Contact met je medestudenten en de docenten en je thuis voelen bij de sfeer van de opleiding, is een belangrijke succesfactor. Ook het contact met de studieadviseur is belangrijk. Hij is een belangrijke vraagbaak tijdens de hele studie. Ook het contact met u, de ouders van de student, is belangrijk.
Contact met medestudenten, soms best wel lastig
Een behoorlijk deel van de studie is ‘zelfstudie’. Daarnaast zijn er ook hoorcolleges, practica, excursies en projectgroepen. Tijdens de studie zal een student op allerlei manieren samenwerken met medestudenten. Soms zullen studenten in projectgroepen moeten samenwerken met studenten die hen nét wat minder liggen, die een andere werkhouding hebben of een heel andere mening. Voor eerstejaars is dat niet altijd makkelijk.
Op de middelbare school kon je vaak kiezen met wie je in een groepje zat. In het Hoger Onderwijs is dat niet altijd zo. Ook dit is een belangrijk leerproces. Na het afstuderen moet er ook met collega’s samengewerkt worden die misschien niet zo prettig in de omgang zijn. Een goed contact leggen, ook met mensen die je in eerste instantie niet zou uitkiezen, is een belangrijk leerproces. Elkaar op een goede manier feedback geven moet je leren. Natuurlijk zijn je mede-studenten ook belangrijk gewoon voor je plezier. Samen leuke dingen doen is iets dat echt bij het studentenleven hoort.
Contact met de studieadviseur
Een student heeft veel meer eigen verantwoordelijkheid dan een scholier. Hij zal zelfstandig allerlei problemen moeten oplossen. Gelukkig is er op de meeste hbo’s en universiteiten wel iemand waarbij de student makkelijk kan aankloppen. Een studieadviseur of de studieloopbaanbegeleider is zeker voor eerstejaars heel belangrijk. Een student kan contact opnemen als zaken tegenvallen, als er speciale belemmeringen zijn, maar ook als de opleiding juist té makkelijk blijkt. Samen met de studieadviseur kan er naar oplossingen worden gezocht.
U kunt als ouder kunt niet rechtstreeks contact opnemen met deze persoon. Dat heeft te maken met de privacy-wetgeving. Als uw zoon of dochter dat prettig vindt, zult u incidenteel mogelijk welkom zijn bij een gesprek tussen uw kind en zijn begeleider.
Niet alles hbo’s en universiteiten investeren evenveel in studieloopbaanbegeleiding. Het is wel zinvol hier eens naar te kijken, als u weet dat uw zoon of dochter veel begeleiding nodig heeft.
Contact tussen ouder en student
Als een jongvolwassene het havo of vwo diploma heeft gehaald is hij voor de wet volwassen. U als ouder krijgt geen ‘rapporten’ meer, er zijn geen mentorgesprekken, u hebt geen inzage in de studieschuld van uw kind. Een goed contact met uw zoon of dochter is heel belangrijk als u toch ‘een vinger aan de pols’ wilt houden. Een vertrouwensbasis is, ook al is uw kind volwassen, voor beide ‘partijen’ belangrijk.
Uit onderzoek blijkt dat 55% van de universitaire studenten en 70% van de hbo studenten, hun ouder als hun belangrijkste adviseur zien.
Hoe spannend het eerste jaar ook is, en hoe belangrijk studiepunten ook zijn, vraag niet alleen naar studieresultaten. Vraag ook naar het welzijn van uw dochter of zoon, vraag hoe het contact met de mede-studenten verloopt, hoe het allemaal gaat met op kamers wonen.
Bezoek uw zoon of dochter
Studenten vinden het meestal erg leuk als hun ouders op bezoek komen. Ze willen graag laten zien hoe de hogeschool of universiteit op een gewone studiedag eruit ziet, ze willen hun kamer laten zien of u misschien kennis laten maken met hun nieuwe vrienden.
Ik vond het echt gezellig dat mijn moeder het weekend bij me op bezoek kwam, samen winkelen, samen uit eten, en gezellig bijpraten… Ze heeft op een luchtbed op mijn kamer geslapen, dat vond ik wel raar.
Maar… ga niet op bezoek zonder dat u uw komst heeft aangekondigd. Dat vinden de meeste studenten echt niet prettig! En eerlijk gezegd.. onverwacht op bezoek gaan op een studentenkamer is ook niet zo goed voor uw gemoedsrust als ouder.
Nieuws over studeren dat belangrijk is voor ouders communiceer ik via de facebookgroep ‘Ouders en Studie’