30 mei 2017 | Categorie: deep mapping, landschap, onderzoek, Siberië

Karakol Treasury

Door Marjolijn Boterenbrood

Beeldend kunstenaar...

Maya, een van de deelnemers pakt wat mos op en vertelt dat het wonden desinfecteert. Dit mos wordt ook gebruikt voor luiers voor baby’s, een ander mos om in de kieren van de hut te duwen om de koude wind en sneeuw buiten te houden. Kennis over dit boslandschap, naaldbomen, berken en lariks -de Taiga- is van belangrijk. De Taiga geeft alles: voedsel, schuilplaats, kruiden en medicijn.

  

De winter duurt 9 maanden in the Altai. De deelnemers laten ons van alles zien en vertellen over wat je in de andere 3 maanden verzamelt en bereidt om de winter te kunnen overleven: noten, zaden, wilde rabarber, gedroogde wortel van rabarber, bosbessen, cranberries, blauwe bes, zwarte bes, wilde lijsterbes, wilde framboos, kersen om te drogen, wilde uien uit de moerassen, , wilde knoflook uit de velden, zwarte bes-blad topjes voor thee, en thee oud blad van de schoenlappersplant, de rode bessen van wilde kamperfoelie om jam te maken maar ook om je lippen en wangen rood te maken en stof te verven.

  

Poep van een hamstersoort (rechter foto) is heel gezond en wordt verwerkt in zalf.

Paddenstoelen zijn een belangrijk onderdeel van het wintervoedsel, gedroogd, gemarineerd met knoflook, in potten met zout en water of met suiker en azijn. Varens zijn heilig, de wortel ervan zijn heel voedzaam als je ze heel lang kookt in zout water.

Schapen en hertenvlees, gerookt of gedroogd. Vlagzalm wordt ook gerookt of gedroogd. Kaas, boter yoghurt maken gaat de hele winter door. Met gefermenteerde melk destilleer je beste wodka.

De stekelige bloem van de blauwe knoop doe je onder het kussen van je kind tegen de kwade geesten.

      

Ondanks het feit dat vrijwel alle sjamanen de kampen van de Stalintijd niet overleeft hebben is er veel kennis over de medicinale werking van kruiden uit de natuur: Medicijn voor de lever uit heermoes, gekookte wormen voor je huid. De thee van de schoenlappersplant is goed voor het metabolisme en het immuumsysteem. Thee van guichelheil voor de nieren (je moet het niet bang maken als je het plukt)   Kamperfoelie en een bepaald mos is tegen alcoholisme. Berkensap is een levenselixer, uit de boom getapt na 14 april. Berkenbast is goed om vuur te maken, maar ook voor tabak en vroeger werden er ook schoenen van gemaakt.

Van de gal van de beer komt sterk medicijn, good for everything. Het vet van de beer is goed tegen longziekten. Zijn huid is sterk en warm.

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door Marjolijn Boterenbrood

Beeldend kunstenaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *