De Volkskrant schrijft in de aanloop naar de opening van het nieuwe academisch jaar elke dag over ‘het nieuwe studeren’. Gisteren ging het over ‘techniek is top’, eergisteren over de eisen die aan de student gesteld worden. Het artikel van Rik Kuiper van vandaag heet ‘veel verandert, maar veel blijft gelukkig ook hetzelfde’. Hierin beschrijven twee studenten en hun ouders hun ervaringen met een studentenvereniging. Voor mij de aanleiding om te schrijven over studentenverenigingen en studieverenigingen.
Studentenverenigingen, veel verandert maar veel blijft ook hetzelfde
In het artikel van de Volkskrant worden twee Wageningse studenten geïnterviewd. Constantijn die Levensmiddelentechnlogie studeert. En Rosanne, die Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen doet. Beiden zijn lid van een studentenvereniging. Heel herkenbaar, die verhalen, zeggen hun ouders. Hun ouders zijn indertijd ook lid geweest van die vereniging. Daar hebben ze elkaar ook ontmoet.
Serieuzer geworden
Constantijn, Rosanne en hun ouders vergelijken studentenverenigingen vroeger en nu. ‘Het is allemaal wat serieuzer geworden’, zeggen ze alle vier. ‘Studenten werken meer aan hun CV. Nogal wat studenten zijn actief in commissies en bestuurswerk. Maar de feesten en de gala’s zijn er nog steeds’, aldus Constantijn en Rosanne.
Wat kenmerkt studentenverenigingen?
Studentenverenigingen zijn er uiteindelijk toch voornamelijk voor ‘de lol’. Binnen een studentenvereniging ontmoet je studenten van allerlei opleidingen. Soms zijn er ook studenten van een ander onderwijsinstituut lid. Veel andere studenten ontmoeten is een mooi begin van je eerste professionele netwerk. En natuurlijk bouwt de student een sociaal netwerk op. Studentenverenigingen en studieverenigingen zijn belangrijk voor de sociale contacten.
Wat kenmerkt een studievereniging?
Een studievereniging is echt verbonden met de studie. Alleen studenten van dezelfde studie zijn lid van de studievereniging. Een studievereniging organiseert bijvoorbeeld excursies en bedrijfsbezoeken die met de opleiding te maken hebben. Soms kun je goedkoop studieboeken kopen. Natuurlijk is een studievereniging ook gezellig.
Commissie en bestuurswerk
In het artikel van de Volkskrant gaat het ook over commissie- en bestuursfuncties. Dat zijn taken die studenten binnen de studentenverenigingen en studieverenigingen uitvoeren. Studenten ervaren dat ze hier veel van leren. Ze leren verantwoordelijkheid te dragen. Studenten moeten van alles organiseren en plannen. Ze leren hoe een vereniging ‘werkt’.
Een waarschuwing is ook op zijn plaats. Je leert er inderdaad heel veel van maar met name eerstejaars moeten oppassen dat ze niet teveel hooi op hun vork halen. In het eerste studiejaar moet de focus echt op de studie liggen. Commissie- en bestuurswerk is zinvol. Maar de student kan ook nog bestuurswerk doen als hij eenmaal zijn draai heeft gevonden binnen de studie.
Sporten binnen een studentenvereniging
Er zijn ook studentenverenigingen die echt draaien om een sport. Denk bijvoorbeeld aan een studentenatletiekclub, een roeivereniging of een zwemclub. Je sport met medestudenten. In alle studentensteden zijn er sportcentra speciaal voor studenten en soms medewerkers van de onderwijsinstituten van die stad. Gezellig en belangrijk voor je ontspanning.
Cultuur of maatschappelijk belang
Er zijn bovendien studentenclubs die zich speciaal richten op cultuur, zoals een kunstclub voor studenten, een theaterclub, een studentenorkest of een dansclub. Soms zijn er studenten die zich met een bepaald maatschappelijk thema bezighouden bijvoorbeeld de begeleiding van vluchtelingen.
Zijn studentenverenigingen en studieverenigingen noodzakelijk?
In het artikel in de Volkskrant zeggen de ouders die geïnterviewd zijn, dat ze nog steeds contacten hebben met mensen die ze via de studentenvereniging hebben ontmoet. Dat soort verhalen hoor ik veel. Studentenverenigingen zijn belangrijk voor je sociale en professionele netwerk. Maar echt niet iedere student wordt lid van een studentenvereniging. In studentensteden is meestal meer dan genoeg te doen.
Een studievereniging is toch duidelijk anders. Hier is bijna elke student lid van omdat het echt studie gerelateerd is.
De studententijd moet ook leuk zijn
Het gaat erom dat de student een leerzame maar ook leuke studententijd heeft. Hoe de student dat invult moet hij natuurlijk zelf weten. Maar ontspannen en andere studenten ontmoeten hoort zeker bij studeren. Er moet een goede balans zijn tussen studeren en plezier maken.
Filmpje studentenverenigingen Wageningen