Ongezonde eetgewoonten zijn lastig te veranderen. Zo’n zeventig procent van wat we eten, kiezen we op de automatische piloot. Onderzoek naar de invloed van de omgeving op ons eetgedrag moet leiden tot nieuwe manieren om gezond leven makkelijker te maken.
Wat is de invloed van de omgeving op ons eetgedrag?
De afgelopen decennia is eten op veel meer locaties en tijden beschikbaar gekomen en is het aanbod enorm uitgebreid. Het is verdraaid lastig om in zo’n omgeving constant verstandige keuzes te moeten maken en verleidingen te weerstaan. Door je automatische piloot en intuïtieve reacties op je omgeving kan een etensgeur je zomaar triggeren om iets te eten zonder dat je honger hebt. Wie probeert gezonder te leven, valt vaak snel terug in oude gewoontes.
Een ongezonde leefstijl verhoogt het risico op veel aandoeningen – denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obesitas en verschillende vormen van kanker. Bij de meeste mensen staat een goede gezondheid echter hoog op hun wensenlijstje. Toch eten maar heel weinig mensen volgens de richtlijnen Gezonde Voeding. Het lukt mensen niet gezond te eten.
“Dat zoveel mensen ongezond verdrag vertonen, maakt het eigenlijk normaal gedrag.”
Ook bedrijven, organisaties en individuen proberen ons gedrag te beïnvloeden. Maar wat stuurt je eetpatroon? Waarom gaan mensen verschillend om met verleidingen? Is overgewicht een normale reactie op een abnormale omgeving? Zijn sociale normen rond eten veranderd? Daarom zijn gedragsverandering en onderzoek naar de invloed van de omgeving belangrijk.
Prof. Emely de Vet is hoogleraar Gezondheidscommunicatie en gedragsverandering bij Wageningen University & Research. Tijdens haar inauguratie op 24 november 2016 heeft ze inzicht gegeven in de rol van de omgeving op consumentengedrag. Bekijk hieronder de video waarin ze uitleg geeft over haar onderzoek.