Studiekeuzekind

Tussenjaarprogramma en studiekeuze

Een tussenjaarprogramma gericht op studiekeuze is soms zo gek niet. Voor sommige aanstaande studenten is het integendeel juist een goed plan. Beter dan klakkeloos aan een studie beginnen. Daarom organiseren we op 8 april een tussenjaarbeurs. Op 11 april is er bovendien een weblezing over dit onderwerp (terugblik). Verdiept u zich eens in zo’n tussenjaarprogramma. Een tussenjaarprogramma helpt jongvolwassenen inzicht te krijgen in zichzelf. Daarbij draait het dus om de vijf wezenlijke studiekeuzevragen.

Vijf wezenlijke studiekeuzevragen op basis van onderzoek van Marinka Kuijpers

Het studieproces van mijn zoon

Vader Feike Klomp: “Mijn zoon is een zoekende student. Ook hij heeft een tussenjaar heeft gedaan. Daarom heb ik me  verdiept in dit onderwerp. Eerder interviewde ik een student die een tussenjaarprogramma deed. Nu spreek ik een studentendecaan, Annemarie Vondervoort.

Het StudieSuccesCentrum  van Saxion

Annemarie van de Vondervoort is studentendecaan bij Saxion. Zij is orthopedagoog. Ik spreek haar over haar werk bij het StudieSuccesCentrum  van Saxion in Enschede. Zij is een van de drijvende krachten van het StudiekeuzeLab.

Meerdere wegen leiden naar Rome

Annemarie: “Weet uw zoon of dochter nog niet welke studie bij hem of haar past? Heeft hij nog weinig nagedacht over de toekomst? Wil hij wel een zinvolle invulling van een tussenjaar? Het StudiekeuzeLab begeleidt bij het maken van goede keuzes. Om die reden misschien een idee voor uw kind?

Tussenjaarprogramma, geen hype

Het StudiekeuzeLab is geen nieuwe hype. Integendeel. We doen dit al 27 jaar. Daardoor hebben we veel ervaring opgedaan. Er zijn grofweg drie methodes die jongeren kunnen kiezen. Ten eerste een individueel studiekeuzetraject. Ten tweede is er het StudiekeuzeLab. Tenslotte hebben we de StudiekeuzeProef. De rode draad is… Welke studie past bij jou?
Het StudiekeuzeLab duurt drie maanden. Het bestaat uit 15 bijeenkomsten. Het is een mix van vier modules. In de eerste plaats is er zelfonderzoek. Vervolgens is er onderzoek naar opleidingen en beroepen. Verder gaan we in op het kiezen zelf. Tenslotte gaan studenten proeven aan de praktijk. Daarnaast ontdekt de aanstaande student veel over zichzelf. Bijvoorbeeld: waar word ik enthousiast van? Wat zijn mijn interesses?

Ontdekken wie je bent

Ontdekken wie je bent staat centraal. Bovendien gaan we in op je vaardigheden. Dat levert vaak verrassende ontdekkingen op. Ik merk bovendien dat ouders en leerlingen niet op de hoogte zijn van alle opleidingen. Dat zijn er ook heel veel. Het kiezen is soms een doolhof. Wij maken studenten wegwijs in de mogelijkheden. Bij de StudiekeuzeProef krijg je in vier bijeenkomsten diverse handvatten. Een dergelijke bijeenkomst duurt telkens 2,5 uur. Die bijeenkomsten helpen een passende keus te maken. Het doel blijft…Probeer een studiekeuze te maken die bij jou past.

Samen sta je sterk

StudiekeuzeLab is een interactief tussenjaarprogramma.  Ten eerste gaat het om ‘Presenteren’. Maar we doen ook aan ‘speeddaten’. Tenslotte gaan we ‘opdrachten uitvoeren’. Er is bovendien aandacht voor ‘onderzoeken’ en ‘erop uitgaan’. De deelnemers delen ervaringen met de groep.  Conclusie: samen sta je sterk. Bovendien is dat groepsproces nog leerzaam ook. Aan StudiekeuzeLab doen maximaal zestien deelnemers mee. Het geheel wordt afgesloten met een eindpresentatie. Daar doen alle deelnemers aan mee. Er zijn als laatste ook eindgesprekken.

Een tussenjaar is top!

Ik merk dat er soms een negatief stempel op een tussenjaar rust. Een tussenjaar is echter vaak beter dan ‘klakkeloos’ doorleren. Daar word je uiteindelijk niet gelukkig van. Een keuze kan tenslotte ook zijn dat je helemaal niet verder studeert. Een conclusie kan ook zijn dat je bijvoorbeeld eerst gaat reizen. Goed of fout bestaat eigenlijk niet. En… Ons tussenjaarprogramma is geen reclamepraatje voor Saxion.

Iets anders kiezen kan ook

Meerdere deelnemers kiezen uiteindelijk opleidingen buiten Saxion. Dat is prima. Het gaat er om dat de student zijn eigen weg kiest. Dat hij leert ontdekken. Ik vind het prachtig werk om te doen. Dat ik een rol speel in het keuzeproces van jongvolwasssenen. Dat hij of zij vervolgens gaat doen waar hij blij van wordt.”

Meer weten over tussenjaarprogramma’s

Weblezing over tussenjaar en tussenjaarprogramma’s op 11 april. Opgeven via onderstaand formulier

Meer lezen over de belevenissen van vader Feike Klomp?

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studieland’.

Studiekeuzeproces en de schoolmanager
Studiekeuzeproces en de stagebegeleider
Studiekeuzeproces en de decaan
Studiekeuzeproces en de docent
Studiekeuzeproces en de ondernemer
Start Academy, hulp bij studiekeuze

Nieuws over studiekeuze en studeren volgen? Vul uw e-mail adres in (rechtsonder) en u ontvangt telkens de nieuwste blogartikelen.

Mobiele versie afsluiten