Na je havo of je vwo ga je waarschijnlijk een bacheloropleiding doen. Dat kan op een universiteit of een hogeschool. Tussen beide opleidingen zijn veel overeenkomsten. Maar ook verschillen. Daarover later meer. Hoe rond je een bacheloropleiding af? Hoe haal je je diploma? Mirthe vertelt hoe zij dat heeft gedaan.
Maar eerst… wat is een bacheloropleiding?
Een bacheloropleiding kun je doen op een hogeschool of een universiteit. Maar wat is een bachelor eigenlijk? Er zijn veel overeenkomsten tussen een bachelor op een hogeschool en een bachelor op de universiteit. Beide zijn pittige opleidingen die veel inzet vragen.
Er zijn twee belangrijke verschillen: Een bacheloropleiding op een hogeschool duurt vier jaar en een bacheloropleiding op de universiteit duurt drie jaar. Na een bachelor op het hbo kun je gaan werken. Het lesprogramma is ook gericht op je latere beroep. Je krijgt pittige, maar praktisch toepasbare kennis. Een bachelor op de universiteit is gericht op het doen van onderzoek. Je leert veel over ‘de wetenschap’. Na je bachelor op de universiteit moet je eigenlijk nog een master volgen om een complete universitaire studie te doen. En vrijwel alle studenten doen dat ook. Een volledige universitaire opleiding bestaat dus eigenlijk uit twee opleidingen.
Na een bachelor op het hbo kun je ook nog een universitaire master gaan doen. Dan zijn er wel toelatingseisen. Er zijn ook hbo masters. Maar die zijn vooral bedoeld voor mensen met werkervaring.
In de praktijk zijn er meer overeenkomsten dan verschillen
In de praktijk zijn de verschillen tussen hbo en universiteit niet zo groot als sommige mensen denken. Op het hbo leer je ook onderzoek doen. En de universitaire opleidingen zijn vaak ook best praktisch. En een enkele universitaire student gaat ook wel werken na zijn universitaire bachelor.
Belangrijk is dat een student zich thuis voelt bij de manier van lesgeven, de studenten en de docenten. En dat de begeleiding van studenten goed geregeld is. Soms denken mensen wel eens dat je op het hbo meer begeleiding krijgt. Dat is lang niet altijd het geval. Studiekiezers en ouders kunnen in de studiebijsluiter vinden hoeveel begeleiding studenten van een bepaalde opleiding krijgen. Dat is zeker bij het afronden van de bacheloropleiding belangrijk.
Hoe rond je een bacheloropleiding af? Het verhaal van Mirthe
‘Tijdens je bacheloropleiding leer je heel veel. De bedoeling is dat je in de laatste fase van je bacheloropleiding laat zien wat je geleerd hebt. Je kennis én je vaardigheden. Dat laat je zien in een werkstuk. Op de universiteit heet dat werkstuk meestal ‘thesis’. Op het hbo praten ze vaak over ‘bachelorafsluiting’ of ‘bachelorscriptie’. Zo’n werkstuk lijkt in de verte wel een beetje op het profielwerkstuk dat je op de middelbare school maakte.
Je bachelorthesis is het eerste dat je echt individueel doet. En dat vond ik best wel spannend. Je gaat dan voor jezelf kijken of je echt wel zo’n project zelf goed vorm kunt geven en afronden. Gelukkig heb je wel een begeleider. En ik heb gemerkt dat dat erg belangrijk is. Ik heb mijn begeleider vaak om advies gevraagd als ik even niet verder kon. Het schrijven van zo’n bachelorthesis is namelijk echt wel iets anders dan het schrijven dat je op de middelbare school hebt geleerd’.
Welk onderwerp vind ik leuk? En hoe vind ik alle informatie? Hoe rond je een bacheloropleiding af?
‘Tijdens het eerste studiejaar krijg je vaak basisvakken. Dat was in mijn geval ook zo. Ik leerde hoe ik informatie over onderwerpen kan vinden en hoe ik daarover kan schrijven. Deze kennis heb je ook weer nodig voor je bachelorthesis.
Sommige medestudenten vonden dat lastig. Voor hen was er gelukkig extra ondersteuning in het ‘writing lab’.
Je leert tijdens het schrijven van je bachelorthesis hoe je kunt schrijven over een onderwerp dat je interessant vindt. Zo ontdek je gaandeweg of je deze kennis echt leuk en boeiend vindt. Op de universiteit zal dat vaak vooral wetenschappelijke kennis zijn. Op het hbo is het in principe praktisch toepasbare kennis die je bijvoorbeeld in een bedrijf kunt gebruiken. Maar ook op de universiteit ben je bezig met kennis die toepasbaar is en er echt toe doet’.
Het menselijk lichaam en gezondheid
‘Ik wilde sowieso een biomedisch onderwerp bestuderen. Mijn opleiding, Voeding en Gezondheid, gaat heel breed over de gezondheid van mensen. Het gaat natuurlijk over voeding. Maar ook over bewegen… slapen… roken… Allerlei factoren die de gezondheid kunnen beïnvloeden. Positief of negatief.
Ik wilde altijd al iets met ‘het menselijk lichaam’ en gezondheid. In eerste instantie dacht ik aan Geneeskunde. Ik was ook toegelaten tot de opleiding. Maar uiteindelijk had ik toch geen goed gevoel bij ‘dokter worden’. Ik vroeg me af of ik die verantwoordelijkheid wel aankon. En ook had ik niet zoveel zin in zo’n lange studie. Toen heb ik dus een andere opleiding op het gebied van gezondheid gekozen. (lees ook: de beste opleidingen op hbo en universiteit op het gebied van gezondheid)’
Hoe voorkom je dat mensen ziek worden?
‘Ik ontdekte dat er veel opleidingen zijn op het gebied van gezondheid, het is niet alleen ‘dokter worden’. Daarbij vond ik het vooral belangrijk om te ontdekken hoe je kunt voorkómen dat mensen ziek worden. Preventie vind ik veel interessanter dan genezen. En ik heb vooral interesse in alles dat met de hersenen te maken heeft’.
Hoe rond je een bacheloropleiding af op een manier die bij je past?
‘Tijdens mijn opleiding kreeg ik in het derde jaar alle ruimte om te ontdekken wat me echt interesseert. Dat is belangrijk, want je bachelorthesis schrijven is veel werk. En dan moet je echt wel een onderwerp hebben dat je leuk vindt.
Een deel van mijn derde jaar, de minor, heb ik op een andere universiteit gedaan. En verder heb ik mijn vakken heel breed gekozen. Zo ontdek je steeds beter wat bij je past en ook in welke richting je je master gaat kiezen. Mijn passie is echt alles dat met de hersenen te maken heeft’.
Mijn bachelorthesis: De relatie tussen Alzheimer en slaapstoornissen
‘Voor mij was het dan ook logisch mijn bachelorthesis te houden over ‘de hersenen’.
Ik heb nu mijn eerste universitaire opleiding, de bacheloropleiding, afgesloten. Hierna ga ik zeker ook een master doen. Want dat maakt mijn universitaire opleiding compleet. Een masteropleiding sluit je ook weer af met een thesis. Die thesis zal ook weer over de hersenen gaan. Want dat is nou eenmaal mijn passie.
Dan eindig ik mijn opleiding dus met twee mooie diploma’s, een bachelordiploma en een masterdiploma. En de toekomst? Dat zie ik dan wel. Maar die heeft vast ook met gezondheid en hersenen te maken’. Mirthe.