Tijdens het eerste studiejaar op een hbo of universiteit moet een student een bepaald minimum aantal studiepunten halen. De hogeschool of universiteit mag zelf bepalen hoeveel studiepunten dat moeten zijn. Op basis van de hoeveelheid studiepunten krijgt de student een Bindend Studieadvies (BSA). Dat kan een positief of negatief advies zijn. Je BSA niet halen heeft grote gevolgen.
Waarom een BSA?
Niet iedere student kiest helaas de goede studie. Een studie halen die toch niet bij je past is niet zo eenvoudig. Sommige studenten stoppen in dit geval uit zichzelf met de opleiding. Anderen ploeteren nog een tijdje door tot hun tweede of derde jaar. Het is vervelend als je moet stoppen met je opleiding tijdens het eerste studiejaar. Maar het wordt veel erger als je moet stoppen verderop in de studie. Na een ‘mislukt’ eerste jaar iets nieuws oppakken lukt nog wel. Maar na je tweede of derde jaar stoppen en weer gaan studeren valt niet mee. Soms einigen deze studenten zonder diploma maar mét een studieschuld. Om de student hiertegen te beschermen is er een BSA ingesteld. (Meer over BSA mogelijk niet halen) Je BSA niet halen is niet fijn, maar verderop in de studie moeten stoppen is nog veel erger.
Hoeveel studiepunten moet je halen?
De opleiding mag zelf bepalen hoeveel studiepunten je moet halen om een positief BSA te krijgen. Dat baseren ze op hun ervaring met studenten van voorgaande jaren. Is de ervaring dat studenten die bijvoorbeeld 48 studiepunten halen in het eerste studiejaar, de opleiding afmaken, dan wordt 48 punten het BSA. Er zijn grote verschillen tussen instituten en opleidingen. Dezelfde opleiding kan op meerdere plekken gegeven worden, maar de ene universiteit of hogeschool kan minimaal 36 studiepunten vragen, een andere, voor dezelfde opleiding 55. Goed uitzoeken dus hoe dat zit voor je met de studie begint. Ook is het heel belangrijk alles te lezen over studiepunten (artikel over studiepunten halen).
BSA niet halen
Je BSA niet halen betekent dat je moet stoppen met de studie. Je mag binnen drie jaar dezelfde studie niet over doen op hetzelfde instituut. Wel mag je een andere studie op die hogeschool of universiteit doen. Of je doet dezelfde studie op een andere instelling. Waar de student ook voor kiest… belangrijk om goed na te denken waarom je keuze de eerste keer niet goed was… en wat er nu moet gebeuren. (Meer over wat je kunt doen als je niet genoeg studiepunten haalt). het is niet slim om zonder na te denken aan een nieuwe opleiding te beginnen.
BSA wel halen
Ieder studiejaar heeft een programma waarmee je 60 studiepunten kunt halen. Heb je die 60 studiepunten binnen, dan heb je dat studiejaar gehaald. In het eerste jaar moet je 60 studiepunten halen om het eerste jaar af te sluiten. Is er bijvoorbeeld een BSA van 48 punten. Dan moet je die hoeveelheid studiepunten minimaal in je eerste jaar halen. Maar de overige 12 studiepunten moet je ook nog een keer halen. Pas dan is je eerste jaar echt afgerond. Maar ondertussen ben je waarschijnlijk al met vakken uit je tweede studiejaar begonnen. Dat mag ook. Je loopt dan wel studievertraging op. Want in je tweede jaar moet je ook weer 60 studiepunten halen. De 12 studiepunten uit je eerste jaar meteen in je tweede jaar erbij doen, zal waarschijnlijk te zwaar zijn. Je doet dan wat langer over je opleiding. je hebt studievertraging. Dit overkomt heel wat studenten.
Regels rondom het BSA
De DUO communiceert de volgende regels rondom BSA: De universiteit of hogeschool moet bij een bindend studieadvies met een aantal zaken rekening houden.
- De student moet voldoende studiebegeleiding krijgen van de studentendecaan.
- De student moet na het 1e semester een waarschuwing krijgen. Hij/zij weet dan dat hij/zij bij onvoldoende verbetering een negatief studieadvies zal krijgen.
- Er moet gekeken worden naar de persoonlijke omstandigheden. Zoals een handicap, bijzondere familie-omstandigheden of lidmaatschap medezeggenschap.
- De student heeft het recht om gehoord te worden.
Alle regels die gelden bij een BSA staan in de onderwijs- en examenregeling (OER) van de opleiding.
Klacht studiebegeleiding of bezwaar tegen BSA
Is de student ontevreden over de begeleiding van de studie of over het studieadvies? Dan kan hij een klacht indienen bij de onderwijsinstelling. Vraag de opleiding naar het studentenstatuut. Hierin staat wat de student moet doen als hij/zij bezwaar wil maken tegen een bindend studieadvies. De student kan ook contact opnemen met de medezeggenschapsraad van de onderwijsinstelling.
