30 april 2022 | Categorie: Geen categorie

Waar vind je de beste studentenkamers?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Natuurlijk kies je voor een bepaalde studie. En niet zozeer voor een bepaalde stad. Dat is tenminste wat een slimme studiekiezer doet. Toch is wonen, je studentenkamer, niet onbelangrijk. Waar vind je de beste studentenkamers? De LSVb, de landelijke studentenvakbond, deed een onderzoek.

Waar vind je de beste studentenkamers?

Woongarantie in Wageningen

Het is super lastig voor studenten een kamer te vinden. De gemeentes zijn verantwoordelijk voor de huisvesting van studenten. Vaak wordt er gedacht dat de hogeschool of universiteit hiervoor zorgt. Dat is dus niet zo. Wel is het zo dat hogescholen en universiteiten samenwerken met de gemeente. Want een goede kamer is belangrijk voor studenten. Goede huisvesting is belangrijk voor studiesucces.
Maar het vinden van een kamer valt niet mee. Super dat de Gemeente Wageningen een woongarantie geeft aan aanstaande studenten. Die garantie houdt in dat er voor 1 mei een kamer is voor elke student. Daarom geeft de LSVb de gemeente Wageningen een dikke pluim. En roept Wageningen uit tot de beste studentenkamerstad. Overigens betekent dat niet dat een kamer je in Wageningen ‘aan komt waaien’. Je moet zeker moeite doen voor een kamer en je op tijd inschrijven.

Waar vind je de beste studentenkamers? Wat kosten die kamers?

Studentenkamers zijn duur. En de prijs van een kamer verschilt per stad. Dit is wat de LSVb heeft gepubliceerd: De prijs van een kamer is belangrijk voor de financiële positie van studenten. Deze gemiddelden zijn gebaseerd op de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2021.
Gemiddelde kamerprijs (in € per maand)

 • Amsterdam 520
 • Delft 410
 • Den Haag 475
 • Eindhoven 380
 • Enschede 335
 • Groningen 395
 • Leiden 405
 • Maastricht 420
 • Nijmegen 395
 • Rotterdam 485
 • Tilburg
 • Utrecht 405
 • Wageningen 345

De studentenkamers in Amsterdam zijn dus het duurst. Die in Wageningen 175 euro per maand goedkoper.

Kamers via een corporatie en in de particuliere sector

Studenten kunnen soms een kamer huren van een particulier. In sommige steden zijn er veel particulieren die kamers verhuren, vaak ook om studenten te helpen. In alle genoemde steden zijn er ook corporaties. Vaak heet dit ‘studentenhuisvesting’.
Een heel slim systeem is  ‘Room’. Bij ROOM vind je studentenkamers in Stadsregio Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Leiden, Haarlem, Wageningen of Groningen.

 • Er is dagelijks nieuw aanbod: gedeeld wonen met anderen, of zelfstandig.
 • Je schrijft je één keer in voor je hele studieperiode. Zo bouw je inschrijfduur op en kun je later nog eens doorverhuizen. Je inschrijving blijft 8 jaar geldig.
 • Je kunt je inschrijven vanaf 16 jaar. Sta je langer ingeschreven, dan maak je eerder kans op een kamer.
 • Je inschrijven kost €35,-.
 • Er is een handige pdf met tips & tricks voor het vinden van een kamer.

Waar vind je de beste studentenkamers? Zoek contact met studenten

Er zijn veel facebookgroepen waar studenten gegevens over kamers onderling uitwisselen. Ik adviseer aanstaande studenten op de open dag, de meeloopdag of tijdens de proefstudie hier ook naar te vragen. Vraag studenten hoe zij aan hun kamer zijn gekomen… Vraag ze naar social media contactgroepen en houd het contact warm.
Wordt je een tijdelijke kamer aangeboden? Niet te snel ‘nee’ zeggen. Een student die op stage in het buitenland gaat verhuurt vaak zijn kamer weer aan een eerstejaars. Daar moet je dan op een bepaald moment natuurlijk weer uit, maar dan heb je al wel een sociaal netwerk opgebouwd en van daaruit is het makkelijker een kamer te vinden.
Hier vind je een link naar verschillende sites voor kamers. Op de sites van de hogescholen en universiteiten staan links naar kamerverhuursites.

Geldzaken

Natuurlijk heeft een student nog geen studiefinanciering als hij in de zomer al een kamer huurt. Onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld als je 18 bent, is er wel een tegemoetkoming voor scholieren.
De meeste aanstaande studenten zullen in de zomer ook een bijbaan hebben. gemiddeld wordt daar €500,- per maand mee verdiend.
Vind je de kamer die je kunt huren wel extreem duur? Kijk dan eens naar het puntentellingsysteem. Mag er wel een dergelijke hoge huur gevraagd worden? Lees ook: Wat kost een studentenkamer, met links naar klachtencommissies.

langer studeren en langer thuis wonen

Waar vind je de beste studentenkamers? Ben niet te kritisch

Ik raad studenten en hun ouders aan niet al te kritisch te zijn op de eerste studentenkamer. De meeste studenten moeten tijdens hun studie echt nog een beetje uitzoeken hoe ze graag willen wonen: In een drukke, gezellige studentengroep? Liever rustig alleen? Liever midden in een levendig centrum? Of in een rustig dorpje in de buurt (wat vaak ook veel goedkoper is). Allemaal zaken die een student rustig uit moet zoeken. Lees meer over huurcontract opzeggen

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er is één reactie

 1. Een huurcontract mag niet zomaar opgezegd worden. Hier gelden bepaalde wetten en regels voor om zowel huurders als verhuurders te beschermen. Op https://www.opzeggen.nl/huurcontract-opzeggen is veel informatie te vinden over de regels voor het opzeggen van een huurcontract. Ook is er een gratis voorbeeldbrief te vinden die studenten kunnen gebruiken bij het opzeggen van een huurcontract.

  Danny Vriens

  GreenOnline B.V.
  Gustav Mahlerlaan 1025
  1082 MK Amsterdam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.