Studiekeuzekind

Studiepunten halen in het buitenland via online onderwijs

Iets met ICT

Studiepunten halen is belangrijk als je studeert op een hbo of universiteit. Om een studiejaar te halen moet je 60 studiepunten halen. De manier waarop je je studiepunten verdient verschilt. Soms is dat door college te volgen, soms door een practicum te doen of stage te lopen (lees alles over studiepunten). Op een paar universiteiten kun je nu ook studiepunten halen in het buitenland door online vakken te volgen.

Online studiepunten halen in het buitenland

Studiepunten halen in het buitenland kon altijd al. Veel hbo’s en universiteiten hebben afspraken met internationale partnerinstituten. Er zijn afspraken gemaakt dat bepaalde vakken door elkaar erkend worden. Studenten die een dergelijk programma volgen, gaan korte of langere tijd naar het buitenland. Ook een minor in het buitenland volgen wordt veel gedaan. Een waardevolle ervaring voor studenten. We zijn steeds meer een internationale samenleving en studenten met internationale ervaring doen het goed op de arbeidsmarkt. Vanaf nu kun je ook online studiepunten halen in het buitenland

Delft, Leiden en Wageningen

In Wageningen, Delft en Leiden kun je voortaan studiepunten verdienen met het volgen van online vakken in het buitenland. Met zes buitenlandse universiteiten zijn er afspraken gemaakt. Verschillende universiteiten bieden al jaren massive online open courses (MOOC) aan en begon vorig jaar een proef met zes internationale universiteiten. Hun studenten konden daardoor ‘virtueel uitwisselen’ en bij alle instellingen studiepunten behalen. Voorheen konden er wel online vakken gevolgd worden aan een buitenlandse universiteit, maar voor het tentamen moest nog wel het vliegtuig gepakt worden. Dat hoeft nu niet meer. De tentamens kunnen gewoon op de eigen universiteit gemaakt worden onder toezicht van een supervisor.

Veel onderwerpen

Voor de genoemde MOOCs die, meetellen voor studiepunten, is er een ‘instapniveau’. Om studiepunten te halen moet je ook als student ingeschreven staan bij een van de genoemde universiteiten. Maar er zijn ook heel veel andere MOOCs over alle mogelijke onderwerpen. Een MOOC is een gratis online cursus die iedereen kan volgen. Er zijn geen toelatingseisen. Veel universiteiten maken MOOCs.

Een MOOC voor ouders en voor studiekiezers?

Omdat MOOCs gevolgd mogen worden door iedereen, kunnen ook ouders van (aanstaande) studenten een online cursus volgen. Hierdoor verdiepen zij zich in de onderwerpen waar ook hun studerende kinderen mee bezig zijn. Maar ook studiekiezers kunnen er in hun oriëntatiefase veel aan hebben.
Een leerling die wil bekijken of het onderwerp echt bij hem past kan deelnemen aan een MOOC. Het is een interessant voorproefje op de studie. Een voorbeeld: een leerling die denkt over ‘geneeskunde’ kan eens kijken naar een MOOC over gezondheid . Er zijn MOOCs over alle mogelijke onderwerpen.

Grotere keuze

Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen, zo is besloten. Daardoor neemt het aanbod van keuzevakken op de universiteit enorm toe.
Keuzevrijheid is belangrijk voor studenten. Tijdens het eerste studiejaar ligt het programma nog vast. In de volgende studiejaren zijn er steeds meer mogelijkheden je eigen studieprogramma samen te stellen. Zo kan een student zich helemaal ontwikkelen in de richting die hem of haar het meeste interesseert Online studiepunten halen in het buitenland is een nieuwe, aanvullende, mogelijkheid om je studie naar eigen wensen in te vullen.

Welke universiteiten doen mee?

De universiteiten die meedoen in dit project zijn de TU Delft (initiatiefnemer), de Ecole Polytechnique Fédérale in Lausanne (Zwitserland), Wageningen University & Research, de Rice University (VS), de University of Queensland (Australië), de Australian National University (Australië), de University of Adelaide (Australië), Hong Kong University of Science and Technology en Universiteit Leiden.

Reputatie

Deze universiteiten hebben een goede reputatie op het gebied van onderwijs. Zij vinden het belangrijk dat de online cursussen voldoen aan hun kwaliteitseisen. Dat betekent dat er goede afspraken gemaakt zijn over bijvoorbeeld het toetsen. Ook is er zorgvuldig gekeken naar het afwegen van het aantal studiepunten dat voor een vak wordt gegeven. Ook de toegangseisen zijn onderling afgestemd.

Meer lezen?

Zie ook: wur.eu/moocs
Lees meer in het artikel op de website van Resource
Het artikel in Cursor: Online studiepunten scoren bij buitenlandse universiteiten
Of het artikel van de TU Delft: Negen universiteiten maken virtuele studentenuitwisseling mogelijk

Mobiele versie afsluiten