26 oktober 2021 | Categorie: Studeren

Hoe vind je een kamer nu er zoveel woningnood is?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Hoe vind je een kamer nu de woningnood zo hoog is? Lees hieronder het verhaal van studente Siri. Met tenslotte tips over het zoeken van een kamer.

hoe vind je een kamer

Siri Ploemen

Hoe vind je een kamer?

Gelijk in mijn eerste studiejaar wilde ik op kamers. Mijn oudere broer die al twee jaar op kamers woonde vertelde mij dat op kamer gaan ervoor zorgde dat je makkelijker nieuwe vrienden kon maken (doordat je bijvoorbeeld makkelijker naar activiteiten kon gaan die soms tot laat duurde), de stad kon leren kennen, je tijd makkelijker kon indelen, niet telkens veel tijd kwijt was aan treinreizen en natuurlijk leerde je hoe je voor jezelf moest zorgen zonder hulp van je ouders. Met dit in mijn achterhoofd ging ik op zoek naar een kamer in Wageningen, hoe moeilijk kan het zijn? Nou een stuk moeilijker dan ik hoopte… Ik had mij ingeschreven bij “Idealis” en “Socius Connect”, ik was lid van verschillende Facebookgroepen en contacten ongeveer iedereen die ik kende uit de regio.

Tijdelijk in onderhuur

Maar helaas, bij er waren nauwelijks vaste kamers beschikbaar. Via mijn ouders kende ik iemand die in Wageningen woonde, en daar heb ik tijdelijk een kamer ondergehuurd. Vanuit hier ben ik verder op zoek gegaan naar een vaste, eigen kamer. Na een hospiteeravond kreeg ik dan ‘mijn’ eerste echte onderhuur kamer, waar ik 7 maanden kon blijven. Wat mijn broer mij vertelde klopte allemaal, ik maakte veel nieuwe vrienden die ik ook gemakkelijk veel kon zien, ik kon gerust naar activiteiten in de avond, door de stad heen wandelen en ik leerde veel over huishoudelijke taken als koken en boodschappen doen. Daarnaast had ik genoeg tijd om mijn studiewerk af te krijgen en voelde ik mij een echte student.

Wonen op een ‘gang’

Mijn eerste kamer was in een ‘gang’ met 19 (!) andere studenten van verschillende leeftijden en studies. Iedere avond aten er wel huisgenoten samen, waren er mensen aan het kletsen, spelletjes aan het doen of dronken een biertje. Je kon altijd aanschuiven en iedereen was welkom. Ik leerde zo heel veel nieuwe mensen kennen. Met wat geluk mocht ik 7 maanden later doorschuiven in dezelfde gang naar een vaste kamer. Uiteindelijk heb ik hier meer dan anderhalf jaar met veel plezier gewoond voordat ik door verhuisde naar een andere woning.

hoe vind je een kamer

Hoe vind je een kamer? Je netwerk is belangrijk

Ik merkte snel dat veel kamers onderling werden verhuurd, en dat als je dus veel mensen kent in een stad, je ook makkelijker nieuwe woonopties ontdekt. Via via kregen drie vriendinnen en ik de mogelijkheid om samen een klein appartement te huren. Ondanks dat ik een grote gang heel leuk vond, voelde dit kleinere appartement meer aan als een thuis. Misschien dat dit kwam omdat ik de meiden met wie ik woonde al een langere tijd kende van mijn studie, en ze toen al alle drie goede vriendinnen van mij waren en nog steeds zijn (3 jaar later). Ik heb hier nog eens twee jaar gewoond.

Veel vrienden

Ik ben heel blij dat ik heb besloten om gelijk na de middelbare school op kamers te gaan, het heeft mij heel veel vrienden opgeleverd, geleerd onafhankelijk te worden en een studietijd waar ik met heel veel plezier aan terug denk. Het liefst verhuis ik zo weer terug naar mijn oude appartement in Wageningen met dezelfde vriendinnen. Siri

Hoe vind je een kamer? Tips

Op de site van de instelling waar je wilt studeren of waar je studeert staan er altijd links naar instanties die kamers verhuren. De hbo of universiteit is niet verantwoordelijk voor woonruimte. Dat is de gemeente. Maar de onderwijsinstelling doet natuurlijk wél moeite om het huisvesten van studenten mogelijk te maken. Want de woningnood is hoog.

hoe vind je een kamer

Netwerken

Er is in elke studentenstad een studentenhuisvestingsbureau. Ook zal de instelling veel links geven naar andere mogelijkheden zoals facebookgroepen ed. (voorbeeld Wageningen met handige links voor kamers in heel Nederland). Veel studenten vinden via allerlei eigen netwerken hun eerste kamer. Misschien via hun ouders, misschien via vrienden die al studeren, misschien via studenten die ze ontmoet hebben op een meeloopdag

Kijk ook in omliggende dorpen

Het is ook slim om in omliggende dorpen te kijken naar een kamer. Die kamers zijn ook soms wat goedkoper. (wat kost een studentenkamer) Dat is natuurlijk niet echt ideaal, maar als een student eenmaal een tijdje studeert komt hij via via vaak makkelijker aan een kamer. Het is ook slim, zoals Siri gedaan heeft, een tijdje tevreden te zijn met een tijdelijke kamer. Het voordeel daarvan is, zoals Siri ook beschrijft, dat je op die manier ook ontdekt hoe je eigenlijk graag wilt wonen.

Hoe vind je een kamer als er bijzondere omstandigheden zijn?

Zijn er bijzondere omstandigheden zoals een belemmering of beperking of bij een extra ondersteuningsvraag, dan zijn er ook extra mogelijkheden. De studentendecaan kan hierbij helpen. Ook zijn er soms meer mogelijkheden als de reistijd van het ouderlijk huis naar de studentenstad erg lang is. Begin op tijd met het zoeken naar een kamer en bedenk ook dat er in de loop van de herfst en winter weer meer kamers zijn.

Eerst de studie, dan de stad

Tenslotte nog een waarschuwing. Nogal wat studenten kiezen eerst de stad uit en gaan dan kijken wat ze daar kunnen studeren. Dit is ‘solliciteren’ naar studie-uitval. Het gaat vooral om studiekeuze en dan pas om de stad. Elke studie, ook al heet die misschien op meerdere plekken hetzelfde, is weer anders. De sfeer en onderwijsmethode is overal weer anders en de studenten en docenten ook. Vraag je vooral af of je je goed voelt bij de studie, het instituut en de mensen. De studentenstad komt op de tweede plaats.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

14 december 2021 Aanmelden Studeren als je (extra) ondersteuning nodig hebt
12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

19 oktober 2021  Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
17 november 2021 Je interesses ontdekken Terugkijken

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.