Een Open dag Bezoeken is een belangrijke stap in het studiekeuzeproces. In korte tijd kan de studiekiezer kennismaken met een aantal opleidingen en het onderwijsinstituut. Maar een Open Dag bezoeken is niet voldoende. Na een Open Dag volgt een ‘meeloopdag’. Tijdens een ‘meeloopdag’ ervaart de student echt hoe het is om een bepaalde opleiding te volgen. Ik adviseer minimaal drie Open Dagen en minimaal drie meeloopdagen te bezoeken. Een Open dag bezoeken is ook heel handig voor ouders. Onderstaand verhaal is geschreven door Feike Klomp. Zijn zoon is helaas gestopt met de studie. “Gelukkig zoekt hij nu wel naar een nieuwe opleiding” verzucht Feike. Hij begeleidt zijn zoon zo goed hij kan. “Een hele reis door studiekeuzeland”, verzucht hij zelf. Hoe ervaart Feike de zoektocht van zijn zoon? En hoe is een Open Dag bezoeken als vader?
Kijk eens naar de open dagen kalenders van de verschillende instellingen zoals de Open dagen kalender – WUR.
Open Dag bezoeken, veel vragen en ook eyeopeners
Wat kost studeren? Kan mijn zoon een kamer vinden? Hoe staat het met de arbeidskansen voor afgestudeerden? Hoe zit studiebegeleiding in elkaar? Wat houden de studies globaal in? Het was een drukte van belang op de Campus tijdens de Open Dag. In verschillende gebouwen konden nieuwsgierige ouders zoals ik terecht bij opleidingspresentaties en informatiemarkten. Je kon ‘proeven’ aan een minipracticum, een minicollege bijwonen, meelopen met rondleidingen en een blik werpen in het sportcentrum. Een groot team van studenten deed een duit in het zakje door zelf actief informatie te geven.
Op toekomst voorbereid
Er wandelden opvallend veel andere vaders met zoon of dochter langs het gebodene. Sommige jongeren nog wat ‘bleu’, een tikje onzeker, anderen waren al overtuigd van hun studiekeuze. Ik ontmoette daar ook Tessa (17) en haar moeder Jenny. Tessa zit nu in 5 vwo en bezoekt de Open Dag al voor de tweede keer. Waarom? “Vanuit mijn school wordt een Open Dag bezoeken sterk gestimuleerd. Daarom ga ik veel op pad. Ik ben ook in Groningen geweest en heb al een meeloopdag gedaan. Eigenlijk ben ik er wel uit. Ik wil Voeding en Gezondheid gaan studeren, dat is in principe mijn keuze.” Tessa bekijkt haar studiekeuzeproces zo: “Mijn examenjaar komt er nog aan, als mijn keuze nu al vaststaat, hoef ik in dat jaar niet alle energie daarin te steken.” Kijk, zo is een slimme meid op haar toekomst voorbereid. Moeder Jenny kan er wel om glimlachen: “Ik herken het wel. Zelf zat ik ook ooit in 6 vwo, maar was niet echt in de gelegenheid om me verder goed te verdiepen in een studiekeuze. Nu kijk ik wel anders naar het studiekeuzeproces van mijn dochter. Je bent moeder, maar ook een coach. Samen heb je het over wat duidelijk is en waar de vragen liggen. Verder is het gewoon leuk om met Tessa op pad te gaan.”
Open Dag bezoeken, breed oriënteren
In een ander gebouw ontmoette ik Lente (16) en haar vader Eelke (47), die net even pauze hielden om alle info te ‘verwerken’. Zij pakken de studiekeuze groots aan. Vooral omdat er veel vraagtekens zijn. “Ik ben leerling (4 vwo) van College de Heemlanden in Houten. Ik ben er nog niet uit. Ik vind Voeding en Gezondheid interessant, maar bijvoorbeeld ook biologie of ‘iets medisch’.” Eelke: “We oriënteren ons breed. Mijn vrouw en ik wisselen elkaar een beetje af”, lacht hij. “We zijn in Twente geweest, Utrecht en gaan nog naar Delft. Het is geen straf hoor. Een Open Dag bezoeken met Lente is ook gezellig.”
