek genoeg. ik kan dus niet meedoen met het onderzoek, maar mijn klachten begonnen ook met verlies van smaak, geur en daarmee eetlust. Daarna kwamen pas wat explicietere klachten, hoesten, spierpijn, vermoeidheid, grieperig en uiteindelijk ook wat kortademig. Maar achteraf heb ik een dag of 5 heel weinig gegeten door de eerste klachten. Gelukkig ben ik goed hersteld en heb geen nare klachten overgehouden.

  1. Beste Sandra

   Door middel van het onderzoek proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen, in de hoop het virus beter te begrijpen. We houden een richtlijn van 2 weken aan (symptomen in de afgelopen 2 weken) omdat we ook specifiek naar de duur en het verloop van de symptomen vragen en mensen dat vaak niet meer goed kunnen herinneren als het langer geleden is.
   Dankjewel voor het delen van je ervaring, en gelukkig ben je weer hersteld.

   Groeten Sanne

   1. Door: Willeke van der Stap · 02-05-2020 om 15:42

    Beste Sanne heel erg jammer dat je niet altijd mee kan doen aan het onderzoek.
    Ik heb al 7,5 weken geen smaak en geur
    Ik denk dat het ook fijn is om te weten wanneer dit weer terug komt en hoe lang het kan duren.
    Vooral die nare geur en smaak die hangt in je keel. Mijn neus is vrij maar proef die specifieke smaak wel.
    Wat volgens mij de andere geuren weg drukt.
    Mocht je meer willen weten mail mij dan maar.
    Grtjs Willeke

    1. Beste Willeke

     Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

     Groeten Sanne

     1. Door: Jessica · 08-05-2020 om 18:47

      Komt er een vervolg op de eerste vragenlijst om dit te monitoren/volgen?

     2. Beste Jessica

      Als je je emailadres hebt achtergelaten aan het eind van de vragenlijst kan er followup onderzoek plaatsvinden.
      We zijn ook bezig met het ontwikkelen van een thuistest, waarmee mensen zelf thuis hun reuk- en smaakvermogen kunnen testen, om te zien of en wanneer er verbetering optreedt.

      Groeten Sanne

     3. Door: Moni · 20-07-2020 om 23:06

      Half maart dat ik een week niks rook. Een aantal weken later ruikt en proef alles anders. Hele apart smaak/geur, beetje zurig. Heb dit inmiddels al 5 weken

    2. Door: C.Buis · 15-05-2020 om 12:08

     Heb corona gehad eind febr. Nog steeds is mijn reuk niet terug, en de smaak kan verschillen soms heb ik een idee dat het weer goed is een andere keer heb ik bijna geen smaak hoe kan dit? En blijf maar verkleden.

     1. Beste dhr/mw Buis

      We horen van meer patienten dat hun reuk/smaakvermogen fluctueert, en het ene moment beter lijkt dan het andere. Op dit moment hebben we hier nog geen verklaring voor.

      Groeten Sanne

     2. Door: Anja van overveld · 17-05-2020 om 20:41

      Ik heb al enige tijd geen smaak meer reuk ook weinig maar kan mijn niet indenken dat ik ziek ben geweest

    3. Door: Irena · 31-08-2020 om 17:05

     Ik heb dat ook maar ik ben negatief getest. Mijn kno arts zei dat dit ook tongbranden kon zijn ,en daar is niks aan te doen,dat gaat vanzelf weg. Dit krijgen vrouwen tussen de 40 en 70 jaar! Alles smaakt naar gal . Je heb geen trek meer ergens in. Ik vind het zo jammer dat alles nu carona is zonder verder uitleg te krijgen … je kan tongbranden opzoeken op google.

    4. Door: Lore · 05-11-2020 om 09:40

     Beste ,
     Heb je hier nog steeds last van ?
     Ik begin daar precies ook last van te krijgen
     Van een chemische lucht in mijn keel .
     Zou dit een teken zijn dat ik Corona heb ?

  2. Door: Devika · 10-08-2020 om 17:28

   Waarschijnlijk heb ik ook Covid gehad. Mijn man werd begin april positief getest hierop. Ik was intussen al mijn reuk en smaak kwijt. Ik kon al een hele poos niets/nauwelijks ruiken. Sinds een paar dagen ruiken de meeste dingen heel vies. Het lijkt alsof mijn neus geen andere geur kent

 4. Door: G.P.A.Joosten · 02-05-2020 om 15:16

  20mrt kreeg verbaasde ik mij over de afschuwelijke (heelwrang/zuur/bitter) stank om me heen, maar mijn vrouw rook niets bijzonders aan me. De volgende dag ontdekte dat mijn aftershave (Eau d’Issay) precies zo stonk. Toen kreeg ik koorts en had al wat keelklachten.
  Toen kreeg ik meer dan twee weken wisselende koorts en voelde me ziek en krachteloos met pijnscheten in spieren en botten.Bier en jenever waren ondrinkbaar bitter evenals alles wat leek op groene groenten.
  Ik hoestte nauwelijks afgezien van een ‘ochtendrochel’ en hese stem die ik vóór 20-3 ook al had. Ik was nooit kortademig noch pijn op de borst.
  Op 9 april verklaarde ik me genezen en genoot weer van een biertje!
  NB. Vanaf de eerste ziektedagen kreeg ik erge gastritis-achtige klachten, maar geen diarrhee. Ik was 15-01-2020 80 jaar geworden

 5. Door: Martine Schuur · 02-05-2020 om 15:34

  Goedendag, ik zag uw oproep in de NRC van heden. Ik ben van 14 tot 25 mrt jl. ziek geweest door het coronavirus (inmiddels ook antistoffentest gedaan -> positief). Ik heb n dagboek bijgehouden. Ik had ook acuut geur- en smaakverlies. Als u wilt kan ik aan uw onderzoek meedoen, maar nu kan dat dus niet omdat mijn ziekte al 6/7 weken geleden was en u vraagt om maximaal 2 weken geleden. Ik hoor wel of het nodig is., Groet, een vrouw, 57 jaar uit Utrecht.

  1. Dag Martine

   Door middel van het onderzoek proberen we zoveel mogelijk informatie te verzamelen, in de hoop het virus beter te begrijpen. We houden een richtlijn van 2 weken aan (symptomen in de afgelopen 2 weken) omdat we ook specifiek naar de duur en het verloop van de symptomen vragen en mensen dat vaak niet meer goed kunnen herinneren als het langer geleden is.
   Dankjewel voor het delen van je ervaring, en gelukkig ben je weer hersteld.

   Groeten Sanne

   1. Door: Willemijn van Woensel · 03-05-2020 om 11:50

    _Door Willemijn van Woensel 03-05-2020
    In de weken na 8 maart verschijnselen van verkoudheid droge hoestprikkels branderige ogen en vermoeidheid.
    Maar alles in milde vorm, geen keelpijn geen koorts.
    Wel raakte ik mijn smaak en reuk kwijt, kon zelfs de Viks inhaleerdamp niet ruiken. Sinds kort is geur en smaak weer terug. Ik heb dit bij mijn huisarts gemeld, las het advies van het RIVM om dat te doen.

    1. Door: Kirsten · 06-05-2020 om 15:04

     Mag ik vragen hoe lan het geduurd heeft voordat de geur en smaak zijn teruggekomen? Ik ben sinds 7 weken mijn geur en smaak kwijt. Geur is wel iets teruggekomen. Prettige geuren ruik ik voor 70%. Smaak is heel beperkt met uitzondering van zoete smaken die ik soms wel proef. Maak me erge zorgen dat dit permanent is.

 6. Door: M. Havermans · 02-05-2020 om 17:03

  Ik ben heel blij met uw onderzoek want met mijn symtonen was ik overtuigd Corona te hebben en ben direct in zelf carrantaine gegaan. Wat volgens HA, GGD en RIVM met mijn klachten niet nodig zou zijn. Inmiddels ben ik getest op Corona antistoffen en hoop ik dat er breder gekeken gaat worden naar de symtonen om verspreiding te voorkomen. Bij mij begon het met keelpijn en 5 dagen later viel in een keer mijn gehele reuk (en smaak) weg. Met enorme hoofdpijn (voorhoofdsholte), vermoeidheid en lage lichaamstemperatuur (36 graden). Inmiddels 6 weken later is de hoofdpijn en vermoeidheid een stuk beter, helaas nog niet weg en komt de geur een klein beetje terug.

  1. Dankjewel voor het delen van deze ervaringen. Goed te horen dat je het zekere voor het onzekere hebt genomen door in zelf isolatie te gaan, en fijn dat nu het de goede kant op gaat.

   Sanne

  2. Door: W.R Poolen · 02-05-2020 om 18:10

   Ik mis mijn smaak en reuk vanaf 21 maart.
   Komt het wel volledig terug?
   En zo ja, wanneer ongeveer?

   1. Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

    Groeten Sanne

  3. Door: Inge · 20-09-2022 om 17:02

   Ik heb in de tweede helft van JUNI corona gehad. Na 4 vaccinaties, Mijn geur is wel terug , maar ik heb een constante smaak van kruidnagel in mijn mond.Is echt vies , kan dat met het virus te maken hebben.

 7. Door: HN · 02-05-2020 om 19:46

  Reuk verlies in week 9 & 10, nooit eerder. Tandwortel causa?
  1 dag beroerd in week 11, geen typische Covid-klachten.
  Begrijp de 2 weken, wil zn later nog wel meedoen als….
  Goed werk, succes! mvg

 8. Door: Esther · 02-05-2020 om 20:24

  Ik heb vanaf 20 maart covid-19 klachten gehad en bijgehouden in de Luscii app van het olvg. Daar kon toen nog niets over reuk- en smaakvermogen worden ingevuld helaas terwijl dat bij mij het meest opvallende en hardnekkigste symptoom was. Kan ik mijn gegevens alsnog doorgeven ook al is het meer dan 2 weken terug?

  1. Dag Esther

   Helaas, dan kun je de vragenlijst niet invullen.
   Alsnog bedankt.

   Groeten Sanne

  2. Door: Nelleke Pals · 19-06-2020 om 19:26

   Kan het zijn dat ik reuk en smaak ben kwijtgeraakt na wortelkanaal behandeling van een kies boven. Vanaf april heb ik geen reuk en smaak meer. Verder geen klachten.

   1. Door: sanne boesveldt · 23-06-2020 om 15:24

    Beste nelleke

    Dat is idd een voorkomende bijwerking; het kan zijn dat er tijdens de behandeling een zenuw is geraakt die te maken heeft met reuk/smaakvermogen. Heel vervelend.

    Groeten Sanne

  3. Door: Riny Mabelis · 26-06-2020 om 21:17

   Beste Sanne,
   In december 2019 had ik reuk en smaakverlies.Deze symptomen heb ik nog steeds. Het begon met het gevoel alsof mijn keel dicht geknepen werd.en mijn keel in de brand stond. voelde mij ontzettend moe en had geen eetlust.Rook geen parfum en had enkele dagen in de ochtend lichte verhoging. S’middags rond 38gr.Ik nam islamoos zuigtabletten en paracetamol.Ik ben nog steeds extreem moe en heb last van benauwdheid,pijn ter hoogte van mijn schouderbladen en kortademig en lusteloos.Ik ben niet getest en vraag mij af of dit corona ongerelateerde klachten.Krijg ik mijn reuk en smaak ooit weer terug?

 9. Door: Gert Stegeman · 02-05-2020 om 22:32

  Beste Sanne,
  N.a.v. de advertentie in het NRC wil ik graag het volgende vragen.
  Ik heb inmiddels een week of 7 geleden gemerkt dat vooral mijn smaakvermogen een stuk minder werd. Vanwege de tijdspanne is meedoen in het onderzoek niet meer relevant, begrijp ik.
  In die tijd had ik geen specifieke Coronaklachten. Wel wat hoofdpijn, wat ik verder zelden heb. Ik ben nooit getest en heb verder ook geen klachten gehad.
  Ik ben me zeer bewust van de invloed van geurzin op de smaak en heb daar heel specifiek ook op gelet: ik onderscheid alle geuren (van bloemen en bomen, fruit, eten, shampoo niet minder dan anders). De smaak van eten is echter aanzienlijk anders en is de laatste weken eerder erger dan minder geworden. Soms zelfs onaantrekkelijk door een onbestemde, afwezige smaak die een iets bitter effect heeft. Als ik veel lucht ‘meeneem’ tijdens het eten herken ik de smaken beter. Dit komt dan door de geur die ik wel herken en lijkt tegenovergesteld aan de meeste klachten die vooral over verlies van geur gaan, begrijp ik.
  Ik ben benieuwd of het daardoor niet logisch is dat het met Corona te maken heeft of heel toevallig een heel andere oorzaak heeft. Nog meer benieuwd uiteraard of het in dat geval wel herkenbaar of te verklaren is.
  Alvast dank en hartelijke groet,
  Gert Stegeman

  1. Door: GG · 03-05-2020 om 03:14

   Beste Sanne, hoewel het bij mij langer dan twee weken geleden is heb ik uit nieuwsgierigheid de vragenlijst toch ingevuld. Als het echt onbruikbaar is verwijder je de gegevens maar. Ik was blij met de oproep omdat ik het totale verlies van reuk en smaak heel erg vreemd vond. Bij mij begonnen de eerste klachten (hoest, koude rillingen) op 11 maart en op 13 maart was ik opeens alle reuk en smaak kwijt. Toen werd dat nog niet in verband gebracht met covid 19 en ik was er zelfs een beetje bezorgd over. Ik snapte er niets van want mijn neus was helemaal niet verstopt. Het voelde alsof er neurologisch iets mis was. Alsof het signaal niet doorkwam. Het duurde een dag of 5. Verder had ik veel spierpijn, botpijn, branderige ogen en malaise. Geen koorts en geen benauwdheid. Alles bij elkaar duurde het ongeveer twee weken. Reuk en smaak zijn weer helemaal goed. Succes met je onderzoek!

  2. Beste Gert

   Bedankt voor het delen van je ervaring. Interessant! Tot nu toe horen we vooral dat mensen meer geur dan smaakverlies ervaren, dus dit lijkt wellicht nieuw te zijn.
   Als voldoende mensen de vragenlijst invullen kunnen we vaststellen of beide zintuigen zijn aangetast.

   Groeten Sanne

   1. Door: San · 09-05-2020 om 09:42

    Beste Sanne, ik ben vanaf half maart erg verkouden geweest maar geen koorts of hoesten. Na 2 weken was de verkoudheid over maar sindsdien ruik ik niks meer helaas.. nu nog steeds niet. Ik heb vorige week mee gedaan aan het onderzoek en de vragenlijst ingevuld. Ik ben ook nog steeds niet fit en blijf een prikkelend gevoel in mijn neusholten houden. Ik hoop dat er binnenkort meer duidelijk wordt over de klachten van geurverlies en ik hoop dat het snel terug komt. Toch wel lastig om niks te ruiken.. succes met het onderzoek.

    1. Door: Eline · 12-06-2020 om 21:47

     Precies wat jij beschrijft heb ik ook. Alleen is de smaak zoet en zout weer langzaam terug aan het komen.
     Mijn oren hebben ook vaak dicht gezeten de afgelopen wekem

 10. Door: Alexandra · 02-05-2020 om 23:02

  Beste Sanne, mijn man en ik hebben al een maand nauwelijks smaak/geur. Vanaf begin april ben ik ruim 2 weken echt flink beroerd geweest (begon met keelpijn, hoofdpijn, darmklachten en werd ik steeds zieker en hele dagen op bed. Slechte nachten met hartkloppingen, suizende oren en een heel onrustig lijf. Heel acuut ook nul geur en smaak en nog steeds nauwelijks. Volgens mijn huisarts zeer waarschijnlijk vanwege corona, maar helaas vanwege het niet testen, niet met zekerheid te stellen en dat geeft veel onzekerheid. Inmiddels weer (vanaf thuis) aan het werk en per dag wat energieker, maar nog wel heel moe. Nog steeds smaak- en geur nauwelijks terug. Mijn vraag is: kan ik corona in deze fase nu nog doorgeven als deze smaak- en geurverlies en moeheid als symptomen voortduurt (mocht dit blijken corona te zijn geweest)? Fijn als je een reactie zou willen geven en succes met het belangrijke onderzoek!

  1. Beste Alexandra

   Dat weet ik eerlijk gezegd niet, of je nog besmettelijk bent nu je nog symptomen hebt. Wellicht dat je huisarts daar meer uitsluitsel over kan geven. Het RIVM geeft wel aan als je nog klachten hebt binnen te blijven (maar noemt daar niet specifiek reuk/smaakverlies bij).

   Groeten Sanne

 11. Door: Piet beltman · 03-05-2020 om 11:56

  Wist niet dat reuk zo belangrijk was!

