10 januari 2019 | Categorie: Multifunctionele landbouw

Een start voor nieuwe boeren

Door ACT team

Academic Consultancy Training team

In het in Gelderland gelegen dorp Terwolde, wil een boer nieuwe boeren de kans geven om ervaring op te doen als boer. De huidige boer, Wim Hekkert, zit tegen zijn pensioen aan en geen van zijn kinderen wil het familiebedrijf overnemen. Daarom wil hij toekomstige boeren de kans geven om op zijn eigen terrein gewassen te telen en te verkopen in de vorm van een proefboerderij. Hierdoor kunnen mensen die de ambitie hebben om boer te worden, zien of het boerenleven daadwerkelijk iets voor hen is, zonder hoge instapkosten. In opdracht van Wim Hekkert hebben wij, vijf studenten van Wageningen University & Research, die voor het vak Academic Consultancy Training aan deze case hebben gewerkt, gekeken welke gewassen geschikt zijn om te produceren en of deze gewassen verkocht kunnen worden op de lokale markt van Deventer en omstreken.

Gewassen voor de toekomst

Wij kregen zes weken om ons te verdiepen in deze casus. We hebben een shortlist van zes innovatieve en bruikbare gewasgroepen gevonden die mogelijkerwijs kunnen worden geproduceerd door de toekomstboeren. Hierbij gaat het om: keukenkruiden, eetbare bloemen, kiemgroenten, verschillende soorten bessen, Jalapeño pepers en verschillende oosterse gewassen. Aan de hand van interviews met vergelijkbare boeren in de omgeving hebben wij een beeld proberen te schetsen van de huidige markt voor lokale en organische producten. Vervolgens hebben wij gekeken naar de raakvlakken tussen de gewassen en de lokale markt. Rond deze gewassen is een business case geschreven voor zowel de gehele proefboerderij als voor de individuele toekomstboeren. Zo zagen wij bijvoorbeeld dat de huidige structuur van de proefboerderij niet geschikt is om samenwerking tussen de toekomstboeren af te dwingen. Iets wat van groot belang is in onze opinie.

Lokaal en organisch

Door de boerderij voort te zetten op de manier die wij hebben voorgesteld, wordt het lokale en organische aspect van gewassen telen in stand gehouden. Dit initiatief zorgt er tevens voor dat de boerderij niet wordt opgekocht door grote omliggende boeren en dat kleinschalige organische productie zichtbaar blijft in het agrarische landschap van Nederland. Iets wat helemaal past in de visie van de huidige boer.

Uit het oog, maar niet uit het hart

ACT team, groep 2200

V.l.n.r: Gaia Postma, Keyu Wang, Wim Hekkert (huidige boer), David Post, Alejandra Gallo en Jolien Verweij.

Nu wij na weken van intensieve samenwerking ons advies via een presentatie hebben gegeven voor betrokkenen en geïnteresseerden, zullen wij het project weer loslaten. Wij zijn als groep geïnspireerd geraakt door het concept en zijn ervan overtuigd dat het een succes kan worden. We hebben een verslag ingeleverd waar wij achter staan en denken dat het van nut kan zijn bij het verder ontwikkelen van het huidige concept ‘Proefboerderij Haverkamp’. Daarom willen wij bij deze Wim Hekkert veel geluk en succes wensen met zijn toekomstplannen.

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Laat je vragen voor ons, de vijf studenten, dan hieronder achter. Wil je meer informatie over Proefboerderij Haverkamp of het verslag lezen, dan kun je contact opnemen met Wim Hekkert.

Door ACT team

Academic Consultancy Training team

Er is één reactie

  1. […] van Brood & Spelen hebben studenten van Wageningen University ingezet in de vorm van een Academic Consultancy Training (ACT). Mijn collega Marcel Vijn was academic advisor van deze twee groepen. Beide groepen was […]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *