Helende tuinen: tuinieren met (ex-)kankerpatiënten
Ons pilot project ‘Healing Gardens‘ (helende tuinen) loopt nu een klein half jaar. Sinds eind april tuinieren (voormalige) kankerpatiënten wekelijks in Parkhuys, een sociaal steuncentrum voor kankerpatiënten in Almere. De deelnemers tuinieren in vierkante-meter-moestuinen , onder toezicht van twee ervaren tuiniers. Inmiddels zijn de gekweekte groenten geoogst en gegeten.
Waarom tuinieren met kankerpatiënten?
Tuinieren is een buitenactiviteit, waarbij je veel moet bukken en strekken en je met fruit en groenten werkt. Daarom lijkt tuinieren een goede manier om beweging te krijgen, gezond te eten en vitamine D op te nemen. Dit zijn allemaal belangrijke aspecten voor mensen die (bijna) genezen zijn van kanker. Bovendien is de hypothese dat wanneer mensen het leuk vinden wat ze doen – voor de meeste mensen is tuinieren leuker dan het bezoeken van een sportschool – het makkelijker is om dit gezonde gedrag vol te houden. Tenslotte kunnen de deelnemers steun ervaren van lotgenoten met wie ze tuinieren, zonder dat ze zich hoeven aansluiten bij specifieke sociale hulpgroepen.
Hoe gaat ‘Helende tuinen’ verder?
Ruim twee jaar geleden werd de kiem voor dit project gelegd. Tijdens een feestelijk evenement afgelopen april, is het project Helende tuinen officieel geopend door Ellen Kampman, hoogleraar Humane Voeding, wethouder Rene Peeters, Henk Wolfert van AMS institute en Astrid Heijnen van Donkergroen. Dit pilot project is het begin van wat hopelijk een groter project zal worden. Als we de financiering rond krijgen, streven we ernaar om een grotere tuin of meerdere tuinen te starten met een groter aantal deelnemers.
Het project in zijn huidige vorm is te klein om te meten of tuinieren mensen fitter maakt. Maar het zal ons wel helpen om inzicht te krijgen in wat dit project succesvol zou maken. Zoals dat we beter weten of individuele tuinen of een gemeenschappelijke tuin beter werkt, of bijvoorbeeld het toevoegen van kookworkshops. We hopen ook beter inzicht te krijgen in de mate waarin deze groepsactiviteit tot sociale steun leidt. Bovendien vinden we misschien aanwijzingen voor een effect op de gezondheid.
Helende tuinen wordt ondersteund door Flevo Campus en het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS). Donkergroen sponsorde de vierkante-meter-moestuinen.
Meer informatie over dit project: www.healinggardenswur.nl.