  1. haha dat is het zeker!

 12. Door: Mw. Jessica L Reinders Folmer · 03-05-2020 om 16:59

  Beste Sanne,

  Ik kwam begin december 2019 ziek terug uit India/Nepal met “griep” verschijnselen.
  Plotseling reukverlies, hoge koorts, verkouden, kortademig en een verschrikkelijk langdurig droge hoest. Ben behoorlijk afgevallen.

  Via mijn huisarts doorverwezen naar KNO-arts en naar de reuk/smaakpoli in Wageningen. Heb me gemeld bij de poli en moet minstens 20 maanden wachten voor onderzoek. Aangeraden werd met reuktraining 1 te beginnen. Ruik nog steeds niets. Reeds 5 maanden.

  Mijn verhaal heb ik begin februari 2020 ook doorgegeven aan het RIVM . Ik dacht dat ik een heftige reactie had op de griepprik. ( eind oktober 2019)
  Mij werd verzocht, door het RIVM, mijn mail naar LAREB (bijwerkingen) te sturen. Helaas nooit meer iets gehoord.

  Heb ik nu wel of geen Corona gehad? Zou ik nog antistoffen kunnen hebben? Wanneer komt mijn reukvermogen terug?

  Vriendelijke groet Jessica.?

  Ps.

  1. Beste Jessica

   Erg vervelend dat het zo lang duurt! Heb je het idee dat de reuktraining enigszins helpt? Helaas is de wachtlijst erg lang.
   Of je wel of niet corona hebt gehad kan ik vanaf hier niet zeggen. Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

   Groeten Sanne

 13. Door: Ferdinand E. Klas · 03-05-2020 om 17:53

  Het onderzoek naar smaak- en reukverlies als een “Early Warning System” voor corona besmetting valt toe te juigen en zelfs aan te bevelen. Hier is evenwel voorzichtigheid het geboden bij het trekken van conclussies, omdat er meerdere ziektes zijn waarbij smaak- en reukverlies optreedt. Zelfs bij een eenvoudige influenza ( griep) kan dit verschijnsel ( symptoom) optreden.

  Ik neem daarom aan dat er bij het onderhavige onderzoek ook andere begeleidende parameters meegemeten worden.

  Succes !

  Dr. ir. Ferdinand E. Klas

  1. Beste Ferdinand

   Een hele juiste conclusie, voorzichtigheid is geboden! Reuk- of smaakverlies is natuurlijk niet een specifiek verschijnsel alleen bij corona. Uiteraard nemen wij in de vragenlijst nog andere parameters mee om zodanig tot goede antwoorden te komen.

   Groeten Sanne

   1. Door: Ferdinand E. Klas · 05-05-2020 om 17:23

    Waarde Sanne,

    Toen ik wat meer tijd had heb ik volle aandacht besteed aan je video-college getiteld :” Waarom leidt een verstopte neus tot een ander eetgedrag ?
    Met heel veel genoegen heb ik deze video een paar keer gevolgd. Uw college wordt gekenmerkt door de helderheid , eenvoud van presentatie en de hoge mate van deskundigeheid. Als virus epidemioloog heb ik heb er veel van opgestoken. Uw voorbeelden zijn praktisch en verhel-derend. U heeft hierbij bovendien ook andere ziekten besproken, waarbij smaak- en reukverlies kunnen optreden.

    Ik draag daarom de overtuiging dat u veel success zult boeken met het internationaal onderzoek m.b.t. smaak- en reukverlies in samenhang met corona virus (SARS-Cov2) besmetting, waar u aan deelneemt.

    Ik houd mij aanbevolen voor publikaties die zullen voortkomen uit voornoemd onderzoek

    Nogmaals heel veel success toegewenst.

    Ferdinand

    1. Bedankt voor het compliment!

 14. Door: GM Witteveen · 04-05-2020 om 09:05

  Sinds 22 februari 2020, plotseling verlies van reuk én smaak. Was die week bij 3 optredens geweest hier in Den Haag. Geen koorts of hoesten, wel heel erg onder mijn energievermogen. Dat verlies van reuk/smaak heeft 5 weken geduurd.
  Verder nog steeds minder energie

 15. Door: Maarten Landzaat · 04-05-2020 om 13:25

  Langer dan 2 weken geleden, maar ik kan wel nauwkeurig data melden want ik hou een werkdagboek bij, en wellicht is mijn verhaal interessant wegens hooikoorts-combinatie en duur van de klachten.

  Mijn reukverlies begon rond 15 maart af te nemen en was na enkele dagen compleet: neus bovenop citrus, poep, koffie: helemaal niets. Terwijl ik gewoon door neus kon ademen. Smaak was er nog wel, ik schat 50%. Ik at minder (ik denk door het smaakverlies) en viel een beetje af.
  24 maart ziekgemeld toen in het nieuws kwam dat het een mogelijk coronasymptoom was.
  Duurde ongeveer 10 dagen voordat ik weer iets kon ruiken (heel in de verte).
  Had nauwelijks andere verschijnselen, alleen wat hoesten en niezen, 1 a 2 keer per uur.
  6 april weer betergemeld, toen reuk langzaam terug begon te komen.
  Het komt heel langzaam weer terug, nu 4 mei is het rond de 90%.
  In mijn geval duren de geurklachten dus al 7 weken, en het is nog steeds niet volledig hersteld.
  Opvallend is verder dat ik normaal flinke hooikoortsklachten heb in deze tijd, en nu helemaal niet!

  1. Beste Maarten

   Dankjewel voor je uitgebreide reactie en delen van je ervaring. Het komt vaker voor dat met reuk/smaakverlies ook de eetlust verdwijnt.
   Fijn dat het nu weer de goede kant op gaat.

   Groeten Sanne

 16. Door: J Welie · 04-05-2020 om 14:35

  Hallo, Bij mij begon Corona met zware verkoudheidsklachten. Ik dacht in eerste instantie sinusitis dus nam een driedaagse anti bioticakuur. In de tussentijd liet ik me al verpleegster testen. Ik bleek positief. Één dag na het uitbreken van de verkoudheid rook ik niks meer. Geen poep. Geen koffie. Geen vicks. Geen aceton. Zeer beangstigend aangezien ik altijd een zeer goede ruiker ben. Hierboven staat: “We denken dat het virus het weefsel aantast waarin de reukreceptoren zitten die normaliter de hersenen een seintje geven dat er geuren kunnen worden waargenomen.” Dit voel ik ook. Het is net alsof zich een stofgordijn achter mijn neus bevindt, een zwelling. Mijn keel voelt naar en ruw. En dat duur nu al ruim 9 dagen. De reuk en smaak komen maar langzaam terug en zijn een fractie van wat ik heb geroken en geproefd. Mijn grootste angst is dat dit virus blijvende schade aanricht want geur is voor mij zowat mijn hele gevoelsleven. In wat ik lees merk ik twijfel over de mate waarin het goede ruiken en proeven terug zal keren. Wat een verschrikkelijk virus is het. En voelt zo anders dan een gewoon verkoudheidsvirus. Sinds het openbaren heb ik ook maag-darmklachten gehad en voel ik me moe. Ik hoop dat ik snel weer de oude ben maar denk dat mijn lichaam meer tijd nodig heeft dan ik hoop. Fijn dat er meer onderzocht wordt. groeten, J

 17. Door: Clementine de Greef · 04-05-2020 om 15:28

  Hoewel het bij mij al langer geleden is dat ik deze verschijnselen had (vanaf 11 maart) wil ik ze hier toch delen. Helaas destijds niet getest.
  Naast koorts, hoesten en een stekende hoofdpijn viel het wegvallen van reuk en smaak op. Zelfs scherpe geuren zoals deodorant, fresia’s (bloemen) die sterk ruiken en knoflook rook ik niet evenals andere etensgeuren. De smaak was ook verdwenen: wat overbleef was bitter, zelfs water smaakte bitter. En ik had een vreselijk droge mond, het leek wel karton. Sinds een paar dagen begin ik weer voorzichtig iets te ruiken (seringen), dus ik hoop dat dit nu doorzet.

  1. Beste Clementine

   Dankjewel voor het delen van je ervaring. Jammergenoeg is het te lang geleden om de vragenlijst in te vullen, maar ik ben blij dat het bij jou weer de goede kan opgaat.

   Groeten Sanne

 18. Door: Karin Dijksman · 06-05-2020 om 10:09

  Beste Sanne, sinds 9 maart is mijn reuk weg. Ik kwam uit Parijs voor werk en kreeg klachten (hoofdpijn, koorts, heel moe en lange tijd verhoging, beetje benauwd) dokter stelde Corona besmetting vast. Op dit moment ruik ik nog steeds bijna niets. Geuren die heel lang in mijn geheugen zitten lijk ik weer te kunnen ruiken. Bijvoorbeel lavendel en munt. Maar die geuren ruik ik alsof ze achter een betonnen muur zitten. Moet heel erg mijn best doen om het te herkennen. Ook al zit het plantje recht onder mijn neus. Ik maak me best zorgen of dit nog helemaal goed komt. Het gekke is dat ik histamine intolerantie heb en hooikoorts klachten en die lijken weg te zijn. Dank voor het duidelijke filmpje, ik weet eindelijk hoe mijn reukvermogen werkt. Groet!

  1. Beste Karin

   Dank voor het delen van je ervaring en je compliment over mijn online college.
   Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar het lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

   Groeten Sanne

   1. Door: GdenU. · 07-05-2020 om 19:55

    Beste Sanne, ik heb bovenstaande reacties gelezen en kan me er bij aansluiten. Begin maart lichte klachten gehad en een gevoel van een heel vol hoofd, maar neus niet verstopt! Op dit moment is het al ruim 7 weken geleden dat ik van het één op het andere moment geen reuk en smaak meer had (100 %). Nu af en toe weer een vlaag van reuk, maar wat mijn grootste vraag is; draag ik het virus nog bij me en ben ik dan nog besmettelijk!? Daar kan ik nergens een antwoord op vinden. (heb trouwens de vragenlijst wel ingevuld, omdat ik een ‘dagboek’ bijgehouden heb) Groetjes…

    1. Beste GdenU

     Dankjewel voor het delen van je ervaring en het invullen van de vragenlijst.
     Ik kan helaas niet zeggen of je nu nog wel of niet besmettelijk bent. Het RIVM houdt de richtlijn aan 24uur klachtenvrij wat betreft hoesten, koorts etc.

     Groeten Sanne

 19. Door: Antoinette Knevel (60 jaar) · 09-05-2020 om 15:15

  Ik heb zeer waarschijnlijk een Corona besmetting opgelopen op 29 februari in Uden waar ik in contact ben geweest met een (later) geteste Coronapatient. Na enkele dagen (4 maart) kreeg ik diverse klachten waaronder zware hoest (bronchitis-achtig) en koorts >38,5. Geen benauwdheid. Na een dag of vijf (9 maart) had ik geen smaak en reuk meer. Totaal ben ik 2-3 weken ziek geweest. Huisarts acht Corona zeer waarschijnlijk. Smaak- en reukverlies zijn tot op de dag van vandaag (inmiddels 2 maanden) niet verbeterd. Ik ruik niets en proef alleen zoet, zuur, bitter en pittig, maar als één smaak, zonder verfijning. Is het volgens u wijs een KNO arts te bezoeken of nog een tijdje aan te zien. Niemand kan daar nog een antwoord op geven. M.vr.gr.

  1. Beste Antoinette

   Dankjewel voor het delen van je ervaring. Wat vervelend dat je reuk en smaak nog steeds verdwenen zijn. We weten nog niet wat een normale termijn is voor het om terug te keren. Ik ben bang dat KNO artsen niet veel meer kunnen betekenen op dit moment, hoewel Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede een heel goed en gespecialiseerd reuk- en smaakcentrum heeft.

   Groeten Sanne

 20. Door: Kleefje · 11-05-2020 om 20:54

  Beste Sanne,

  Op zondag 22 maart verkouden geworden en ook heel snel reuk en smaak kwijt. Drie dagen daarvoor koorts gehad maar dit duurde maar 2 dagen. Nu al 7 weken heel weinig reuk en smaak. Omdat ik in een ziekenhuis werk heb ik uiteindelijk een SWAB test gekregen. Deze bleek negatief. Heb nu 4 flesjes met etherische olie besteld bij de KNO-winkel om mijn reuk hopelijk weer terug te krijgen. Zou ik nou toch Corona gehad hebben ? En dit is waarschijnlijk alleen te achterhalen met een bloedtest.

  1. Beste kleefje

   Dankjewel voor het delen van je ervaring. Helaas kan ik vanachter de computer niet zeggen of je corona hebt gehad. Dit kan idd het best worden vastgesteld dmv een bloedtest of uitstrijkje, maar als die laatste negatief was is de kans denk ik klein.
   Succes met de reuktraining, hopelijk helpt het!

   Groeten Sanne

 21. Door: Petra · 12-05-2020 om 18:31

  Hallo, met de Pasen ben ik een paar dagen een beetje snotterig geweest. Het is dan heel normaal dat je niet veel ruikt. Na een paar dagen was het neusverkoudheidje weer over. Maar 2,5 week later viel het mij op dat ik bijna nog niets rook. Nu na 4,5 weer ruik ik een heel klein beetje. Maar echt bijna niets, daarentegen eet ik wel met smaak alles. Alleen het kruidige van bvb nasi, salami niet echt. Hoe lang gaat het ongeveer duren voordat het weer normaal is, moet ik me zorgen gaan maken wat ik al wel een beetje doe?

  1. Door: Petra · 12-05-2020 om 18:37

   Hallo, met de Pasen ben ik een paar dagen een beetje snotterig geweest. Het is dan heel normaal dat je niet veel ruikt. Na een paar dagen was het neusverkoudheidje weer over. Maar 2,5 week later viel het mij op dat ik bijna nog niets rook. Nu na 4,5 weer ruik ik een heel klein beetje. Maar echt bijna niets, daarentegen eet ik wel met smaak alles. Alleen het kruidige van bvb nasi, salami niet echt. Hoe lang gaat het ongeveer duren voordat het weer normaal is, moet ik me zorgen gaan maken wat ik al wel een beetje doe?

   1. Beste Petra

    Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar het lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

    Groeten Sanne

 22. Door: Kirsten Franssen · 15-05-2020 om 11:03

  8 weken geleden verloor ik mij. Reuk en smaakvermogen plotseling. Ik na 2 weken kwam mijn reuk weer een beetje terug voor fijne geuren zoals parfum, douchecel. Eten ruik ik ook een beetje. Ik proef echter alleen maar de basissmaken van de tong. Vraag me af hoe het kan dat ik zo weinig proef, terwijl ik het wel redelijk kan ruiken?

  1. Dag Kirsten

   Wat je ‘proeft’ bij eten is voor een heel groot deel geur ipv smaak. Als je reukvermogen dus verdwijnt hou je alleen die basissmaken over om te proeven. Maar de geurwaarneming in je mond is minder intens dan va je neus. Misschien is je reukvermogen nog niet voldoende teruggekeerd om het eten op die manier goed te proeven/ruiken.

   Groeten Sanne

 23. Door: Conny Bijnen · 17-05-2020 om 10:07

  Beste Sanne,
  Alhoewel mijn verhaal niet past in de tijdslijn, stuur ik het toch; misschien is het ergens goed voor.
  Op 7 dec. was ik acuut mijn smaak kwijt, op 9dec. huis-
  arts bezocht, overleg kno-arts; diagnose virusinfectie.
  In de 2 weken daarop volgend keerde mijn smaak terug,
  voelde mij niet fit, maar kon de normale dagelijkse dingen doen.
  Op 26 dec. werd ik ziek (kreeg in okt. jaarl. griepvacc.)
  spierpijn,hoesten,hoofdpijn,temp >39, duur 10dgn.
  P.S. Ik ben een 73jarige oud verpleegkundige, kreeg tijdens mijn opleiding een BCG vacc.

 24. Door: Vincent · 18-05-2020 om 11:59

  Sinds 6/7 weken kan ik al niet meer ruiken en proeven. Ik voel me wel gewoon goed. Huisarts zegt nog even wachten..
  Wat lijkt u het handigst te vinden?

  1. Beste Vincent

   Ik ben geen arts dus kan en mag je hierin niet adviseren. Luister naar je huisarts en de richtlijnen van het RIVM.

   Groeten Sanne

 25. Door: jenny · 18-05-2020 om 12:54

  waarschijnlijk heb k in lichte vorm corona gehad, ik was mijn reuk helemaal kwijt, nu is het gedeeltelijk terug,maar ik heb vaak last van een soort rookgeur die ik ruik terwijl er niemand in de omgeving rookt, net alsof in mijn hersenen een rookstukje los gaat en ik dat ruik. hebben meer mensen hier last van?

