Studiekeuzekind

Studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt: webinar

Op 6 oktober geef ik een opnieuw webinar met studenten. terug kijken Dit webinar gaat over studiekeuze en studeren. Er is ook aandacht voor studiekosten en tussenjaar. Het gaat over studiekeuze voor een hbo of universiteit. Myrthe en David vertellen hun verhaal: Studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt!

Het verhaal van David

‘Ik vond het lastig om mijn studiekeuze te maken. het was voor mij een heel zoekproces. Ik ben naar heel wat open dagen geweest, ik heb op het internet rondgekeken, ik heb meeloopdagen gedaan… Van alles en nog wat. Dat heeft me heel veel tijd gekost. Uiteindelijk kwam ik uit bij de bacheloropleiding ‘International Land and Water management’. Dat was gelukkig een goede keuze. Deze opleiding kun je ook op het hbo doen. Maar ik heb voor de universiteit gekozen. Een universitaire opleiding bestaat uit twee delen. Een bacheloropleiding en een masteropleiding. Je kunt een heel andere masteropleiding gaan doen, maar ik heb ervoor gekozen een aansluitende master te doen. Dan verdiep je dus eigenlijk je basiskennis en word je expert op je vakgebied. Ik ben nu net aan mijn masteropleiding begonnen. We krijgen nu ook online les. ‘Blended Education’ heet dat. Een combinatie dus van les op de Campus en online. En het gaat verrassend goed!’

Studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt, ook tijdens je studie

‘Ook tijdens je studie moet je nog heel wat kiezen. En net zoals voor het kiezen van je bacheloropleiding is dit ook een heel proces. Ook in deze fase moet je ontdekken wat bij je past en wat je wilt. Dat doe je stap voor stap en heb je hulp nodig, dan kun je die krijgen van je studieadviseur. In je bacheloropleiding heb je namelijk heel wat vrije keuze. Een half studiejaar besteed je aan je minor. Daarbinnen kun je ook weer verschillende onderwerpen doen en je kunt je minor ook op een ander instituut doen. Zelfs in het buitenland, als Corona straks weer voorbij is. Ik heb de minor educatie gedaan. Je krijgt dan een lesbevoegdheid. Want misschien wil ik later wel docent worden. Bij die minor hoort ook een stage. Je rondt je bacheloropleiding af met een scriptie. Dat heet bachelorthesis. Als je die goed gedaan hebt en alle studiepunten hebt gehaald mag je door naar de master. Dat is mij dus vorig jaar gelukt. Tijdens het webinar van 6 oktober beantwoord ik graag alle vragen over mijn studiekeuzeproces en mijn opleiding tot nu toe’

David

Het verhaal van Myrthe

‘Wat ik vooral belangrijk vind om aan studiekiezers mee te geven is dat het belangrijk is om breder te kijken dan alleen schoolvakken. Motivatie is doorslaggevend. Je passie voor een onderwerp is belangrijker dan de cijfers die je voor je schoolvakken haalt. Ik wou heel graag iets met ecologie doen. De samenhang van alles in de natuur vind ik heel interessant en ik wil eraan meehelpen onze aarde en het leven erop zo goed mogelijk te beschermen.

Gezakt op biologie

Op school kreeg ik natuurlijk biologie en ik dacht er in eerste instantie over om dat ook te gaan studeren. Maar ik zakte voor mijn vwo helaas juist op biologie. Toen ben ik nog eens verder gaan zoeken. Ik ging verder kijken dan alleen de schoolvakken. Ik ben veel breder gaan kijken en toen kwam ik uit op Bos- en Natuurbeheer. Dat blijkt eigenlijk ook de ecologie richting van biologie te zijn. Dat wist ik  niet. Voordat ik echt met studiekeuze bezig ging had ik nog nooit van deze studie gehoord. Pas door me goed te oriënteren ben ik daar achter gekomen. Mijn studie bevalt me goed en ik haal erg goede cijfers. Op 6 oktober geef ik tips hoe je bezig kunt gaan met studiekeuze’.

