‘Mijn kind weet niet wat hij wil gaan doen…’Als ouder deze jongere te wijzen op een tussenjaarprogramma, is een goed idee. Maar die tussenjaarprogramma’s zijn duur. En helaas zijn er geen subsidiemogelijkheden.
Niet weten wat je moet kiezen?
Er zijn nogal wat jongvolwassenen die na de middelbare school echt niet weten wat ze moeten kiezen. Werken? Een eigen bedrijf? Studeren? En wat wil je dan studeren? Dit vereist nogal wat nadenken. Je moet veel over opleidingen lezen op het internet. En het allerbelangrijkste is misschien wel het bezoeken van veel Open Dagen en het volgen van meeloopdagen. Een studie kiezen is een heel proces. Het is echt lastig om dit te combineren met het afronden van je huidige opleiding. Als kiezen niet lukt kiezen nogal wat jongeren voor een tussenjaar.
Mijn kind weet niet wat hij wil gaan doen. Tussenjaarprogramma
Een student die het tussenjaar gebruikt om allerlei baantjes uit te proberen, en die veel Open Dagen en meeloopdagen bezoekt, kan er best met de hulp van zijn omgeving uitkomen. Als ouders en jongeren een tussenjaarplan maken, om een goede invulling van het tussenjaar te bedenken, komt er best een goed toekomstplan uit. Maar dat lukt niet iedereen. Niet alle ouders kunnen hun zoon of dochter hiermee helpen.
Er zijn ook kan-en-klare tussenjaarprogramma’s die je helpen een toekomstkeuze te maken. Je volgt zo’n tussenjaarprogramma op een hogeschool of bij een particuliere organisatie. Meestal heb je een mbo, havo of vwo vooropleiding nodig.
Meer over tussenjaarprogramma’s
Er zijn behoorlijk wat tussenjaarprogramma’s. Een aantal daarvan zijn behoorlijk succesvol. In een groepje gaan jongeren allerlei opdrachten maken en ze lopen mini-stages. Ze worden gestimuleerd veel rond te neuzen op hogescholen en universiteiten. Het doel is dat een jongere na een aantal weken/maanden een goede toekomstkeuze kan maken. Ideaal toch? Maar er is ook een nadeel. Deze tussenjaarprogramma’s zijn behoorlijk duur.
Geen subsidie voor tussenjaarprogramma’s
Helaas is er geen subsidie voor tussenjaarprogramma’s. Ook kun je geen studielening of aanvullende beurs aanvragen. Een tussenjaarprogramma moet je helemaal zelf betalen. Gelukkig zijn er wel genoeg mogelijkheden om naast het volgen van een tussenjaarprogramma te werken.
Mijn kind weet niet wat hij wil gaan doen. Meer weten over een tussenjaar?
Onderstaande tips helpen bij het goed invullen van een tussenjaar.
Tussenjaar tip 1: Spring niet in het diepe
Tussenjaar tip 2: Echt wel studeren?
Tussenjaar tip 3: Focus
Tussenjaar tip 4: Meelopen
Tussenjaar tip 5: Iets bijzonders?
Tussenjaar tip 6: Begeleiding nodig?
Tussenjaar tip 7: Chillen
Tussenjaar tip 8: ‘Zomaar’ een baantje?
Tussenjaar tip 9: Studie voor het leven?
Tussenjaar tip 10: Zelfreflectie