  1. Beste Jenny

   Het is op dit moment nog onduidelijk welke klachten kunnen optreden (en voor hoe lang), alleen vermindering/verlies van reukvermogen, of ook verandering of, zoals jij beschrijft, geuren ruiken die er niet zijn; dat proberen we dmv het onderzoek oa op te helderen. Heb je de vragenlijst al ingevuld? https://gcchemosensr.org/

   Groeten Sanne

  2. Door: Els · 13-07-2020 om 19:45

   Ja dat heb ik ook gehad. In maart ziek geweest en vaker daarna een rooklucht in mijn neus zonder een roker in de omgeving. Een poosje ging het beter. Nu weer een andere vreemde geur in mijn neus tijdens eten en ruiken. Ook zijn er soms betere smaak-en geurdagen.

  3. Door: Ruud · 09-01-2021 om 21:22

   Hey Jenny,
   Ik herken die rooklucht in de neus. Ik ben echter niet ziek geweest, maar heb sinds een paar weken constant een rooklucht in mijn neus. Geen rokers in mijn omgeving. Dus wat kan dit zijn…? ik weet het niet. Toch maar laten testen lijkt mij…groeten Ruud

  4. Door: Jimmy · 20-01-2021 om 17:59

   Ja ik ben ook besmet geweest maar geen last van smaak of geur verlies gehad wel andere symptomen. Maar 3 weken na dat ik genezen was heb ik ook af en toe een rook geur, in begin dacht ik dat er brand was in huis maar er was niks heb dit nu dagelijks op onverwachte momenten.

 26. Door: Hans Beekhuis · 19-05-2020 om 08:55

  Nav de online vragenlijst:
  1) Jullie vragen alleen door bij mensen bij wie coroana is vastgesteld. Het is niet duidelijk hoe dat moet zijn gebeurd. Is dat door een test, een vermoeden van een huisarts of …
  2) Ik persoonlijk heb reukverlies ervaren en heb 14 dagen koorts gehad, maar ik ben niet getest op covid-19 en dus beantwoord ik de vraag vastgesteld met nee. Is dat de bedoeling van jullie onderzoek om alleen geteste personen mee te nemen?
  3) Een terug naar vorige invulveld ontbreekt.

  1. Beste Hans

   De vragenlijst stopt als je aangeeft geen luchtweginfectie (covid19 of anders) hebt gehad.
   Als het goed is vraagt de vragenlijst ook naar de manier van diagnose (in geval van vermoeden corona): op basis van symptomen, een test, of niet vastgesteld.
   Ik vind zelf ook onhandig dat er geen ‘terug’knop is, maar dat was met deze software niet mogelijk.

   Groeten Sanne

 27. Door: A · 21-05-2020 om 03:05

  Fijn dat dit onderzocht wordt. Het stoort mij enorm dat op de RIVM nog altijd staat dat verlies van smaak en geur “soms” voorkomt. Net als dat je jezelf als genezen mag beschouwen als je 24u. geen klachten hebt gehad…. zij zullen straks waarschijnlijk heel erg schrikken hoeveel mensen met milde coronaklachten er opduiken zodra getest kan worden. Een kijkje op de site van die mensen is blijkbaar teveel moeite. Ook idd de verdwenen geur en smaak komen daar vaak als klacht terug.

  1. Door: Arianne Klaassen · 21-05-2020 om 15:40

   Op 20 maart had mijn zoon (19 jaar) pijn in zijn neus en verhoging. Hij gaf even later aan, zijn reuk/smaak compleet kwijt te zijn. De volgende dag voelde hij zich niet ziek meer.
   Op 21 maart kreeg ik plotseling erge spierpijn, hoofdpijn en verhoging (een paar dagen heb ik koude rillingen gehad). 24 maart rook ik even een heel vies luchtje en vervolgens rook en proefde ik niets meer. Ik heb een paar weken erge hoofdpijn gehad en was erg moe.
   Mijn dochter (16 jaar) is alleen een paar dagen verkouden geweest (lichte verhoging). Zij verloor haar geur maar niet haar smaak.
   Mijn zoon en ik waren heel erg verdrietig met het verlies van complete geur/smaak, omdat wij juist altijd erg goed konden ruiken en proeven en erg genoten van het maken van nieuwe receptjes….
   Ik ben gaan googelen en heb toen de Reuktraining bij de KNO-winkel besteld. Ik dacht… Baat het niet, dan schaadt het niet! Wij ruiken vanaf 29 april elke ochtend en avond aan 4 geurflesjes. Wat ik heel vreemd vind is, dat wij heel wisselend de geuren kunnen ruiken. Zelfs op 1 dag is het verschillend. De ene keer ruik ik ‘roos’ en ‘kruidnagel’ niet, het volgende moment geen enkele geur, de volgende dag alle geuren goed. Er is geen patroon in te ontdekken.
   Ik had eigenlijk verwacht dat het langzaam steeds een beetje beter zou gaan, maar dat het zo grillig zou verlopen, verbaast me/ons erg. Heeft u daar een verklaring voor?
   De beleving van smaak is ook wisselend. Er komt wel steeds iets meer reuk/smaak terug.

   1. Beste Arianne

    Dankjewel voor het delen van je ervaringen. Fijn dat het erop lijkt dat je reuk (en smaak) wel weer terugkeert. Op dit moment heb ik geen verklaring voor het grillige verloop; dat is ook een van de vragen in het onderzoek.

    Groeten Sanne

   2. Door: Mirjam · 10-07-2020 om 21:21

    Beste Sanne,
    Graag leg ik je iets voor. Sinds medio maart was ik mijn geurvermogen totaal kwijt (ik ben niet getest op Covid 19, maar 6 weken flink gehoest en neusverkoudheid). Sinds paar weken ruik ik een penetrante zurige geur in van alles, niet fijn. Verder geen geur.
    Ik ruik bewust aan gangbare dingen (bijv. koffie, shampoo, kaas, ontlasting) maar geen verbetering/ nuance in geur.
    Nu heb ik ontdekt dat als ik denk aan het woord van het product / de geur, bijv. Citroen, terwijl ik ruik, ik de geur zoals hij zou moeten zijn begin te ruiken (door mijn nieuwe vervelende geur heen). Niet volledig en kort, maar na verschillende geuren zo te testen vraag ik me af of er tussen de combinatie taal en/of herinnering en het ruiken een link zou kunnen zijn, die het reukvermogen zou kunnen verbeteren.
    Mvg Mirjam

 28. Door: Oscar Eggen · 22-05-2020 om 18:57

  Buiten de leerzame inhoud van dit hoorcollege, mijn complimenten voor de wijze waarop je deze inhoud hebt verwoord. Zelfs zonder een enkele “eh”!

  1. Bedankt voor het compliment!

 29. Door: Agnes · 22-05-2020 om 20:01

  Fijn om ervaringen van andere reukverliezers te lezen.
  Ik had lichte keelpijn, 1 dag koude rillingen/koorts, veranderde stoelgang. Volgende dag koortsvrij, weer een dag later blijkt dat ik niets meer ruik. Omdat ik altijd er geniet van koken, broodbakken enz. is het een groot gemis om geen geuren te ruiken. en bijv. het aroma van de koffie…. na 7/8weken is de reuk van sommige stoffen beetje terug,
  de basis smaken proef ik goed.

 30. Door: Reineke · 23-05-2020 om 22:14

  Sinds ruim 9 weken ben ik mijn geur en smaak kwijt, na wat lichte griepverschijnselen te hebben gehad. 3 weken geleden testte ik positief op een Corona antistoffen test. Op internet kwam ik een KNO web site tegen, waarin stond dat een virusinfectie je geur zenuw aan kan tasten. Het zou 3 tot 6 maanden duren voordat die zich weer enigszins herstelt, als die zich al helemaal herstelt. Hoe kunnen mensen dan opgeroepen worden (zoals in Engeland) zichzelf te isoleren, als ze hun geur en smaak kwijt zijn? Wel grappig vind ik, toen we vanavond Chinees aten, ik het pittig gekruide vlees goed proefde! Je zou bijna denken, dat het ervoor gemaakt is.

  1. Beste Reineke

   Welke KNO website bedoel je? Voor zover ik weet is er nog geen duidelijkheid (of wetenscahppelijk bewijs) dat de zenuw wordt aangetast, of hoe lang het reukverlies kan duren. De oproep tot zelf-isolatie als je je reuk en/of smaak verliest gaat (neem ik aan) vooral over de start ervan.

   Groeten Sanne

 31. Door: José · 25-05-2020 om 09:23

  Beste onderzoekers,
  Ook ik heb de afgelopen tijd te maken gehad met smaak- en reukverlies (naast lichte griepachtige klachten, hoofdpijn, verhoging). De griepklachten waren met 3 dagen voorbij, het smaak- en reukverlies duurde echter wel vrij lang, van 10 maart tot ongeveer 8 mei. Tussendoor had ik soms wel een moment dat ik dacht dat het weer terug kwam, maar dat was elke keer tevergeefs.
  Op dit moment ruik en proef ik wel weer, maar (nog) niet zo sterk als ik gewend was.
  Daarnaast heb ik last van een bijsmaak én bijgeur. Het is een sterke, scherpe geur/smaak en komt in de buurt van ‘ammoniak’.
  Ik ben benieuwd of er meer mensen zijn die dit ervaren.

  1. Door: Robert · 07-06-2020 om 11:01

   Beste José,

   Ik ben een maand of 2,5 geleden (in het weekend dat de eerste lockdown-maatregelen aangekondigd werden) flink ziek geweest. Normaal gesproken ben ik niet of heel kort ziek; vandaar dat ik al het vermoeden had dat het om corona zou kunnen gaan. Toen ik na 2 weken eigenlijk weer beter was, raakte ik plots mijn reukzin kwijt, dit duurde meer dan een maand voordat het zich enigszins herstelde. Ik herken me in het door u geschetste beeld van een scherpe, ammoniak-achtige geur. Anderen kunnen het niet ruiken.

  2. Door: Manus · 14-06-2020 om 12:39

   De hele maand maart heb ik gesukkeld met griep achtige verschijnselen (koortsig, spierpijn, keelpijn, benauwd). Begin maart rook ik als enige in mijn omgeving één dag lang een sterke ammoniakachtige lucht. Sinds maart heb ik praktisch geen geur meer. Lastig bij bv het beoordelen van etenswaren, wel goed of net bedorven. Ik hoop dat het terugkomt maar het is nu al 3 ½ maand zo.
   Wel regelmatig een smaak/geur sensatie die lijkt op bv verbrande pistache noot achterin de keel, niet eens heel onaangenaam.
   Ik heb me helaas nog niet kunnen/mogen laten testen op antistoffen.

  3. Door: Jessica · 20-06-2020 om 18:05

   Jaaa, heel herkenbaar. Dat is precies de omschrijving waar ik naar zocht. Ontzettende vervelende bijkomstigheid vind ik het.

   1. Door: Ilène · 17-07-2020 om 10:08

    Ik heb dus hetzelfde, omstreeks begin april heb ik Covid-19 gehad met de bijkomstigheid dat het smaak- en reukvermogen praktisch niets was, voor ongeveer 3 weken, daarna langzaam weer verbetert (maar nog steeds niet volledig herstelt). Nu heb ik sinds deze week dat veel dingen naar ammoniak ruiken, anderen ruiken dit niet. Ik begon me al zorgen te maken waar dit vandaan komt, want fijn is het zeker niet.

  4. Door: Manon · 17-07-2020 om 12:21

   Dat ammoniak herken ik heel erg! Parfum schoonmaakmiddelen alles ruikt er naar

   1. Door: Floor · 03-09-2020 om 10:49

    Ook ik herken dit. Begin maart heb ik corona gehad (koorts, benauwd, spierpijn, verkouden). Hierna was mijn smaak-en reukvermogen een maand lang verdwenen. Gelukkig is deze wel redelijk terug gekomen (nog steeds niet helemaal terug). Helaas is mijn smaak- en reukvermogen ook veranderend. Bepaalde dingen hebben een erge ammoniak geur. Mijn geurtje die ik altijd op deed vind ik bijvoorbeeld niet meer lekker ruiken. Hopelijk verandert mijn smaak- en reukvermogen nog..

  5. Door: Tomas · 23-01-2021 om 18:08

   Hoi, heb begin oktober corona gehad en sinds deze week ook last van de ammoniak-bijsmaak. Niet erg hevig of vaak, maar het valt toch op.

  6. Door: louise · 29-12-2021 om 23:27

   Klopt ik heb dezelfde ervaring. Ook die ammonia lucht in mijn neus.

 32. Door: Harrie · 25-05-2020 om 12:02

  Door: jenny · 18-05-2020 om 12:54
  waarschijnlijk heb k in lichte vorm corona gehad, ik was mijn reuk helemaal kwijt, nu is het gedeeltelijk terug,maar ik heb vaak last van een soort rookgeur die ik ruik terwijl er niemand in de omgeving rookt, net alsof in mijn hersenen een rookstukje los gaat en ik dat ruik. hebben meer mensen hier last van?
  Ja Jenny, ik heb exact hetzelfde. Toe ik Corona had rook ik twee weken een soort mayonaise-geur. Vervolgens vier weken geen last meer gehad van rare of afwezige geur. Sinds een week heb ik echter ook die rare rookgeur-sensatie terwijl er niemand rookt.

 33. Door: Wilma · 25-05-2020 om 21:53

  Ik kreeg begin april lichte koorts en niezen. De koorts heeft 2 dagen geduurd verder niet echt ziek. Na de koorts raakte ik mijn smaak en geur kwijt. Het enige wat ik ruik is de geur van rook en de geur van de uitlaat van een auto (dat is de beste omschrijving die ik hiervan kan geven). Afgelopen week heb ik een corona test laten doen en hieruit blijkt dat ik het virus gehad heb. Mijn geur heb ik nog niet terug. Mijn smaak is iets beter geworden maar nog lang niet als vanouds. Hoe lang zou het nog duren voor mijn geur terug komt?

  1. Beste Wilma

   Je beschrijving over rookgeur heb ik hierboven al meerdere malen gelezen van andere patienten. Het is nog onduidelijk wanneer de reuk terugkeert (dat hopen we ook dmv de vragenlijst op te helderen), maar het lijkt in de meeste gevallen wel weer normaal te worden.

   Groeten Sanne

 34. Door: Erna · 26-05-2020 om 18:40

  Op 20 maart ben ik ook in 1 keer mijn reuk en smaak kwijt geraakt. Ik rook mijn parfum niet eens meer en van mijn lievelingseten moest ik kokhalsen. Daarvoor was ik een paar dagen niet fit met wat hoesten, hoofdpijn En keelpijn. Toen de geur weer langzaam terug kwam gebeurde het met enige regelmaat dat ik een geur die ik ‘s morgens wel kon ruiken maar ‘S middags weer niet..Het heeft bijna 8 weken geduurd maar alle reuk en smaak is weer terug. Ook mijn oudste zoon was een aantal weken zijn reuk en smaak kwijt: hij had een collega met Corona op zijn werk…(bleek na3 dagen hoesten)

  1. Beste Erna

   Fijn te horen dat je weer hersteld bent! Dat geeft wellicht ook andere patienten weer hoop.

   Groeten Sanne

 35. Door: Stef Liesens · 28-05-2020 om 18:23

  Ik ben sinds 2 maanden mijn smaak kwijt. Mijn reuk is altijd perfect gebleven en ik heb ook geen enkel ander symptoom gehad. Mijn huisarts is er toch van overtuigd dat ik COVID-19 heb/had. Aan het einde van de 2de week was mijn smaak 1 dag terug perfect en sindsdien gaat het voortdurend op en af. Sommige dagen proef ik bijna niks, andere gaat het wel weer beter. Zoetzure smaken proef ik wel altijd goed. Ik ben echt bezorgd dat dit nooit meer goed komt.

  1. Beste Stef

   Op dit moment weten we helaas nog niet hoe lang reuk/smaakverlies kan aanhouden. Ik hoor gelukkig ook wel hoopgevende verhalen dat het lang aanhoudt maar toch weer normaal wordt.

   Groeten Sanne

 36. Door: Gerrie Wouters · 29-05-2020 om 09:49

  20 maart ineens mijn reuk en smaak kwijt, verder geen klachten. Smaak is na 3 wkn redelijk hersteld alle smaken lijken afgezwakt. Geur is echt heel minimaal alleen hele sterke geuren. Ruik alleen bijna continue een rooklucht, slaat ook om mijn keel. Echt heel vervelend..

  1. Beste Gerrie

   Dankjewel voor het delen van je ervaring. De aanwezigheid van een rooklucht hoor ik vaker van patienten.
   Sterkte.