Baankansen
Bij de informatiemarkt van de studie Bodem, Water, Atmosfeer is het volle bak. Vierdejaars Janneke Pouwels (22) is er maar druk mee. Ze wordt bestookt met allerlei vragen. “Ik krijg veel vragen over de inhoud van de studie. Velen weten het verschil niet tussen deze studie en Internationaal Land- en Waterbeheer. Er zijn ook veel vragen over studiefinanciering.” Vierdejaars Timo van de studie Bodem, Water, Atmosfeer geniet van alle vragen. “Wat in zijn algemeenheid opvalt: ouders vragen vooral wat je met de studie later kan (baankansen), kinderen vragen dat minder. Ze zijn eerder benieuwd of de studie leuk is. Zij zijn denk ik minder bezig met de verre toekomst.” Ik herken dat wel bij mezelf. Ook ik vraag me bij de toekomstplannen van mijn zoon wel eens af of hij daar later wel iets mee kan, maar mijn zoon kijkt daar nauwelijks naar. “Eerst een goede opleiding kiezen en die afmaken, dan zie ik wel”, zegt hij.
Twijfel
Daan (18) en vader Niek uit Waddinxveen pauzeren even. Hier is duidelijk sprake van twijfel. Daan is er nog lang niet uit. “Ik vind de natuurkant wel aardig, maar ga ook een presentatie van Dierwetenschappen bekijken. Niek: “Juist omdat Daan het nog niet weet, gaan we ook nog naar Eindhoven, Leiden en Utrecht.” In een ander gebouw zit een soortgelijk koppel met veel vraagtekens. Janne (19) en haar vader Jan zijn er nog lang niet uit. “Ik zit op 6 gymnasium en vind veel leuk, dus dat is lastig. Ik oriënteer me op iets medisch zoals Biologie, Moleculaire Levenswetenschappen, maar ook heel andere dingen zoals kunstgeschiedenis. Ik zie ook wel wat in Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning.”
Open Dag bezoeken, studiekeuzecoach
Er lopen ook over verschillende (student) studiekeuzecoaches rond. Monique Reijnders (23) bijvoorbeeld. Zij is vierdejaars studente Voeding en Gezondheid. Studenten kunnen aanstaande studenten goed helpen in hun studiezoektocht. Vaak hebben ze dezelfde twijfels gehad als de studiekiezer en hebben meerdere opleidingen vergeleken. Hoe zijn ze tot deze studie gekomen en hoe bevalt dat nu? “Dit doe ik nu twee jaar”, zegt Monique. “Scholieren kunnen mij gewoon nu al mailen of bellen. Los van een open dag. Ik beantwoord als ervaringsdeskundige vragen over wat de studie inhoudt, hoe het leren als student eruitziet, hoe de stad is of aan welke meeloopdagen ze mee kunnen doen. Wat ook opvalt: ik krijg veel vragen over het Engels. Sommigen zijn daar onzeker over. ‘Is dat moeilijk?’ hoor ik vaak. Ik kan ze geruststellen. Je went er zo aan. Verder krijg ik allerlei vragen over het verschil tussen practica en het volgen van colleges. Er zijn veel ouders en leerlingen die denken dat je bij een practicum altijd met een witte jas in een lab rondloopt, of met een microscoop bezig bent. Een practicum is juist heel divers, en is er in verschillende vormen. Dat soort dingen leg ik dan uit. Mail of bel gerust naar een studiekeuzecoach. Een aanrader.” Een lange en vermoeiende dag… maar ik ben weer een etappe verder op mijn reis.
Feike Klomp, vader
Verder met zijn reis
De zoon van Feike is er nog niet uit. Hij gaat verder met zijn ‘reis’ langs de verschillende mensen en instanties die iets te maken hebben met studiekeuze. reist u mee met vader en zoon? O ja, wilt u weten wanneer de Open Dagen bezoeken mogelijk is. Er is een handige site van de rijksoverheid waar u ze allemaal kunt vinden www.studiekeuze123.nl.
Uw bijdrage?
Gaat u een Open Dag bezoeken of organiseert u als instelling een Open Dag? Ik ben blij met uw bijdrage voor dit blog.
Meer weten over studiekeuze en studeren? Neem een abonnement op deze blogartikelen.