Bericht naar de student, niet naar de ouders
De onderwijsinstelling mag geen bericht sturen naar de ouders. Alle mededelingen over studiepunten gaan direct naar de student. Dat is zo bij wet geregeld. Het heeft te maken met de privacy van de student. Ook als de student nog geen 18 is, geldt deze regel.
Twijfel over de studiekeuze
Krijgt de student zo’n waarschuwing, dan is het logisch dat hij gaat twijfelen over de studiekeuze. (lees het artikel over twijfel bij studiekeuze). Besluit de student te stoppen, dan is het handig dit voor 1 februari te doen. De OV chipkaart (studentenreisproduct) en de aanvullende beurs worden dan automatisch een gift. Je hoeft dit niet terug te betalen. Ook geven sommige instellingen een deelvan het collegegeld terug. (regels stoppen met de studie).
Goed nadenken voor je stopt
Maar stop niet zomaar met de studie. Denk goed na. Is stoppen echt de beste optie? Of kun je nog switchen naar een andere studie? Sommige opleidingen lijken in het begin erg op elkaar. Soms kun je switchen en je studiepunten meenemen.
Heb je goed advies gevraagd over je manier van studeren? Er zijn op veel instituten trainingen studievaardigheden.
Is je twijfel terecht? Praat hierover met anderen. En is je studiekeuze echt fout geweest? Wat moet er anders?
Advies vragen
Ga je je BSA niet halen, vraag dan vooral veel advies. Aan de studieadviseur of studieloopbaanbegeleider, aan de decaan van de oude school, aan ouderejaars, aan de studentendecaan… Er zijn ook zelfstandig gevestigde studiekeuzecoaches die kunnen helpen. Er zijn er vele. De decaan of studieadviseur kan adviseren welke studiekeuzecoach het beste past bij de student. Een van de zelfstandig gevestigde studiekeuzeadviseurs laat ik graag aan het woord over dit onderwerp.
Past deze studie wel bij mij?
door Annette Lehmann, StudiekeuzeOpMaat
Februari komt in zicht. Tijd om een voorlopige balans op te maken.
Als jij twijfelt of jouw studie wel geschikt voor je is, is het goed jezelf een aantal vragen te stellen en zo je gedachten te ordenen. Stel, je resultaten zijn niet goed genoeg en je twijfelt of je deze studie wel aankunt. Denk dan eens na over de volgende vragen.
- Waarom heb je voor deze studie gekozen?
Sta nog eens even stil bij je motieven voor het kiezen van deze studie. Als je je misschien niet voldoende had geïnformeerd over je studie, kun je dat alsnog doen. Wat zijn je kwaliteiten, waar liggen je interesses, wat wil je eventueel na je studie gaan doen?
- Als je even niet naar je resultaten kijkt, klopt je motivatie dan nog?
Als je echt wilt nagaan of deze studie geschikt voor je is, is het noodzakelijk dat je eventueel afleidende zaken (zoals studieresultaten) op dit moment even buiten beschouwing laat. Het kan namelijk best zijn dat de studie op zich goed bij je past, maar dat je niet over voldoende en adequate studievaardigheden beschikt.
- Besteed je wel voldoende tijd aan je studie?
Soms lijkt het of je heel veel tijd aan je studie besteed of dat je zo druk bent dat je niet meer tijd aan je studie kunt besteden. Het kan dan handig zijn een weekoverzicht te maken, waarin je al je activiteiten noteert. Dus slapen, colleges, studeren, sporten, andere hobby’s, uitgaan, familiebezoeken enzovoorts. Je krijgt dan een goed overzicht van de daadwerkelijke tijd die je aan je studie besteed.
- Leer je efficiënt qua tijd?
Ga eens na of je de tijd die je achter je studieboeken zit wel daadwerkelijk aan je studie besteed of dat je bijvoorbeeld wordt afgeleid door gedachten over de dingen die je nog moet doen, je telefoon of andere zaken. En bekijk of je wel op tijd begint met leren of dat je iedere keer in tijdnood komt en daardoor niet goed genoeg door alle stof kunt gaan.
- Beheers je de studievaardigheden die nodig zijn bij je studie?
Je hebt een tentamen teruggekregen: weer een onvoldoende. Voor de herkansing ga je nog een keer zitten, je leert alles nog een keer en je gaat op voor de herkansing. Helaas, weer niet gehaald. Kijk dan eens naar de manier waarop je studeert. Is die wel effectief. Als je altijd op dezelfde manier studeert en het lukt je maar niet, is het de moeite waard om te kijken of het op een andere manier wel lukt.
Bovengenoemde vragen kunnen je helpen te bepalen of je op de juiste weg bent of niet. En mocht je er helemaal niet uitkomen, kun je altijd contact opnemen met één van de coaches van StudiekeuzeOpMaat.