Personalised Nutrition

Ook voor andere toepassingen werkt Wageningen aan gepersonaliseerde voeding en gezondheid. In het onderzoeksprogramma Personalised Nutrition & Health gebeurt dat met bedrijven uit verschillende sectoren (food, tech, retail, ICT, health). “De ontwikkelingen op het gebied van high tech en ICT gaan heel hard”, vertelt Liesbeth Luijendijk die vanuit WUR bij PN&H betrokken is. “Wij werken binnen artificial intelligence-technieken (AI) aan algoritmen die persoonlijke data – zoals van andere gezondheidsmetingen – slim combineren met wetenschappelijke kennis rond voeding en gezondheid. Zo werken we naar een persoonlijk, digitaal, evidence-based voedingsadvies waarop de consument kan vertrouwen. Daarnaast kijken we naar het consumentgedrag: wat voor advies moet je in welke vorm geven om te zorgen dat iemand inderdaad gezonder gaat eten? De huidige Personalised Nutrition-projecten richten zich op mensen met risico op hart- en vaatziekten, voor mensen uit lagere sociaaleconomische niveaus en om werknemers te ondersteunen bij een gezonde leefwijze op het werk.”

Optimale sportprestaties

Persoonlijke voeding als motor voor succes in de sportIn het programma Eat2move is het onderzoek ten eerste op sport gericht, maar zijn de resultaten ook te vertalen naar de zorg (voorbereiding op en/of herstel na een operatie). Zo loopt er het onderzoek Marathon naar het meetbaar maken van prestatievermogen en de mate van herstel bij topsporters. Het onderzoek richt zich specifiek op micronutriënten en exercise stress markers (signalen van overtraining). Een ander voorbeeld is de studie naar welke voeding optimale ondersteuning biedt bij prestatie en herstel.

Wil je meer over weten over Voeding en sport? Kijk dan naar dit Engelstalige MOOC-college (30 min), een extra aflevering in onze MOOC-serie Nutrition and Health.

Het samenwerkingsverband van Wageningen University & Research en Ziekenhuis Gelderse Vallei is inmiddels ook erkend als Sportinnovator Centrum Nutritional Status & Health. In dit centrum bundelen beide organisaties hun expertise van voedingswetenschap, slaapkennis, gezondheid en sportgeneeskunde voor optimale sportbelastbaarheid en het versnellen van de ontwikkeling van hoogwaardig toepasbare kennis en wetenschappelijk onderbouwde innovaties voor de sport.

De aandacht voor ‘Persoonlijke voeding als motor voor succes in de sport’ is onderdeel van het brede aanbod van Wageningen University & Research op het gebied van Sport & Gezondheid onderzoek. Dit Sport & Gezondheid onderzoek betreft Voeding & Prestatie, Duurzame Sport & Sportaccommodaties en het thema Gezonde Actieve Metropolen.

Dopingtest via haren

Een heel andere tak van sport die binnen WUR te vinden is, is onderzoek naar het opsporen van doping en andere drugs. Zo ontwikkelden onderzoekers van het WUR-instituut RIKILT een methode om druggebruik in haren op te sporen. Normaal worden daarvoor bloed- en urinemonsters voor gebruikt. Het voordeel van haren is dat daarin veel langer sporen in zijn terug te vinden dan in bloed en urine. Met de methode kan al binnen een uur bekend zijn of iemand bijvoorbeeld cocaïne, amfetamine of cannabis heeft genomen én wanneer.

Lees en kijk verder