De Volkskrant schrijft deze dagen over ‘het nieuwe studeren’. Gisteren verscheen er een artikel over de hogere eisen die aan studenten gesteld worden. Vandaag gaat het artikel van Kaya Bouma over ‘Techniek is hot’.
De opleidingen in Nederland zijn onderverdeeld in een aantal interessegebieden. Scholieren doen er goed aan als ze niet meteen afgaan op een bepaalde concrete studie, maar ook de bredere interessegebieden ontdekken zoals techniek.
Techniek is hot
Kaya schrijft in haar artikel over de groei die de vier technische universiteiten (Delft, Twente, Eindhoven en Wageningen) hebben doorgemaakt. Een hele positieve ontwikkeling is dat het aandeel vrouwen in de techniek enorm is gegroeid. Volgens haar heeft de groei te maken met de tijdgeest en het arbeidsmarktperspectief.
Numerus fixus op technische universiteiten
Op de vier genoemde universiteiten is de toeloop van studenten zo groot dat er voor verschillende opleidingen een numerus fixus is. Dat betekent dat er maar een beperkt aantal studieplekken beschikbaar is.
De kosten van de opleiding worden maar voor een klein deel betaald door de student. Het leeuwendeel wordt gefinancierd door het Rijk. Maar de bijdrage van het Rijk groeit maar met een klein percentage, de belangstelling voor techniek is veel groter. De arbeidsmarkt vraagt om steeds meer technisch opgeleide mensen, maar helaas blijft de onderwijssubsidie achter. Dat betekent dan concreet dat het aantal beschikbare opleidingsplekken ook beperkt is.
Techniek: Ook op hbo en mbo niveau
Het artikel in de Volkskrant gaat over de universitaire technische opleidingen. Ook op hbo en mbo zijn er vele technische opleidingen. Ik vind het belangrijk dat een aanstaande student ook nadenkt over het niveau waarop hij of zij wil studeren en werken. Is de student wat praktischer ingesteld, dan is een hbo of mbo opleiding helemaal geen slecht idee. Lees het verhaal van een ouderpaar dat ik op een ouderavond op een middelbare school ontmoette:
Onze zoon heeft de havo gedaan en natuurlijk ging hij een technische opleiding met auto’s doen. Zijn hele leven was hij namelijk al bezig met techniek. Brommer uit elkaar en weer in elkaar, sleutelen aan de auto van de buren… noem maar op. Maar na een paar weken op het hbo stopte hij al met zijn studie. Dat was voor hem te theoretisch. Sleutelen aan motoren, dat was wat hij wou. Op het mbo heeft hij gelukkig zijn draai helemaal gevonden.
Interessegebieden ontdekken zoals techniek… Ontdek de zeven werelden van techniek
Interessegebieden ontdekken zoals techniek houdt ook in je breed oriënteren over wat zo’n interessegebied dan inhoudt. Wat houdt techniek in? (zie filmpje)
- Voeding en gezondheid, zoals slimme apparaten bouwen voor de tuinbouw en agrobusiness
- Creatief ontwerpen, zoals een designlamp maken
- Verkeer, transport & ruimte, zoals het ontwerpen van elektrische auto’s
- Onze planeet, zoals het ontwikkelen van groene stroom
- Geld & handel, zoals het ontwerpen van slimme bezorgsystemen van aankopen
- Wetenschap & ontdekken, zoals chipmachines maken voor tablets
- Menselijk lichaam, zoals CT scanners onderhouden
Niche opleidingen
Techniek omvat veel bijzondere opleidingen waar een leerling niet zo snel aan denkt. Houdt uw zoon of dochter van biologie, wiskunde, natuurkunde, scheikunde. Laat hem of haar interessegebieden ontdekken zoals techniek door bijvoorbeeld eens te bladeren in de Keuzegids, waar per interessegebied ook ‘niche’ opleidingen worden genoemd.
Ik ontdek hoe planten schone energie kunnen leveren of een basis kunnen zijn voor medicijnen of in de chemische industrie fossiele brandstoffen kunnen vervangen, Robbert, student Plantenwetenschappen
Andere interessegebieden
Er zijn natuurlijk ook andere, belangrijke interessegebieden. De studiekeuzesite kiesjestudie onderscheidt:
- Onderwijs & opvoeding,
- Taal & communicatie
- Kunst & cultuur
- Economie & bedrijf
- Gedrag & maatschappij
- Gezondheid
- Aarde & milieu
- Exact & informatica
Wat past bij uw zoon of dochter?
Probeer uw zoon of dochter te stimuleren echt goed na te denken over de verschillende interessegebieden. Veel jongvolwassenen hebben geen idee van de vele mogelijkheden die er zijn. Natuurlijk moet uw kind zelf kiezen, maar het kan geen kwaad als u ook een handje helpt. Interesse tonen in de LOB lessen van de decaan, meegaan naar een Open Dag, organiseren dat uw kind eens op verschillende werkplekken gaat kijken… het lijken kleine stapjes, maar jongvolwassenen waarderen uw steun (al laten ze het misschien niet altijd blijken).