Natuurlijk is het lastig om nu in Coronatijd je studiekeuze te maken. Maar er zijn best mogelijkheden. Al moet je daar misschien wel wat moed voor hebben en wat meer voor doen. Lees hoe Janne Oude Voshaar bezig was met studiekeuze. En hoe ze nu studeert. Meeloopdag… gewoon doen!
Studiekeuze in Coronatijd
Studiekeuze is nu best ingewikkeld en onoverzichtelijk. Soms kan er wél een Open Dag zijn waar je naartoe kunt. Soms is er een Open Dag waar je alleen online bij kunt zijn. Soms kun je gewoon meedoen aan een meeloopdag, soms zijn meeloopdagen online…Het proefstuderen is ook vaak online. Heel onoverzichtelijk allemaal. (Tips voor studiekeuze in Coronatijd)
Ik hoefde mijn studiekeuze gelukkig niet in Coronatijd te maken. Je kunt het je haast niet meer voorstellen, maar Corona bestond toen nog niet. Toch vond ik het lastig om mijn studiekeuze te maken. Ik zocht iets met bedrijfskunde, psychologie, sociologie en management.
Open Dagen, meeloopdagen en proefstuderen zijn onmisbaar
Op het internet kun je een heleboel informatie vinden over studies. Er is veel objectieve informatie zoals bijvoorbeeld op Studiekeuze123. En er zijn natuurlijk sites van hogescholen en universiteiten waar je alles over hun opleidingen kunt vinden. Maar zelf ervaren hoe een opleiding eruit ziet is onmisbaar. Onderwijsprofessionals adviseren minimaal vier Open Dagen en minimaal vier meeloopdagen te doen. En dat liefst bij verschillende instituten. Een hele klus waar je op tijd aan moet beginnen.
De meeste studiekiezers vinden het fijn als hun ouders meegaan naar zo’n Open Dag.
Ik heb drie verschillende universiteiten bekeken. Ik heb naar veel verschillende opleidingen gekeken. Wageningen beviel me het beste. Daar heb ik ook een meeloopdag gedaan.
Meeloopdag… gewoon doen
Er zijn twee soorten meeloopdagen. Op de eerste plaats zijn er ‘groepsmeeloopdagen’. In een klein groepje met andere middelbare scholieren leer je meer over de opleiding. Je ontmoet ook veel studenten die deze opleiding al doen. Dat is belangrijk. Studenten vertellen het verhaal van de studie zoals zij dit elke dag ervaren. een meeloopdag is een dagje je echt verdiepen in d eopleidingen. Je krijgt veel meer informatie dan op een Open Dag.
Een andere meeloopdag is de ‘individuele’ meeloopdag. De meeste studenten vinden dit type meeloopdag het fijnste. Je bent dan echt student onder de studenten. Je ziet met wie je straks in een groep zit, je merkt hoe de sfeer is bij het lesgeven enz.
Het mooiste is het als je fysiek mee kunt doen. Maar online is op zich een redelijk alternatief, als het niet anders kan. De data van de meeloopdagen vind je op de sites van de opleidingen (data meelopen en proefstuderen WUR).
Je kunt natuurlijk ook gewoon eens rondlopen op een Campus. Dat is een openbare plek. En je kunt gewoon studenten naar hun ervaringen vragen. Meeloopdagen zijn alleen voor aanstaande studenten. Maar ouders kunnen natuurlijk, samen met de aanstaande student, gewoon rondkijken op de Campus.
Ik ben een beetje brutaal geweest. De zus van mijn vriend studeerde al Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen. Ik heb toen aan haar gevraagd of ik een keertje mee mocht naar college. Ik heb het nog even aan de docent gevraagd, maar ik mocht gewoon gaan zitten en meedoen. Het vak ging over management en marketing. Het duizelde eerlijk gezegd wel een beetje. Er werd zoveel stof besproken… Maar ik vond het interessant.
Neem de tijd! Durf het! Een meeloopdag… gewoon doen
Helaas zijn er veel studenten die uitvallen in het eerste studiejaar. De helft van de uitvallers geeft aan dat ze ook te weinig tijd hebben besteed aan hun studiekeuze. Aanstaande universitaire studenten volgen wat vaker 1 of meer meeloopdagen. Aanstaande hbo studenten veel minder. En wat is dat jammer. Ieder jaar opnieuw zijn er studenten die al in september, na een paar collegedagen, ontdekken dat ze verkeerd hebben gekozen. Het volgen van een paar meeloopdagen had dat kunnen voorkomen!
Natuurlijk kan het ook best spannend zijn om, als je een jonge student bent, naar een hogeschool of universiteit te gaan. Maar de studenten die een meeloopdag begeleiden weten dat ook. Ze hebben dat zelf vroeger immers ook ervaren. Daar houden ze echt rekening mee.
Geen keuze voor je leven!
Studiekiezers steken soms een beetje hun ‘kop in het zand’. Ze ervaren de studiekeuze als een ‘keuze oor hun leven’. En stellen de keuze uit tot in het eindexamenjaar. Maar dat is echt te laat.
Studiekeuze is echter geen keuze voor het leven. Binnen de studie kun je groeien en van idee veranderen. Tijdens de studie ontdekken studenten steeds beter wat er allemaal interessant is. Vaak ontdekken studenten pas in de laatste fase van hun studie met welke baan ze willen beginnen. Een interessant zoekproces waarin je heel veel leert.
In mijn eerste studiejaar had ik een vast programma. Daarna mocht ik steeds meer mijn eigen weg gaan. Gelukkig hielp mijn studieadviseur bij die keuze. Nu kan ik mijn derde studiejaar helemaal zelf invullen. Ik weet ook al veel beter welke kant ik op wil: De consultancy. Dan kan ik mijn brede kennis ook breed inzetten. Janne. Meelopen en proefstuderen WUR