19 april 2017 | Categorie: deep mapping, landschap, onderzoek, Siberië

Landschap als navelstreng tussen hemel en aarde

Door Marjolijn Boterenbrood

Beeldend kunstenaar

‘Waar kosmos en aarde elkaar ontmoeten’ lees ik op het opschrift bij binnenkomst in t hoofdkwartier. De markante geoloog en directeur Danill Ivanovitch Mamyev is onze Altaj-gastheer. Hij heeft het initiatief genomen de Karakol-vallei met omringende bergen tot natuurgebied te verklaren, het Uch Enmek Nature Park. Hierdoor kan je er niet zomaar land kopen.

  

De Altaj zien het gebergte als de navel van de wereld, de plek die de aarde verbindt met het universum, voeding gevend aan de planeet zoals een moeder een kind via de navelstreng. We kijken uit op de drie toppen van de berg de Uch-Engmek, die worden gezien als de fontanellen van de wereld, als de navelstreng tussen aarde en universum. Dit soort plekken in de vallei zijn bailu: heilig, daar ga je niet zo maar heen.

Het gebied is al sinds mensenheugenis bewoond, er zijn graven gevonden uit 800 bc. De dooi van permafrost maakte dat mogelijk. Opgravingen van Russische en Gentse archeologen laten schitterende vondsten zien van bijvoorbeeld een man en een vrouw met gouden maliënkolders waarvan de ringen bestaan uit kleine gouden herten, wilde zwijnen, paarden en berggeiten. Deze opgravingen worden door de Altaj als grafschennis gezien.

  

petrogliefen uit de vallei

  

tekeningen van de gouden versieringen uit graven

Door Marjolijn Boterenbrood

Beeldend kunstenaar

Er is één reactie

  1. […] de permafrost kwamen schitterende goudschatten tevoorschijn in het gebied van de Altaj.  zie ook deze pagina. De leporello is te koop: zie Marjolijn […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *