Studiekeuzekind

Beroepen leren kennen op school en op de werkplek

Veel leerlingen hebben geen flauwe notie van wat er allemaal in de werkende wereld gebeurt. Daarom organiseren steeds meer scholen een beroepenavond. Ook kunnen leerlingen zelf gaan kijken op de werkvloer. Beroepen leren kennen is vooral belangrijk voor jongeren die naar het hbo en (v)mbo willen gaan.

Beroepen leren kennen… Welke beroepen zijn er?

Leerlingen weten hooguit iets van de beroepen van ouders en wat familieleden. Jongeren zijn uit zichzelf soms niet echt bezig met wat ze later, na de studie, gaan doen.
Toch speelt beroepsvoorbereiding met name op het hbo en (v)mbo een grote rol. Veel zaken die tijdens de lessen besproken worden hebben een directe link met het toekomstige beroep. Het is dus belangrijk dat een leerling, bij studiekeuze, goed weet waar hij aan begint. Ook zijn er jongeren die na havo of vwo meteen willen gaan werken.
Dat is de reden dat steeds meer scholen een beroepenmarkt organiseren voor hun leerlingen.

Online beroepen leren kennen?

Ook online kan een leerling kennismaken met beroepen. Een mooi voorbeeld vindt u hier (van ‘dagje lesgeven’). Per profiel vertellen afgestudeerden over hun werk.
Scholen houden ook steeds vaker contact met hun oud-leerlingen. Bent u een actieve ouder? Misschien vindt de decaan het interessant samen met u en andere ouders een facebookpagina te maken waar oud leerlingen hun verhaal over studie en beroep kwijt kunnen. Facebook wordt steeds vaker gebruikt om contact te houden met oud-leerlingen (Facebookpagina van decaan Rolf Nijman). En wat als u als ouders van een school een digitale profielpagina maakt waar u informatie over uw beroep uit zou kunnen wisselen? U vormt als ouders samen een gigantisch netwerk waar leerlingen veel aan kunnen hebben.

Beroepen leren kennen op school

Een beroepenmarkt op school is een mooie gelegenheid om eens door te vragen over wat beroepen inhouden. Soms organiseren scholen een ‘speeddate’ met beroepsbeoefenaars, soms geven mensen een presentatie over hun beroep. Iemand die enthousiast over zijn beroep praat kan soms een richtingwijzer worden naar een studie waar eerder nog niet aan gedacht was. De beroepsbeoefenaars zelf vinden het vaak leuk om over hun vak te praten en voor leerlingen gaat een wereld open. Bent u niet zo goed in het geven van een presentatie? Een leerling meenemen naar uw werk wordt ook erg gewaardeerd.

Wilt u vertellen over uw beroep?

Scholen vinden het soms lastig voldoende mensen te vinden die over hun werk willen praten. Decanen beginnen vaak met het benaderen van ouders van hun leerlingen. Zou u op de school van uw kind over uw beroep willen spreken? Of op een school bij u in de buurt? U kunt er de decanen een groot plezier mee doen.
Ouders gaan zelf ook graag mee naar zo’n beroepenavond. Voor ouders is dit weer een goede mogelijkheid om samen met hun kind met studiekeuze bezig te zijn. Samen kunnen ze op deze avond vragen stellen en thuis kunnen ze over de avond napraten. Een mooie laagdrempelige manier om weer eens samen het ingewikkelde thema studiekeuze aan te kaarten!

Reacties van leerlingen over een beroepenmarkt

Uw netwerk inschakelen?

Hebt u vrienden met wie uw kind kan kan praten over hun beroep? Mag uw kind een keer komen kijken op het werk van uw kennissen?

Een vriend van mijn vader werkt in een dierenwinkel. Ik dacht altijd dat ik iets met dieren wou doen. maar vind ik dat werk echt wel zo leuk?

Deze leerling heeft een halve dag meegeholpen in een dierenwinkel. Dit soort ervaringen kunnen heel zinvol zijn voor studiekiezers. Uw eigen netwerk inschakelen kan heel belangrijk zijn! Wat voor beroepsbeoefenaars heel gewoon is, is voor leerlingen vaak een echte openbaring. Het leert hen regie te nemen op hun eigen (studie)loopbaan.
Dit artikel is geschreven met inbreng van de decanen van het Lingecollege in Tiel.

Beroepen leren kennen op de werkplek:

Onderstaand verhaal ontving ik van Rick Ardesch. Een goede aanvulling op bovenstaand artikel. Rick bemiddelt tussen scholen en bedrijfsleven om leerlingen zo een soort ‘snuffelstage’ aan te bieden zodat ze zicht krijgen op het werkveld. Een goed idee dat navolging verdient. De belangrijkste activiteit van StudentQuest is het bemiddelen in kennismaking tussen scholen en bedrijven al naar gelang de wensen van de partijen. StudentQuest zoekt de juiste doelgroep studenten die voldoen aan de wens vanuit het bedrijf.
Rick aan het woord:
Sinds 2017 ben ik met StudentQuest (www.studentquest.nl) gestart. Een simpele website, maar met een duidelijke boodschap.

Speeddaten

Na tien jaar pionorieren op het gebied van talentontwikkeling binnen het onderwijs, heb ik vele initiatieven, samen met de collega’s van de grond gekregen.Vanuit het project zijn we o.a. met een rolmodellen markt gestart, waarbij leerlingen op speeddate gingen met allerlei beroepen. Dit is overgenomen in het jaarprogramma van de school. Ook landelijk heeft het veel navolging gekregen. Ik kan het u als ouder ook aanbevelen, om uw verhaal te vertellen op de school van uw kind. Ook hebben we veel leuke ontwerp wedstrijden voor leerlingen georganiseerd.

Hoe kunnen we de aansluiting onderwijs/arbeidsmarkt nog verder proberen te verbeteren?

Een onafhankelijk orgaan dient te bemiddelen tussen de partijen om zo een verbinding tot stand te laten komen. Dit wordt onderschreven door bedrijven en scholen. Student Quest kan zo’n onafhankelijke verbinder zijn. De onafhankelijke bemiddeling zorgt er voor dat de bedrijven inzicht krijgen in de werknemers van de toekomst. Daarnaast is StudentQuest; een onafhankelijk verbinder inzake talentontwikkeling.

Hoe kunnen we leerlingen stimuleren om inzicht te krijgen in hun kwaliteiten?

Heeft u als docent of ouder hulp nodig bij het zoeken naar een professional, die uw leerling of kind verder kan helpen in het ontwikkelen van haar/zijn talent? Dan helpt StudentQuest u verder! De leerlingen krijgen inzicht in wie ze zijn en of hun kwaliteiten passen bij het bedrijf, waar ze op bezoek zijn.

Eigen talent ontdekken

Onlangs heb ik voor een leerlinge binnen het Speciaal Onderwijs (in overleg met de leerkracht) de verbinding gezocht met een manga stripboeken uitgever, om haar werk voor te leggen. Dit heb ik teruggekoppeld naar de leerkracht en hij weer aan de ouders van de leerlinge. Ouders en leerlinge enthousiast, de leerkracht ook; mooie manier voor de leerling om zo in haar talent ondersteund te worden en wat misschien wel gaat leiden tot een eigen strip in de toekomst. Meer weten? Neem dan contact op via rickardesch@hotmail.com

Lees ook: interessegebieden leren kennen

Mobiele versie afsluiten