Studiekeuzekind

Keuzes na een studie, kiezen houdt nooit op

Gelukkig leven we in een land en een tijd met volop mogelijkheden. Maar dat betekent ook dat we vaak keuzes moeten maken. En dat is iets dat je echt moet leren. profielkeuze, studiekeuze, keuzes binnen je studie, keuzes na een studie… Het houdt nooit op. Onderstaand artikel van Yannick Bos gaat over keuzes na een studie. Yannick is student Commerciële Economie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij werkt bij YoungCapital als Junior Online Marketeer.

Keuzes na een studie

‘Uw kind zit in het laatste jaar van zijn of haar studie en de totale focus ligt op de scriptie. Meer dan logisch ook, want dit is ongeveer het lastigste en het meest tijdrovende dat een student in zijn of haar hele school/studieperiode gedaan heeft. Toch is het heel zinvol om te kijken wat de vervolgstap is na de studie. Er zijn vaak twee soorten personen te onderscheiden in dit proces. De een wilt graag doorstuderen omdat hij of zij nog niet toe is aan een fulltime baan of nog meer kennis op wil doen. De ander is blij dat die jaren van studeren erop zitten en dat hij eindelijk aan de slag kan gaan met werken’.

Een traineeship

‘Het een gezegde ‘je bent nooit te oud om te leren’ of ‘je bent nooit uitgeleerd’ is juist in deze tijd helemaal waar. Heeft uw kind wel eens nagedacht om zich te specialiseren met een traineeship om zijn of haar  kennis aan te vullen in een richting die goed bij zijn interesses past? Is de afgestudeerde nog niet is uitgeleerd? Wil hij extra ervaring opdoen in combinatie met de mogelijkheid extra kennis te vergaren? Dan is het zeker handig om een traineeship te bekijken’.

Opleiding na de studie

Ik onderbreek het verhaal van Yannick even met een aanvullende opmerking.
Na een hbo bacheloropleiding kun je ook  een (parttime) hbo masteropleiding gaan doen. Ongeveer twintig procent van de hbo afgestudeerden gaat een universitaire masteropleiding doen na de hbo bacheloropleiding. Je hebt dan wel te maken met toelatingseisen.
Na een universitaire master kun je gaan werken maar ook een PhD gaan doen. Dat is een combinatie van studeren en werken. Vroeger kreeg je dan de titel doctor. Nu word je PhD. Binnenkort schrijf ik daar een artikel over. Een PhD traject (vier jaar) is de beste route als je verder wilt in de wetenschap.

Werken na een studie

‘Veel studenten zijn verheugd dat ze eindelijk hun kennis in praktijk mogen brengen na hun studie. Deze mensen zijn klaar om de arbeidsmarkt op te gaan en zitten bomvol met energie om aan een nieuwe uitdaging te beginnen. Toch lopen veel afgestudeerden tegen hetzelfde probleem aan, dit is namelijk ervaring. Iemand die net is afgestudeerd heeft natuurlijk nog geen ervaring. Maar hoe krijg je ervaring als je net bent afgestudeerd? Een optie is om tijdens de stageperiode of afstuderen al in de branche te gaan werken waar je na de studie in zou willen werken. Zo doen studenten al de nodige ervaring en kennis op om een startersfunctie te vervullen. Neem bijvoorbeeld een marketing baan. Als uw kind net afgestudeerd is en al ervaring in deze branche heeft, dan heeft hij al een streepje voor.
Lukt dit niet? Dan is een stapje terug doen een logische oplossing. Beginnen bij een baan die net onder je niveau ligt en zó ervaring opdoen is soms een slimme oplossing. Één stap terug doen om twee stappen vooruit te zetten!’

Een tussenjaar na de studie om goed na te denken over de volgende loopbaanstap is goed te combineren met (vrijwilligers)werk doen, een extra stage of om een taal te leren.

Er even tussenuit gaan

‘Is uw kind nog niet klaar om een meteen te gaan werken en wil hij of zij het hoofd leegmaken na al het harde studeren? Dan doen ze er goed aan om er even tussenuit te gaan. Uw kind kan inspiratie opdoen in een land waar hij of zij nog nooit is geweest. Een nieuwe cultuur kan een verrijking zijn voor de ontwikkeling. Ook net afgestudeerde studenten kiezen nogal eens voor een ‘tussenjaar’. In het buitenland is er de mogelijkheid om een tweede taal te verbeteren of een nieuwe taal aan te leren. Met een baan in het buitenland leert uw kind de taal heel snel. En doet hij of zij ook gelijk werkervaring op, wat zoals eerder besproken is, nodig is in de huidige arbeidsmarkt. Er even tussenuit gaan kan zo een positief effect hebben op de ontwikkeling!‘ Yannick Bos

De overgang van studeren naar werken

Yannick staat zelf vlak voor zijn afstuderen. Hij voelt heel goed aan dat het een grote stap is. Van studeren naar werken is een grote overgang. Best een periode waarin jongvolwassenen weer opnieuw gaan zoeken naar hun identiteit: ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’, ‘waar wil ik naartoe groeien’. Vragen die je jezelf eigenlijk bij iedere nieuwe levensfase stelt. De eerste baan van afgestudeerden is vaak ook niet de makkelijkste. Ze maken soms ‘beginnersfouten’, moeten leren hoe het op de werkvloer gaat. Wel zien we dat studenten die tijdens hun studie een bijbaan hebben gehad, en dus werkervaring hebben, het beter doen op de arbeidsmarkt.

Kiezen moet je leren

Kiezen is iets dat je moet leren. Ontdekken hoe je goede keuzes maakt, hoe je dingen afweegt is een levensles. Ik adviseer ouders van studiekiezers ook echt goed stil te staan bij het proces. Kijk niet alleen naar WAT uw kind kiest maar vooral ook HOE hij kiest. Kunt u daar met uw levenservaring iets aan toevoegen?

Eigen afwegingen maken

En wat blijft… uw kind is volwassen, de studiekiezer en zeker de afgestudeerde, maakt natuurlijk zijn eigen afwegingen. Hij alleen beslist hoe zijn toekomst eruit gaat zien. Maar kunt u een handje helpen in het denkproces, dan is dat hartstikke fijn. Keuzes maak je niet alleen. Die maak je met je omgeving, je naasten. Bent u zo’n luisterend oor? Hartstikke fijn. Dan heeft uw kind vast al eerder ervaren dat u hem vrijlaat, maar wel bijstaat en luistert als dat nodig is.

Mobiele versie afsluiten