Studiekeuzekind

Kun je na 1 mei nergens meer terecht?

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden na de middelbare school. Maar welke route past het beste bij je kind?

“Mijn dochter is eerstejaars en gaat haar bindend studieadvies niet halen. Maar het aanmelden voor een andere opleiding moet vóór 1 mei. Kun je na 1 mei nergens meer terecht ?” Ook jongeren die voor het eerst gaan studeren vragen wel eens of je je na 1 mei nog kunt aanmelden…

 

Kun je na 1 mei nergens meer terecht?

Gelukkig kan een student zich ook na 1 mei nog aanmelden. Bij Wageningen University kan dat nog bij alle opleidingen. Meerderen universiteiten en hogescholen hebben eveneens nog mogelijkheden. Waarom dan die datum 1 mei?
De datum 1 mei is gekozen om de hbo’s en universiteiten de mogelijkheid te geven de student een ‘Studiekeuzecheck’ aan te bieden. De Studiekeuzecheck is het laatste stapje voordat iemand gaat studeren. De student en de opleiding kijken of de opleiding bij de student past?
De Studiekeuzecheck kan bijvoorbeeld bestaan uit een online vragenlijst, een dagje proefstuderen, een motivatiebrief schrijven… Het kan van alles zijn. Daarnaast kan er een gesprek zijn. Een student die dat wil, kan sowieso altijd een gesprek aanvragen.
Op basis van de Studiekeuzecheck krijgt de student een advies. Maar dit is geen bindend advies. Als de student aan de toelatingseisen voldoet, wordt hij altijd toegelaten, ook als de opleiding een negatief advies geeft. Maar…. meldt een student zich aan ná 1 mei, dan kan de opleiding hem wél weigeren. De opleiding mag zelf bepalen of ze de student aannemen of niet.

Ik had me aangemeld voor Dierwetenschappen. Maar omdat mijn cijfers op de middelbare school niet denderend waren, kreeg ik een negatief advies. Gelukkig had ik mij voor 1 mei aangemeld. Ik kon dus toch aan de opleiding beginnen. Ik heb keihard gewerkt om te bewijzen dat ik deze opleiding echt wel aankon. Dat lukte. Ik heb in mijn eerste studiejaar ook al mijn studiepunten gehaald. Mijn bacheloropleiding ging super goed. En nu doe ik zelfs twee masters tegelijkertijd. Noortje

Je kunt nog van idee veranderen

Een aanstaande student die zich heeft aangemeld heeft nog wekenlang de tijd om van idee te veranderen. De definitieve aanmelding is pas in juni of nog later. In Wageningen kun je je nog definitief aanmelden voor 1 augustus. De uiterste aanmelddatum bepalen de opleidingen zelf. Een aanstaande student kan alles nog eens rustig overdenken. Dat is eigenlijk ook het doel van de studiekeuzecheck, dat jongeren nog eens een paar weken heel goed nadenken over hun keuze. Heb je je voor een bepaalde opleiding opgegeven, bijvoorbeeld Economie, en ontdek je dat het toch Rechten moet zijn… als je je voor 1 mei hebt aangemeld word je altijd aangenomen als je aan de toelatingseisen voldoet. Ook voor de tweede keuze. Overigens zijn opleidingen niet meer verplicht een studiekeuzecheck aan te bieden. Aan de andere kant… stelt een opleiding de studiekeuzecheck wél verplicht, dan moet je daar als aanstaande student aan voldoen.

Tip: Meld je altijd aan voor een opleiding, je kunt nog van idee veranderen.

Ouders van middelbare scholieren: je kind kon niet kiezen

Voor sommige middelbare scholieren is het allemaal gewoon te veel. Examen halen en een studiekeuze maken. Dat gebeurt vaak genoeg. Deze jongeren kunnen zich ook na 1 mei nog inschrijven voor een opleiding. Zij krijgen dan soms alsnog een studiekeuzecheck. De opleiding geeft de student advies. Zien zij het zitten met deze student op deze opleiding of niet. Geeft de opleiding een negatief advies na 1 mei, dan word je niet toegelaten. De studiekeuzecheck vóór 1 mei is geen selectie. De studiekeuzecheck ná 1 mei eigenlijk wel.

De studiekeuzecheck is de laatste stap in het studiekeuzeproces. Maar een positief advies betekent niet meteen dat de studie ook een succes wordt. Een negatief advies betekent evenmin dat je niet kunt beginnen aan de studie. Meld je je voor 1 mei aan, dan is er eigenlijk nooit een probleem. Het is echt een allerlaatste check.

Moeten stoppen in het eerste jaar… Kun je na 1 mei nergens meer terecht?

Studeert je kind al? In het eerste jaar wordt het duidelijk of er voldoende studiepunten worden gehaald en of de studie de goede keuze is. Valt de studie tegen, of haalt je zoon of dochter te weinig studiepunten? Ook dan overweegt hij of zij mogelijk een nieuwe studie.

Ik ben moeder van een dochter die na haar vwo in Maastricht aan de uni Economie&businesseconomie/Engelstalig ging studeren. Zij is nu in zijn tweede jaar en heeft goede kans haar propedeuse te halen. Echter ze vindt het best wel moeilijk en overweegt aan het hbo te gaan studeren. Ze overweegt dan Commerciële Economie, Business Studies of International Business op hbo niveau. Zij is er eigenlijk nog niet helemaal uit. Kan ze zich voor deze studies inschrijven voor 1 mei en dan nog rustig nadenken? Kan zij zich ook weer uitschrijven als ze toch besluit op de uni te blijven? Via Studielink gaat dit toch? (antwoord: Ja, dat klopt)

Kun je na 1 mei nergens meer terecht? Jazeker wel…

De moeder in bovenstaand voorbeeld kon ik geruststellen. Als haar dochter zich nu inschrijft kan zij nog van idee veranderen. Maar vóór 1 mei inschrijven is wél slim. Dan is zij zeker van een plek op zijn nieuwe opleiding.

Ouders van eerstejaars: Studiepunten halen, vooral belangrijk tijdens het eerste jaar

Misschien goed om in dit verband nog iets uit te leggen over studiepunten. Een student moet studiepunten halen. Ieder studiejaar kun je 60 studiepunten halen. Doet een student een vierjarige hbo opleiding, dan moet hij 4×60= 240 studiepunten halen. Doet hij een universitaire bacheloropleiding dan zijn het 3×60=180 studiepunten. Dan is zijn opleiding afgerond. Heel wat studenten lopen studievertraging op. Ze halen niet alle studiepunten in één keer. Ze doen dan niet vier maar vijf jaar over hun opleiding. Dat is op zich geen probleem. Het is wel een probleem als er in het eerste studiejaar te weinig studiepunten worden gehaald.

Negatief Bindend Studieadvies (BSA)

Een eerstejaars student moet een bepaald minimum aantal studiepunten halen in het eerste studiejaar. Dat heet Bindend Studieadvies (BSA). Het verschilt per opleiding hoeveel studiepunten er gehaald moeten worden. Haalt een student dit minimum aantal studiepunten niet, dan kan hij niet verder studeren. De student moet een andere opleiding kiezen… of nadenken over een andere toekomst. Op hbo’s wordt er soepeler omgegaan met het Bindend Studieadvies, op universiteiten meestal niet.

Wat als het niet goed gaat? Kun je na 1 mei nergens meer terecht?

Gaat het niet goed, dan krijgt de student op de meeste instellingen eerst een waarschuwing. Hij krijgt ook de kans om hertentamens te doen. Maar op een bepaald moment komt er een studieadvies. Het is gebruikelijk om dit advies op het eind van het studiejaar te geven. Maar de aanmelddatum voor een nieuwe opleiding, 1 mei, is dan al voorbij.

Negatief Bindend Studieadvies, wat is wijsheid…

Nog even terug naar de situatie van de eerstejaars student waar de ouder in de aanhef over schreef.  Deze eerstejaars student haalt niet het verplichte minimum aantal studiepunten. Hij moet de opleiding verlaten. Binnen drie jaar mag hij dezelfde opleiding niet meer doen op hetzelfde instituut. Maar studeerde hij bijvoorbeeld bouwkunde op universiteit x, dan mag hij wél bouwkunde gaan doen op universiteit y. Hij kan dan opnieuw beginnen aan zijn eerste studiejaar. Hij kan ook een andere opleiding gaan doen op universiteit. Maar meldt hij zich na 1 mei aan, dan kan een opleiding hem dus weigeren. De student wordt niet toegelaten…

Nadenken, nadenken, nadenken….

Ik vind het heel belangrijk dat een student die een negatief bindend studieadvies krijgt zichzelf afvraagt hoe dat nou kwam… Daarvoor kan hij de hulp inroepen van zijn studieloopbaanbegeleider of studieadviseur. Hij kan ook advies vragen aan zijn docenten, de decaan van zijn vroegere middelbare school of aan zijn ouder… Er kan van alles aan de hand zijn:

Tussenjaar

Aan jongeren die in de zomer nog geen keuze hebben kunnen maken voor een studie adviseer ik nogal eens na te denken over een tussenjaar. Dan heb je de tijd om volop naar Open Dagen te gaan, meeloopdagen te volgen, een keertje mee te doen aan proefstuderen… al die dingen waar een scholier in de examentijd misschien niet voldoende tijd heeft kunnen besteden. Of waar een eerstejaars die moet stoppen niet bij stil wil staan.  Tip 1: Spring niet in het diepe. ‘ Zomaar’ aan een opleiding beginnen werkt echt niet. Deze studenten hebben een grote kans uit te vallen in het eerste studiejaar, en dan ben je nog geen stap verder. Jongeren die kiezen voor een tussenjaar twijfelen daarna veel minder over hun studiekeuze. Ze hebben daar goed over nagedacht en misschien ook al gewerkt in de sector van hun keuze.

Mobiele versie afsluiten