Een studentenkamer is in veel steden praktisch onvindbaar en onbetaalbaar. Daardoor lijkt het logisch een studie te kiezen die bereisbaar is. Toch is dit is om een aantal redenen niet slim. Bovendien kan op kamers gaan goedkoper! Dit is het eerste in een reeks van 4 artikelen over op kamers gaan.
Veel ouders laten hun kind graag nog thuis wonen als het gaat studeren. Heel begrijpelijk. Op kamers gaan kost veel geld en kan spannend zijn. De kosten zijn de belangrijkste reden om niet op kamers te gaan, zeggen studenten in enquêtes. Bijna de helft van alle studenten woont nog thuis. De meesten die op kamers wonen zijn ouderejaars.
Betere studieresultaten
Maar voor jongeren die starten met studeren is op kamers gaan belangrijk. Niet alleen omdat het goed is voor hun ontwikkeling. Ook voor de kans op studiesucces. Wie op en neer reist, moet vroeger op staan. Dit zorgt voor minder energie en tijd om te studeren. Zelfs als onderweg studeren lukt. Bovendien is het dan lastiger om contacten op te bouwen met medestudenten.
Geen wonder dat uit onderzoek blijkt dat studenten die op kamers wonen lekkerder in hun vel zitten dan thuiswonende studenten. Dit geldt niet voor degenen die alleen wonen, maar wel voor degenen die een kamer huren met gedeelde voorzieningen. Delen van een badkamer, keuken en/of woonkamer zorgt automatisch voor contacten met huisgenoten. Je thuis voelen op de campus en tussen medestudenten heet in onderzoeken ‘Sense of belonging’. Dit zorgt voor betere studieresultaten.
Goedkoper op kamers
Beter dus om op kamers te gaan. Gelukkig zijn kamers niet overal even duur en onvindbaar. Volgens de Landelijke Studentenvakbond was Enschede vorig jaar de beste studentenkamerstad van Nederland. Vanwege goede betaalbaarheid, een goed aanbod van studentenkamers met gedeelde voorzieningen en het betrekken van studenten bij het woonbeleid. Het jaar daarvoor was Nijmegen de beste studentenkamerstad en het jaar daarvoor Wageningen.
Huurtoeslag aanvragen
Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om huurtoeslag te krijgen voor een studentenkamer. Slim om hier goed naar te kijken. Dit kan de kosten drukken, maar veel huiseigenaren steken het grootste deel van die toeslag in eigen zak.
De goedkoopste studentenkamers zijn te vinden in Leeuwarden (gemiddeld 420 euro), Enschede ( 361 eur0) en Wageningen (359 euro). De basisbeurs voor thuiswonende studenten is met ingang van komend collegejaar € 99,94. Voor uitwonenden is dit € 326,16. Ook voor kamers in de goedkoopste steden is dit verschil dus niet toereikend. Van studenten die mij helpen bij studiekeuzewebinars en ouderavonden, hoor ik dat ze op kamers wonen de extra kosten meer dan waard vinden. En dat ze hier graag wat extra voor werken of lenen.
Ander studentenleven op kamers
Veel studiekiezers en ouders denken bij een leuk studentenleven vooral aan de grote, bekende studentensteden. Maar omdat kamers daar zo duur zijn – Utrecht gemiddeld 708 en Amsterdam 948 euro – en moeilijk te vinden, wonen daar relatief minder studenten. Dit zorgt voor een andere sfeer. Wie thuis woont heeft een ander studentenleven. Van jongeren die in een kleine studentenstad wonen, hoor ik dat het studentenleven daar juist erg leuk is omdat er relatief veel studenten op kamers wonen.
Je kunt je afvragen of er minder wordt gestudeerd als jongeren genieten van het studentenleven. De meesten die ik hiernaar vroeg grinnikten dat ze daar wel op moeten letten, maar zeiden ook dat leren beter lukt dan toen ze nog thuis woonden. Omdat ze dit nu samen met studiegenoten doen en het motiverend is dat huisgenoten in dezelfde periodes leren voor tentamens.
Oriëntatie en studiesucces
De kans op studiesucces is het grootst als jongeren een studie kiezen waarvoor ze sterk gemotiveerd zijn en zich goed hebben verdiept in de inhoud en opzet daarvan. De kwaliteit van de opleiding en de sfeer hebben ook grote invloed op de studieresultaten. Vanwege het belang van op kamers gaan, is het slim om te kijken of favoriete studies, of studies die daarop lijken, ook elders worden aangeboden. Ga samen met je kind eens naar een open dag in een minder bekende studentenstad. Wie weet volgt hieruit een verrassende keuze.
Dit is het eerste in een reeks artikelen over op kamers gaan. Hierna volgen:
- Op kamers gaan: slim zoeken!
- Hospiteren? Tips van studenten
- Op kamers wonen: een flinke stap naar volwassenheid
Wil je bericht ontvangen als een nieuw artikel verschijnt? Voer dan je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.