10 maart 2016 | Categorie: crowdfunding, in de media

Crowdfunding voor onderzoek naar telen op Mars en maan

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before...

Dit blog gaat over het crowdfunden voor het project kweken van groenten op Mars en maan begint op de stripboekenbeurs in Rijswijk. Het is een van mijn vaste jaarlijkse uitjes en dan ga ik voor tekeningen in de nieuwste albums van mijn favoriete striptekenaars. Een van hen is Jesse van Muylwijck, bekend van ‘De Rechter’ die verschijnt in de meeste regionale dagbladen. Hij heeft in het verleden als mooi stripjes gemaakt over de ecologische hoofdstructuur en de ‘hufterigheid’ op de natuurbrug. Daar is nu de visie van de Rechter op het kweken van planten op Mars bijgekomen . En die tekening heb ik maar meteen ingezet voor de crowdfunding campagne.

Kiemende erwt, de voorkant van het fotoboek.

Kiemende erwt, de voorkant van het fotoboek.

Cadeautjes

Om in 2016 toch weer een experiment te kunnen bekostigen proberen we het via crowdfunding te financieren. Een zeer ongewisse onderneming, niet alleen voor ons, maar voor de hele WUR. Het is de eerste keer dat we via crowdfuding projecten binnen proberen te halen. En dat is een heel avontuur. Het leukste van crowdfunding is het ontwerpen van de cadeautjes. We hebben een prachtig fotoboek over het tweede experiment over het kweken van groenten op Mars- en maansimulantbodem gemaakt. Daarin zitten beelden van de kiemende zaden, maar ook van de eerste radijzen en tomaten die ooit op die bodems zijn gekweekt. Inmiddels is ook de bedankkaart af en die is heel erg mooi geworden, dankzij een ontwerper van corporate. Zij zijn sowieso belangrijk, want van daaruit wordt het platform geregeld dat wordt gebruikt voor de eerste drie projecten die zijn uitgekozen, waaronder dus het Mars maan project.

Jesse’s kijk op de Ecologische Hoofd Structuur, toen die nog bestond, nu Natuur Netwerk, hoe dat er uit ziet?

Jesse’s kijk op de Ecologische Hoofd Structuur, toen die nog bestond, nu Natuur Netwerk, hoe dat er uit ziet?

Publiciteit

Vanaf het moment dat de site live ging is het druk gebleven, veel drukker dan ik had gedacht. De media heeft belangstelling, wat goed is voor de bekendheid. Hoe meer mensen er van weten hoe meer kans dat het doel gehaald wordt, in ons geval 25000 euro. Klinkt veel, maar het is heel weinig voor een goed opgezet wetenschappelijk experiment. Uiteraard worden ook Facebook en Twitter ingezet om reclame te maken en heeft de WUR een persbericht doen uitgaan. Er was wel belangstelling en je ziet langzaam het ‘nieuws’ wel doorsijpelen op internet, maar dat je gaat crowdfunden is niet echt iets nieuws en alle universiteiten in Nederland doen het al. We hebben speciaal voor het experiment visitekaartjes laten drukken, maar ook daarvan is het effect ongewis. Voorlopig is het dus veel werk, maar het loopt en er is nu ongeveer 7500 euro binnen. Maar we zijn er nog lang niet.

Tekening van Jesse van Muylwijck met de ideeën van ‘De Rechter’ over planten op Mars.

Tekening van Jesse van Muylwijck met de ideeën van ‘De Rechter’ over planten op Mars.

NWO

Het leek erop dat financiering via NWO niet zou gaan lukken en ik had dat eigenlijk al opgegeven. De VIDI aanvraag werd zeer uiteenlopend gewaardeerd en het leek erop dat de reviewers niet wisten wat ze er mee aan moesten gezien de vele vragen die ze open hadden gelaten of met het commentaar dat ze niet wisten hoe ze sommige vragen moesten invullen. Uiteindelijk eindigde ik een na laatste (dus geen financiering) en stond in de afwijzingsbrief als reden dat ze dachten dat het onderzoek geen resultaat kon opleveren en dat ik nog nooit eerder een NWO beurs had gekregen. Dat ik ook nog niet eerder een aanvraag had gedaan scheen daarbij niet uit te maken. Maar Ric de Vos van PRI kwam met het idee om bij ZonMW een aanvraag te doen om met behulp van hun massaspectrometer naar het effect van de simulanten op de inhoudstoffen van de groenten te kijken: zitten daar verschillen in en zorgen de zware metalen in de bodem er ook voor dat er andere inhoudstoffen worden geproduceerd, mogelijk giftig voor de mens. Tot mijn grote vreugde werd dit voorstel heel goed beoordeeld en hadden de reviewers nauwlijks vragen en opmerkingen. Twee weken geleden hoorden we dat het project is gegund! Dat betekent dus dat er in 2016 ook weer een Mars en maan experiment zal zijn. Daarvan houden we u onder andere via de blog op de hoogte. U bent vast gewaarschuwd! De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen.

Blijf op de hoogte via:

de Crowdfundingpagina
Meer foto’s van het experiment op Facebook
Filmpjes van de experimenten.
Twitter: @Wamelink_wieger

Door Wieger Wamelink

To boldly grow where no plant has grown before

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.