Studiekeuzekind

Stoppen in het eerste studiejaar

Stoppen in het eerste studiejaar… Nogal wat eerstejaars studenten op hbo en universiteit doen dat. En ook flink wat studenten twijfelen. Hoe komt het dat er zoveel uitval is en wat kun je als ouder (of student) doen om dit te voorkomen?

Stoppen in het eerste studiejaar. Qompas schreef er een interessant artikel over

Qompas (een studiekeuzemethode die op veel scholen gebruikt wordt):
Eerstejaars: wat zijn hun ervaringen tot nu toe?
In januari hakken veel eerstejaars de knoop door: ga ik doorstuderen of stop ik? Een groep van 200 eerstejaars gaf ons inzicht in hoe ze de overgang van middelbare school naar studeren hebben ervaren. Eerstejaars die gestopt zijn gaven aan wat hun redenen daarvoor waren. En verder verzamelden we quotes van eerstejaars waarin ze hun meevallers, tegenvallers en adviezen delen. Lees het artikel

Het gaat om een groot aantal studenten

Volgens Qompas voelt 72% van de studenten zich op hun plek. 28% van de eerstejaars voelt zich niet op de plek. Dat is een akelig hoog percentage. Van deze 28% is 10% al in januari gestopt. 3% gaat stoppen en 15% twijfelt.
Als reden geven de stoppers/twijfelaars:

Een goed studiekeuzeproces is de sleutel

Al jarenlang wordt aan studenten gevraagd wat ze zelf als oorzaak van deze verkeerde studiekeuze zien. Wat ik heel vaak hoor en lees:

Stoppen in het eerste studiejaar? Een goed studiekeuzeproces kan dit voorkomen

Op school en thuis is er terecht veel aandacht voor eindexamenvakken en het halen van dat eindexamen. Toch blijkt bij elk onderzoek dat de uitval in het eerste jaar niet te maken heeft met te weinig basiskennis. Het heeft vooral te maken met studiekeuze. Gekscherend zeg ik wel eens dat de decaan de belangrijkste persoon op school is. Dat is misschien wel en beetje overdreven. Maar ik wil hiermee aangeven dat de studiekeuzelessen op school (LOB) enorm belangrijk zijn.
Leerlingen denken daar zelf soms anders over. Dat is echt super jammer. Wat een goede studiekeuze is de sleutel tot studiesucces.

Open Dagen, meeloopdagen, proefstuderen

Op het internet is veel informatie te vinden over studiekeuze en ook over de studies die je kunt gaan doen. Maar dit alles vervangt de (online) Open Dagen, meeloopdagen en proefstudeerdagen niet.

Let op aantal lesuren (contacttijd)

Opleidingen mogen zelf bepalen hoeveel lessen ze per week geven. Er zijn opleidingen waar je maar zo’n 12 uur les per week krijgt. Maar studeren betekent 40 uur werken. Krijg je maar twaalf uur les, dan moet je veel aan zelfstudie doen. Krijg je veel les, dan hoef je minder aan zelfstudie te doen. Dan heb je automatisch meer begeleiding. Studiekiezers letten hier meestal niet zo op bij studiekeuze. Ik raad ouders aan dit wel te doen. Goede begeleiding is echt een succesfactor. Studenten die onder begeleiding van een docent studeren, zijn meestal gemotiveerder voor de studie. Je kunt makkelijk opzoeken hoeveel contacttijd er is in de bijsluiter van de studie.

Nogal wat studenten twijfelen aan hun studiekeuze tijdens het eerste studiejaar.

Stoppen in het eerste studiejaar. Wat dan?

Er zijn altijd studenten die twijfelen aan hun studiekeuze. (achter de link een webinar met veel informatie) Voor hen heb ik een paar tips:

Meer lezen (informatie van Qompas): Hoe staan de eerstejaars ervoor? Verklaringen voor stoppen en switchen tijdens Corona

 

Mobiele versie afsluiten