Aan de slag na afstuderen? Soms gaat dat probleemloos, soms moet een student even nadenken over een goede start. Vincent Karremans van Magnet.me heeft hier een artikel over geschreven.
Aan de slag na afstuderen: Wat is het verschil tussen een stage, traineeship en een startersbaan?
Is jouw kind bijna afgestudeerd? Dan heb je vast en zeker wel gemerkt dat er veel verschillende mogelijkheden zijn voor pas afgestudeerden. Sommige studenten gaan eerst een stage lopen, andere solliciteren voor een traineeship, of gaan gelijk in een startersfunctie aan de slag bij een bedrijf of overheidsinstantie. Natuurlijk wil jij dat de eerste stap van jouw zoon of dochter in je carrière in de juiste richting is en dat hij of zij een kant op gaat wat die bij hem of haar past. Maar welke stap is dat? Daarom heeft Magnet.me, het grootste carrière platform voor studenten en young professionals in Nederland, de verschillende opties en begrippen op een rij gezet.
Stage
Een stage is een functie waarbij een student binnen een organisatie werkt om waardevolle werkervaring op te doen. Werkervaring is altijd een belangrijke selectiefactor voor werkgevers, ook voor een eerste baan en dan kan een stage enorm helpen. Bij niet elke studie zit een stage inbegrepen. Op het HBO is dat vaak wel het geval, maar voor universitaire studies geldt dat zelden. In dat laatste geval is het mogelijk om de studie met aantal maanden uit te stellen, door bijvoorbeeld later aan scriptie te beginnen. Het voordeel daarvan is dat jouw zoon of dochter dan studiefinanciering doorbetaald krijgt, maar mogelijk moet er door de uitloop nog een jaar collegegeld betaald worden. Een alternatief is om stage te lopen na het afstuderen, zeker als het vinden van een baan lastig is. Dan wordt er ten minste werkervaring opgebouwd en wordt de kans op een baan over een paar maanden groter.
Stagevergoeding
De lengte van stages kunnen variëren, maar duren meestal 2 tot 6 maanden. Ondanks dat een stagevergoeding niet verplicht is, krijgen veel stagiairs wel betaald. Een stagevergoeding kan heel erg uiteenlopen en verschillen per branche. Zie hieronder de gemiddelde stagevergoeding in Nederland per branche in 2019 (onderzoek Magnet.me).
Tot slot heeft een stage ook een oriënterende functie. Het is de perfecte manier om eens te kijken of een bepaald bedrijf of een bepaalde functie ook in de praktijk bij je zoon of dochter past.
Wanneer een stage?
Samenvattend, kan er het beste voor een stage worden gekozen als:
- Je kind nog niet klaar is met studeren.
- Het lastig is om na het afstuderen een baan te vinden.
- Je kind nog niet zeker weet in welke sector hij/zij graag wilt werken en/of welke functie bij hem/haar past en…
- Hij of zij gewoon bij een bedrijf wil rondkijken.
Startersbaan
Een startersbaan of startersfunctie is simpelweg een baan voor afgestudeerde studenten. De meeste afgestudeerden beginnen hun carrière met een startersbaan. Dat kan bij een grote multinationals (hoewel die vaak ook traineeships aanbieden, zie hieronder), maar bijvoorbeeld ook bij een start-up of in het MKB. Je zult als starter vaak een goede begeleiding krijgen, maar dit verschilt heel erg per bedrijf.
Wanneer een startersbaan?
Een startersbaan is een goede optie, als:
- Je zoon of dochter gelijk veel verantwoordelijkheid op zich wil nemen.
- Je kind precies weet wat hij of zij wil.
Een traineeship
Een traineeship is anders dan een stage of startersbaan. Simpel gezegd is het een baan met daarbij een intensief trainingsprogramma dat is opgezet om iemand op te leiden tot een manager of specialist in een bepaalde functie. Bij sommige traineeships, zoals het Rabo Global Traineeships doe trainees verschillende opdrachten binnen de organisatie en kiest een trainee daarna pas welke kant hij of zij op wil.
Waarom een traineeship?
Het mooie van een traineeship is, is dat trainees niet alleen worden getraind op werkgerelateerde vlakken, maar er wordt ook veel aandacht aan iemands persoonlijke ontwikkeling besteed. Het programma duurt vaak een of twee jaar en bestaat uit meerdere projecten. Veel bedrijven bieden verschillende soorten traineeships aan, zoals management-, IT-, of finance traineeships.
Aan de slag na afstuderen: Doorgroeien
Traineeships zijn erg populair onder afgestudeerde studenten. Dit is niet gek aangezien een traineeship directe doorgroeimogelijkheden geeft binnen een bedrijf. Daarnaast krijgt een trainee, zeker ten opzichte van een stage, een goed salaris.
Wanneer een traineeship?
Wanneer een traineeship dus een goede optie is:
- Als je zoon of dochter nog niet helemaal zeker weet welke functie bij hem of haar past.
- Je kind wel van een uitdaging houdt en nog niet is uitgeleerd.
- Hij of zij blij wordt van gerichte trainingen.
- Je zoon of dochter op zoek is naar een functie binnen een groot bedrijf (kleine bedrijven bieden door de regel geen traineeships aan).
Wil je meer informatie? Hier lees je meer over wat een traineeship is.
Vincent Karremans
Aan de slag na afstuderen, baankansen
Natuurlijk wil een student na afstuderen ook aan de slag in zijn vakgebied. Het is niet zo makkelijk om baankansen goed in te schatten. Gedegen onderzoek gaat niet verder dan te voorspellen tot 2024. Maar onder andere in het onderwijs, ICT, techniek en zorg zijn er goede vooruitzichten.
Baankansen na hbo
Baankansen na universiteit
Overigens is het ook zo dat de meeste mensen na een tijdje ander werk doen dan waarvoor ze gestudeerd hebben. Er komen nieuwe banen bij, bestaande banen veranderen en bestaande banen verdwijnen. En als professional en als mens maak je natuurlijk ook een hele ontwikkeling door in de, zeg maar, 50 jaar dat je werkt. Maar meestal blijven mensen wel werken binnen hun interessegebied.
Aan de slag na afstuderen, startsalaris
Ik vind het enorm belangrijk dat je ernaar streeft een baan te zoeken waarin je jezelf kunt ontplooien, een baan waarbinnen je gelukkig kunt zijn, een baan die je energie geeft. Maar het kan natuurlijk geen kwaad eens te kijken naar wat je verdient na afstuderen.
Startsalaris na hbo
Startsalaris na universiteit