Studiekeuzekind

Wat zijn er veel studies… verzuchtten mijn ouders

Mijn ouders hebben zelf ook gestudeerd. maar in hun tijd waren er niet zoveel studies, zegt Camiel Voigt, tweedejaars Levensmiddelentechnologie. ‘Wat zijn er veel studies… verzuchtten mijn ouders. Dat maakt het kiezen niet makkelijker.Wat zijn er veel studies

Wat moet ik studeren?

‘Ik wist heel lang niet wat ik wou studeren. Ik heb op Curaçao op school gezeten. Daar kom je sowieso veel minder in aanraking met de vele studiemogelijkheden die er nu zijn. En natuurlijk kon ik niet naar Open Dagen en meeloopdagen. We zijn wel met mijn school naar verschillende Nederlandse universiteiten gaan kijken. Maar dan ben je maar één keer op zo’n universiteit. Dat is anders dan verschillende keren terugkomen en de sfeer proberen te proeven. Dat vond ik lastig. En ook om daar met mijn ouders over te praten. Wat zijn er veel studies… dat maakt het kiezen wel lastiger.’

Studiekeuzecoach

‘Op school ging alles goed en ieder jaar ging ik gewoon over. Maar toen ik in 6 vwo zat had ik nog steeds geen idee. Mijn ouders hebben toen een studiekeuzecoach ingeschakeld. Van mijn coach kreeg ik een-op-een begeleiding. Mijn coach keek vooral naar mijn karakter. Samen gingen we ‘de diepte in’. Ik deed allerlei testen en daar praatten we dan over. Zo kreeg ik een steeds beter idee van wie ik ben en wat ik wil. 
Samen hebben we toen ook gekeken naar welke schoolvakken ik leuk vind. In mijn geval was dat biologie en scheikunde. Maar we hebben het ook gehad over mijn hobby’s. Ik houd van koken en ben graag met eten bezig. Zo kwam ik op Levensmiddelentechnologie’.
Daar was ik uit mezelf niet zo gauw opgekomen. 

Wat zijn er veel studies

‘Van deze studie hadden mijn ouders nog nooit gehoord. Ouders zijn meestal niet opgegroeid met dit grote aanbod van studies. De kenden Geneeskunde en Economie en Rechten enzo. Maar van de kleinere specifieke studies wisten ze niet zoveel. Ze hebben me wel een paar tips gegeven. Ik heb bijvoorbeeld op hun advies gemaild met een student die ik kende die ook op deze universiteit zit. Zo krijg je toch een beter beeld’.

Liever niet bemoeien met de inhoud

‘Ik vond het heel fijn dat mijn ouders achter mijn keuze stonden. Ze hebben zich niet zo heel veel bemoeid met de inhoud van mijn keuze. Maar me wel gestimuleerd goed na te denken. Dat had ik in 4 vwo eigenlijk al meer moeten doen, maar toen was ik er gewoon nog niet aan toe. 
Maar uiteindelijk heb ik toch een goede keuze kunnen maken. Ik zit nu nog in mijn bachelor, maar ik weet nog niet welke master ik ga doen. Dat is weer een volgende keuzestap’.

Kiezen voor een wat minder voor de hand liggen de studie

Niet alleen de ouders, ook studiekiezers hebben moeite met het grote aanbod van studies. Niet makkelijk om daar je weg in te vinden. Maar het Studiekeuze Stripboek kan daar wel bij helpen. Stap voor stap ontdek je waar je op moet letten en waar je kunt vinden welke studies er zijn.
Kiezen voor een minder bekende opleiding heeft voordelen: Minder grote groepen en vaak, zeker in het geval van Camiel, later minder ‘concurrenten’ op de arbeidsmarkt.

Stripboek over studiekeuze

Voor ouders en leerlingen is het lastig een goed beeld te krijgen van welke studies er zijn. Ik gesprekken over studies makkelijker te maken hebben we een Studiekeuze Stripboek gemaakt. Daarin worden alle stappen van het studiekeuzeproces besproken. Bij elke stap is er een strip. En er zijn vijf tips bij. Bijvoorbeeld waar je kunt vinden hoeveel opleidingen er zijn. ‘Mijn ouders waren verbaasd dat er zoveel studies zijn, maar met behulp van dit Stripboek hadden zo toch meer ideeën gekregen. Toen ik een studiekiezer was bestond het nog niet. Fijn dat het er nu wel is.’ Het Studiekeuze Stripboek kunt u gratis downloaden Studiekeuze Stripboek.pdf

Studiefinanciering

Eind maart maakt DUO een webinar over de studiefinanciering speciaal voor leerlingen uit de Antillen. Dit webinar blijft dan een jaar beschikbaar op de site van DUO www.duo.nl

Er is ook een Facebookgroep voor ouders van studiekiezers en studenten. Die gaat over studeren, studiekeuze, tussenjaar en studiekosten.

Mobiele versie afsluiten