Studiekeuzekind

Studiekeuzeproces en de docent, studiekeuzematching

Het studiekeuzeproces en de docent? En studiematching? Wat is dat en wat heeft dat met elkaar te maken?
Voordat u zoon of dochter gaat studeren heeft hij of zij een studiekeuzecheck. De studiekeuzecheck of studiematching is een laatste stap in het keuzeproces. Uw zoon of dochter kan dan voor de allerlaatste keer controleren of deze opleiding passend is.

Studiekeuzecheck, wat is dat?

Soms vult de student een online vragenlijst in, soms zal een docent of studieloopbaanbegeleider een gesprek hebben met een student, soms is er een soort proefcollege. De opleiding mag zelf bepalen hoe ‘zwaar’ de studiematching is. Er zijn veel verschillen, opleidingen gaan hier allemaal anders mee om.
De studiematching is bedoeld voor de student maar de opleiding geeft ook een mening. Verwachten de docenten dat deze aanstaande student de opleiding succesvol afrondt?
De studiekeuzecheck is niet iets dat de student moet ‘halen’, het is echt een allerlaatste controle voor de student zelf of de studiekeuze wel goed is.
Ik raad aan goed naar het advies van de docent of de opleiding te luisteren. Gemiddeld zal zo’n 30% van de studenten tijdens het eerste jaar uitvallen of uit zichzelf stoppen. Een teleurstelling voor de student maar zeker ook zijn ouders… Deze teleurstelling ondervond ook vader Feike Klomp toen zijn zoon stopte tijdens het eerste studiejaar. Lees zijn ervaringen als vader.

Feike: De studiekeuze en het tussenjaar van mijn zoon

Vorig jaar stopte mijn 18 jarige zoon Ivo al na drie weken met de studie Civiele Techniek aan de Hogeschool. Het beviel niet, hij voelde zich niet op zijn gemak en gaf er de brui aan.
Wat nu?
Met mijn zoon ging ik ‘op reis’ langs de verschillende mogelijkheden die er zijn om tot een nieuwe studiekeuze te komen. Het daaropvolgende tussenjaar bracht hem veel, heel veel. Ivo is veranderd, volwassener. Staat compleet anders in het leven. Sterker, hij is in een positieve flow terechtgekomen. Hij bezocht Open Dagen, haalde zijn rijbewijs en zocht werk om de tijd tot augustus te overbruggen.
Mijn ‘reis’ ging ook verder. Ik ontmoette verschillende professionals die een rol spelen bij het studiekeuzeproces en het studiesucces van mijn zoon. Tijdens mijn eerste ‘halte’ sprak ik met een decaan, en mijn volgende

ontmoetingen waren met een schoolmanager’ en een stagebegeleider’ . Zij leverden ook boeiende informatie op.

Vader Feike Klomp met zijn zoon mee ‘op reis’ in ‘studiekeuzeland’.

Feike: Mijn zoon is veranderd

In een paar maanden tijd zag ik een wat onzekere ‘eigenzinnige’ zoon veranderen in een vrolijke, hard werkende jongen die duidelijk lol heeft in het leven. En nu? Hij gaf zichzelf op bij dezelfde Hogeschool en is gestart met de opleiding IPO (Industrieel Product Ontwerpen). Hij is nu een paar weken ‘onderweg’ en ik kan niet anders zeggen: het stemt tot tevredenheid. Hij lijkt de opleiding leuk te vinden, maakt snel contact met andere studenten, stort zich op opdrachten en gaat zonder tegenzin naar de school. Nu is het een kwestie van volhouden natuurlijk. Maar het eerste begin was goed. Dat begon eigenlijk met de studiekeuzecheck of studiematching. Dat wordt dus mijn volgende halte op mijn reis.

Studiekeuzeproces en de docent

 Deze keer ga ik in gesprek met Theo Miltenburg over het studiekeuzeproces en de docent en dan met name de docent in de functie van de professional die de studiekeuzecheck begeleidt. Theo Miltenburg is docent/onderzoeker (opleiding mechatronica) bij Saxion Hogeschool, locatie Enschede. Hij vertelt over zijn ervaringen als studieloopbaanbegeleider en legt uit dat Saxion veel werk maakt van een uitgebreide intake, onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’.

