15 juni 2017 | Categorie: experiment

Wormen op Mars; wat gaan ze daar doen?

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before

Wie ooit de film ‘Dune’ heeft gezien kan zich er wellicht iets bij voorstellen; wormen op de maan of op Mars. De wormen die wij willen gebruiken zullen wel iets kleiner zijn en wat minder gewelddadig. Ze zijn alom tegenwoordig in de bodem om ons heen, de eerste die wij hebben gebruikt komen uit mijn moestuin. Maar waarom wormen?

Dune

dune zandworm

 

Dode planten

Om planten te laten groeien op Mars of maanbodem zijn voedingsstoffen nodig, mest. Een deel van die voedingstoffen kan komen uit dode plantenresten die we niet opeten. De voedingsstoffen moeten echter dan nog wel beschikbaar worden gemaakt, die komen niet vanzelf vrij uit de dode planten. Bacteriën kunnen dit doen, maar de brokken plant zijn voor hen wel erg groot. Wormen zijn dan de ideale intermediair. Zij eten de dode planten, maken het klein, leven ervan en mengen het met zand. De kleine stukjes plant kunnen dan verder worden afgebroken door de bacteriën.

wormen

Wormen gebruikt voor de pilot experimenten

wormen

Wormen op Mars bodem simulant

Wormen zijn multifunctioneel

Maar de nijvere wormen doen meer. Ze maken gangen in de bodem. Hierdoor kan water makkelijker de bodem in. Op deze manier lossen we dus nog een probleem op dat we hebben met de Mars- en Maangrond simulanten. Nog steeds is water geven een probleem, het trekt maar moeizaam in de grond. Door de gangen gaat het een stuk makkelijker, zoals ons pilot experiment met de wormen al laat zien. Het water stroomt direct de grond in. Ook een groot voordeel van de gangen is dat er daardoor makkelijker lucht en dus zuurstof in de bodem kan komen. Zuurstof is nodig in de plantenwortels, maar ook voor de bacteriën en voor de wormen. We verwachten dus een groot effect van het inzetten van wormen. Het lijstje van met wat er mee moet naar Mars om landbouw te bedrijven wordt dus weer langer: naast zaad en bestuivers komen er nu bacteriën en wormen bij.

Nieuw! YouTube Kanaal

Nieuw! YouTube Kanaal Food for Mars and moon
– Q&A met Wieger Wamelink
Crowdfunding: Planten kweken op mars?

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before

Er zijn 3 reacties.

  1. Door: Loske · 15-06-2017 om 22:06

    Zo’n prachtig onderzoek! Kunnen de wormen in het koud ruimte wel werken?

    1. De wormen worden toegevoegd aan de Mars en maanbodem, maar de planten op de bodem worden gekweekt in een dome, met aardse luchtdruk en atmosfeer en een normale temperatuur en met LED lichten. En dat alles onder minstens een meter Mars of maanzand om mens, bacterie, schimmel, plant en dier te beschermen tegen de kosmische straling. We gaan niet wormen loslaten op het oppervlak van Mars, inderdaad te koud en er is ook eigenlijk geen licht, dus geen wormen zoals in de film Dune. Zie ook eventueel de eerdere blogs over ons onderzoek

  2. […] Eerdere blog: Wormen op Mars; wat gaan ze daar doen? […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.