18 december 2021 | Categorie: Studeren

Werken na een universitaire bacheloropleiding. Kan dat?

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research...

Er zijn meerdere niveaus opleidingen in het hoger onderwijs. De meest bekende zijn de bacheloropleidingen. Een hbo bacheloropleiding is bedoeld om daarna te gaan werken. Een universitaire bacheloropleiding is bedoeld om daarna een universitaire master te gaan volgen. Werken na een universitaire bacheloropleiding? Kan dat ook?

werkn na een universitaire bacheloropleiding

Na een bacheloropleiding op de universiteit moet je eigenlijk nog een masteropleiding doen. Soms kiest een student ervoor dat niet te doen. Zoals Patrick van der Hart in dit artikel.

Wat is een bacheloropleiding? Kun je werken na een universitaire bacheloropleiding?

Er zijn vooral veel overeenkomsten tussen een bacheloropleiding op het hbo en de universiteit (wo). Lees meer. Het zijn beide pittige opleidingen op een hoog niveau. Het belangrijkste verschil is dat een hbo opleiding je echt voorbereidt op een beroep. Een universitaire bachelor bereidt je voor op een wetenschappelijke benadering van een thema. Lees meer. Na een bachelor op het hbo ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Na een bachelor op de universiteit in principe nog niet. Je hebt dan namelijk nog geen praktijk- en stage-ervaring gehad. Die krijg je in principe tijdens de universitaire master. Daarom bestaat een volwaardige universitaire opleiding uit een bacheloropleiding gevolgd door een masteropleiding.

Wat is een masteropleiding?

Met een universitaire masteropleiding sluit je je opleiding af. Een bacheloropleiding en een masteropleiding samen is een afgeronde universitaire studie. Na een masteropleiding ben je voldoende opgeleid om naar de arbeidsmarkt te gaan en te werken op universitair niveau. Lees meer. Maar Patrick van der Hart heeft het anders gedaan.

Patrick van het Hart

Ik probeerde van alles

Ik ben iemand die van alles uitprobeert. Dingen uitproberen kun ook heel goed binnen mijn studie Bos- en Natuurbeheer. En daar heb ik volop gebruik van gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld extra vakken volgen of je opleiding vanaf het tweede jaar op maat maken naar jouw wensen. Bos- en Natuurbeheer is voor een universitaire studie best een praktische studie, en dat sprak me aan. Ik genoot van mijn studie maar ik vond het ook belangrijk een praktische kennis te hebben. Op mijn bijbaan in de horeca was ik op een bepaald moment wel uitgekeken. Ik ging toen op zoek naar iets anders. En vond een geweldige stageplaats.

Beleidsondersteuner voor GroenLinks

Ik heb toen echt geweldig geluk gehad. Ik kon beleidsondersteuner worden voor de Tweede Kamer fractie van GroenLinks. Dat paste goed bij de doelen die ik had met mijn studie: Nadenken over (overheids)beleid en bezig zijn met het werken aan een groener Nederland. Omdat deze stage zo goed bij mijn studie aansloot ben ik gaan praten met mijn studie-adviseur. En deze stage kon meetellen voor mijn opleiding.

Opleiding op maat maken

Als je je opleiding echt op maat wilt maken is een intensief contact met de studieadviseur (op het hbo heet die vaak studieloopbaanbegeleider) belangrijk. Samen zijn we gaan kijken hoeveel studiepunten ik kon krijgen voor deze stage. Vervolgens ben ik eens met mijn hoogleraar gaan praten. Samen hebben we gekeken hoe we van mijn stage en aanvullende wetenschappelijke literatuur een echt universitair vak konden maken. Dat lukte allemaal. 

Werken na een universitaire bacheloropleiding… Een goed idee?

Je bacheloropleiding moet je afsluiten met een thesis. Dat is een werkstuk dat wel een beetje lijkt op het profielwerkstuk op de middelbare school. Je moet zelf een onderzoek doen en zo bewijzen dat je kennis echt op het niveau is dat hoort bij een universitaire bacheloropleiding. Je moet laten zien dat je voldoende academische vaardigheden hebt. Die bachelorthesis heb ik ook kunnen schrijven op basis van mijn stage. En toen kwam de gedachte bij me op… heb ik eigenlijk nog wel een master nodig? Is werken na mijn bachelor niet een beter idee?

Werken na een universitaire bacheloropleiding? Heb ik een masteropleiding nodig?

Een masteropleiding bestaat uit vakken volgen, onderzoek doen, stage doen en je masterscriptie schrijven. Al die onderdelen had ik eigenlijk al gedaan. Heb ik nog wel een master nodig? Ik ging me afvragen waar ik het meeste van zou leren, want ik ben een leergierig persoon… Alles dat ik in een master zou leren had ik eigenlijk al gedaan.
Ik heb toen besloten te solliciteren na mijn bacheloropleiding. En dat lukte goed. Ik heb nu drie jaar werkervaring en in die drie jaar meer geleerd dan ik in mijn master gedaan zou hebben. Een keertje heb ik bij het solliciteren wel last gehad van het feit dat ik geen master heb. Maar volgens mij gaat het uiteindelijk toch  om wat je geleerd hebt en niet om het papiertje.

Webinars over studeren en studiekeuze

Deze webinars zijn gericht op ouders met een kind in bovenbouw havo/vwo of beginnend studenten. Maar ook leerlingen en studenten zijn natuurlijk van harte welkom om mee te doen. De webinars gaan over studeren op een hbo of universiteit.

12 januari 2022 Aanmelden Twijfelen aan je studiekeuze
16 februari 2022 Aanmelden Doorstromen van hbo naar de universiteit
16 maart 2022 Aanmelden Alles over geldzaken

Studeren is (ook) groeien als mens Terugkijken
Je interesses ontdekken Terugkijken
Meer over begeleiding op hbo of universiteit Terugkijken

 

Door Hermien Miltenburg

Oudervoorlichter bij Wageningen University & Research

Er zijn 2 reacties.

 1. Door: Fidon Namani · 12-06-2023 om 14:24

  Hoi Hermien,

  Ik ben een eerstejaars hbo-student met een vwo diploma en psychische gezondheidsproblemen.

  Ik heb eventuele interesse gekregen in de universiteit. Ik heb helaas geen behoefte om langer te gaan studeren, dus zou ik graag liever niet een master willen doen.

  Toch vroeg ik me af hoe groot de kans is dat ik met WO-bachelor kan werken. Zo ja, welke opleidingen zijn dit of hoe kan ik hier achter komen.

  Graag verwacht ik een antwoord op mijn reactie.

  Met vriendelijke groeten,

  Fidon Namani

  1. Dag Fidon, een wo bachelor duurt inderdaad een jaar korter dan een hbo bachelor. Maar in tegenstelling tot een hbo bachelor bereidt een wo bachelor je niet echt voor op werken. het kan wel, maar je hebt dan nog geen praktijkervaring. Die krijg je pas in je master. Pas dan is je universitaire opleiding compleet. Maar ik begrijp je vraag niet heel goed. Als je nu aan een wo bachelor begint ben je toch ook nog drie jaar aan het studeren? Waar zit hem dan de tijdswinst in? En heb je al eens naar associate degree gekeken? Die opleiding duurt twee jaar. je vindt hierover meer info op http://www.studiekeuze123.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.