Studiekeuzekind

Start Academy hulp bij studiekeuze

Het Studiekeuzeproces verloopt niet voor elke aanstaande student even vlot. Voor de student zelf, maar ook voor zijn ouder(s) best lastig. Maar er zijn ‘hulptroepen’. De decaan kan heel belangrijk zijn.. maar er zijn ook andere mogelijkheden voor een tussenjaar met focus op studiekeuze. Start Academy hulp bij studiekeuze is een voorbeeld van een tussenjaar met focus op studiekeuze

Trijntje, scholiere die studiekeuzehulp heeft gezocht bij ‘Start Academy’.

Vader van een twijfelende zoon

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studiekeuzeland’.

Ruim een jaar geleden stopte Feike’s zoon Ivo na een paar weken met zijn hbo-opleiding. Het was de verkeerde opleiding. Een tussenjaar was geboren. Ivo ging op onderzoek uit, maar vader Feike ook. Onderweg ontmoette hij professionals, mensen die allemaal een rol speelden bij het studiekeuzeproces van Ivo.
Deze keer spreekt hij Trijntje van der Mark (17) die bewust heeft gekozen voor de Start Academy hulp bij studiekeuze. Voor deze scholiere een goede manier om erachter te komen welke richting het beste bij haar past.

Het studiekeuzeproces van mijn zoon, een hele reis

Feike Klomp: In september 2015 stopte mijn zoon Ivo al na drie weken met de studie Civiele Techniek aan de Hogeschool. Het beviel niet. Hij nam een tussenjaar. Na een passieve periode zette hij de knop om.  Hij bezocht Open Dagen, haalde zijn rijbewijs en zocht werk om de tijd tot augustus van 2016 te overbruggen. In een paar maanden tijd zag ik hem ‘groeien’.

Zijn draai gevonden

En nu? Hij is gestart met de opleiding IPO (Industrieel Product Ontwerpen) aan dezelfde Hogeschool. Wat blijkt na vier maanden? Hij vindt het leuk en is geïnteresseerd. Ook op sociaal vlak staat hij ‘zijn mannetje’. Hij maakt gemakkelijk contact met studiegenoten en zoekt de samenwerking bij ontwerpprojecten.
Wat een verschil met een jaar geleden. Ivo heeft zijn draai gevonden. Okay, niet alle resultaten zijn ‘je van het’ maar hij is ervan overtuigd dat dat goedkomt. Verder moet hij ook wennen aan de vrijheid om de lessen te volgen. De verleiding is groot om de wekker af te zetten. Mist hij lessen, dan is dat zijn eigen verantwoordelijkheid. Tja, ook dat is leren groeien. 

Het studiekeuzeproces, een zoekproces

Tijdens mijn eerste ‘halte’ sprak ik met een decaan, en ik ontmoette een schoolmanager, een stagebegeleider, een hbo docent’ en een ondernemer’. Ook zij leverden boeiende informatie op.
Deze keer ga ik in gesprek met studente Trijntje van der Mark over Start Academy hulp bij studiekeuze. Trijntje komt uit Ellecom en was leerling van Scholengemeenschap Het Rhedens in Dieren. Graag deelt ze haar tussenjaarervaringen. “Ik heb enorm veel over mezelf geleerd.”

Het studiekeuzeproces, een ontdekkingstocht

Stel je voor. Je zit op de havo, haalt je diploma maar weet niet wat je daarna wilt gaan doen. Sterker, je hebt totaal geen idee en weet niet eens een richting. Oeps, wat nu? ‘Zomaar’ een vervolgopleiding gaan doen heeft natuurlijk ook weinig zin. Het overkwam Trijntje.
Achteroverleunen en afwachten was er voor Trijntje niet bij. Ze gaf zich op voor de Start Academy, hulp bij studiekeuze, in Arnhem onder het motto: ontdek eerst wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, en maak dan een gerichte keuze.

Het studiekeuzeproces, een vraagteken

“Een paar maanden voor mijn examen deed ik al een poging om erachter te komen wat mijn keuzemogelijkheden waren. Ik gebruikte daarvoor de tool DeDecaan.net, maar mijn vraagtekens bleven. Totdat mijn moeder een advertentie van Start Academy hulp bij studiekeuze voorbij zag komen. Ik gaf me op, deed de intake en werd tot mijn blijdschap toegelaten. Ik maakte deel uit van een groep van twintig jongeren die het programma mocht volgen. Ik was een van de uitverkorenen, en daar was ik erg blij mee.”

Het studiekeuzeproces, de energie

Zo gezegd, zo gedaan. Trijntje ging vol overgave aan de slag. “Het startpunt was een ouderavond waarin voorlichting werd gegeven over het doel van Start Academy. Op dinsdag, woensdag en donderdag ben je op school bezig, de andere dagen ben je vrij of kan je gebruiken om dingen verder uit te zoeken.” Start Academy bestaat uit twee hoofddelen: een trainingsweek en een maatschappelijke projectweek.

Wie ben ik? Waar heb ik talent voor?

“In de trainingsweken ben je vooral bezig erachter te komen wie je bent, wat je kan en waar je talenten liggen. De maatschappelijke projectweken staan vooral in het teken van doen en toepassen.” Ze noemt een voorbeeld. “Neem communicatie. Niet iedereen pakt zomaar de telefoon om een bedrijf te bellen. Sommigen sturen liever een e-mail omdat ze dat makkelijker vinden. Zelf heb ik daar geen moeite mee maar je ziet anderen daarin stappen te zetten, drempels te overwinnen, uit je comfortzone te komen. Iedereen heeft wel een leerpunt. Zelf heb ik er veel van geleerd.”

Het studiekeuzeproces, het avontuur

Stap voor stap komt ze meer over zichzelf te weten. ,,Het blijkt gewoon dat mijn hart ligt bij styling en mode. Daar ben ik echt in geïnteresseerd. Wat zijn de trends, hoe visualiseer je producten/woonaccessoires? Ik heb daarom besloten om me op te geven voor de studie Allround Styling in Amsterdam, een particuliere opleiding. De keuze is trouwens meer dan dat. Ik wil het avontuur aangaan. Naar Amsterdam lijkt me ook gaaf.” Half januari heeft Trijntje Start Academy met succes afgesloten en raadt iedereen een tussenjaar bijvoorbeeld op deze manier in te vullen. “Je zet zoveel stappen. Ik zeg, doe het!”

Start Academy hulp bij studiekeuze

Een tussenjaar goed invullen moet ook een bewuste toekomstkeuze zijn (zie tien tips voor een goed tussenjaar). Daar zijn ook genoeg mogelijkheden voor. Het is belangrijk dat de jongere een dagbesteding heeft en de focus houdt op nadenken over de toekomst en een eventuele studie.
Start Academy hulp bij studiekeuze is een voorbeeld van een traject dat een studiekiezer kan doorlopen om meer te ontdekken over zichzelf en de studiemogelijkheden die er zijn. Verschillende Hogescholen hebben dit soort trajecten. Kan uw zoon of dochter nog niet kiezen? Kijk dan ook eens naar dit soort mogelijkheden.
Werkt u bij een dergelijke instelling of hebt u er als ouder ervaring mee? Ik zie uw verhaal graag tegemoet…

Weblezing over tussenjaar

Studenten en ik gaven onlangs een weblezing over een ‘tussenjaar’ met veel informatie en handige tips voor ouders en scholieren.

Mobiele versie afsluiten