Deadline Numerus Fixus studie, chaos bij studenten? De Telegraaf kopte 22 augustus met ‘Inschrijving studie veel vroeger’ en ‘Chaos bij lotingsstudies. Ook in de Trouw en de website van decanenvereniging NVS-NVL is er aandacht voor dit onderwerp. Hoe zit het nu met de toelating tot opleidingen als Geneeskunde, kortum opleidingen waar een Numerus Fixus voor staat? En is het waar “Deadline Numerus Fixus studie, chaos voor de student?’
Wat is een Numerus Fixus opleiding?
Over het algemeen mag een student beginnen aan elke opleiding waarvoor hij toelaatbaar is. Heeft de student het goede profiel, dan kan hij instromen op een hbo of universiteit. Niet alle opleidingen zijn even populair. Er zijn opleidingen zoals Geneeskunde waar extra veel belangstelling voor is.
Universiteiten en hogescholen vinden het niet verstandig iedereen die dat wil en die aan de eisen voldoet toe te laten tot die heel populaire opleidingen. Soms zijn hbo’s en universiteiten bang dat ze de kwaliteit niet langer kunnen garanderen als de collegezalen te vol zitten.
Bij mijn opleiding is het belangrijk dat studenten goed leren samenwerken, daarom kunnen de groepen niet al te groot zijn. Ik wil de kwaliteit van mijn opleiding hoog houden, aldus een opleidingsdirecteur.
Soms ook is er een argument van werkgelegenheid. Voor sommige beroepen is de belangstelling veel groter dan dat er banen zijn.
Voor deze opleidingen wordt maar een beperkt aantal studenten toegelaten. Dat heet dan Numerus Fixus
Eisen Numerus Fixus studie
Lotingsstudies, zoals we die vroeger kenden, worden afgeschaft. Men ervoer het ‘loten’ als willekeur. In plaats daarvan wordt er nu gekozen voor ‘decentrale selectie’. Dit houdt in dat opleidingen zelf bepalen welke eisen ze stellen aan studenten. De opleiding mag juist die studenten laten studeren waarvan ze denken dat die goed bij hun opleiding passen.
Aan die decentrale selectie wordt vanuit de overheid wel eisen gesteld. Deels moet er gekeken worden naar ‘cognitieve’ aspecten. Hoe intelligent is deze student? Welke cijfers heeft hij gehaald? Er wordt dan ook gekeken naar de cijfers van de vooreindexamenklas, havo 4 of vwo 5. De opleidingen moeten ook kijken naar andere aspecten. Wat voor mens is deze student? Hoe gemotiveerd is deze student en waaruit blijkt dit dan? Heeft de student ook nog andere interesses zoals een sport of club?
Sommige opleidingen zijn daar heel duidelijk in en communiceren deze eisen ook op tijd. Helaas zijn niet alle opleidingen zo voortvarend. Dat is niet prettig voor de student. Op zijn minst hebben studenten er recht op dat ze ruim van tevoren weten welke punten ze minimaal moeten halen om een bepaalde opleiding te mogen volgen.
Deadline Numerus Fixus studie, Chaos?
Het is al langer bekend dat de deadline voor de Numerus Fixus opleidingen al in januari is. Dat is inderdaad heel vroeg. De opleidingen denken deze tijd nodig te hebben om de studenten goed te kunnen beoordelen op geschiktheid. Het is natuurlijk niet zo ingewikkeld om naar schoolcijfers te kijken, maar juist de andere aspecten zijn lastiger.
Ook wordt er soms een proefcollege(reeks) gegeven waar de student dan een proeftentamen over moet doen. Soms moeten studenten een klein onderzoek doen en daarover een verslag schrijven… Al deze onderdelen kosten tijd.
Ook moet de student, die helaas afgewezen wordt, nog de kans krijgen zich in te schrijven voor een alternatieve opleiding. Maar om te stellen: ‘Deadline Numerus Fixus studie, chaos voor de student’, dat gaat mijns inziens te ver.
Alternatief voor Numerus Fixus studie
Het is wel lastig voor de student om ook naar alternatieven te kijken voor die ene droomstudie. Vaak focust hij zich juist op een bepaalde studie, nadenken over een alternatief is dan heel lastig, maar wel verstandig. Dit is geen nieuwe situatie, ook in de tijd van lotingsstudies moesten studenten nadenken over een alternatief.
Ik wou altijd dierenarts worden, maar realiseerde me dat ik het risico liep uitgeloot te worden. Ik heb toen ook naar andere opleidingen met dieren gekeken. Gelukkig maar, want ik viel inderdaad buiten de boot. Maar de opleiding die ik nu doe vind ik eigenlijk minstens zo interessant.
Kiest uw kind voor een opleiding met Numerus Fixus? Probeer dan samen te ontdekken waarom het nou net deze opleiding moet zijn. Veel jongvolwassenen kennen maar een paar beroepen. Een beroep als huisarts is bij meisjes op 5 vwo enorm populair. Ik adviseer deze vrouwen goed na te denken waarom ze eigenlijk voor dit beroep gaan en of er ook alternatieven zijn. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik hoor vaak meisjes zeggen dat ze het fijn vinden ‘mensen te helpen’ en daarom dokter willen worden. Is ‘mensen helpen’ de motivatie van uw dochter? Kijk dan ook eens naar andere beroepen waarin dit ook een belangrijk thema is. Deadline Numerus Fixus studie, chaos? Niet als je op tijd goed nadenkt over je vervolgopleiding.
Voorbereiden op toelating Numerus Fixus opleiding
Het is belangrijk dat de student zich goed voorbereidt op de selectiecriteria van de opleiding. De decaan van de middelbare school kan hierover veel informatie geven. Ook zullen de opleidingen hun selectiecriteria communiceren op hun website. Is het niet helder, dan moet de student vooral goed doorvragen. Sommige instellingen hebben ook een soort voorbereidingsmogelijkheid op de decentrale selectieprocedure. Op zich is dat een mooie service aan de student. Ik vind echter dat dit voornamelijk een voorbereiding moet zijn die de student informatie geeft over de selectieprocedure zelf, een procedurele voorbereiding. Het moet geen voorbereiding zijn op de inhoud of hoe een student zich moet profileren.
Lastiger vind ik het als instellingen of externe bureaus geld vragen voor deze voorbereiding. Niet alle studenten/ouders kunnen dat betalen. Ook vind ik dat een selectieprocedure erop gericht moet zijn dat de studenten die het beste passen bij die opleiding ook daadwerkelijk geselecteerd worden. Dat moet niet afhangen van een bureau of adviseur die slimme adviezen geeft. Deadline Numerus Fixus studie, chaos? Nee, niet als de student zich goed voorbereidt en advies vraagt aan de decaan en de opleiding waar hij naartoe wil. Lees ook het blogartikel van de decanenvereniging NVS-NVL over dit onderwerp
Ervaringen delen?
Hebt u ervaring met decentrale selectie als ouder, decaan of opleidingsprofessional? Interessant als u dan reageert op dit artikel. Dat geldt natuurlijk ook voor (aanstaande) studenten.
Meer weten: Filmpje over weblezing Decentrale Selectie
https://youtu.be/e5Sh2ek0jyI?t=6