Kunnen we groenten telen op Mars en maan
Dit is de eerste blog van het tweede seizoen dat we werken aan het onderzoek om groenten te kweken op Mars- en maansimulantbodem. Helaas, geen echte Mars- of maanbodem, want van Mars is die er niet en van de maan op zijn best onbetaalbaar maar in de werkelijkheid niet te krijgen.
Mars en maan
Het tweede experiment is opgezet omdat we aannemen dat binnen 20 jaar er mensen op Mars zullen zijn geweest en er een min of meer permanent bewoonde onderzoekskolonie op de maan zal zijn. Zowel op Mars als op de maan zullen de mensen moeten eten. Invliegen kan, maar is duur en neemt ruimte in in een ruimtevaartuig. En Mars is een heel eind vliegen. Als je favoriete aardappelen tomaten of radijzen op zijn loop je niet zomaar even de plaatselijke supermarkt binnen. Daarbij is het een risicovolle onderneming, elke keer voedsel invliegen en wat is dan logischer om ter plekke voedsel te telen? Zand en water zijn zowel op Mars als op de maan beschikbaar. Daarom doen we onderzoek naar de mogelijkheid om op de Mars- en maansimulantbodems groenten te kweken, voorlopig op de Aarde.
Uiteindelijk moet dit leiden tot een systeem om voedsel te kweken, ondergronds, op zowel de maan als Mars. Mensen die naar Mars willen, zoals Sheldon Cooper recent in The Big Bang Theory aankondigde. Ik ben overigens benieuwd wat die daar zou willen eten, want zijn favoriete eten thuisgebrachte fast food, zal wel koud zijn voordat het aankomt.
Kieming
Het tweede experiment is nu een week bezig en de tien groenten in de negen trays op de drie verschillende bodemtypen (Mars-, maan- en potgrond) zijn allemaal al gekiemd. Het water geven gaat goed dus dat is een probleem opgelost waar we in het eerste experiment veel last van hadden. De in totaal 840 potjes droogden heel snel uit. Dat kan ook worden veroorzaakt door de tweede verandering, het toevoegen van organisch materiaal (gras) aan de bodem. Het moet nutriënten leveren en de bodem verbeteren, slemp voorkomen en vocht beter vast houden. De tien gelukkige groenten in het experiment zijn rogge, tomaat, tuinkers, radijs, erwt, spinazie, quinoa, rucola, prei en bieslook met knoflooksmaak.
Blijf op de hoogte via:
de Crowdfundingpagina
Meer foto’s van het experiment op Facebook
Filmpjes van de experimenten.
Twitter: @Wamelink_wieger