Wat is er aan de hand met jongens? Al een paar jaar gaan er meer meisjes dan jongens naar het Hoger Onderwijs. De vrouwelijke studenten studeren ook meer ‘volgens het boekje’. Moet u zich zorgen maken als u een zoon hebt? Na de opleiding halen de mannen de vrouwen weer in, op de arbeidsmarkt presteren mannen nog steeds beter. Hoe komt uw zoon goed door het studiekeuzeproces?
Jongens hebben meer moeite met school
Volgens het CBS presteren jongens op school minder goed dan meisjes. Dit is een trend die al enkele jaren zichtbaar is. Op de meeste hbo’s en universiteiten zijn de vrouwen in de meerderheid. Opleidingen die te maken hebben met gezondheidszorg, talen of communicatie hebben veel vrouwelijke studenten. Jongens kiezen vaker voor bèta, maar ook hier zijn de vrouwen in de opmars.
Puberbrein?
Er zijn veel theorieën over het slechter presteren van jongens op de middelbare school en op hbo en universiteit. Een vaak gehoorde theorie is dat het brein van jongens later rijpt. Het lijkt soms alsof jongens langer ‘puberen ‘.
Een moeder: Mijn zoon ligt in het weekend meestal tot na de lunch in bed, ook als het mooi weer is. Hoe bestaat het?
De pubertijd is niet alleen een kwestie van hormonen. Ook het brein moet nog ‘volgroeid’ raken.
Het onderwijs zou meer gericht zijn op vrouwelijke competenties. Omdat er veel meer vrouwelijke docenten zijn ontbreekt het jongens aan een rolmodel… Allemaal theorieën… maar wat als je een zoon hebt die minder presteert? Jongens vinden het opvallend vaak lastiger om een goede studiekeuze te maken.
Een zoon coachen?
Op ouderavonden hoor ik vaak de vraag van ouders: Hoe coach ik mijn zoon? Het antwoord moet ik schuldig blijven. We weten nog niet heel goed hoe het komt dat jongens minder goed presteren. Wel is duidelijk dat jongens meer aandacht nodig hebben tijdens het studiekeuzeproces. Stimuleer uw zoon vaker naar Open Dagen te gaan en vraag naar zijn belevenissen. Jongens zoals de student in de quote doen dat niet altijd uit zichzelf.
Toen ik op de middelbare school zat was praten over studiekeuze echt niet ‘cool’, geen enkele van mijn vrienden hield zich daarmee bezig.
Is uw zoon al naar een meeloopdag geweest? Vraag hierop door en help hem opleidingen te vergelijken. Een jongen heeft er ook vaak baat bij te mailen met een mannelijke studiekeuzecoach. Op Open Dagen zijn er ook mannelijke studenten die graag met uw zoon praten. Twijfel hoort erbij, maar telkens zonder motivatie aan een nieuwe opleiding beginnen, zoals onderstaande student, heeft niet veel zin.
Ik wist echt niet wat ik moest gaan doen en daarom ben ik met psychologie begonnen… en daarna met autotechniek en toen ICT. Maar na een paar weken stopte ik weer.
Er is wel een lichtpuntje voor ouders van zonen… Mannen doen het op de arbeidsmarkt beter dan vrouwen. Mannen werken vaker full-time en hebben dan een hoger inkomen dan vrouwen aldus het CBS. Bent u ouder van een zoon? We horen graag uw tips&tricks.