Eindoogst van de groenten gekweekt op Mars- en maanbodemsimulant
Op 25 september 2015 eindigde het tweede experiment over de groei van groenten op Mars- en maanbodemsimulanten. Altijd een droevig moment zo’n eindoogst, er is nog genoeg werk te doen, maar geen grapjes meer in de lunchpauze over even naar Mars fietsen om tomaten te oogsten. Nieuwe plannen zijn er al voor volgend jaar, o.a. kiemingsexperimenten met de geoogste zaden en iets met wormen. Dit is dus niet de laatste blog over de experimenten.
Tomaat
Het was breaking news afgelopen week, de eerste rijpe tomaat op Mars bodem simulant. Een rode tomaat voor een rode planeet volgens Christine. Ook hier noem ik het weer Mars bodem simulant, want het is niet de echte bodem, maar een zo goed mogelijk ‘nagemaakte’ grond uit Hawaii Door NASA en Orbitec. Dat het nauw luistert, bleek wel weer toen Mars One erover twitterde, maar het woord simulant vergat. Direct kwam er de terechte reactie dat er nog helemaal geen Mars zand op aarde is, dus dat dit nooit kon. Dat laatste is overigens niet helemaal waar, heel soms valt er op aarde een meteoriet die zijn oorsprong vond op Mars, of op de maan. De tomaten zijn echter een publicitair succes en we kunnen straks tomatensoep of ketchup maken op Mars. Daarnaast betekent het zaad, waar we de volgende generatie ‘Mars’ tomatenplanten mee kunnen starten. Het is zeer belangrijk om te onderzoeken of ze ook echt kiemen, want dat betekent het verschil tussen steeds weer zaad moeten invliegen (onhandig!) of eenmalig zaden meenemen.
Biomassa
Afgelopen vrijdag hebben Joep en ik de eindoogst gedaan en alle bovengrondse biomassa verwijderd en in papieren zakken gestopt. De zakken staan nu in de droogstoof bij 28 graden en daar blijven ze een week. We drogen ze bij een lage temperatuur omdat dan de zaden levensvatbaar blijven, twee dagen drogen bij zestig graden zou de zaden kunnen doden. We drogen eerst en wegen pas daarna. Dat is om te voorkomen dat de hoeveelheid vocht in de verse planten de resultaten beïnvloed, dat kan per dag en per soort nogal variëren. Na het wegen zal duidelijk worden wat het effect van het toevoegen van vers gras als organische stof voor een effect heeft gehad op de groei op de Mars- en maanbodemsimulanten. Tijdens het oogsten was er nog een grote verassing, er zaten ook tomaten aan de planten die op de maanbodemsimulant waren gekweekt. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Dit laatste geeft al aan hoeveel beter de planten zijn gegroeid ten op zichte van het eerste experiment in 2013 waar bijna alle planten of dood gingen of nauwelijks groeiden op de maanbodemsimulant.
The Martian
De film de Martian zal nu snel verschijnen in de bioscoop. Omdat Mark Watney, de hoofdpersoon en gestrand op Mars, daar aardappels gaat kweken mag ik een introductie houden in Cinemec, de grote cinema in Ede. Een van de volgende blogs zal gewijd zijn aan de film en wat ik er van vind.
Deze blog verscheen eerst op Mars-one.com
Blijf op de hoogte via:
de Crowdfundingpagina
Meer foto’s van het experiment op Facebook
Filmpjes van de experimenten.
Twitter: @Wamelink_wieger