   Groeten Sanne

 37. Door: Annelize Bisterbosch · 31-05-2020 om 09:13

  Ik ben, na skieen in Tirol, half maart ziek geworden met lichte corona verschijnselen ; echter op 20 maart raakte ik volledig mijn reuk en smaak kwijt opeens. Het is nu 31 mei en nog steeds zijn mijn reuk en smaak niet terug; er zijn slechte en goede dagen; het is lastig te omschrijven maar de nuances in geur en smaak zijn weg; en moet echt mijn best doen alles goed te ruiken en te proeven; ik hoop op verbetering…

 38. Door: Linda De Bruyne · 01-06-2020 om 14:16

  Op 26/3 had ik de eerste symptomen van covid 19. Lichte koorts, neusverkoudheid en kuchje. Na mijn verkoudheid viel het me op dat mijn reuk en smaak sterk verminderd was. Op 20 mei is er een SARS-CoV-2AL(Roche) bloedtest afgenomen omdat ik nog steeds niets ruik en weinig smaak heb.Index van de test: 75.31 (grijze zone: 0,90 -<1,10) dus duidelijk covid doorgemaakt. Mijn werkgever vroeg om een nieuwe covid 19 neus test en die blijkt na 8 weken nog steeds positief. Ben ik nu nog steeds besmettelijk zolang mijn geur en smaak weg is? Hoe komt het dat ik nog positief test?

  1. Beste Linda

   Ik ben geen arts dus kan en mag je hierin niet adviseren. Luister naar de richtlijnen van het RIVM (en evt je huisarts).

   Groeten Sanne

 39. Door: Anne · 04-06-2020 om 17:03

  Beste Sanne,
  Eerst dacht ik dat mijn vloerkleed zo’n rare geur had, toen mijn bank. Heb kleed uit woonkamer gehaald, zelfs bank gesprayd met azijn/water. Mijn vriend rook niets anders dan anders en ik had die gekke lucht in mijn neus al een week of 2. Ik kon de lucht “proeven” in bepaalde etenswaren. Keukenrol had die lucht, kleding, beddengoed en ook de kat rook daarnaar etc. Toen ik bij mijn vriend thuis kwam en de lucht daar ook was en de boterkoek niet goed te proeven was behalve dus weer diezelfde lucht, toch de volgende dag de huisarts gebeld. Dacht zelf dat er iets aan de hand was na septumingreep van een paar jaar terug. Huisarts wilde me niet op spreekuur, maar wilde dat ik test deed. Bleek negatief te zijn. Maar omdat ik niet meteen aan de bel heb gehangen bij de dokter denk ik steeds, zou ik wel iets gehad hebben en zouden er antistoffen in mijn bloed zijn? Het weekend voor ik de huisarts heb gebeld ben ik een aantal dagen gammel geweest met licht hoofdpijn (paracetamol waardig) en vaag een gevoel in mijn keel alsof er keelpijn aan zat te komen. De geur lijkt nu heel langzaam minder te worden. Maar goed ruiken zoals eerst doe ik nog niet. Ik heb niet eerder in mijn leven zoiets geks meegemaakt.

  1. Beste Anne

   Dankjewel voor het delen van je ervaring. Ik ben geen arts dus kan niet inschatten of je aanvankelijk wel/geen corona hebt gehad.
   Wel fijn te horen dat het langzaam beter wordt.

   Groeten Sanne

 40. Door: Anne · 04-06-2020 om 17:07

  PS: de rookgeur die hierboven bij een aantal beschreven wordt heb ik in het begin ook gehad.

  1. Door: Karin Vekemans · 12-06-2020 om 21:20

   Ook de brand/rookgeur heb ik in elke wagen, dus ik vertrouw het niet echt dan… ook in onze berging heb ik dit elke keer aan de hand. Dus mijn man of dochter moeten altijd komen ruiken in mijn plaats. Vervelend

 41. Door: Tiny Hollander · 06-06-2020 om 23:32

  Ik heb na de voorjaarsvakantie in Tirol, een paar dagen een griepachtige verkoudheid gehad en ben sindsdien mijn reukvermogen kwijt en proef alleen zout, zuur, zoet en bitter. Dat duurt nu dus al 15 weken. Wel heb ik af en toe een fractie (seconde) dat ik ineens wat kan ruiken. ps ik ben 64 jaar.

 42. Door: Martijn · 08-06-2020 om 15:58

  Na een lang weekend wintersport in Tirol (Sölden, 7 maart) hoogstwaarschijnlijk Corona opgelopen. (ik ben daar in contact geweest met een coronapatiënt)
  Na ongeveer een week kreeg ik lichte klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slap voelen, geen geur-smaak meer. Ook ben ik ongeveer 10kg afgevallen. Na 1,5 week klachtenvrij m.u.v. geen geur en smaak, dit heb ik nu nog niet terug.

  Wel ben ik vanaf 27 april met de reuktest begonnen. In het begin rook ik niks maar na 2 weken begon ik alle geuren m.u.v. “roos” weer te ruiken. Momenteel gaat dit stap voor stap beter, maar “roos”is nog steeds lastig.

  Andere geuren in het dagelijks leven ruik ik nog amper. Heel soms een vleugje als ik in een ruimte kom waar een heel sterke geur hangt. (bijv. met natte verf of waar de frituur aan heeft gestaan)

  Mijn smaak is ook nog niet terug. In het begin proefde ik helemaal niks, maar vanaf eind april kon ik de basis smaken steeds beter herkennen. (zoet, zout, bitter, zuur en ook pittig) Maar de fijne smaken proef ik nog helemaal niks van.

  Ik heb ook de tweede geurtraining in huis. Hier moet ik mee beginnen 12wk na de eerste training. Dus over ongeveer 6 weken.

  De geurtraining lijkt dus effect te hebben…

  1. Beste Martijn

   Fijn te horen dat de reuktraining iets lijkt te helpen. Wellicht ook een tip voor anderen hier: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html

   Groeten Sanne

 43. Door: Dennis · 09-06-2020 om 16:21

  Ik ben inmiddels al zo’n 3 maanden mijn reukvermogen volledig kwijt. Smaak is stukken minder.
  Sterk vermoeden dat ik Covid-19 heb gehad. Ik zou alleen heel graag weten of ik ooit mijn reukvermogen terug krijg. Want dit is behoorlijk vervelend.

  1. Door: Karin Vekemans · 12-06-2020 om 21:18

   Vervelend is het inderdaad. Ik heb ook geen zin meer om iets te eten, voelt zo nutteloos aan omdat het niet smaakt. Veel cayennepeper en zout hier, en bitter lemon.

 44. Door: Karin Vekemans · 12-06-2020 om 21:15

  Sinds 16 maart ben ik 2 weken in quarantaine gegaan. Geur was al weg op 12 maart. Nu nog steeds geen (ofwel heel vieze) geur… wat me vaak een onveilig gevoel geeft. Kwestie smaak : enkel zout, zuur en bitter. Ik hoop dat de NKO me kan helpen want het duurt echt wel al lang.

 45. Door: Sandra van Eijk · 14-06-2020 om 09:29

  De vragenlijst is schijnbaar voor mij niet meer van toepassing. Ik heb al langer geleden Covid-19 gehad. Begin april ziek geweest. Ongeveer half april geconstateerd dat ik niet meer ruik. We zijn nu 2 maanden verder en ik ruik nog steeds nauwelijks iets. Smaakverlies heb ik niet, gelukkig. Ben erg benieuwd hoe lang het nog duurt voordat mijn reuk terug is.

 46. Door: Sandra van Eijk · 14-06-2020 om 09:35

  Ook ik heb “last” van die rookgeur. Dacht dat het aan mij lag, maar ik ben dus niet de enige, dat is wel fijn om te lezen. Ben eigenlijk wel ontzettend benieuwd waar dit vandaan komt, hoe dit kan.

  1. Door: Heleen van Minderhout · 14-06-2020 om 19:37

   Ook ik heb al sinds half maart ongeveer geen reuk meer, (die rookgeur herken ik ook). Ik en mijn man zijn medio maart ziek geweest, niet heel ernstig maar wel vervelend hoesten en nog weken lang veel slapen. Inmiddels goed opgeknapt maar nog steeds geen reuk (en dus ook minder smaak). Overigens was ik me dat pas later bewust. Een bloedtest heeft aangetoond dat ik flink aantal antistoffen heb en dus corona heb doorstaan. Hoop echt dat mijn reuk weer terug komt. Hopelijk komt daar nog duidelijkheid over.

 47. Door: Conny · 14-06-2020 om 17:45

  Ik heb al 7 weken geen reuk en geen smaak,ik heb 3x een coronatest gehad. 2x was de test onbepaald? De 3e test was negatief,geen corona.
  Mijn huisarts geeft mij de ene neusspray na de andere,hij zegt dat het hooikoorts is.
  Mijn man heeft wel corona gehad,hij heeft 3 weken in het z.huis gelegen. Het gaat gelukkig weer goed met hem.
  Ik ben zo bang dat ik mijn geur en smaak niet meer terug krijg.

 48. Beste allemaal

  Enorm bedankt voor al jullie reacties en ervaringen. Het lukt me niet meer om op iedereen persoonlijk te reageren, dus nu even zo.
  Uit het onderzoek tot nu toe blijkt dat niet alleen reuk, maar ook smaak en ‘prikkelende mond- en neuservaringen’ (zoals bij ammoniak, menthol of chilipepers) ernstig zijn aangetast, wat anders is dan bij een reguliere griep; en dat deze symptomen niet samenhangen met het hebben van een verstopte neus (zoals bij een reguliere griep of verkoudheid). We weten jammergenoeg nog niet hoe lang de klachten duren, maar uit de verhalen hierboven blijkt dat het erg lang kan duren, maar ook dat het wel weer terug kan keren.
  Binnenkort komt er ook een ‘thuistest’ beschikbaar, waarbij mensen thuis hun reuk en smaak kunnen testen en door de tijd volgen. Zodra dat beschikbaar is zal ik dat ook hier posten.

  Tot slot nog enkele tips:
  Een facebookpagina waar covid-patienten hun ervaringen met reuk en smaakverlies uitwisselen: https://www.facebook.com/groups/AbScentCovid19/
  Reuktraining kan helpen om het reukvermogen te stimuleren en verbeteren: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html

  Groeten Sanne Boesveldt

 49. Door: christine van doren · 16-06-2020 om 21:52

  ook ik ruik niets meer sinds dat ik Corona heb gehad (positief getest). Ik heb een longontsteking gehad maar kon thuis herstellen. Begin April verdween mijn reuk volledig. Smaak nog ongeveer 50%. Ik heb nu wekenlang een vieze geur in mijn neus gehad. Het leek op verbrande koffiebonen, zoete geur. De geur bleef de hele dag in mijn neus. Sinds gisteren is deze zoete geur minder en begin ik heel licht weer iets te ruiken. ik doe ook de geurtraining. ik hoop dat dit een langzaam begin van herstel laat zien….

 50. Door: Jessica · 20-06-2020 om 17:50

  Inmiddels heb ik al 3 maanden last van geur-en smaakverlies. De eerste twee weken volledig en daarna sterk verlies. Geuren in de “lucht” zoals een bbq ruik ik bijvoorbeeld niet. Met eten is het alsof net niet helemaal bij mijn smaak kom en na een aantal happen is mijn smaak weg. Dat met die vieze geur in de neus herken ik ook. Nu dacht ik alles gehad te hebben… Maar heb sinds een aantal dgn zo’n vervelende klacht erbij gekregen. Van wat ik een beetje proefde of rook, ruikt/ proeft nu 70 % vervormd. Een ei bijvoorbeeld smaakt zuur/chemisch en zo ook chips, ijsje, salami…en ga zo maar door.. Allemaal de exact zelfde gore smaak /geur. Geen idee hoe ik deze klacht moet plaatsen. Is dit het begin van herstel?? Of is het juist verslechterd?? Inmiddels ben ik welkom bij het geur – en smaakcentrum maar in de praktijk betekent dit dat ik op een wachttijd van 25 mnd kom en over ruim 2 jaar terecht kan. Begin er een beetje moedeloos van te worden. Herkent iemand mijn klachten??

  1. Door: gerdy · 22-06-2020 om 00:07

   Oh, ik zie je bericht. Ja, ik herken dat!

  2. Door: christine van doren · 22-06-2020 om 13:40

   Hoi Jessica.
   Ja, ik herken wat je zegt. Ik maak op dit moment hetzelfde door. Mijn reukvermogen is heel licht terug gekomen. Hele sterke geuren zoals azijn kan ik nu licht ruiken maar meer dan dat ook niet. Ik kan bijvoorbeeld geen ei of vlees eten omdat de smaak zo vies is. Ik heb op meerdere KNO sites gelezen dat het herstel tot een jaar kan duren. De neuronen kunnen weer opnieuw groeien. Ik vind deze onzekerheid verschrikkelijk maar ik denk dat we goede hoop kunnen hebben dat het weer terug komt.

   1. Door: Desy · 04-08-2020 om 11:25

    Hey Christine,
    Ik eet ook geen vlees en ei omdat de smaak niet normaal vies is. Ik eet daardoor best wel ongezond. Wat doe jij er aan om nog steeds een beetje gezond te blijven eten?

    1. Door: Christine · 29-09-2020 om 19:54

     Hoi desy. Sorry lees je bericht nu pas. Nou, ik ben dus sinds een paar dagen overgestapt naar vegetarisch eten. Mijn zoontje kwam ermee. Zo doe ik toch iets goeds voor mijn lichaam. Gebakken ei gaat beter dan hard gekookt bijvoorbeeld dus daar experimenteer ik mee. Het is zoeken naar andere smaak belevingen

  3. Door: Wilma · 04-07-2020 om 16:33

   Ook ik herken dat. Afgelopen week dronk ik munt thee en de smaak die ik daar aan over heb gehouden is verschrikkelijk smerig. Het heeft 2 dagen geduurd voor deze smaak een beetje verdwenen was. Verder heb ik de neiging om van alles te eten om maar een klein beetje smaak te krijgen.

  4. Door: Bill · 14-07-2020 om 08:29

   Ik ben zelf huisarts en ik ben half maart positief getest op COVID19. Ik had toen minimale klachten, maar sinds een paar weken proef ik bij met name ei en worst (vooral leverworst) een zeer forse ammoniaksmaak.

   Het wordt wel iets minder, maar het blijft toch wel een beetje vervelend.

   Ik lees dit toch steeds meer bij mensen die mogelijk corona hebben gehad.

 51. Door: gerdy · 22-06-2020 om 00:06

  Direct toen de scholen dicht gingen ben ik ziek geworden. Het begon met verhoging en geur/smaak verlies. Later behoorlijk ziek geworden, thuis. Nu nog steeds niet mijn reukvermogen helemaal terug. Zijn er meer mensen die dat hebben? Ik lees het nergens.

 52. Door: Mettie Gerritsen · 01-07-2020 om 11:35

  Rond Pasen een week ziek geweest: hoesten,lichte koorts, en daarna smaak en geurverlies Niet getest op corona.
  Tot op heden ruik ik bijna niets. Soms denk ik dat ik iets ruik maar volgens mij is dat meer suggestie als ik het plaatje erbij zie zoals bv van lavendel.
  Sterke smaken zoals bv sojasaus proef ik licht.
  Zou dit nog weer over gaan?

 53. Door: Deraedt Heidi · 08-07-2020 om 21:30

  In maart opstoot van sinusitis gehad , week later van de ene op de ander dag reukzin volledig weg en smaak sterk verminderd( vermoeden van corona maar niet getest geweest) , nu ondertussen zijn we juli en nog steeds geen geur of slechte chemische geur en vervaagde smaak , vraag komt dit ooit nog in orde ?

  1. Beste Heidi

   Ik kan helaas geen garanties geven, en het reukverlies kan lang duren, maar ook weer terugkeren.

   Groeten Sanne

 54. Door: Caroline · 09-07-2020 om 20:05

  Beste Sanne,
  Half maart twee weken ziek geweest van de corona, reuk vermogen wat ik extreem goed had, inderdaad verdwenen. Nu sinds 2-3 weken lijkt het alsof ik bijzonder gevoelig ben geworden voor de geur van ammoniak/zwavel. Het is begonnen met het waarnemen van soms een walm van een sterke geur in de neus op totaal onwillekeurige momenten. Niemand om me heen rook dan hetzelfde. Nu komt alles waar ammoniak/zwavel in zit extreem sterk binnen zoals bijvoorbeeld als ik een gekookt eitje pel of iemand naar het toilet is geweest.
  Bent u bekend met dit verschijnsel na Corona infectie?
  Mvg
  Caroline

  1. Beste Caroline

   Ik hoor inderdaad meerdere verhalen van patienten die een ‘fantoomgeur’ ruiken, geuren zie er niet zijn, en veelal een rook/brandlucht of zwavelachtig. Ik vermoed dat dit een teken van herstel is.