Studieloopbaanbegeleider bij Saxion:  Theo Miltenburg:

“Ons uitgangspunt bij de vooraanmeldingen is: heeft de student een match bij de opleiding?
Stel je kiest voor een specifieke technische opleiding, zoals bij ons de opleiding Mechatronica, dan is het belangrijk dat je vaardigheden aansluiten bij de gekozen richting. Heb je wel affiniteit bij de studie?”
De intake (studiekeuzecheck) bij Saxion bestaat uit twee onderdelen. Een uitgebreid intakegesprek en het uitvoeren van een opdracht. Het totaalplaatje kan deze middag leiden tot drie conclusies.

Drie mogelijkheden: doorgaan, bijleren of.. beter niet doen

“We zien dat de student in spé geschikt is. Dus kan hij of zij starten. Je bent welkom.
Tweede optie: we geven een positief advies maar er zijn aandachtspunten waar hij of zij rekening moet houden. Eventueel is er bijscholing en/of ondersteuning nodig.
Derde mogelijkheid: De slotsom kan ook zijn dat de kandidaat-student niet geschikt is voor de studie en we adviseren om deze richting niet te kiezen. Of je gaat aan de gang en je bewijst ons ongelijk.” Het moment waarop jij je hebt aangemeld, is overigens beslissend of je toch deze studie bij Saxion mag gaan volgen. Als iemand zich uiterlijk 1 mei heeft aangemeld dan heeft een onvoldoende match advies geen consequenties voor je studiekeuze. Wel is het dan verstandig om je keuze te heroverwegen. Een adviseur van ons StudieSuccesCentrum kan jou hierbij helpen. We laten iemand natuurlijk niet ‘zwemmen’ of aan het lot over.”

Hulp bij studiekeuze

“Saxion steekt sowieso veel energie in hulp bij studiekeuze”, benadrukt Theo verder in zijn rol als docent en studieloopbaanbegeleider kijkend naar het complexe studiekeuzeproces. ” Je kunt bij ons proefstuderen, meeloopdagen volgen tot studie try-outs doen. Verder kun je terecht bij ons Informatiecentrum en/of de studentenbalie. Ik heb zelf in het verleden ook gezocht naar de juiste opleiding en vond uiteindelijk de match, dus kan me in de jonge mensen inleven. Belangrijk is dat je een opleiding kiest die bij je past en waar je blij van wordt. Ook voor de school zelf is dat uiteindelijk beter. Dan ligt er ongetwijfeld een mooie toekomst voor je open. Ik vind het mooi om daar een rol in te spelen… Studenten, en dus ook de ouders, gelukkig maken.”

 Feike: Docenten zijn belangrijk

Dit gesprek vond ik als vader heel interessant. Op mijn reis kom ik er steeds meer achter hoeveel mensen een rol spelen bij studiekeuze en studiesucces. Het studiekeuzeproces en de docent van het hbo en de universiteit… natuurlijk is het belangrijk hoe de hbo of universiteit kijkt naar de matching. Feike Klomp

Studiematching of studiekeuzecheck.. laatste stapje

Kiest een aanstaande student voor een opleiding waarvoor geen numerus fixus is, dus een opleiding waarvoor je in principe altijd toelaatbaar bent als je de juiste vooropleiding hebt, dan moet hij zich in eerste instantie aanmelden voor 15 mei. Hij wordt dan altijd aangenomen.
Maar de student krijgt nog wel een laatste advies van de opleiding. Soms bestaat dat uit een uitgebreid intakeproces zoals studieloopbaanbegeleider Theo Miltenburg omschrijft. Er zijn ook opleidingen waar het invullen van een online vragenlijst voldoende is. Vindt uw zoon of dochter dat niet voldoende en wil hij of zij nog een laatste gesprek? Een student heeft recht op zo’n gesprek.
Ik raad studenten aan goed te luisteren naar het advies.  Als er vanuit de opleiding twijfels zijn over de studiekeuze, denk dan nog eens goed na. De studiekeuzecheck is de allerlaatste stap in het studiekeuzeproces en de docent van hbo of wo geeft zijn visie op de keuze niet voor niets, deze visie is gebaseerd op jarenlange ervaring.
Meldt een student zich na 15 mei, dan mag een opleiding een student weigeren.

De minister is overigens voornemens deze studiekeuzecheck in de toekomst uit te bereiden om onnodige uitval in het eerste jaar te voorkomen. Het studiekeuzeproces en de docent hbo/wo zullen in de toekomst nog meer met elkaar te maken krijgen. Zijn er andere instellingen die iets over hun studiematching/studiekeuzecheck willen vertellen?

Toeval?

Is het toevallig dat deze studieloopbaanbegeleider ook Miltenburg heet? Nee, niet echt… Theo is mijn zoon.
Hermien.

Mobiele versie afsluiten