Studiekeuzekind

Tussenjaar Kenniscentrum, alles over een tussenjaar op één plek

Soms lijkt het of studeren een grote snoepwinkel is waar je nar hartenlust uit kunt kiezen. Maar niet alles is mogelijk. En ook niet alles is zo 'lekker' als het eruit ziet.

Omdat een goede studiekeuze maken echt lastig is, zijn er steeds meer jongeren die kiezen voor een of meer tussenjaren. Er is ook een tussenjaar kenniscentrum. Op deze website vindt u heel veel informatie over een goed tussenjaar. Onderstaand artikel is geschreven door Daniëlle Vogels.

Hoe kies je uit het grote aanbod aantrekkeljke opleidingen de opleiding die helemaal bij je past… Lukt dat niet meteen na de middelbare school? Dan is een tussenjaar misschien een goed idee.

Tussenjaar: goed oriёnteren en voorbereiden

Vindt uw kind het maken van een studiekeuze lastig? Praat dan samen alvast eens over de mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. Goed oriënteren is ook hierbij belangrijk.

TussenjaarBeurs

Het Tussenjaar Kenniscentrum geeft onafhankelijke informatie over mogelijkheden en risico’s van een tussenjaar. De website van dit tussenjaar kenniscentrum biedt onder meer overzichten van organisaties met activiteiten in het buitenland en van tussenjaarprogramma’s in Nederland. In een tussenjaarprogramma worden groepen jongeren gedurende een periode van een aantal weken of maanden één of enkele dagen per week gecoacht bij persoonlijke ontwikkeling en richting studiekeuze.  Op zaterdag 1 december 2018 zijn 44 van deze organisaties met activiteiten in binnen- en buitenland aanwezig op de TussenjaarBeurs in Utrecht. Deze is gratis toegankelijk.

Kosten

Maakt u zich zorgen over de kosten? Voor een waardevol tussenjaar is niet per se veel geld nodig. Hier leest u hoe de kosten kunnen worden beperkt. Wist u dat nog niet de helft van de jongeren die een tussenjaar nemen in die periode op reis gaat? Onder het kopje ‘Waardevol tussenjaar in Nederland?’ op deze pagina staan tips met mogelijkheden voor een waardevolle invulling zonder  op reis te gaan.

Effecten

In verschillende landen is in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar effecten van een tussenjaar voorafgaand aan een opleiding in het hoger onderwijs. Uit diverse onderzoeken blijkt dat dit doorgaans positieve effecten heeft op persoonlijke ontwikkeling en studieresultaten. Daarom adviseren inmiddels alle Amerikaans topuniversiteiten een tussenjaar. De belangrijkste reden dat Harvard University dit doet, is het feit dat steeds meer jongeren kampen met burn-out klachten. In deze brief lichten bestuurders van deze universiteit toe hoe een tussenjaar kan helpen om  ‘de batterij op te laden’ en nieuwe inzichten te krijgen.

Beste invulling

Welke effecten een  tussenjaar allemaal op uw kind zal hebben, is natuurlijk niet te voorspellen. Dit is onder meer afhankelijk van wat uw kind in dat jaar gaat doen en hoe hij/zij zich hierop voorbereidt.  In aanvulling op de TussenjaarBeurs biedt het Tussenjaar Kenniscentrum hiervoor Workshop Tussenjaarplan. Hierin gaan jongeren aan de slag met opdrachten om uit te zoeken wat voor hen persoonlijk de beste invulling kan zijn.  Evenals voor het maken van een goede studiekeuze, is het voor een goede invulling van een tussenjaar niet alleen nodig om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden.  Kijken naar waar jij behoefte aan hebt en wat nuttig voor jou is, is hierbij ook van belang.

Risico’s

Jongeren kunnen aan Workshop Tussenjaarplan alleen deelnemen samen met tenminste 1 ouder. Met 2 ouders is vaak beter, omdat elke ouder anders met dit onderwerp kan omgaan.  Als ouder krijgt u in Workshop Tussenjaarplan deels aparte opdrachten en informatie om ervoor te zorgen dat u uw kind bij het tussenjaar goed kunt begeleiden.  Zo kunt u de waarde die een tussenjaar kan hebben vergroten. En kunt u risico’s die hieraan zijn verbonden beperken; bijvoorbeeld de mogelijkheid dat uw kind zich teveel gaat vervelen of daarna geen zin meer in heeft om te gaan studeren. Onder het tabblad ‘tussenjaar’ op deze blog vindt u hiervoor ook veel tips en ervaringsverhalen.

Studiekeuze

Tenslotte is het belangrijk om een tussenjaar te gebruiken om (verder) te oriënteren op een studiekeuze. Ongeveer tien procent van de jongeren die een tussenjaar nemen start aansluitend (nog) niet met een studie in het hoger onderwijs. Sommigen omdat ze willen blijven werken. Anderen omdat ze nog steeds niet weten wat ze willen studeren.

Studiekeuze kost tijd en inspanning

Voor het maken van een goede studiekeuze is tijd en inspanning nodig. Naast informatiedagen bezoeken, is onder meer proefstuderen en een dag meelopen met een student op een instelling voor hoger onderwijs heel waardevol. Dit kan verkeerde verwachtingen en uitval voorkomen. En in een tussenjaar heeft uw kind hiervoor tijd genoeg.

Begeleiding bij studiekeuze?

Als uw kind begeleiding wil bij het maken van een studiekeuze kan dit ook in een tussenjaar. Veel decanen van scholen voor voortgezet onderwijs zijn graag bereid om daarover in een tussenjaar nog eens in gesprek te gaan. Een andere mogelijkheid zijn de eerder genoemde tussenjaarprogramma’s of begeleiding door een individuele studiekeuzecoach. En als ouder heeft u ook een belangrijke rol bij het begeleiden van uw kind richting een studiekeuze. Hierover vindt u belangrijke informatie en tips onder het tabblad ‘studiekeuze’ op deze blog.

Oprichter Tussenjaar Kenniscentrum

Ik ben Daniёlle Vogels, oprichter van het TussenjaarKenniscentrum en jongerencoach gespecialiseerd in begeleiding richting studiekeuze.

Tips voor ouders

Voor ouders heb ik tien tips geschreven voor een goed tussenjaar. Er is ook een filmpje waar een ouder en een tussenjaar student hun ervaringen delen.

Mobiele versie afsluiten