   Groeten Sanne

 55. Door: Ilse · 10-07-2020 om 12:02

  Beste Sanne,
  Op 18 maart jl. met ik een dag ziek geweest waaraan een nacht met koorts vooraf ging. Daarna knapte is heel snel op voelde ik mij fit. Wel ben ik sindsdien mijn volledige geur- en smaakvermogen kwijt. Iets wat ik heel erg jammer vind en wat steeds vaker lijdt tot frustratie.
  Heb je een idee hoelang dit nog kan duren? Of wanneer de test beschikbaar is?
  Bedankt!
  Ilse

  1. Beste Ilse

   Het reukverlies kan lang duren, maar ook weer terugkeren.
   De ‘thuistest’, waarmee mensen thuis hun reuk en smaak kunnen testen en door de tijd volgen is al wel beschikbaar, maar voorlopig alleen in het Engels of Duits:
   https://gcchemosensr.org/ (klik door naar English of Deutsch)

   Groeten Sanne

 56. Door: Lyanne Uytdehaag · 12-07-2020 om 20:56

  Heb vermoedelijk ook corona gehad maar niet bewezen. idd geur weg, smaak verminderd. Wat nu vooral vervelend is dat veel producten een geur hebben van verkoolde worstenbroodjes uit de magnetron. Koffiegeur niet te harden, bier en wijn niet te drinken, veel etenswaar ruikt en proeft vies. Ook bijv. shampoo, zeep, wasmiddel, tandpasta ruikt echt heel vies. Sta soms met neus dicht geknepen mijn tanden te poetsen. Ik heb dit nu al 2 maanden en lijkt alleen maar erger te worden. Hoop echt dat het snel overgaat. Ik ben een liefhebber van koken maar de lol gaat er nu wel vanaf.

  1. Door: Janny · 14-07-2020 om 23:07

   Beste Lyanne, ik herken exact wat jij beschrijft.
   Op 1 april ben ik ziek geworden door Corona. Daarna geen reuk en smaak meer. Ongeveer 4 weken geleden leek mijn reuk en smaak terug te komen. Nu sinds 2 weken een vieze geur in mijn neus. Het lijkt dagelijks erger te worden. Heb de hele dag het gevoel dat ik in de rook sta. Rook/brandlucht en zwavelachtig. Eten smaakt vies en vooral koffie is niet te drinken. Wat mij helpt om weer even een frisse smaak te hebben is het drinken van afgekoelde thee/sap van verse citroen en verse gember. Ik hoop dat dit snel over gaat want dit is geen pretje. Met vriendelijke groet, Janny

 57. Door: Rudy · 14-07-2020 om 08:49

  Beste Sanne,

  Sinds eind maart geen reuk meer. Welke arts is hierin gespecialiseerd?

  Al vast bedankt voor de info. De vragenlijst heb ik een aantal weken geleden ingevuld.

 58. Door: Janny · 14-07-2020 om 23:04

  Op 1 april ben ik ziek geworden door Corona. Daarna geen reuk en smaak meer. Ongeveer 4 weken geleden leek mijn reuk en smaak terug te komen. Nu sinds 2 weken een vieze geur in mijn neus. Het lijkt dagelijks erger te worden. Heb de hele dag het gevoel dat ik in de rook sta. Rook/brandlucht en zwavelachtig. Eten smaakt vies en vooral koffie is niet te drinken. Ik herken exact wat Lyanne Uytehaag hierboven beschrijft. Wat mij helpt om weer even een frisse smaak te hebben is het drinken van afgekoelde thee/sap van verse citroen en verse gember.

 59. Door: Arlette · 28-07-2020 om 12:07

  Goedemiddag ik heb nog geen test gehad maar voel mij al maanden heel moe en heb veel slijm in mijn keel en heb chronische hoest ik rook wel al jaren Ik zelf kom bijna niet buiten alleen om te wandelen met mijn hondjes en gaan te winkelen heb ook altijd monmasker aan Mijn man werkt in de horica bij een traiteurszaak waar er 1 persoon besmet geweest is met Covid die ook in het ziekenhuis gelegen heeft Nu sinds 3 dagen ruik ik
  constant brandgeur in huis
  Zou dit duiden op een besmetting

  1. Door: sanne boesveldt · 28-07-2020 om 13:19

   Beste Arlette

   Dat zou idd kunnen duiden op een besmetting. Hoewel het meestal in eerste instantie om reukverlies gaat als symptoom. Heb je nog andere klachten? Wellicht verstandig om de GGD te bellen.

   Groeten Sanne

 60. Door: Karin · 01-08-2020 om 13:28

  Mijn dochter van 17 jaar heeft corona. Ze heeft reuk en smaak verlies. Ze wilde jullie vragenlijst invullen maar als ze haar geboortejaar invult, krijgt ze te lezen dat onderzoek is afgerond. Is er een minimum leeftijd aan verbonden?

  1. Door: sanne boesveldt · 03-08-2020 om 09:41

   Dag Karin

   Dat klopt. Je moet minimaal 18 jaar zijn om mee te doen.

   Groeten Sanne

 61. Door: Gilberte Van Mellaert · 03-08-2020 om 16:50

  Heb begin maart corona gehad en mijn smaak en geur plots weg, ben 2 weken ziek geweest met wat koorts. geur en smaak gaan op en af , dan iets en de andere maal gedaan.
  Heb van arts geurtherapie gekregen ( flesjes waar ik 2 maal per dag moet aan ruiken en ook nasonex ( neus) is 5 maanden bezig , gaat het beteren , sinaasappel en appel proef ik niet juist een beetje banaan. ik zou toch willen genezen.
  Nu lees ik dat er nog veel mensen zijn die niet meer ruiken en proeven ! verschrikkelijk voor mij .een genezing van zenuw kan zeer lang duren vertelde de arts

 62. Door: anoniem · 04-08-2020 om 15:22

  Hoi Sanne,

  Ook ik ervaar nog steeds geur en smaakverlies en heb last van een penetrante geur die ik iedere dag in meer of mindere mate ruik. Ammoniak, zepig, mest zoiets, niet te omschrijven. Cola koffie knoflook zijn hele typische producten geworden qua smaak en geur. Knoflook proef en ruik ik niet. Cola smaakt naar slootwater en koffie ruikt naar een soort ammoniak net als de luier van mijn zoontje (;-) Deze klachten zijn begonnen eind maart. Geen hele duidelijke corona infectie doorgemaakt. Wel 1 dag en nacht ziek half maart. Is die thuistest al beschikbaar? En kan trainen met geuren baat hebben bij deze klachten?

  1. Door: sanne boesveldt · 04-08-2020 om 17:11

   Beste x

   Vervelend te horen. We werken hard aan de (vertaling van de) thuistest en ik verwacht die in de komende dagen/weken te kunnen delen.
   Reuktraining kan helpen om het reukvermogen te stimuleren en verbeteren: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html

   Groeten Sanne Boesveldt

   1. Door: x · 20-08-2020 om 10:27

    dank je wel voor je reactie. ik wacht de test af en ga beginnen met reuktraining

 63. Door: Mandy Schaap-Degen · 14-08-2020 om 13:55

  2 mei begon ik symptomen te ontwikkelen die gepaard gingen met corona. Ik ben in contact geweest met iemand die het virus bij zich droeg maar toen nog niet ziek was. Een dag later werd diegene ziek (positief getest op Corona omdat diegene in de zorg werkt). Vervolgens ontwikkelde ik extreme hoofdpijn in de holtes, een gevoel van verstopping diep in de neusholtes (niet wat je voelt of merkt als je gewoon verkouden bent, het verschil merk je wel), geen reuk en smaak en was ik heel erg moe (alsof je Pfeiffer hebt). Helaas heb ik tot op heden, 14(!!) weken en 3 dagen verder, nog steeds NIET mijn reuk en smaakvermogen volledig terug. Ik ruik en proef minimaal. En wat ik ruik is totaal anders dan de werkelijke geur of smaak. Ik proef niet veel van het eten. Wel wanneer iets zoet, zuur, zout, bitter en pittig is. Maar niet dat ik een sinaasappel eet, of een aardappel, of een appel noem maar op. Ik heb er wel angst voor of het virus nu bij mij permanente schade heeft toegebracht bij mijn reuk/smaakcellen.. Ik heb nog niet eerder gehoord dat iemand net zo lang als ik deze klachten heeft n.a.v. het virus. Het is enorm naar dit. Ja, ik heb het mild gehad. En ja, ik mag blij zijn dat het daarbij gebleven is. Maar dit is écht niet prettig.

  1. Door: Mandy Schaap-Degen · 14-08-2020 om 14:53

   toevoeging: Als ik mijn eigen zweet ruik dan lijkt t net alsof ik met mijn neus in een pot met indische kruiden gevallen ben… ruikt niet best. Ik ruik geen zweetgeur. Ook ruik ik die kruidenlucht dus heel erg sterk bij mezelf hangt de hele tijd om me heen en als ik mijn man vraag of hij dit ook ruikt. Nee hij ruikt dat niet en ruikt mijn zweet ook niet.

  2. Door: Suzanne · 14-08-2020 om 23:15

   Hoi Mandy,

   Hier nog iemand die al lange tijd zijn reuk en daarmee voor een groot deel de smaak kwijt is. Je bent dus zeker niet de enige 😉
   Ik ben half maart geïnfecteerd geraakt met het coronavirus en mijn reukvermogen volledig kwijt geraakt. Ik ben sinds juni gestart met geurtherapie. De vooruitgang is tot nu toe minimaal, van geen geur naar enkele geuren vervormd (en vaak vies) waarnemen. Deze vieze geur proef ik ook regelmatig in mijn mond bij het eten van bepaalde producten. Zeker geen pretje. Net zoals jij hoop ik van harte dat dit uiteindelijk zal herstellen en ik er geen blijvende schade aan over houd. Helaas is er nog maar heel weinig onderzoek naar het verloop van deze klachten op lange termijn, dus laten we vooral blijven hopen. Sterkte ermee!

   Groetjes Suzanne

 64. Door: Uulke-Douwe · 17-08-2020 om 15:40

  Ik ben bijna opgelucht om te lezen hoe herkenbaar de verhalen zijn. Wij dachten thuis gek te worden. Mijn dochter en ik hebben inmiddels al zeker 2 maanden dat onze smaak hopeloos is veranderd. Begin maart ziek geworden en al vrij snel geen smaak/geur meer. Maar toen de ziekteverschijnselen afnamen leek onze smaak terug te komen. Dat was schrikken toen we beseften dat geen geur/smaak een stuk beter is dan dit alternatief. Wij hebben het weten terug te brengen tot zwavel. Dat blijkt in ongelooflijk veel producten te zitten en dat lijkt dan de overheersende geur/smaak te zijn. Heel veel producten eet ik inmiddels tegen mijn zin in. Dat geldt voor de relatief gezonde producten. De ongezonde kan ik nu makkelijk laten staan. Coca Cola is echt vies. Paprikachips ook. Alles waar ei in zit. Vlees ook, al is kippenvlees echt smerig. Pannenkoeken zijn te doen, maar tijdens het bakken sta ik bijna te kokhalzen. Gek genoeg ruikt dat naar ochtendurine. Aanvankelijk viel ik kilo’s tegelijk af (ik weeg nu 66 kilo). Maar dat proces ben ik nu aan het vertragen door toch maar te eten. Ik verlang echt naar de tijd dat ik niets kon proeven/ruiken. Dat was 100x beter dan dit. Als ik mijn smaak/geurvermogen kan weghalen dan zal ik dat zeker prefereren boven dit.

  1. Door: Janneke · 25-09-2020 om 16:46

   Ik heb echt exact hetzelfde. alleen blijf ik de ongezonde dingen wel eten omdat de structuur wel fijn is (dus geen gewichtsverlies). coca cola is echt niet te doen. Tot dusver smaken alleen Oesters en kaas zoals het moet. Voor de rest heeft alles een gore smaak.

 65. Door: Jeannette Kuppens · 17-08-2020 om 17:45

  Wordt er ook reukverandering gemeld? Dus niet per sé reukverlies, maar alsof alles anders ruikt. Een beetje ammoniak -achtig, maar deze geur is niet steeds aanwezig. Alsof er regelmatig een vleugje ammoniak in de neus zit.

 66. Door: Jeannette Kuppens · 17-08-2020 om 17:50

  Nog even een aanvulling: ik heb verder geen klachten. Maar deze reukverandering heb ik dus wél, sinds een week of twee. Ik heb me tot nu toe niet laten testen, ook omdat ik verder geen klachten ervaar.
  Ik werk op een groep in de zorg. Hier zijn tot dusverre geen besmettingen voor gekomen en ik ben (voor zover ik weet) ook niet in contact geweest met een besmet persoon.

 67. De thuistest is nu beschikbaar in het Nederlands!
  Wil je je reuk- en smaakvermogen testen en over de tijd volgen? De Reuk & Smaak Check van #GCCR is eenvoudig zelf thuis te doen: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

 68. Door: Joyce de Waard · 24-08-2020 om 15:57

  Beste Sanne,
  Ik ben op 16 maart (opeens) mijn reuk- en smaak verloren en dat is tot op heden nog niet terug. Ik herken wel de ‘gekke’ smaak die nu bijvoorbeeld een komkommer heeft, alsof ik op een zeepje aan het kauwen ben. Inmiddels overheerst een negatieve gedachte, komt dit nog wel goed etc. Maar ik heb gelezen dat het reuk- en smaak centrum een wachtlijst heeft van 20 maanden 🙁 Hoe moet ik hier mee om gaan?

  1. Beste Joyce

   Ik begrijp dat de wachtlijst frustrerend is. Zoals je hierboven al kunt lezen horen we deze symptomen helaas vaker bij covid19. Op dit moment weten we nog niet hoe lang het reuk/smaakverlies kan aanhouden, maar het kan lang duren, en toch terugkeren. Ook het ruiken van fantoomgeuren (geuren die er niet zijn) komt vaker voor, met name rook/brand, zwavel of ammoniakachtige geuren, of het vervormd waarnemen van geuren.
   Wellicht kan reuktraining enigszins verbetering brengen: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html

   Groeten Sanne

 69. Door: christine · 25-08-2020 om 11:00

  Beste Sanne.
  Het is werkelijk erg. Sinds maart mijn reuk/smaak kwijt. Ik ervaar hetzelfde dan de anderen. Een vreselijke zwavel, rook geur die de hele dag sterk aanwezig is. Ei, vlees etc. is niet meer te eten. In een Duitse artikel heb ik gelezen dat dit fenomeen parosmie genoemd wordt en ook een goed teken kan zijn dat neuronen aan het herstellen zijn. Misschien geeft dat een beetje hoop. Ik zou het ook fijn vinden dat wanneer mensen na lange tijd wel hun reuk terug hebben dit hier genoemd word. Dat zou een in ieder geval hoop geven aan de anderen.

 70. Door: Inge · 27-08-2020 om 21:45

  Hier begin maart covid19 gehad, niet heel erg ziek geweest gelukkig, maar het is nu vijf maanden later en ik ruik nog steeds weinig tot niets. Inmiddels maak ik me zorgen omdat er geen enkele verbetering optreedt. Ook apart om te merken dat het meer impact heeft op je leven dan men denkt als je niet goed meer ruikt. Wel heel fijn om hier te lezen dat ik niet de enige ben!

 71. Door: John · 31-08-2020 om 08:35

  Mijn smaak en geur is half maart van de een op andere minuut weggeggaan. Dit heeft bij mij een week geduurd, daarna kwam alles weer langzaam terug. Begin augustus smaakte ineens cola heel vies (soort chemische smaak) daarna bitter lemon. Ook tandpasta en kaugom, en veel dingen gecombineerd met citroen.
  En ontzettend veel eau de toilette en parfum ruiken echt ontzettend vies. Ben hiervoor bij huisarts geweest, maar er is weinig aan te doen. Ze adviseren geurtesten, maar dat is alleen als je helemaal niets meer ruikt. Ik lees hier dat ik gelukkig niet de enige ben met dit soort klachten. Hopelijk verdwijnt het over een tijdje….

 72. Door: Lex · 03-09-2020 om 08:25

  Hallo ik heb sinds maart geen geur en smaak meer. Ik ben getest en positief bevonden op covid 19. Zou graag willen weten of de geur en smaak terug komt.

