De wereldpopulatie neemt gestaag toe; in 2050 verwachten we 9 miljard mensen op deze aardbol. Daarentegen neemt de hoeveelheid potentiele landbouwgrond af door klimaatverandering en bebouwing. We moeten daarom op zoek naar creatieve oplossingen. Onderzoek doen naar het verbouwen van planten op een zo klein mogelijk oppervlakte is gewenst. In de serie ‘planten verbouwen op drijvende eilanden’ neem ik u mee in de ontwikkeling op dit gebied.
Drijvende eilanden
Verticale glastuinbouw is een goede optie. Echter, is er nog geen economisch en technisch verantwoorde oplossing voor het verticaal telen van gewassen die flink in de lengte groeien, zoals tomaten of paprika. Een ander concept richt zich op het verbouwen van gewassen op ‘drijvende’ eilanden. Wageningen University & Research (WUR) start een onderzoek om te kijken wat de invloed van het telen op water is op de groei en de opbrengst van het gewas.
Tijdens het vak ‘Research Methodology in Plant Sciences’ zet ik samen met vijf medestudenten en onderzoekers een onderzoek op met diverse plantensoorten om dit verder uit te zoeken. Kunnen drijvende eilanden een oplossing zijn voor de grote vraag naar voedsel? Is het telen op zowel zoet, brak als zout water mogelijk? Zo ja, dan zijn we een stap verder.
Spinazie in brak water
Vorige week hebben we met de onderzoekers het eerste gesprek gevoerd over de mogelijkheden binnen het concept ‘Floating Food Farms’. Het ‘drijvende eiland’ mogen we naar eigen inzichten ontwerpen en ook kunnen we zelf kiezen welk gewas we willen verbouwen. Het is wel handig te kiezen voor een gewas dat belangrijk is, dus vezelrijk, rijk aan vitamines, etc.
Mijn groep heeft daarom gekozen om het effect op de groei van spinazie onder verschillende zoutconcentraties te meten. De zoutconcentraties zijn zo gekozen dat het gelijk is aan brak water. Spinazie is een gewas dat erg tolerant is voor zout.
Onze hypothese is: De opbrengst na het telen op brak water is rendabel genoeg om in de toekomst spinazie op brak water te kunnen verbouwen.
Ter controle zullen we spinazie in een zandgrond laten opgroeien en op een ‘eiland’ dat op zoet water drijft.
Wat gaan we meten?
Tijdens en na de groei letten we vooral op de verschillen in bladoppervlak, worteloppervlak, chlorofyl hoeveelheid, vers gewicht en droog gewicht van zowel blad als wortels en hoogte van de planten. Het onderzoek wordt in een kas uitgevoerd. Dit is niet echt realistisch, maar zo kunnen we wel alle externe factoren in de gaten houden. Waar nodig kunnen we bijsturen om elke behandeling, op de bewuste veranderingen na, zo gelijk mogelijk te houden.
Spinazie planten op half zeven
Spinazie of tomaat?
Maar een dag later bleek de spinazie weer bijgetrokken! Waarschijnlijk moeten de planten nog een paar dagen de tijd krijgen om helemaal bij te komen, maar ons onderzoek kan misschien toch nog doorgaan. Over twee dagen zullen we de planten beoordelen en nemen we een besluit: gaan we door met de spinazie of stappen we alsnog over op tomatenplanten voor de drijvende eilanden… Spannend!
Lees hier verder om te weten hoe dit afliep.