Studiekeuzekind

Meer studies achter elkaar… en studiefinanciering?

“Mijn dochter wil meer studies achter elkaar doen. Hoe zit dat met de studiefinanciering?” Een goede vraag waar ik graag nader op inga.

meer studies achter elkaar

Na een opleiding op het mbo kun je doorstromen naar een hbo bacheloropleiding van vier jaar of naar een hbo associate degree van twee jaar.

Meer studie achter elkaar?

“Ik heb een vraag over hoelang je recht hebt op studiefinanciering als je verschillende opleidingen achter elkaar wilt doen .
Mijn dochter is bijna klaar met haar MBO en wil doorstuderen. Ze twijfelt of ze in een jaar haar HBO propedeuse gaat [proberen te]halen en vervolgens naar de Universiteit wil gaan , of dat ze een volledige HBO gaat doen en daarna alsnog een universitaire studie.
Bij de laatste optie weten we eigenlijk niet of ze al die jaren recht houdt op studiefinanciering? Ze is 20 als ze klaar is met haar MBO en dan dus start met HBO.
Bij DUO kan ik wel vinden dat je door kan stromen van MBO naar HBO en dat dan je 10 jaar stufi opnieuw gaat tellen. Maar ik kan niks vinden over het eventuele doorstromen ook nog naar de universiteit daarna . Ze zal dan nog wel onder de 30 zijn. Weet u meer?” Margot, een moeder

Geldzaken

Dag Margot. je hebt gelijk. Als je dochter van het mbo naar een hbo bacheloropleiding gaat heeft ze opnieuw recht op studiefinanciering. De jaren op het mbo tellen niet mee. Dat is ook zo als ze naar de universiteit gaat.

Hoe lang krijg je studiefinanciering?

Een student krijgt niet een onbeperkt aantal jaren studiefinanciering. Het aantal jaren dat je studiefinanciering krijgt is afhankelijk van de lengte van de studie. Een hbo bachelor duurt vier jaar, een wo bachelor drie jaar. De duur van de master is afhankelijk van het onderwerp. Een master in de bèta-wetenschappen duurt bijvoorbeeld twee jaar. Je kunt studiefinanciering aanvragen tot je dertigste. Heb je al studiefinanciering en word je 30, dan loopt de studiefinanciering nog gewoon door. Maar stop je met de studiefinanciering, dan kun je die na je dertigste niet opnieuw opstarten.

Na een vierjarige hbo bachelor kun je doorstromen naar een wo master. Je kunt ook gaan werken. Er zijn dan wel toelatingseisen. Na een driejarige bachelor kun je een wo master gaan doen. Er zijn ook hbo masters. Die worden meestal gevolgd door mensen die al werkervaring hebben.

Inhoudelijk: Meer studies achter elkaar: met hbo propedeuse naar de universiteit

Je zegt dat je dochter overweegt na haar hbo propedeuse naar de universiteit te gaan. De propedeuse betekent dat je het eerste studiejaar hebt gehaald. Jouw dochter wil daarna aan het eerste studiejaar van een universitaire bacheloropleiding beginnen.
Dat is soms een lastige route. Er zijn ook hoge eisen. Natuurlijk moet de universitaire opleiding aansluiten op de propedeuse. Daarnaast worden er steeds vaker aanvullende vwo certificaten voor bepaalde basisvakken gevraagd. De reden hiervoor is dat deze route niet altijd zo gemakkelijk is. En strandt de student ergens in zijn bacheloropleiding op de universiteit, dan eindigt hij zonder diploma. Nou heeft jouw dochter wel een mooi mbo diploma, maar het is toch een vervelende ervaring. De route via een hbo bachelor naar de universiteit is veel veiliger. Gaat er dan iets mis, dan heeft ze nog een hbo diploma. Ook prachtig.

Inhoudelijk: Meer studies achter elkaar: met hbo bachelor naar de universiteit

Steeds vaker wordt geadviseerd eerst de hbo bacheloropleiding af te maken. Na het eerste studiejaar kan de student dan zijn of haar vakken aanpassen aan de toelatingseisen van de universitaire master. Want ook de master stelt toelatingseisen.
Kun je je hbo bachelor goed afstemmen op je aanstaande master, dan hoef je vaak bijna geen aanvullende vakken te doen. Is je bachelor minder goed afgestemd, dan moet je een pré-master volgen. Dat kan een paar maanden kosten. Ook zal niet iedere wo master elke hbo student toelaten. iets om goed uit te zoeken.
Toch vind ik dit een betere route dan met een hbo propedeuse de overstap te maken. Het is veiliger en ook makkelijker. Op het hbo heeft je dochter goed zelfstandig leren werken en heeft ze kennis gemaakt met het onderzoek. Een hbo opleiding is echt een heel mooie vorm van onderwijs.

Mijn advies aan Margot over meer studies achter elkaar

Financieel zijn er genoeg mogelijkheden. Dat heb je gelezen in bovenstaand stukje.
Ik vind het belangrijk dat je dochter een paar meeloopdagen meemaakt. Dat houdt in dat ze een dagje student is en meeloopt met een student die de opleiding al volgt. Studenten hebben het meest aan individuele meeloopdagen. Dan ervaar je pas echt of de manier van lesgeven je ligt. Op de sites van de opleidingen vind je informatie over die individuele meeloopdagen. Zo kan je kind ook het hbo en de universiteit goed met elkaar vergelijken. Het is belangrijk dat ze iets kiest dat echt goed bij haar past.
En prachtig dat ze zo ambitieus is. Dat moet ze echt vasthouden.

Meer studies achter elkaar: over de OV kaart:

 


Meer studies achter elkaar: over de aanvullende beurs:


Meer weten over ouders en studie? Op de facebookgroep houden ouders elkaar op de hoogte van nieuws over studeren, studiekeuze, studiekosten en tussenjaar.

Mobiele versie afsluiten