 73. Door: Froukje · 07-09-2020 om 12:23

  Blij om hier herkenning te vinden. Terug in maart corona gehad (niet getest), waarna ik ongeveer 2 weken lang mijn reukvermogen kwijt was. Het kwam weer terug en ik dacht dat m’n problemen over waren, maar nu sinds een maand last van heftige geurverandering. Ik dacht eerst dat m’n parfum bedorven was en dat de nare geur in mijn huis door de hitte kwam, maar nee. De geur begon me te achtervolgen. Heel vele eten, plekken en middelen dragen allemaal hetzelfde, scherpe geurtje wat ik moeilijk met iets kan vergelijken, maar ammoniak komt in de buurt. Eten wordt daardoor ook minder plezierig; alles smaakt een beetje hetzelfde. Echt een hele rare en nare klacht, ik hoop ontzettend dat dit overgaat en er nu niet een generatie voor altijd hiermee geteisterd wordt.

  1. Door: Bert · 09-09-2020 om 21:51

   Half maart heb ik griep gehad (waarschijnlijk Covid19) en sindsdien te kampen met geur- en smaakverlies. Ook bij mij leiden veel geuren als zeep, parfum en allerlei fruitgeuren naar eenzelfde vieze geur, wat ik de ‘corona-geur’ ben gaan noemen, maar wat Sanne een fantoomgeur noemt. Soms is deze grote delen van de dag aanwezig, andere dagen alleen als ik aan deze specifieke zaken ruik. Een citroenplant ruikt voor mij nog wel hetzelfde. Deze week had ik weer even wat geur terug (echt een fijn moment en iets waar ik weer hoop uit put). Kwam het door zwembadbezoek? Ik weet het niet. Ik blijf veel oefenen met ruiken en hoop dat het bij een ieder weer mag terugkeren. Sterkte allemaal.

 74. Door: Wilma de Koning · 14-09-2020 om 10:29

  Ik ruik sinds half maart (week 12) niet goed meer. Sommige geuren ruik ik helemaal niet, andere minder of anders. Ook ervaar ik soms een geur die anderen in mijn omgeving totaal niet ruiken. Ik ben niet verkouden geweest. Heb alleen een paar dagen daarvoor last gehad van extreme vermoeidheid en hoofdpijn. Verder geen klachten gehad. Nu (14 september) ruik ik dus nog steeds niet goed. Komt dat ooit weer goed?

 75. Door: Marieke · 14-09-2020 om 15:08

  Het begon bij mij dat ik geen zoete dingen kon proeven. Nu proef ik alleen als eten op het moment zelf in mijn mond zit. Zodra ik het door slik proef ik het niet meer.. Het is heel erg vervelend en moet er veel door huilen. Ben erbij alleen maar een beetje neusverkouden en raar gevoel in mijn luchtpijp.

 76. Door: voorhorst · 16-09-2020 om 19:29

  vanaf 4juni geen geur en smaak meer .niet ziek geweest geen koorts . niet getest ; mijn vraag hoelang duurt het voor de geur en smaak terug komt . zijn er meer mensen die dit ook hebben . of mensen bij wie het terug is gekomen . probeer elke dag of ik de koffie ruik. of mijn parfum .en bleekwater dampo kruidnagel en zo .tot nu toe niks

 77. De patiëntenvereniging Reuksmaakstoornis.nl is een online campagne gestart om aandacht te vragen voor mensen die te maken hebben met (langdurig) reuk en/of smaakverlies (oa door corona). In samenwerking met ervaringsdeskundigen, wetenschappers en medici is er informatie verzameld en zijn de belangrijkste vragen die men na reuk- of smaakverlies heeft op een rijtje gezet.
  Bekijk hier alvast de trailer: https://www.youtube.com/watch?v=SNGsQIgauZk&feature=youtu.be.
  Ook hebben zij een besloten facebookgroep opgericht om ervaringen uit te wisselen: https://www.facebook.com/groups/reukverliesnacovid19

  Voor iedereen die zelf thuis hun reuk- en smaakvermogen wil testen en over de tijd volgen: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

 78. Door: Hellen · 21-09-2020 om 09:52

  Ik heb de test ingevuld. Ik heb op 14 september positief getest op corona. Ik had eerst 2 dagen een brandend gevoel in de neus maar toen rook ik nog alles. En dan de 3de dag sta ik op en ruik ik helemaal niets meer (dit was op 8 september). Nu riek ik nog steeds niets. De laatste 3dagen denk ik soms vlagen te rieken maar dat is slechts enkele seconden want als ik dan terug ga rieken, riek ik helemaal niets meer. Ik had vroeger altijd veel last van verstopte sinussen en ik moest tijdens de dag soms 10x mijn neus snuiten. Nu ik corona heb, adem ik ineens heel goed door mijn neus en produceer ik totaal geen snot meer. Het brandend gevoel in mijn neus blijft komen en gaan. Ik vroeg me af of nog mensen dit hadden.

 79. Door: Huyb · 21-09-2020 om 16:02

  Eind augustus zwaar longinfarct gehad met longontsteking na trombosebeen en inmiddels al die tijd amper gegeten door smaakverandering. Alles smaakt even vies, chemisch en metalig muv fruit en fruitsappen en sommige thee.
  Ben inmiddels 20 kg lichter, kan niet meer dan 50 m lopen zonder op adem te moeten komen en zit aan de medicinale Nutricia voeding. Van de vermoeidheid geloof ik nog wel dat het heel langzaam beter wordt maar wat als die smaakniet meer veranderd…….?

 80. Door: Laura · 21-09-2020 om 16:17

  Ik ben 13 september positief getest op COVOD-19. Ik heb ruim een week NIET kunnen ruiken en had een licht verminderd smaakvermogen. Vandaag merk ik dat ik weer WAT kan ruiken, de geuren kloppen met wat ik voorheen altijd geroken heb. Ik heb goede hoop dat mijn reukvermogen weer normaal zal worden.

 81. Door: Janneke · 25-09-2020 om 16:55

  Eind februari vermoedelijk COVID-19 opgelopen (in die tijd mocht je je niet zo gemakkelijk laten testen. Het startte met een kuchje, gekke hoofdpijn en vervolgens reukvermogen verloren. Eind mei zat mijn reukvermogen weer ongeveer op 75%. Halverwege juni kreeg alles wat ik at of dronk een bijsmaak. Ik probeer steeds andere dingen te proeven in de hoop iets aan te treffen wat geen gore smaak heeft. Tot dusver gaat het goed met oesters, water en kaas. Zelfs aanmaaklimonade heeft een smaakje. Inmiddels is erbij gekomen dat ik zelfs na het douchen een erg vieze lichaamsgeur ruik. Deze geur lijk ik alleen te ruiken.

  Het is net of ik van een compleet reukverlies naar een extra sterk reukvermogen voor gekke dingen ben gegaan. Onlangs fietste ik achter een vuilniswagen maar rook er niets van. Dus het fluctueert ook alle kanten op.

  Had nog even stille hoop dat het een vitamine B12 te kort is maar dat is inmiddels ook uitgesloten. Heb speciale neussprays (voorgeschreven door huisarts) geprobeerd maar ook nog zonder resultaat. As maandag naar KNO arts maar verwacht er niet te veel van, dat gevoel is versterkt na het lezen van de reacties onder dit artikel.

  Dit duurt nu al zo lang en heeft echt effect op mijn mentale toestand. Uit eten gaan en borrelen is mijn grootste hobby en dat is nu alleen nog maar leuk ivm het gezelschap. Desondanks blijf ik wel wekelijks uit eten gaan in de hoop om nog iets te ontdekken naast de oesters en de kaas. (klinkt decadent ik weet het maar het is zooooooo vervelend als je als foodlover een full time bad taste hebt).

  Ik ben niet minder of gezonder gaan eten. De structuur van chocolade vind ik nog steeds prettig (ookal smaakt het niet zoals het moet) dus ben geen kilo’s verloren zoals anderen dat wel zijn.

  1. Door: Angela Kriek · 28-01-2021 om 23:23

   Beste Janneke, ik herken jouw klacht v.w.b. de vreemde lichaamsgeur. Eerst dacht ik dat het aan een speciaal stofje van mijn blouse lag, toen verdacht ik een nieuwe deo van de vieze weeïige (oksel) geur maar zelfs direct na het douchen ruik ik het weer. Ik heb begin juni corona gehad. Deze klacht kwam pas rond oktober. Ook lust ik echt geen amandelspijs meer. Dit is heeeeeel vies geworden nadat ik corona heb gehad. Hoe is het met jouw lichaamsgeur nu ? (rare vraag …..)

 82. Door: Ingrid van der Veen · 08-10-2020 om 19:08

  Medio maart corona gehad, 5 weken reuk-/smaakverlies. Redelijk hersteld daarna, maar goede maand later begon eten vies te smaken. De klachten lijken nog steeds te verergeren: wordt soms misselijk wakker van de geur die ik ruik (en die er niet is), water smaakt vies, eten dat ik voorheen lekker vond smaakt nu walgelijk. Zoet en zuur lijkt nog wel het meest op de oorspronkelijke smaak/geur, maar vooral bitter is verschrikkelijk. Ik lees en hoor hier maar weinig over. Geen idee ook waar het einde is: gaat dit ooit over? Ik kan me voorstellen dat als (jonge) mensen weten dat dit ook één van de vele gevolgen van een (milde) corona kunnen zijn, er andere tegen “lichte klachten krijgen” aankijken.

 83. Door: Tineke Dekker-Beumers · 20-10-2020 om 11:07

  Vorige week zondag 11okt. werd ik met klachten op borst en tussen de schouderbladen 24 uur op de hartbewaking opgenomen. Cardiaal bleek alles goed en maandag dus weer naar huis. Ik had een hoestje en was moe. Woensdagavond erg verkouden, snotneus en spierpijn. Donderdagmorgen helemaal geen smaak en reuk meer en voelde me steeds zieker. Kon ‘s middags al getest worden i.v.m. Plotseling lege plek. Zaterdag positieve uitslag.geen koorts gehad. Ben nu herstellend en denk dat ik een milde vorm heb. Nog geen reuk en smaak terug. Ik heb wel Op de een of andere manier een gevoelige tong en ervaar ook de verschillende smaken als zoet, zout of bitter in mijn mond.
  Normaal gesproken heb ik een enorme reuk en smaakbeleving.
  Hoop echt dat dat terugkomt. Is erg belangrijk voor me….

 84. Door: Jovan Dierkx · 21-10-2020 om 13:42

  Na positieve test binnen een week van de ene op de andere dag geen reuk en smaak meer. Proef alleen nog zoet, zuur enz.
  Zojuist de vragenlijst ingevuld. Ik zou erg graag op de hoogte blijven van eventuele onderzoeksresultaten. Is dat mogelijk.

 85. Een update:
  Er zijn ondertussen al drie wetenschappelijke artikelen geschreven over de verzamelde data van dit onderzoek:
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32564071/
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33056983/
  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32743605/

  De (besloten) facebookgroep van reuksmaakstoornis.nl heeft al meer dan 1500 leden, die ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen over reuk/smaakverlies bij/na covid19: https://www.facebook.com/groups/reukverliesnacovid19
  Ook bevat de website zelf veel informatie en interviews: https://reuksmaakstoornis.nl/reukverliesnacovid19/

  Voor iedereen die zelf thuis hun reuk- en smaakvermogen wil testen en over de tijd volgen: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

  En ook wordt er binnenkort een vervolg vragenlijst uitgestuurd naar iedereen die eerder heeft meegedaan aan het GCCR onderzoek (en een emailadres heeft achtergelaten), zodat we kunnen uitzoeken hoe lang klachten kunnen aanhouden, en bij wel deel van de patienten dit het geval is.

  Het reguliere onderzoek (vragenlijst naar reuk/smaakverlies bij recente covid19 besmetting of andere luchtweginfecties) gaat ook nog gewoon door: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

  Sterkte aan iedereen gewenst.
  Sanne

 86. Door: camila · 25-10-2020 om 12:54

  Sinds 2 dagen ben ik ook volledig mijn reuk en smaak kwijt. Zelfs vicks ruik ik niet. Test gedaan met zout, peper en suiker. Je proeft wel een verschil maar het is niet de smaak die je normaal hebt. Ik hoop dat het wel terug komt ….

 87. Door: Heleen R. · 28-10-2020 om 16:11

  Ook ik ben positief getest geweest op Corona en heb daarna nog een tijd verlies van geur en smaak gehad.
  Diverse experimenten gedaan om de geur en smaak weer terug te krijgen, waarvan één écht werkt:
  Het gebruik van een neusinhaler. In mijn geval heb ik Dampo 2-in-1 inhaler gebruikt, maar andere merken werken ongetwijfeld ook.
  Ik gebruik de inhaler vóór maaltijden & het is een feestje om weer te kunnen proeven en ruiken! Inmiddels heb ik een aantal mensen in mijn vriendenkring dit aangeraden & ook zij merken een positief effect.
  Ik hoop dat het voor anderen ook gaat werken!

 88. Door: Tyrone · 01-11-2020 om 19:46

  Positief getest, omdat ik mijn smaak en ruik op de 1 en andere dag kwijt ben.
  Heeft dit onderzoek wat loopt, ook al een gemiddelde naar het aantal dagen dat dit duurt uitgewezen.
  Ik ben erg benieuwd hoe lang gemiddeld deze klachten aanhouden.

  1. Beste Tyrone

   We zijn net vervolgonderzoek gestart om deze vragen verder uit te zoeken.

   Groeten Sanne

 89. Door: B. B. · 06-11-2020 om 20:08

  Ik heb sinds besmetting met corona in april smaak- en reuk verlies gehad. Het is gedeeltelijk teruggekomen, maar de smaak en reuk zijn ernstig verstoord. Nu ruikt alles waar alcohol in zit naar licht aceton geur. Komkommer smaakt naar verrot voedsel en kan ik niet meer uitstaan. Banaan kan ik nog wel eten, maar het proeft licht rottend. Suiker en Zout proef ik nog wel ok. Pikant eten, wat ik vroeger ik nooit lustte kan ik nu zonder problemen eten.

 90. Door: Cindy · 11-11-2020 om 00:35

  eind oktober : 3 a 4 dagen misselijk, spugen en diaree. Kon maar 1 slok water per keer binnen houden. dag 4/5 geen reuk en dus smaak meer. Dag 10 ongeveer, positief getest. geen koorts gehad.
  heb mij bijna spastisch aan RIVM maatregelen gehouden, droeg eerder dan iedereen mondkapje loop rond met dettolspray in tas droeg vaak handschoenen. goed afstand gehouden. vaak handen wassen, niet langer dan 3 a 4 minuten met personen doorgebracht op afstand. (geen huisgenoten). Deed op die 2 dagen dat ik in 4 weken op het werk heb doorgebracht (heb kantoor alleen) de deuren open met mijn eigen ontsmette sleutelbos om de klink te ontwijken. Ik heb GEEN idee hoe/waar ik het heb gekregen. Waar heb ik gefaald … of klopt de besmettingsinformatie van het RIVM toch niet helemaal ?

  1. Door: Cindy · 11-11-2020 om 12:12

   Aanvulling
   Mijn hersens vertellen mij na het gebruik van zout oplossing neusspray dat ik wierrook aan heb staan (gelukkig voor mij geen onaangename geur.) Die branderige lucht maakt wel dat ik ondertussen vaker het huis rondloop om te controleren op brand.
   Heb licht bloedverlies bij het snuiten.

   1. Door: Cindy · 03-12-2020 om 11:57

    UPDATE: Gisteren rook ik opeens uitlaatgassen, en de parfum van mijn directrice en de lunch smaakte waarachtig eens naar eten :). Nog lang niet wat het ooit was, maar blij dat mijn nes en hersens weer wat oppakken. Ik weet niet of het komt omdat het gewoon “herstellende is” of toch de huismiddeltjes. Ik vermeld gewoon wat ik heb gedaan. begonnen met 4 voor mij heel bekende geuren dagelijks 2x te snuffelen eerst denken wat is het, dan kijken en mijn hoofd vertellen : dit ruikt naar xxx. (totaal 4 weken gedaan). De 3 dagen voor de geur / smaak weer aanwezig was: Dag 1 – Kook: ongeveer 3 grote mokken water met 1 citroen (citroen in stukjes gehakt uitgeknepen in het water, inclusief schil. met een trosje muntblad en een handje kruidnagels (stuk of 15 a 20). als je ziet dat de muntbladeren goed zijn uitgekookt dan giet je het af en laat je het wat afkoelen. Daarna bekers leegdrinken. Het deed mij denken aan een stevige grog /winterthee.
    2 dagen later ben ik begonnen met kinderotrivin (aardbei) omdat ik dat moest toedienen aan kat – en er bleef na afmeten wat in kupje achter, ik dacht ach.. kan geen kwaad. een dag na de otrivin begon ik dus weer met ruiken … Toeval of niet, ik ben blij dat ik weer een beetje reuk terug heb nu, na een week of 5 a 6. Ik denk: deel de info met de medelotgenoten. deze middeltjes zijn niet invasief en kosten geen handen vol met geld, en stel je voor dat een van die twee net wel het zetje is om wat geur/smaak terug te krijgen

    1. Door: Cindy · 03-12-2020 om 12:04

     wel vervelend (maar dat neem ik nu even graag op de koop toe) dat het lijkt dat alles prikkelt en kriebelt in mijn neus. (veel niesprikkels).

