Een studiekeuzetest als handig hulpmiddel bij de studiekeuze? Jazeker, een studiekeuzetest is zo gek nog niet. Als u surft op het internet vindt u verschillende voorbeelden. De decaan is ook op dit gebied deskundig. Hij of zij zal ook studiekeuzetesten doen met uw zoon of dochter. Hoe kun je daar als ouder mee omgaan?
Veel aanbod studiekeuzetesten
Er is een groot aanbod aan studiekeuzetesten. Soms zijn die testen gratis, soms moet ervoor betaald worden. Er zijn bureaus en ZZP’ers met verstand van studiekeuzetesten. Ook op school zal de decaan studiekeuzetesten aanbieden aan uw kind. Tenslotte zijn er testen op hbo’s en universiteiten. Als u googelt zult u veel testen op het internet vinden.
Wat heb je aan een test?
Studiekiezers en studenten zijn eerlijk gezegd meestal niet zo positief over de testen en testjes die ze doen. Er is ook een verschil tussen een korte gratis test die je van internet ‘plukt’ en een test van een hele dag op een goed bekend staand bureau. Natuurlijk is er dan kwaliteitsverschil.
Studiekeuzetest als handig hulpmiddel
Een studiekeuze baseren op enkel en alleen een test? Ik denk dat geen enkele aanstaande student dit doet. En geen enkele studiekeuzeprofessional zal dit aanraden. Er zijn verschillende onmisbare studiekeuzeactiviteiten. Denk aan Open Dagen bezoeken, meeloopdagen volgen of een dagje proefstuderen. Een studiekeuzetest als handig hulpmiddel bij studiekeuze is OK. Maar je keuze alleen op een test baseren is echt onverstandig.
Wat kun je als ouder doen met een studiekeuzetest?
Beschouw op de eerste plaats een studiekeuzetest als handig hulpmiddel. Het kan een leuke aanleiding zijn voor een gesprek. Vult uw kind in dat hij graag met zijn handen werkt? Herkent u dat? Of herkent u dat juist niet? Je puber een spiegel voorhouden kan heel informatief zijn. Maar misschien leert u ook wel iets van uw kind dat u anders nooit geweten had.
Ik heb zelf als moeder ook wel eens een test ingevuld alsof ik mijn zoon was. Dat zette me wel aan tot denken. Was het wel waar wat ik dacht over mijn zoon? En wat kwam er dan uit zo’n test?
Wat doet de decaan op school?
De decaan zal in zijn LOB lessen (Loopbaanoriëntatie en Begeleiding) ook testjes doen. Die zijn meestal onderdeel van een uitgekiende LOB methode. Vaak kun je als ouder volgen welke testjes er op school gedaan worden. Praat daar op een geschikt moment eens over met uw kind. Het napraten over een test is minstens zo belangrijk als de uitslag van de test zelf. En de decaan op school heeft daar mogelijk niet zoveel tijd voor als hij zou willen.
Studiekeuzetesten van Studiekeuze123
Studiekeuze123 is de studiekeuzesite van de Rijksoverheid. Daar vindt u drie zinvolle testen:
- Oriëntatiemeter (15min)
De Oriëntatiemeter is een test die laat zien hoe ver uw kind is in het studiekeuzeproces. Aan het begin? Of zijn er al wat stappen gezet? De test is gratis. - Interessetest (15min)
Deze test helpt bij het kiezen van een studie die past bij de interesses van uw kind. Bij deze wetenschappelijk onderbouwde test geeft de jongere steeds aan hoe interessant bepaalde werkzaamheden hem lijken. De test kost € 4,70. - Persoonlijkheidsmeter (10min)
Is uw kind creatief, sociaal of realistisch? Met de persoonlijkheidsmeter van Jobpersonality ontdekt hij zijn persoonlijkheidskenmerken en welke beroepen daar bij aansluiten. De test is gratis.
Praten, praten, praten
De allerbelangrijkste stap in het studiekeuzeproces is praten, praten, praten. Een studiekeuzetest kan daarbij een handig hulpmiddel zijn. Download ook (gratis) het Studiekeuze Stripboek. Ook een handig studiekeuzemiddel om met uw kind te praten.