Studiekeuzekind

Andere studierichting kiezen? Dat ene jaartje lukt wel


Een andere studierichting kiezen? Dat vinden veel mensen vreemd. Quinten Plakké, die zelf een heel andere richting op ging, schrijft hierover.

Andere studierichting kiezen

Quinten Plakké in zijn nieuwe element

Andere studierichting kiezen? Dat ene jaartje zal me toch wel lukken?

Quinten Plakké schrijft: Een 22-jarige die na vier jaren studeren toch maar even besluit een compleet andere richting op te gaan. Dat roept vast veel vragen op. Zo deed dat het ook in mijn situatie. Zowel bij mijzelf als bij mijn ouders en omgeving.

Toch niet voor niets vwo gedaan?

Na het afmaken van het VWO en zes jaar hard werken had ik de keuze om te kiezen uit universiteiten en hogescholen. Hbo was naar mijn idee een te laag gegrepen keuze. Daar had ik mijn vwo toch niet voor afgemaakt? Een universiteit moest het worden. Na open dagen besloot ik voor Wageningen te kiezen.  De keuze viel op de bacheloropleiding Voeding en Gezondheid.

Andere studierichting kiezen? Het ging best goed in het begin

Het eerste jaar heb ik ruim mijn BSA (Bindend Studieadvies) gehaald en mocht ik dus doorgaan met mijn studie. Het tweede jaar heb ik ook redelijk doorgelopen. Bij het kiezen van m’n minor en derde jaar merkte ik al iets op. Ik stond nergens vol achter. Ik  had er gewoon geen interesse in om volop een paar maanden met een bepaald onderwerp bezig te zijn.

Maar de échte passie ontbrak

Bij de eerste colleges of practica van een vak waren alle onderwerpen nieuw en kon ik mij er nog prima doorheen manoeuvreren. Maar in de loop van het vak liep ik achter en zat ik met tegenzin in de tentamenweken vaak volle nog de boel bij elkaar te sprokkelen. Op het laatste moment moest ik alles nog doen. Vaak slaagde ik erin om het vak te halen maar iedereen begrijpt dat dit niet de bedoeling is.

Alles eraan gedaan

Geloof mij, ik heb alles gedaan om toch die passie te vinden… Mijn geluk zoeken in werk naast de studie of een doel naast de studie vinden. Dat lukte mij vaak erg goed maar dit haalde niet weg dat ik het overgrote deel van mijn dag nog steeds niet kon waarderen. het echte enthousiasme ontbrak.
Uiteraard waren er vakken die mij interesseerde maar deze kon je op één hand tellen. In mijn vierde jaar Wageningen was ik het zat. Ik heb de telefoon gepakt en mijn ouders geïnformeerd dat ik naar iets anders ging zoeken. Alles ging door mij heen: ‘Wil je echt wel iets anders?’ ‘Je loopt veel risico, dit moet je niet doen!’ tot ‘Wat vinden mijn ouders hier nu van?’

Andere studierichting kiezen en weg uit Wageningen

De volgende weken heb ik mijn kamer opgezegd en met een terneergeslagen gevoel reden we Wageningen uit. In een volle auto ging ik richting het ouderlijk huis. Ik voelde me hulpeloos maar had tegelijkertijd wel veel motivatie om iets nieuws te vinden. Gelukkig hadden mijn ouders de beslissing al aan zien komen dus ik had de volledige support. Tijdens de zoektocht naar waar ik heen wou gaan, heb ik veel met ze gediscussieerd over wie ik was en wat ik wou.

Mijn werkelijke passie

Sinds mijn zesde ben ik luchtvaart enthousiast. Naast mijn studie besteedde ik de tijd die over was, aan privé vluchten maken in Nederland. Als ik een enorm lastig vak te doen had, zag je mij ook vaker vliegen. Daaruit opbouwend ben ik gaan kijken naar banen in de luchtvaart. Na mijn vwo had ik direct de baan ‘piloot’ uit m’n hoofd gezet wegens de enorm slechte banenmarkt toentertijd en de hoge opleidingskosten. Maar tijden veranderen. In de huidige situatie is de werksituatie verbeterd en bleek piloot worden wél mogelijk.

Selectie

Ik had mijn zinnen gezet op piloot of luchtverkeersleider. Beide opleidingen hebben erg lastige selectietrajecten. Uiteindelijk kreeg ik een ‘ja’ bij een Nederlandse pilotenschool en kon ik de volgende maand afreizen richting Griekenland om voor anderhalf jaar de opleiding te doen.
Risicovol, niet weten wat je toekomt tot het niet kunnen plannen van volgende week door eventuele vluchten. Dat houdt deze studie ook in. Niks gaat over rozengeur en maneschijn maar met passie en voldoening elke dag maximaal presteren. Dat is alles waard en dat gun ik mezelf en iedereen toe.

Het gaat goed

De opleiding gaat erg voorspoedig en ik zit op mijn plek. De opleiding is praktischer dan een universiteit en heeft veel weg van hbo. Als wo’er hoef je dus niet het hbo uit te sluiten ondanks je studieachtergrond. Mogelijk kun je met jouw vaardigheden wel beter uit met een hbo studie. De afgelopen jaren studeren zijn niet weggegooid geld en tijd. Ik zou het nogmaals exact zo hebben aangepakt. Tijdens mijn studietijd heb ik veel geleerd over mijzelf en vele kansen gehad om talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast heb ik vriendschappen voor het leven opgebouwd en dingen gedaan die ik nooit meer op die manier zou kunnen doen. 

Een compleet andere studierichting kiezen is niet erg

Een compleet andere richting opgaan is niet erg, als je maar een goed alternatief hebt waar je vol voor kan gaan. Afwijzingen en tegenslagen krijg je altijd maar de vraag is hoe je hiermee omgaat. Daarnaast kan men er alleen maar beter uitkomen. Herkenbaar en nu tijd voor iets anders? Vergeet dan vooral geen plezier aan de komende tijd te beleven. Een bevlogen groet uit Griekenland, Quinten

 

 

Mobiele versie afsluiten