15 augustus 2024 | Categorie: Ervaringen, Studeren

Hospiteren? Tips van studenten

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

De meeste studenten die een kamer zoeken, komen er niet onderuit: hospiteren. Een soort sollicitatiegesprek in een studentenhuis. Hier tips van 3 ervaringsdeskundigen.

hospiteren

Student Leonoor interviewde voor dit artikel medestudenten Pieter, Annabel en Noor. Alle drie gingen ze naar meerdere hospiteer-avonden. Zij vertellen over hun ervaringen en geven handige tips voor toekomstige studenten.

Hoe zijn jullie aan een kamer gekomen?

Pieter: “Toen ik na 2 jaar reizen terugkwam in Nederland begon ik laat met zoeken. Pas eind juli of begin augustus. Ik heb me ingeschreven bij room.nl, bij kamernet, en heb bij allerlei facebookgroepen gekeken. Helaas allemaal zonder succes. Toen begon het schooljaar en moest ik in Wageningen zijn. Niet bereisbaar vanuit Friesland.

Met de camper van mijn ouders stond ik twee maanden op een camping. Ondertussen keek ik elke avond op facebook en stuurde mailtjes over mezelf met een foto erbij naar huizen waarin ik interesse had. Vaak kreeg ik een berichtje dat ze toch voor iemand anders hadden gekozen. Ik heb drie keer gehospiteerd voordat ik een huis vond.”

“Ik heb wel 40 berichten gestuurd naar huizen, en ben voor maar drie hospiteeravonden uitgenodigd.” (Annabel)

hospiteren

Noor: “Ik zit inmiddels al in mijn derde huis. Eerst heb ik drie maanden bij mijn tante gewoond. Dat scheelde een uur reizen. Via een buurmeisje vond ik een tijdelijke kamer, waar ik twee maanden woonde. Via een ploeggenootje van de roeivereniging kwam ik daarna in een huis op best een eind fietsen van de campus. Via room.nl heb ik de kamer gevonden waar ik nu woon.”

Wat vonden jullie van het hospiteren?

Pieter: “Niet zo leuk. Aan de ene kant wel grappig, maar ook spannend. Sommige mensen doen daardoor anders. Veel te blij. Of zeggen dat ze erg van koken houden, of altijd zouden afwassen. Ik probeerde gewoon mezelf te zijn. Mijn laatste hospiteeravond was veel leuker. Toen kwam ik in mijn eentje hospiteren in plaats van met een hele groep. Ik had een gesprek van tien minuten. Het klikte toen veel meer met de bewoners.”

We kregen allerlei vragen zoals: ‘Als je een verkeersbord was, welke zou je dan zijn?’

Annabel: “Ik vond hospiteren leuk. Ik hou wel van een babbel en zag het als een leuk avondje zonder veel te verwachten. Soms vond ik wel dat er teveel hospiteerders tegelijk waren. Daardoor kreeg ik het gevoel dat ik geen goede indruk kon achterlaten.

Bij de hospiteeravond van het huis waar ik nu woon, zat ik met twee andere hospiteerders aan een lange tafel met alle huisgenoten. We kregen allerlei vragen zoals: ‘Als je een verkeersbord was, welke zou je dan zijn?’ Heel leuk. Ik denk dat ik het daar ben geworden vanwege mijn enthousiasme.”

Hospiteren: best spannend

Noor: “Voor alle drie mijn kamers heb ik niet gehospiteerd. Toen ik bij mijn tante woonde heb ik het wel 5 of 6 keer gedaan. Ik vond het best een beetje eng. Ik ben best introvert, dus vind het moeilijk iets over mezelf te vertellen.

Je moet toch een beetje het beste van jezelf laten zien. In een uurtje is dat moeilijk, zeker in een grote groep. Ook werden soms mensen uitgenodigd die de huisgenoten al kenden. Dan stond ik eigenlijk al 1-0 achter.

Ik heb uiteindelijk gewoon aan zo veel mogelijk mensen verteld dat ik een kamer zocht. Toen iemand toevallig zei dat er een kamer vrijkwam kon ik daar via de beheerder terecht zonder te hospiteren.”

Wat zijn jullie tips voor hospiteren?

Pieter: “Wees echt jezelf. Ga je niet anders voordoen, want dat merken ze en dan heb je minder kans om het te worden. Natuurlijk moet je wel laten weten wat je leuk vindt en waar je mee bezig bent. En vooral wat voor leuks jij het huis in kan brengen. Hospiteren is niet geweldig, maar als je eenmaal in de kamer zit is het niet meer eng.”

Annabel: “Begin vooral vroeg met berichtjes sturen naar huizen. Voeg foto’s of filpmjes toe aan je berichtje die laten zien dat jij een leuk leven hebt. Je moet jezelf echt verkopen. Gebruik niet te vaak het woord gezellig. Dat wordt bij studentenverenigingen een beetje afgekeurd omdat ze daar zeggen dat iedereen gezellig is. En; neem het niet te persoonlijk als je wordt afgewezen. Er zijn zo veel leuke mensen. Ze moeten gewoon iemand kiezen. Ga dan niet bij de pakken neerzitten en blijf actief.”

Neem een afwijzing niet te persoonlijk op

Noor: “Vertel zo veel mogelijk mensen dat je een kamer nodig hebt. En zoek echt een huis dat bij je past. Ik heb weleens een hospiteeravond gehad waar ik mezelf helemaal niet zag rondlopen. Dat heb ik toen ook eerlijk aangegeven.

Je moet je op je gemak voelen, want je gaat er uiteindelijk echt wonen. En neem het vooral niet te persoonlijk als je het niet wordt. Ik ken hele leuke mensen die 18 keer moesten hospiteren. Die hadden gewoon pech. Trek het je vooral niet aan.”

Dit is het derde artikel in deze reeks over op kamers gaan: 

Wil je bericht ontvangen als een nieuw artikel verschijnt? Voer dan je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.

Door Daniëlle Vogels

Voorlichter van studiekeuzebegeleiders

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.