Studeren kost veel geld. Gaat je kind op kamers? Dan is dat waarschijnlijk de grootste kostenpost. Er zijn veel verschillen in de kwaliteit van kamers en er zijn ook heel verschillende prijzen. Hoe ontdekt je kind wat een gemiddelde huurprijs is voor een kamer? Wat kost een studentenkamer? Lees ook: Waar vind je de beste studentenkamers?
Hoe wil je wonen?
In de meeste studentensteden is er een tekort aan kamers. Het is belangrijk om je snel in te schrijven bij een woningstichting. Vaak kan dat al maanden voordat je echt gaat studeren. Dat maakt de kans op een kamer natuurlijk groter. Inschrijven kan bijvoorbeeld via ROOM.
Een student moet zich ook afvragen hoe hij graag wil gaan wonen. Alleen op een kamer met een hospita, met een groep andere studenten op een studentenflat? In de binnenstad of liever in een klein dorp in de buurt? In het begin zul je nog niet veel keuze hebben, maar wie weet wat er allemaal op je pad komt…
Wat kost een studentenkamer?
Ook voor kamers is er een ‘puntensysteem‘. Daarmee kun je berekenen hoeveel een kamer mag kosten. Het puntensysteem helpt ook om kamers te vergelijken. Dit puntensysteem is door de Rijksoverheid vastgesteld. Hiermee kan een student bekijken of zijn kamer een redelijk aantal punten heeft gekregen. Het berekenen van de hoeveelheid punten is een inschatting. Op basis hiervan kun je in een tabel bekijken of je een redelijke huurprijs betaalt. Er zijn verschillen tussen studentensteden. Hier vind je wat de gemiddelde huurprijs is van een kamer in een bepaalde studentenstad.
Het puntensysteem voor kamers
Met het puntensysteem kunt u de maximale huurprijs van een kamer berekenen. Een studentenkamer is een ‘onzelfstandige huurwoning’. Dat betekent dat er meerdere mensen in de huurwoning wonen die bijvoorbeeld de douche samen delen.
De volgende onderdelen tellen mee bij het berekenen van de punten voor een studentenkamer:
- De oppervlakte van de kamer en de ruimtes die de student alleen heeft, bijvoorbeeld de keuken
- Centrale verwarming, gaskachels of aansluitmogelijkheden hiervoor
- Eigen keuken of gedeelde keuken
- Eigen toilet of gemeenschappelijk toilet
- Eigen douche of bad, of gemeenschappelijk gebruik hiervan.
Extra voorzieningen leveren extra punten op. Denk daarbij aan thermostaatknoppen op de verwarming, een tuin of een fietsenberging.
Er zijn ook aftrekpunten, bijvoorbeeld een hele kleine kamer, ernstige geluidsoverlast, als er alleen een raam op een gekke plek zit of als je niet mag koken. Om dit goed in te schatten en welke huurprijs daar dan bij hoort kun je een formulier invullen. De huurcommissie kan helpen als huurder en verhuurder het niet eens worden over de huurprijs. Er zijn rechten en plichten voor huurder en verhuurder.
Meer kosten
Natuurlijk maakt een student meer studiekosten. De kamer is wel een van de grootste kostenposten, collegegeld, boodschappen, geld voor ontspanning… dat komt er allemaal nog bij. Kijk ook naar het webinar over geldzaken.