 91. Door: fons · 25-11-2020 om 12:57

  Goede middag sanne ik heb een vraag ik heb geen reuk en smaak meer ik was in oktober 2019 ziek geweest kan dit al door carona geweest zijn hoor graag van u groet fons

 92. Door: sanne boesveldt · 25-11-2020 om 14:59

  Beste Fons

  Dat lijkt me eerlijk gezegd niet waarschijnlijk.

  Groeten

 93. Door: Mar · 03-12-2020 om 16:38

  Bijna 4 weken geleden rook ik van de ene op de andere dag zo goed als niets na besmetting door corona.
  Tandpasta, thee en koffie smaakten vies, vooral groente proefde ik helemaal niet. Frisse smaken bevielen het beste, zoals mandarijn en ananas. Niet dat ik proefde wat het was, maar het was in ieder geval lekker fris.
  Ik was even in paniek en vroeg mij af of het over zou gaan. Ik wilde niet afwachten.
  Ik ben zo snel mogelijk begonnen met reuktraining en ik denk dat het mij goed geholpen heeft.
  Ik slik ook elke dag een tabletje zink.
  Nu heb ik al voor 90% mijn reuk terug en ik hoop dat het nog beter gaat worden.
  Ik hoop voor iedereen dat het uiteindelijk goed komt, helaas moeten sommigen heel veel geduld hebben…

 94. Door: Anne Kooijmans · 09-12-2020 om 21:08

  Hoelang blijft je reuk- en smaakvermogen weg?

  1. Door: sanne boesveldt · 10-12-2020 om 10:13

   Beste Anne

   Op dit moment weten we nog niet hoe lang het reuk/smaakverlies kan aanhouden, maar het kan (heel) lang duren, en toch terugkeren.

 95. Door: ilse van dijk · 17-12-2020 om 13:05

  Beste Sanne,
  Mijn dochter (10jaar) proeft overal een vies smaakje aan, vooral vlees, vleeswaren, eieren, chips, vis en sommige sausjes, ze heeft in augustus corona gehad. Ze ruikt het maar proeft het vooral, ik kan niet meedoen aan de test omdat die pas vanaf 18 jaar is. De klachten worden steeds erger en specifieker.

  1. Door: Maria · 27-12-2020 om 10:42

   Allemaal heel herkenbaar. Alleen kreeg ik pas een paar maanden na een fikse verkoudheid in maart die vieze geur. Je kon je toen nog niet laten testen als je geen koorts had. Ik heb het nu al 6 maanden en nog steeds geen verbetering. Heb me laten testen op antistoffen en dat was positief.

  2. Beste Ilse

   Ik hoop dat je dochter ondertussen beter is en weer normaal proeft. Zo niet, dan kunnen jullie wellicht contact opnemen met een collega van mij: Victoire de Wild, van https://www.groenteenmeer.nl/. Zij heeft veel ervaring met eetgedrag bij kinderen, ook in het kader van corona.

   Groeten Sanne

 96. Door: Janny vink · 23-12-2020 om 17:36

  Ik heb sinds 1week corona geen reuk en smaak heel vervelend wat kan ik eraan doen

  1. Beste Janny

   Deze symptomen – verlies van reuk, smaak, maar ook reuk/smaakvervorming of het waarnemen van (onaangename) geuren die er niet zijn – zijn veelgehoorde klachten bij of na covid19. Op dit moment weten we nog niet hoe lang het reuk/smaakverlies kan aanhouden, maar het kan (heel) lang duren, en toch terugkeren.

   Wellicht dat reuktraining verbetering kan brengen: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html

   Je kunt de facebookpagina https://www.facebook.com/groups/reukverliesnacovid19 bekijken, waar covid-patienten hun ervaringen met reuk en smaakverlies uitwisselen.

   Je kunt ook meedoen aan wetenschappelijk onderzoek hiernaar, door een vragenlijst in te vullen, of als je zelf je reuk/smaakvermogen wilt testen en bijhouden: https://gcchemosensr.org/surveys/nl/

   Groeten Sanne

 97. Door: Theo Michelbrink · 29-12-2020 om 12:38

  Beste Sanne, ik heb al vanaf half maart reuk en smaakverlies.
  Eerste maanden rook ik weinig tot niks maar de laatste weken ruikt en smaken verschillende producten allemaal hetzelfde. Zeep,bier ,toetje,zweet , parfum. alles ruikt hetzelfde,een sardientjes lucht. daar vergelijk ik het mee. Terwijl sommige geuren nog wel te herleiden zijn. Vooral natuurlijke geuren van bloemen en kruiden.

 98. Door: MF · 14-01-2021 om 13:14

  Beste,

  Voor iedereen die te maken heeft met geur verlies. Helaas vond ik niet gelijke duidelijke informatie online wat jezelf kan doen tegen het geur verlies na een besmetting door Corona. Door het zoeken op internet vond ik een aantal handige websites waar advies wordt gegeven over wat jezelf kan doen om de reuk & smaak bij verlies te stimuleren:

  https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/hoe-covid-19-patienten-hun-reuk-en-smaakzin-verliezen
  Youtube film: https://www.youtube.com/watch?v=1tw_bhCSNME
  Uitleg van een arts en specialist op het gebied van geur – smaak mbt wat je zelf kan doen om de reuk te stimuleren. (wel Engels gesproken).

  Geur therapie: https://www.kno-winkel.nl/nl/reuktraining.html
  Lees ook info op de https://reuksmaakstoornis.nl/informatie/reuk-en-smaakstoornissen/

  Ik heb zelf een geurset aangeschaft van de kno-shop waarbij ik 2x per dag 4 * 20 seconden aan 4 verschillende aroma’s ruik. Daarnaast heb ik een antioxidant Alfaliponzuur aangeschaft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Alfaliponzuur een positief effect heeft op het gedeelte in de hersenen wat o.a geur & smaak reguleert. Lees op internet nog even over het dit supplement en de werking. In het filmpje en in één van de artikelen wordt hier ook naar verwezen.

  Uiteraard biedt dit allen geen garantie, maar ik dacht baad het niet dan schaadt het niet.
  Ik ben nu circa 3 weken verder na mijn besmetting en mijn reuk is weer goed aan het terug komen, zit nu op zo’n 70%. Ik hoop dat het bovenstaande u kan helpen en sterkte gewenst.

  Mvg,

 99. Door: Mar · 26-01-2021 om 17:29

  Beste Sanne,
  Sinds een week heb ik toch last gekregen van de coronageur, terwijl ik na 3 maanden bijna helemaal hersteld was van mijn reukverlies.
  Sommige producten ruiken en smaken naar amoniak of aangebrand.
  Is het al bekend of er mensen zijn die van die coronageur afgekomen zijn? Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Door: sanne boesveldt · 28-01-2021 om 09:50

   Beste Mar

   Er zijn zeker patienten waarbij het reukvermogen is teruggekeerd naar normaal.

   Groeten Sanne

 100. Door: NT · 01-02-2021 om 22:42

  Ik ben in oktober positief getest. Het begon eerst met een hele vieze chemische smaak en daarna rook en proefte ik helemaal niks meer. Na ongeveer 10 dagen begon ik weer licht te ruiken en mijn smaak kreeg ik ook weer langzaamaan terug. Sinds vorige week ruik en proef ik alleen een niet te omschrijven vieze geur als ik een hap ergens van neem, ook ruiken vooral uien en prei een beetje vies, het trek na de eerste hap meestal weg maar de “bijsmaak” blijft. Het doet mij toch twijfelen..moet ik mij weer laten testen? Hebben meerdere mensen hier last van kan niet zoveel informatie op internet vinden.

 101. Door: Miriam · 12-03-2021 om 14:27

  Ook ik ben in oktober positief getest. 1 dag na de test geur en smaak volledig weg voor +/- 4 weken. Daarna kwam het langzaam terug maar heb tot nu toe nog steeds niet mijn smaak volledig terug zoals die vroeger was. Echter sinds 4 dagen heb ik het idee dat ik in een ruimte zit waar gerookt wordt. Het maakt niet uit in welke ruimte van het huis ik me bevindt, ik heb overal de geur van sigarettenrook in mijn neus. (In ons huis is nog nooit gerookt) En als er iemand is die een hekel heeft aan die lucht ben ik het wel ? Ik hoop voor iedereen dat het weer goed komt.

  1. Door: WL · 04-05-2021 om 22:07

   Ik ben begin januari positief getest op corona. Niet echt ziek geweest, alleen de 2 dagen voor de uitslag van de test wat grieperig.
   Sinds ongeveer afgelopen donderdag of vrijdag (29/30 april) heb ik ook een vreselijk geïrriteerde neus en het idee dat ik de hele dag in een ruimte sta waar gerookt wordt.
   Bovenstaande is dis herkenbaar? Is dit een after-coronaklacht (ruim 3 maanden na een covis-besmetting) of een nieuwe besmetting? Ik me niet laten testen omdat ik geen klachten heb, zoals door RIVM worden genoemd.
   Is een geïrriteerde neus met ‘rookgeur’ een gevolg van covid of toch hooikoorts of iets anders?

 102. Door: Hedwich · 25-03-2021 om 20:45

  hallo! Ik heb een paar weken geleden corona gehad en nu smaakt alles naar Gehaktbal.. Help!!!

 103. Door: Ellen · 21-04-2021 om 10:01

  Ik heb twee keer covid-19 gehad (febr en okt 2020). na de eerste keer was mijn geur zeer versterkt, zo rook ik niet 1 rozengeur, maar wel vijf nuances. Ook bij mensen rook ik heel veel nuances, wat ik daarvoor nooit had. Na de tweede keer heb ik tot op heden een verstoorde geur. Bij vermoeidheid komt al heel snel een penetrante sigarettengeur in mijn neus. Verder ruik ik vooral chemische componenten. Voorbeelden: het schillen van wortels: terpentinegeur; mijn al sinds jaren gebruikte rozendouchegel ruikt nu chemisch, niet lekker; chloor ruik ik juist minder sterk, Nivea ruikt zwakker, nu meer ‘poederachtig’. Kortom: verstoord. Gaat dat over of moet ik eraan werken? Ik heb dit nu onveranderd 6 maanden.

 104. Door: Eva · 30-04-2021 om 12:38

  Beste Mw. Boesveldt, wat mij zo fascineert is die ‘vieze geur’, die meerdere mensen lijken te ruiken, bij uitlaatgassen, pindakaas, koffie, geparfumeerde producten. Ook ik ruik dat (positief getest in december, geurverlies gehad). Deze geur kan ik niet omschrijven, omdat ik me niet herinner dit ooit eerder te hebben geroken. Het viel me met name op dat ik uitlaatgassen juist veel beter ruik. Als ik de straat in kom en er staat 50 m verderop een auto stationair te draaien, heb ik het al geroken. Soms merk ik ook opeens een auto op die langs rijdt (alleen diesels?). Kan het ook zo zijn dat je bepaalde geuren juist veel beter ruikt, waardoor ze overheersen?
  En wat is dan die stof die je zo goed ruikt? Ik heb het ook waargenomen bv bij het eten van een rijpe peer (maar dan heel lichtjes). Wellicht bepaalde vetzuren? Of vluchtige gassen?
  Andere gassen ruik ik inderdaad veel minder (de windjes van de kinderen, maar dat is dus geen straf om dat niet meer te ruiken haha, dus het zullen geen zwaveldampen zijn).

  1. Door: Sanne Boesveldt · 03-05-2021 om 13:57

   Beste Eva

   Er is recentelijk een interessant wetenschappelijk artikel hierover verschenen, waarin idd een aantal specifieke ‘triggers’ staan omschreven, moleculen of bepaalde stofjes die aanleiding geven tot het ruiken van dit soort vieze geuren: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.05.21251085v1.full-text

 105. Door: Cora Henrion verpoorten · 05-05-2021 om 16:27

  Ls
  26 april mijn eerste vaccinatie gehad. Kreeg verschijnselen als moeheid en een lichte verkoudheid. Mijn. Lichaam maakte afweerstoffen aan. 2 weken later een heftige verkoudheid en keelpijn.Tekenen dat deverkoudheid overgaat is dat er veel gekucht wordt en slijm wordt opgehoest. Wat voor mij een goed teken is. Ben nu wel mijn smaak en geur kwijt. Heeft dit met de verkoudheid te maken? Komt dit weer terug. Hen nog een test gedaan. Die was negatief. Kan dit een rol spelen door de vaccinatie.

  1. Door: Sanne Boesveldt · 07-05-2021 om 13:20

   Beste Cora

   Naast Covid is het uiteraard nog steeds ‘gewoon’ mogelijk om door en verkoudheid of griep je reuk/smaakvermogen tijdelijk te verliezen.

   Groeten Sanne

 106. Door: Silvia · 08-05-2021 om 19:11

  Silvia: Corona 16 oktober 2020 milde klachten.
  Wat dagen moe geweest, wat spierpijn, beetje misselijk, darmen van slag, hoofdpijn, droge neus zonder snot, geen geur en smaak meer.
  Dacht er goed door heen gerold te zijn tot ik in februari 2021 ineens bepaalde dingen zurig ging ruiken.
  Kan geen uien, knoflook, ei meer ruiken wordt er misselijk van een rare zure lucht.
  Groente soep lijkt wel een chemicaliën soep bah echt vies.
  En nog steeds voel ik me niet fit en ben nog veel moe.
  Mag toch hopen dat dit een keer overgaat.

 107. Door: Anneke · 12-05-2021 om 10:37

  Vorige week verhoging, spierpijn, keelpijn, hoesten enz.
  Twee dagen later een test laten doen. Negatief!
  gelukkig, maar wél verlies van smaak en reuk. Nu heb ik gelezen dat Influenza ook deze klachten geeft.

  Het is dus niet alleen Corona die deze klachten geeft. Ik ben nu een week later, maar nog geen reuk en smaak terug.

 108. Door: Sandra Leemans · 19-05-2021 om 23:20

  Ik proef alles weer bijna als vanouds. Geur aangetast. Parfums ruik ik niet meer. Mijn lievelingsgeur aromatic elixer clinique ruikt heel anders. Samenstelling van totaal komt niet binnen. Er missen elementen. Mijn neus voelt nog steeds droog. Bij stress meer last. Sinds oktobrr 2020. Ik zou masr eens kijken welke geyrelementen uit parfums wegvallen en waarom.

 109. Door: jos Smolders · 11-06-2021 om 11:38

  beste, ik heb 13 januari corona gekregen en ben er serieus ziek van geweest, nu is het begin juni en ben ik gelukkig weer volledig aan het werk, maar ik heb sinds een 3 maanden een andere vervelende lichaamsgeur, zelfs als ik naar de wc ga, of een scheet laat het ruikt allemaal hetzelfde. echt een vervelende geur. kan dit iets met corona te maken hebben? naar mijn inziens heb ik mijn geur en smaak weer helemaal terug, maar dit ruikt echt vervelend. ik ben niet anders gaan eten of drinken. dus ik vroeg me echt af of corona gerelateerd is? grt Jos

 110. Door: Ruth Stegehuis · 06-07-2021 om 15:56

  Heb in december 2020 corona gehad vanaf die tijd bijna geen geur smaak was nog wel redelijk(vanaf februari geurtherapie thuis gedaan keurig 2x per dag),na de vaccinatie 5 juni 2021 chemische smaak en geur vooral vlees,kip etc.
  Maar ook een stuk galia meloen is niet te doen,drinken is ook vies water gaat nog.
  Chocolade en appel smaken nog redelijk.
  Wasverzachter,parfum,deo allemaal vies.
  Eigenlijk ging het dus beter met mij voor mijn vaccinatie

 111. Door: Margo Verheijen · 10-07-2021 om 16:24

  In januari 2021 heb ik (25 jaar) corona gehad. Smaak en geurvermogen waren toen weg, nu is dat redelijk terug. Maar mijn reuk is veranderd, mijn lichaamsgeur ruikt vreemd, zweet stinkt, zelfs mijn urine ruikt. Als ik gedoucht heb, komt na 3 uur die zweetgeur weer opzetten. Dit is al een tijdje. Ik ben 4 dagen geleden gevaccineerd.

 112. Door: Christian · 16-07-2021 om 14:29

  Ik lees veel over mensen die last hebben gehad van ammoniak smaak/geur bij verschillende producten. Nu heb ik ook corona gehad en volledig hersteld.

