Lastminute aanmelden voor een opleiding is meestal geen goed plan. Adviseer uw kind echt goed na te denken over zijn of haar studiekeuze. Kan uw kind een goede keuze maken? Harstikke fijn. Bij heel wat jongvolwassenen lukt dat namelijk niet meteen na havo of vwo. Steeds meer aanstaande studenten kiezen voor een jaar ‘iets anders’ tussen de middelbare school en doorstuderen. Deze tussenjaartips voor ouders helpen u misschien bij het samen vormgeven van een goed tussenjaar.
Tussenjaartips voor ouders van studiekiezers
Tip 1: Een goede studiekeuze is belangrijk. Maar niet alle jongvolwassenen zijn toe aan een uitgebalanceerde studiekeuze na hun havo of vwo. Zet niet teveel druk op het studiekeuzeproces, ik ken heel wat jongeren die lijden onder ‘keuzestress’. Een studiekeuze lastminute forceren heeft geen zin. Denk samen eens na over een tussenjaar.
Tip2: Een goed tussenjaar moet je plannen. Maak afspraken met uw kind over wat hij wil gaan doen en wat hij daarmee denkt te bereiken. Maak ook een tijdplanning bijvoorbeeld: werken en nadenken over studiekeuze in de herfst, een wereldreis maken in de lente.
Tip 3: Doorstuderen is niet voor elke jongvolwassene hét toekomstideaal. Praat ook eens over werken of een eigen bedrijf. Maar kiest uw kind voor doorstuderen, stimuleer uw kind dan in het tussenjaar echt te focussen op studiekeuze. Verdiep u in het studiekeuzeproces en praat met uw kind over de stappen die hij zet. Bijna 50% van de jongeren ziet de familie als de belangrijkste studiekeuzeadviseur(s).
Tip 4: Uw kind is volwassen, de verantwoordelijkheid voor de studiekeuze en het eventuele tussenjaar ligt bij hem. Maar samen eens kijken naar tussenjaar… tien tips voor studenten, kan geen kwaad. Spreek vooral een dagbesteding af die uw kind verder helpt in zijn studiekeuze en zelfontdekking. De decaan van de oude school van uw kind kan hem misschien ook nog coachen, en decanen kennen ook studiekeuzeprofessionals en studiekeuzeprogramma’s van bijvoorbeeld hbo’s die uw kind verder helpen.
Robbert: Ik moest wel weer wennen aan studeren. Toen ik aan het backpacken was in Australië leefde ik van de ene dag naar de andere. Nu moet ik weer van alles plannen. Maar mijn studie is helemaal de goede voor mij, dus uiteindelijk lukt het wel om het ritme weer te pakken te krijgen.
Tip 5: Maakt u zich vooral niet teveel zorgen. Een goed gepland en goed besteed tussenjaar is voor veel studenten een verrijking. Ze weten na zo’n jaar veel beter wie ze zijn, wat ze kunnen en wat ze de komende jaren met hun leven willen doen.
Bezorgd?
Veel ouders zijn bezorgd dat hun kind na een tussenjaar helemaal niet meer gaat studeren. Deze angst had ik ook toen mijn kinderen studiekiezer waren, maar uit onderzoek blijkt dat dit niet terecht is. Na een goed besteed tussenjaar volgt meestal de goede studiekeuze en studenten halen meestal binnen de tijd hun eerste studiejaar.
Natuurlijk is het lastig om weer een studieritme op te pakken, maar de meeste studenten zijn na een paar weken weer gewend aan studeren. Het is wel belangrijk dat de student écht de goede studie heeft gekozen.
Een extra reden om de focus tijdens het tussenjaar op de studiekeuze te houden.
Moet u zich bemoeien met het tussenjaar van uw kind?
Ik zou geen ‘Tussenjaartips voor ouders’ schrijven als alle jongvolwassenen het alleen op eigen kracht zouden kunnen. Het merendeel van de studenten stelt het erg op prijs als ouders ‘in de zijlijn’ meedenken, als ze e.e.a. met hun ouders kunnen bespreken.
Ik denk dat het wel heel belangrijk is dat uw kind zijn tussenjaar zelfstandig plant en regelt. Het opdoen van meer zelfstandigheid, zelfkennis, het leren omgaan met lastige en onverwachte situaties… dat zijn pluspunten die een jongere vergaart als hij zelfstandig vormgeeft aan zijn tussenjaar.
Gaat uw kind reizen of werken in het buitenland, kijk dan aanvullend aan ‘tussenjaartips voor ouders’ ook eens naar ‘wel of niet naar het buitenland.’ Er is ook een goede pagina van het Nuffic. ik wijs ook graag op een pagina met een ‘wil weg wijzer’ en mogelijkheden voor financiering.
Luister ook naar ‘tussenjaar’ op radio 4