5 september 2017 | Categorie: in de media, maan, mars

Food For Mars and Moon op Lowlands

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before...

Wij, Joep en ik, hadden er al weken naar uitgekeken, het optreden in de wetenschapstent van Lowlands. Een interview van een klein uur in het kader van het VPRO programma ‘The universe of the mind’ samen met aspirant astronaut Thomas Wijnen. Helaas was Robbert Dijkgraaf er niet, maar Rob van Hattem en Jim Jansen zorgden voor levendige vragen en een goede interactie met het publiek.

De avond tevoren had ik een van de twee potten met gedroogde en op olie gezette tomaten geopend. De laatste potten met oogst van het experiment uit 2016. De tomaten bleken prima geconserveerd en nog goed te eten en heerlijk op smaak. Gemengde met crème fraîche (niet van een van de experimenten) leverde dit een tomaten crème die we op Lowlands op toastjes hebben geserveerd, voor ieder die durfde.

 

volle Dome

Met Thomas en Rob in een volle Dome

Wetenschapstent

In wat denk ik verreweg de kleinste tent was op Lowlands, 120 stoelen, werd ik samen met Thomas geïnterviewd, na een opkomst op het podium met gejuich en gejoel. Er kwamen opvallend veel goede vragen uit het publiek, onder andere over of er geen bacteriën mee zouden moeten en schimmels. Over het gevaar van ontsnappen van levend materiaal naar Mars en over terra-vorming, het ombouwen van Mars naar aards voorbeeld. De discussie werd geleid door een jongen van een jaar of elf a twaalf.

Genieten van Lowlands

Na het optreden was het tijd om van Lowlands te genieten, Kovacs, Bastille en London Grammer. Met tussendoor een hapje en een drankje met de complimenten van de VPRO. Voordat de regen kwam waren we al weer thuis rond 21.30, een zeer beschaafde tijd, eerder passend bij een Max luisteraar dan een VPRO aanhanger.

ruimtevaarder

Een ruimtevaarder op Lowlands

Pers

Opvallend was dat geprogrammeerd staan op Lowlands belangstelling van de pers trekt. Niet alleen van de Resource, maar ook van het Parool met een fraai stuk van Didi de Vries (ook in de Morgen). De takkenwijven schreven er over in hun dagelijks kolom in het AD. En ook belangstelling bij de radio van BNR-Newsradio en op maandagochtend na afloop van omroep Max op radio vijf. Dat laatste was aanleiding tot wat hilariteit her en der. Uiteraard vanwege het bereiken van een zekere leeftijd die past bij de omroep. Maar ook vanwege een eerder interview in de Nieuwe Revue over aanstormend talent en waar ik tien jaar jonger was gemaakt. Het stuk in het Parool was aanleiding voor een bekend praatprogramma om eens te bellen en te onderzoeken of we een keer langs kunnen komen. Van het een komt het ander, ook in journalisten land. En al die publiciteit is weer goed voor onze nieuwe crowdfunding campagne die binnenkort gaat beginnen om het wormenexperiment te financieren.

Al met al was het een geweldige ervaring om eens mee te maken, al was het maar dat ik anders waarschijnlijk nooit ooit op Lowlands zou zijn geweest.

Impressie van het optreden op Lowlands (Shoot Joep Frissel, Montage WUR).

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.