Bijna alle studiekiezers bezoeken Open dagen. Meeloopdagen of proefstuderen doen er helaas een stuk minder. Maar deze kun je beter niet overslaan. Zelfs als je al naar de Open dag bent geweest en weet wat je wilt gaan studeren. Meeloopdagen universiteiten en hbo’s: onmisbaar voor een goede studiekeuze.
Dit artikel gaat over punt 5 van deze checklist voor een goed gefundeerde studiekeuze (klik op de link achter elk punt om te lezen wat je kunt doen om dat af te vinken, en hoe ouders hierbij kunnen helpen):
- Je hebt gekeken naar een flink aantal andere studies,
- goed verdiept in de inhoud en opzet van de studie,
- een beeld van werk dat je daarna kunt doen,
- goed vergeleken met andere studies
- deelgenomen aan een meeloopdag
- en je bent gemotiveerd om met de studie te starten!
Wil je bericht ontvangen wanneer een nieuw artikel verschijnt? Voer je mailadres in bij ‘abonneren op nieuwe artikelen’ in de rechter balk op deze pagina.
Wat is een meeloopdag of proefstuderen?
Wat doe je op een meeloopdag? En wat is het verschil met proefstuderen? Deze termen worden door elkaar gebruikt. Inhoud en programma kunnen per opleiding verschillen. Op de website Studiekeuze123 staat betrouwbare informatie over alle studies die hogescholen en universiteiten aanbieden. Bij de beschrijving van elke studie zie je wanneer je daar kunt meedoen aan een meeloopdag of proefstuderen, met daarbij een link naar het betreffende programma.
Groepsmeeloopdagen of 1 op 1?
Bij de meeste meeloopdagen en proefstuderen volg je een of enkele college’s samen met andere studiekiezers. Vaak krijg je hierbij een rondleiding over de campus door een student. Er worden speciale programma’s gemaakt voor groepen scholieren.
Er zijn ook zogenoemde 1 op 1 meeloopdagen. Hiervoor word je gekoppeld aan één student. Samen met die student kun je naar een college, werkgroep of practicum. Dan ben je echt onder de studenten op de campus. En misschien kun je ook mee naar een studentenhuis of een studentenfeest.
Meeloopdagen en proefstuderen spannend?
Van studenten die meeloopdagen volgden, hoor ik dat zij dat vooraf best spannend vonden. Omdat je dit doet met onbekenden. Ouders kunnen mee naar Open dagen, maar niet naar meeloopdagen of proefstuderen. Misschien vind je dat jammer, maar dit heeft als voordeel dat aankomend studenten een beter beeld krijgen van hoe een normale dag op de campus eruit ziet. Lees hoe jouw rol als ouder bij een Open dag helpend is.
Omdat ik het spannend vond, deed ik eerst een groepsmeeloopdag samen met andere scholieren. Daarna ging ik 1 op 1 meelopen met een student. Dat was nog leuker. Toen mocht ik ook mee naar haar studentenhuis. (Nadia).
Wanneer meeloopdagen universiteiten en hbo’s?
Deelnemen aan een meeloopdag of proefstuderen is altijd slim. Zelfs als de keuze al duidelijk is en je naar de Open dag bent geweest. Gemiddeld stopt namelijk bijna 1 op de 3 eerstejaars. Met als belangrijkste reden dat de studie niet was wat ervan werd verwacht. Goed verdiepen in de inhoud en opzet van de studie is daarom belangrijk.
Meeloopdagen en proefstuderen laten je ervaren hoe het is om de studie te volgen. Zo krijg je een beter beeld van de opleiding en de sfeer dan je op een Open dag kunt krijgen. Studenten die deelnamen aan een meeloopdag stoppen daarom minder vaak met de studie.
De meeloopdag heeft mij uiteindelijk overtuigd (student Leonoor)
Tips voor meeloopdagen universiteiten en hbo’s
Meelopen of proefstuderen bij enkele studies die je interesseren, zorgt ervoor dat je die beter met elkaar kunt vergelijken. Veel scholen geven leerlingen hiervoor vrij, mits er geen toetsweek is. Het aantal beschikbare plekken hiervoor is beperkt. Is het al vol, of de datum voor jou niet geschikt, leg dan via de webiste van de universiteit of hbo contact met een student.
Bij webpagina’s over opleidingen staat vaak een mogelijkheid om een vraag te stellen aan een student. Je kunt zo vragen of je met die student op een andere datum kunt meelopen. Of vraag of hij/zij je in contact kan brengen met een student die jou een dagje wil meenemen. Veel studenten vinden het leuk om scholieren iets van hun studie te laten zien.
Op de websites van veel universiteiten en hbo’s kun je chatten met studenten van verschillende opleidingen. Typ ‘chat met studenten’ in de zoekbalk en je krijgt bijvoorbeeld zo’n overzicht van studenten waar je mee kunt chatten.