Myrthe

Studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt. Dat kost tijd en energie

Studiekeuze is een heel proces. Een proces dat niet stopt als je eenmaal begonnen bent met studeren. Studiekeuze vraagt veel inzet. Het is ook belangrijk dat ouders en studiekiezers goed nadenken over de stappen die je kunt en moet zetten, juist nu in Coronatijd. Want dat maakt het er allemaal niet makkelijke op.
Op 6 oktober geven de studenten en ik tips voor ouders en studiekiezers over waar je op kunt letten als je in deze tijd je studiekeuze moet maken.

Thuiswerk

Een studie kiezen doe je niet op een achternamiddag. Een studie kiezen kost tijd. En veel nadenken. Daarom zitten er in deze presentatie ook tips voor ‘thuiswerk’. Ik heb een paar ‘nadenkvragen’ voor studiekiezers opgeschreven. Maar ook een paar vragen voor ouders. Ik merk namelijk dat ouders ook wel samen met hun kind naar webinars kijken of naar de filmpjes die ervan gemaakt worden. De dia’s over ‘thuiswerk’ zijn misschien aanleiding voor een paar goede gesprekken. Mijn tip voor ouders: laat zien dat u als volwassene ook telkens bij iedere nieuwe levensfase zoekt naar een goede invulling van uw leven. Daar hebben jongvolwassenen echt iets aan.

Meer informatie over studeren

We vertellen meer over studeren op een hogeschool of universiteit en wat de verschillen en overeenkomsten zijn. Want de opleidingen die Mythe en David volgen kun je zowel op de universiteit als op en hogeschool doen. Ook zullen we uitleggen hoe het nu precies zit met die studiekeuzes tijdens de studie en hoe Myrthe de vakken kiest die ze interessant vindt, en dus ook hoge punten haalt. We leggen uit wat een minor is, waar David over vertelt. En ook hoe het zit met doorstromen naar een master, ook vanuit het hbo.

Geldzaken

Geldzaken spelen natuurlijk ook een grote rol. Hoe zit het met de studiefinanciering? Wat betalen ouders? Wat kost studeren? En wat verdien je later? In de presentatie die we geven staan links waarmee je dat allemaal op kunt zoeken. Het is ook verstandig om, voordat je gaat studeren, in te schatten wat dit betekent voor je studieschuld en het aflossen straks in relatie tot je salaris.

Mijn kind kan niet kiezen!

Ouders kunnen er echt van wakker liggen als hun kind nog niet kan kiezen. Dat is gelukkig helemaal niet nodig. Mijn ervaring is dat uiteindelijk de meeste jongvolwassenen hun weg echt wel vinden, ook al kan het soms wat langer duren. Tijdens het webinar gaan we ook in op dit onderwerp en geef ik tips voor een tussenjaar gericht op studiekeuze.

Vragen over: studiekeuze is ontdekken waar je passie ligt

Zijn er vragen, dan kunnen ouders en studiekiezers die van tevoren opsturen. Maar ook tijdens het webinar kunnen er vragen gesteld worden. En ook achteraf kunnen ouders en studiekiezers contact opnemen.
Het webinar is bedoeld voor ouders, maar bij vorige webinars hebben er ook heel wat studiekiezers meegekeken met hun ouders. Daarom zijn er op 6 oktober ook tips voor zowel studiekiezers als ouders om samen aan de slag te gaan met studiekeuze. Waarbij de studiekiezer natuurlijk zelf zijn verantwoordelijkheid houdt.
Aanmelden voor 6 oktober.

Het volgende webinar, rondom een ander thema dat te maken heeft met studiekeuze, is op 11 november.

Filmpje webinar 6 oktober over ‘je passie ontdekken

 

Filmpje webinar 1 september

 

Mobiele versie afsluiten