  Vanochtend wilde ik een simpele cracker eten en dat had een vieze (ammoniak) achtige smaak. Dacht dat het aan de cracker lag maar toen ik nootjes wilde eten had ik het daar ook. Heb het (gelukkig) niet bij alle producten, bij snoep en brood niet maar als ik aan de Pindakaas ruik dan komt er een hele penetrante ammoniak achtige geur vanaf.

  Enig idee wat de oorzaak is/hoelang dit aanhoudt?

  1. Door: Marinella Petrelli · 18-08-2021 om 10:34

   Hoi Christian,
   Ik heb die amoniakgeur bij de pindakaas ook ervaren.
   Dit duurde zeker een half jaar.
   Nu, negen maanden na de corona besmetting, is er al veel verbeterd, maar reuk/smaak nog steeds niet volledig hersteld.
   Groetjes, Mar.

 113. Door: Marina · 27-07-2021 om 22:40

  Ik heb corona gehad, in december 2020 na 3 weken reuk weer helemaal terug eind mei begon ik dingen anders te ruiken, verschrikkelijk vervelend vooral ei ui en parfum en als ik naar het toilet ben geweest ruikt het zelfde als een ei en als ik langs
  een boeren bedrijf fiets hoop echt dat het een keer over gaat, lees wel dat heel veel mensen dit hebben helaas

 114. Door: Nathalie · 28-08-2021 om 20:49

  Hallo,
  Wordt er ook onderzoek gedaan op de langere termijn?
  Er zijn verschillende dingen die ik enorm vreemd vind ruiken!
  Oftewel stinken.
  Vorig jaar november Covid gehad.

 115. Wij hebben onlangs een grote subsidie toegekend gekregen voor een grootschalig onderzoek naar (lange-termijn) reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar het verloop van reuk- en smaakverlies (anosmie) en reukvervormingen (parosmie).

  Patiënten die maximaal 3 maanden geleden een positieve coronatest én minimaal 1 maand last hebben van reukverlies kunnen zich aanmelden. Je wordt tijdens dit onderzoek een jaar lang gevolgd door middel van reuktesten en vragenlijsten.

  Voor meer informatie: https://www.wur.nl/nl/nieuws/Subsidie-voor-grootschalig-onderzoek-naar-reuk-en-smaakverlies-door-COVID-19.htm, of mail covorts.studie@wur.nl

 116. Door: Marian · 27-10-2021 om 17:28

  Ik ben 2 x ingeënt en 2 x getest. Beide testen waren negatief. De laatste enting was op 4 juli. De laatste test was op 23 oktober j.l..
  Sinds ca. 1 a 1/2 week heb ik last van een chemische smaak in de mond, deze lijkt door te weken op mijn ogen en keel. Erg vervelend en is bijna niet uit mijn gedachten te krijgen. Ik dacht eerst dat het aan mijn verwarmingsketel lag die verschillende storingen had of dat er ergens geverfd werd en de lucht via mijn ventilatiekanaal binnen kwam. Ik heb kasten en stoelen verzet of er ergens een stuk fruit of zo lag te rotten. Dit alles zonder resultaat en nadat ik dit ook op andere plaatsen had moet ik dus accepteren dat het in mijn hoofd zit.
  Ik kom hier soortgelijke berichten tegen en neem het voorbeeld van aroma/geuren-therapie over. Verschillende dingen bewust ruiken en ook benoemen. Ergens moet ik dit uit mijn brein krijgen of anders oplossen …

 117. Door: Anja Minnebreuker · 09-11-2021 om 18:38

  Ik heb sinds 14 juli 2021 geen reuk en smaak meer! De test heeft bij de GGD aangegeven dat ik positief was! Maar inmiddels is het 9 november en nog steeds heb ik geen reuk en smaak, 0,0!!! Ik ben het na 4 maanden nu wel eens zat!Er is al een pan opgegaan in de vlammen, het gas bij een client aan laten staan, omdat ik niets maar ook niets ruikt. Mijn ogen en oren moeten sinds maanden dubbelop werken. Hierdoor vaker hoofdpijn, dat valt me op…..Kunt U mij uitleg geven, waarom maar vooral wanneer ik weer iets ga ruiken en vooral proeven. Mijn voelsprieten gaan ook niet meer af sinds maanden, doordat ik enigszins een honger gevoel creëer ………Voor de kilo’s wel makkelijk, maar dat is ook het enige voordeel!
  Misschien handig om te weten, ik ben een vrouw en 51 jaar en zeer sportief. Bij de fysio is ook inmiddels een meeting gedaan van mijn “sportieve”longen en daar heb ik maar liefst ook 33% aan gezonde longblaasjes ingeleverd. Inmiddels ren ik weer 5 km per week, voor Covid 15 km per week!

  1. Door: Anja Minnebreuker · 09-11-2021 om 18:38

   O ja, ik heb 2 Pfizer vaccinaties gehad in januari 2021 en februari 2021!

 118. Door: Bo Harzli · 30-12-2021 om 20:37

  Hoi ik heb eind augustus corona gehad waarbij ik mijn reuk en smaak kwijt was. Echter was ik binnen een week beter en ook na enkele weken mijn reuk en smaak weer terug gekregen. Echter is het nu zo dat ik sinds enkele weken een smaak en geur verandering ervaar. Ook koffie en andere dingen proef ik niet meer goed genoeg. Bij het testen heb ik een negatieve test resultaat. Ik maak me druk over wat het nu kan zijn en of dat toch de virus nog in me zit en het met de tijd verandert… Zou iemand mij hier antwoord op willen geven?

 119. Door: hans schoemaker · 05-01-2022 om 11:38

  23 december ben ik positief getest.ik had geen koorts maar wel heel moe en hoesten geen eetlust. nu mis ik wel reuk en smaak en als ik al iets eet zit er een nare nasmaak aan en is niet lekker. ik ben ook kort ademig word snacht vaak wakker door een hoestbui .door de slechte nachtrust ben ik overdag ook heel moe.

 120. Door: Marijke Seinen · 20-01-2022 om 12:14

  Hoi. ik heb maart 2021 Corona gehad. Niet meteen geur en smaakverlies. Dat kwam ongeveer een week later. Langzaam aan kwam dit weer een beetje terug. Nog niet helemaal. Maar sinds mei 2021 ruik een stevig brandgeur. Zo sterk dat het soms prikt in mijn neus of dat ik ervan moet hoesten. Nu sinds januari 2022 krijg ik er een chemische geur bij. Urine, verpakt voedsel (ook als ik het verpak om mee te nemen) en andere voedingsmiddelen ruiken tegenwoordig heel raar. Beetje chemisch. Kan dit na al die maanden? Zit Corona dan nog steeds in mijn lichaam? En moet ik hier iets mee doen? Ik hoop dat het ooit weer normaal zal worden.

 121. Door: Sanne Boesveldt · 20-01-2022 om 12:50

  Wij hebben onlangs een grote subsidie toegekend gekregen voor een grootschalig onderzoek naar (lange-termijn) reuk- en smaakverlies als gevolg van COVID-19. Tijdens dit onderzoek wordt gekeken naar het verloop van reuk- en smaakverlies (hyp/anosmie) en reukvervormingen (parosmie).

  Patiënten die minimaal 1 en maximaal 12 maanden last hebben van reukverlies na een covid-infectie kunnen zich aanmelden. Je wordt tijdens dit onderzoek een jaar lang gevolgd door middel van reuktesten en vragenlijsten.

  Voor meer informatie: https://www.wur.nl/nl/nieuws/Subsidie-voor-grootschalig-onderzoek-naar-reuk-en-smaakverlies-door-COVID-19.htm, of mail covorts.studie@wur.nl

 122. Door: Ruben · 06-02-2022 om 14:21

  Hallo,
  Ik heb vorig jaar november Corona gehad en had smaak en reuk verlies dit was na 2 weken weer terug maar sinds kort heb ik dat als ik kaas pindakaas zoute pinda’s of iets anders zouts ik de smaak en reuk van ammoniak heb hoe kan dit en gaat dit ook over.
  Graag hoor ik hierover.
  Groeten

 123. Door: Lyon Doeve · 17-04-2022 om 21:18

  Hoelang duurt het voordat mijn geur en smaak weer hetzelfde is voor covid?
  In november 2021 covid gekregen in een heftig vorm. In het heden nog steeds veranderende smaak en geur. Vooral eiwitten, vlees, douchegels, favorite geurtje, ruiken nog steeds anders en vooral de intensiteit is anders.
  Bovendien heb ik sinds een aantal weken dagelijks hoofdpijn en een plopoor gekregen. Voor dat laatste heb ik een 5 daagse Prednison kuur gekregen om te voorkomen dat mijn oorzenuw aangetast zou kunnen worden.
  Ik heb reeds meegedaan aan het onderzoek voor geur en smaak.

 124. Door: Roy · 26-04-2022 om 18:15

  Beste Sanne,
  Mijn geur is bijna volledig weg sinds april 2020. Wat is de reden dat je mee kunt doen met maximaal 12 mnd. geurverlies? #nieuwsgierig Overigens nu zelf onder begeleiding van ha bezig met neusspray en anti-histamine ivm vroeger allergie. Op het spoor gezet via c-support. Veel succes met het onderzoek en als ik iets voor je kan doen dan hoor ik het wel.

 125. Door: Wim Vleeshouwers · 10-06-2022 om 13:44

  Beste mw./mijnheer,
  Vorig jaar juli heb ik de tweede inenting tegen covid gehad
  kort na het middaguur. Tijdens de lunch had ik nog volledige
  reuk en smaak. ‘Bij het avondeten geen reuk en smaak meer Ik heb zelf nooit positief getest op covid, en ook geen klachten gehad. Er wordt dan gezegd : je zult wel covid hebben gehad.
  Ook heb ik naast geen reuk en smaak v.a. juli last van verstopte neus. Dit laatse los ik op met xylometazoline, waarvan ik weet dat het slecht, maar ik zal toch moeten ademen. (slaap ook met apneu apparaat)
  Weet eigenlijk niet meer wat ik er mee aan moet
  Heeft u een tip voor mij ????
  Bij voorbaat dank,

  Groet,
  Wim Vleeshouwers.

  1. Door: Elisabeth Keyzer · 20-07-2022 om 13:16

   Ik heb 5 en 4 dagen geleden een zelftest gedaan. Had keelpijn. Beide positief. Voel me nu goed, maar sinds gisteravond geen of nauwelijks smaak. Is dat niet de omgekeerde volgorde ?

 126. Door: CTMbutterwinter · 05-07-2022 om 12:13

  Kip karbonade eieren havermout pap gehakt
  Parfum alles is vies ik heb in December corona gehad en in maart is dit begonnen
  Geen reuk en smaak wel een viese smaak in mijn mond

 127. Langdurig reuk- en/of smaakproblemen door een COVID-19 infectie? Doe mee aan de COVORTS-studie!

  Bij de COVORTS-studie doen we onderzoek naar het natuurlijke verloop en de mogelijke oorzaak van reuk- en smaakproblemen na COVID-19 infecties.

  Voor dit onderzoek zijn we nog op zoek naar:
  1. Patiënten die maximaal 3 maanden geleden geïnfecteerd zijn met COVID-19, en al minstens 1 maand reukproblemen ervaren (link 1).
  2. Patiënten die tussen de 3 en 5 maanden geleden geïnfecteerd zijn met COVID-19 en nog steeds reukproblemen ervaren.
  3. Patiënten die maximaal 12 maanden geleden geïnfecteerd zijn met COVID-19, en al minstens 6 maanden reuk- en/of smaakproblemen ervaren (link 2).

  Voldoet u aan een van deze eisen en bent u geïnteresseerd in deelname aan dit onderzoek? Stuur een email naar covorts.studie@wur.nl!

  Met vriendelijke groet, namens het onderzoeksteam,
  Sanne Boesveldt, Elbrich Postma & Birgit van Dijk

  https://www.wur.nl/nl/Waardecreatie-Samenwerking/Voedingsonderzoek-WUR/Show-Voedingsonderzoek/COVORTS-studie-onderzoek-naar-reukverlies-na-Covid-19-binnen-3-maanden-van-infectie.htm

  https://www.wur.nl/nl/Waardecreatie-Samenwerking/Voedingsonderzoek-WUR/Show-Voedingsonderzoek/Long-COVORTS-onderzoek-naar-reukverlies-na-Covid-19-binnen-6-12-maanden-van-infectie.htm

 128. Door: Monique Groenewegen · 05-08-2022 om 09:43

  Eind mei 2022, 4 dagen koorts, hoofdpijn, tot 3 weken hoesten, verstopte neus. 3 zelftesten negatief. Na paar dagen reuk en smaak verlies. Toch naar huisarts 2e week iets minder zuurstof en bronchitis ontwikkeld AB kuur (nu is dit iets wat ik vaker ontwikkel bij verkoudheid e.d) Huisarts vermoedt dat het toch covid is geweest. Nu na 9 weken nog steeds geen reuk een smaak. Vanaf de derde week ruik ik 2x per dag trouw aan de geurolie flesjes. In de verte ruik ik eucalyptus en sinaasappel, heel af en toe vaag n vleug roos, kruidnagel niets. De eerste weken rook ik onterecht overal sigarettenrook ( en dat haat ik) Eten zoet, bitter en beetje zout en zuur. Het effect van menthol en sambal ervaar ik wel.
  Is er nog hoop? Moet ik hiermee naar de dokter?

 129. Door: ria · 28-08-2022 om 15:18

  Hallo lotgenoten,
  Wat een herkenbaarheid!
  Heb al sinds eind september 2021 geen smaak, in het begin leek het alsof ik karton at, misselijkmakend.
  Hierdoor at ik steeds minder, wat resulteerde in gewichtsverlies, inmiddels is dat weer toegenomen.
  Ik doe nog steeds aan geurtraining, al die geuren ruik ik betrekkelijk goed.
  Nu ruik ik de koffie, chloor en deodorant best wel goed.
  Helaas is m’n smaak nog niet terug,maar probeer te visualiseren hoe iets smaakt.
  In het begin sneed ik uien, geen enkele traan, nu biggelen de tranen langs m’n wangen, dus een goed teken.
  Het is wel zo, ik proef de eerste hap van hetgeen ik eet, maar daarna niet meer.
  Toch word ik er wel eens verdrietig van dat ik weinig tot niets proef, maar goed ik moet geduld hebben.
  Smaak en reuk is zo belangrijk, het gaat om de beleving en die is gewoon weg.
  Maar ik blijf hopen dat het op een dag terugkomt.
  Ik wens iedereen heel veel sterkte met deze problemathiek.
  Hou vol en blijf met intentie ruiken en proeven!
  Wellicht zijn er mensen die bekend zijn met Natrum Muriaticum. (homeopathie)
  Graag een reactie.

  Een groet van Ria

  1. Door: Nadia Verhoeff · 09-10-2022 om 19:15

   Nog nooit positief getest op corona. Mijn man wel (januari 2021). Sindsdien mijn smaak kwijt behalve voor fruitig en frisse smaken. Vaak heeft voedsel een zoete nasmaak. Heel vervelend!!

 130. Door: Anna Hau · 14-10-2022 om 20:50

  Mijn vriendin is een acupuncturist. Ze had al aantal mensen geholpen na Covid haar ruik verloren. Paar behandelingen is het smaak & geur weer terug.

 131. Door: Rosanna 73 Jr. · 20-03-2024 om 08:35

  Oktober 23 een aantal weken last van enorme hoeveelheid dun slijm / vocht vorming in keel en neus. Gelijktijdig zeer veel gehoest en zodra slijm opgehoest was leek het weer naar dezelfde plek terug te gaan. Daarna 2 weken niet weg te drinken droge mond.
  Daarna na weken van vieze onherkenbare geuren ruiken en vieze bittere smaak, veranderde dat langzaam in geur en smaak verlies. Wat ik hieronder nergens heb gelezen heb ik ook in de eerste maanden last gekregen van vergeetachtigheid , slecht zien en mijn gehoor. Geheugen en zien zijn weer als voorheen . Gehoorverlies begon als het gevoel van watten in oor of onderwater zijn, verspringend van links naar rechts . Wist niet of ik hard of zacht sprak (na enkele weken hoofdzakelijk rechts) Nu na 5 maanden v.a. het begin smaakt alles flauw en gelijk in alles bitter. Reuk komt heel af en toe een sec. langs. Gehoor r. oor helft van l. oor (prop watten) met soms een dag van gekraak bij slikken en bij voorover buigen opeens een sec. gehoor normaal.
  Het verlies voelt echt als een verlies van levenskwaliteit.
  Alsof je niet helemaal aanwezig bent.
  Ook praktisch lastig = de melk zuur, vlees nog goed, stink ik of mijn huis. Lastig!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *